Ako nájsť ubytovanie človeku bez peňazí?
Ahojte, neviem ci to sem patri, ale potrebujem radu..
otec 52r, - invalid nema kde byvat.
doteraz bol u priatelky ale rozisli sa a tym padom nema nic..
ma priznany 1/2 invalidny dochodok co je 162€ mesacne, nic viac.
Je to bratislavcan, no my si ho domov vziat nemozeme,
viete mi prosim niekto poradit, co mame robit? ako mu najst byvanie ?
(v ubytovniach v BA dlhodobo ubytovavaju len ludi s trvalym pobytom mimo BA! - takze toto by nam nevyslo..)
vdaka za kazdu radu
Deni
@jana_eyre aspon na cas nevyhnutny kym sa vec doriesi.
Ja ta chapem. Moja susedka mala taku mamu. Tiez natierala exkrementy a robila prieky. Doopatrovala ju.
Ludia su vselijaki.
Apropo posala som aj konkretnu radu. Ty si nejaku napisala?
@natalym ano, pre autorku nemam konkretnu radu, ale irituje ma, ze za obycajnu otazku tu bude oznacovana za niekoho, kto je nevdacny svojim rodicom..
reagovala som na konkretne nicky, na konkretne prispevky - t.j. nasa diskusia sa k tomu co stvaral moj otec vyvinula, kedze marcelatje sa pytala, co to byt psychicky labilny znamena.. v nasom pripade to znamenalo toto..
@marcelatje - nie nenapisala, reagovala som len na diskusne prispevky, co sa tu objavili..
@marcelatje vies, tak ako existuju zle-problemove deti (drogy,kradeze,vrazdy...), tak existuju zli rodicia. A nepukalo by mi srdce, keby taky clovek mal zostat na ulici. NIKDY NEPOSUDZUJ cloveka, ked nevies, co sa za tym skryva. Su rodicia, co mlatili manzelku, zneuzivali deti, vrazdili, kradli, tyranizovali. Ma PRAVO takyto rodic na doopatrovanie, ked nic ti do zivota nedal?? Ma mat dieta vycitky svedomia?? PRECO?? To nepisem, ze by taky bol otec zakladatelky temy. Len na ilustraciu.
@stanulienkat chapem ze su vselijake pripady. Neprisla som sa sem hadat ani posudzovat. Vyjadrila som sa len ze nerozumiem. A niekolko krat som pisala ze pisem o "normalnych" rodicoch.
moja kamarátka (z 3 detí) mala otca alkoholika, odsťahoval sa keď už boli takmer dospelé, mal kamarátov medzi alkoholikmi a neskôr bezdomovcami, tieto tri deti za neho platili nájomné až kým sa neupil k smrti, potom vypratali byt zaplnený odpadkami, vykázali bezdomovcov, dezinfikovali, upratali, vymaľovali, byt predali, tak asi takéto je jedno riešenie
@marcelatje vacsine mamiciek tu chyba citanie s porozumenim 😀
Ešte raz ďakujem za rady - aj keď ich bolo pomenej - skôr sa tu rozpútala morálna diskusia o "niečom" čo si každý domýšľa sám 🙂
Otec je alkoholik uz vyše 15 rokov, po rozvode (pred 13r.) dostal tretinu peňazí za byt (1.300.000SK) ktoré "rozbil" behom 4 mesiacov!!
Vtedy musela zobrať sestra (ktorá tiež vtedy študovala) 100.000SK aby mu zaplatila dopredu aspoň Najom..
Keď mu skončil, nemal zasa nič..tak si našiel tuto priateľku a začali bývať u nej (čudujem sa jej ze s ním vydržala tak dlho, nakoľko sa stale len hádali... Proste alkoholici ktorí robia hanbu)
Otec je taký šmelinár.. Môže pracovať! , dokonca mi nedávno hovoril ze môže ísť robiť do kuchyne za 600€ ale ze vraj nejde - ze on si "spraví" peniaze inak.. Skoro ma otočilo keď mi toto povedal!
Samozrejme mu ja - mám 26 rokov, stale dávam peniaze.. Napriek všetkému..
Dokonca ma pár krát okradol keď bol u mna na návšteve...
(400€ čo som mala odložených na Najom, šperky, alkohol..)
Akože pardon, ale rodinu si nebyberame.. Stale je to môj otec.. Snažím sa aby nezostal na ulici - lebo keď aj zostane- viem ze si za to môže sám ...
On mimo BA nepojde, dokonca nechce ísť ani za Lamac ;D
- ze to mu je ďaleko na Mileticku....
Takze mi tu išlo fakt len o radu, či sa toto dá oficiálne riešiť..
Rady tipu "si jeho dcéra" a "staraj sa o neho" si neprosím a ďakujem všetkým, ktorí to chápu..
Ešte rad vďaka ;)
@denisa5555 juj moja, ked je neprisposobivy tak neviem neviem..Mozno nejaka ubytovna, nie som z BA ale poznam na vychodnom Slovensku podobny pripad, kde dcera platila otcovi ubytovnu.Platit najom hoc aj za garsonku by Ta zrejme vyslo vela. Neviem, nepoznam BA. 😒 Potom zrejme uz len azylove domy. Pokial si ho nechces nasackovat domov, ale to by bolo zrejme o drzku.
@denisa5555 na toto je len jedna rada
Nechaj ho robit jeho chyby a prevziat si zodpovednost za svoje spravanie. Tak mu pomozes najviac. Mozno ked skonci na ulici tak sa uvedomi a zacne to riesit (najma ten alkoholizmus)
Ziadne peniaze mu nedavaj, ani ubytovanie. To je cesta do pekla .. ak pride daj mu najest maximalne a hotovo. VIac nic a samozrejme ak je u teba na jedlo davaj pozor na vsetko nenechavaj ho sameho aby ta neokradol.
A povedala by som mu to napriamo. Nedonutis ho k nicomu ak on sam nechce sa zmenit a podporovat alkoholika je hlupost. Aj ked je to tvoj otec.
a odpovede na tvoje otazky z uvodneho prispevku>
Ty nemas robit nic. Nech si to riesi on, ak vie riesit smelinu vie zajst aj na urad a pod.
Tak ako pisala zienka nadomnou...k tomu uz len amen...poznam taku situaciu, v skratke...takmer sme ako bezdomovci skoncili my s manzelom, na krku nam ostal dlh so styrmi ciframi, takmer sme sa rozisli a ja odvtedy s tym co to sposobil odmietam komunikovat. Ozrate telefonaty, nadavky, osocovanie po celej dedine..dakujem, uz nikdy viac...
Musi si siahnut na uplne dno a az potom s tym mozno zacne nieco robit...
Nasa nocna mora je, ze pocas prechadzky mestom tu osobu uvidime s bandou bezdomovcov pred tescom ci starou trznicou a bude po nas vykrikovat, ze to my za to mozeme...
Je na case prevziat zodpovednost do vlastnych ruk
@denisa5555 Tiež som riešila prípad neprispôsobivého člena rodiny. Nemala som voči nemu žiadnu povinnosť, len mi ho bolo ľúto lebo o strechu nad hlavou neprišiel svojim pričinením. Začala som tým že som prala veci. Potom si začal požičiavať peniaze, no vrátil. Chodil sa ku mne sprchovať, najesť. Postupom času prestal vracať požičané a dopracovali sme sa do štádia kedy si zavolal „dones mi dnes cigarety...“ „nemám čo jesť...“ a ja blbá som letela. Kupovala som oblečenie, stravu a on dva dni po dôchodku nemal ani cent ...... Bol na ulici, našla som ubytovanie, zaplatila. Tam vydržal v zime, akonáhle sa oteplilo šup ho naspäť na ulicu. Posledná kvapka bola keď sa bol u mňa sprchovať naposledy zavšivavil mi celý byt!!!!! Keby som to nezažila, neuverím že je to možné. Som mu normálne povedala že mi to mal oznámiť, poriešili by sme to ale že to nebolo od neho...... 🙄 ratovala som ho hrobárovi z lopaty keď mi na štedrý deň volal že umiera. Bol špinavý, smradľavý brala som ho po lekároch, do nemocnice všade hanba na 3 zimy. Vymýšľal si hlúposti. Operovali mu nádor na pľúcach. Dostal sa z toho vcelku rýchlo a čo urobil? Naspäť na ulicu 🙄
Prerušila som s ním kontakt. Aj kvôli tomu že som mala pocit že ma zneužíva, stálo ma to hrozne veľa energie o peniazoch ani nehovorím. Vybavovala som mu miesto v chránenej dielni, dokonca obec mi prisľúbila vytvoriť to miesto špeciálne pre neho. Bolo treba priniesť len potvrdenia od lekárov. Nebol schopný vybehať ani to. Nemohla som ho vodiť za ručičku. Mala som už dieťa a nebol na to čas. Po roku som ho náhodne stretla. Povedal že chodí robiť nákupy starším ľuďom čo nevládzu. Začal sa snažiť. Ukradli mu mobil, nemal mi ako zavolať takže ma nemal v zálohe. Pred pár mesiacmi mi poslal po známom svoje telefónne číslo nech zavolám. Stretli sme sa. Úplne iný človek. Nepije, čistý, voňavý, našiel si priateľku.... niektorí ľudia potrebujú padnúť na hubu aby začali pre seba niečo robiť. Niektorým urobíš najlepšie ak neurobíš nič. Nútiť človeka aby sa vtesnal do medzí "slušnosti" ak sám nechce je strata času a tvojich nervov.
Ak skutocne chces otcovi pomoct, nehladaj mu byvanie ale protialkoholicku liecebnu. Daj mu ultimatum: bud prestane chlastat, alebo od teba uz ziadnu pomoc nedostane. Jedina pomoc je postavit ho na nohy a nie donekonecna mu davat peniaze a riesit jeho problemy, ktore sam ani nema snahu vyriesit. Aj keby si mu nasla ubytovanie, verim tomu ze za chvilu by ho aj tak vyhodili za ten alkoholizmus na ulicu. A potom co? zase to budes riesit, zase hladat dalej? Hoci on sam by mohol kludne ist pracovat a starat sa o seba? Ja ti napisem len tolko ze si vaz viac sama seba a prestan sa nechat vyuzivat. Bez ohladu ze je to tvoj otec...
"Mozno ked skonci na ulici tak sa uvedomi a zacne to riesit (najma ten alkoholizmus) "
vies co je najhorsie?
ze vôbec si to ten clovek nemusi uvedomit... poznam x pripadov, kedy deti financuju rodica - darmozraca, lebo co? bude ich rodic bezdomovec? Tiez davam peniaze takto, nevedela by som zit s tym, ze nietko z mojich blízkych je na ulici... aj ked viem ze peniaze nie su riesenie, ale aka je cesta von?
@mima4 cesta von neexistuje, je to začarovaný kruh. 😖
@mima4 pozri zazracna rada neexistuje. Ja poznam zasa viacerych, ktori az ked spadli na hubu a to doslovne a prestali sa neustale spoliehat na to ze x to vyriesi zaplati ... sa spamatali a zacali riesit ...
pre mna je v tomto dolezita miera... ak ma ta pomoc nici, alebo moju rodinu, manzelstvo moje deti .... tak potom to nie je ok. Pomoc je niekedy aj nepomoct...
da sa predsa pomoct aj tak ze sa odporuci utulok, da najest atd... pomoze najst praca...
ale ak si ten nudzny vyberaju aku pomoc chce ... tak o com to je ...
@marcelatje ved to ☹
@loginexistuje jasne, ze moj muz, a tiez potom deti budu hrat prim, len človek sa citi bezmocny, ked vidi, ze ani to padnutie na hubu nezabera. Napr. teraz to vidim aj u tej Martinke z Turca, vzali jej vlastne deti, ocitla sa niekde v lese v maringotke, v totálnej biede a chlastala dalej, na reverz odchadzala z nemocnice, odmietala z liecenia... čo si myslela ze je nesmrtelna? Nakoniec vo veku 34 rokov skoncila na celej ciare...
@marionmarion z liecebne ujde...pokial sa nechce, nic nepomoze.
@katche nemusí utekať, oni ho tam ani nevezmú ak tam nechce ísť. Jedine že by to mal nariadené súdom.
@marcelatje ano, ale vies, pekne recicky, ja sa polepsim a blablabla..pocula som to uz niekolkokrat...nastupi dobrovolne, nech ma uz klud a potom zas od zaciatku...smutna realita
@katche ja som dokonca zažila že chlap išiel dobrovoľne na liečenie, vydržal do konca a prvá cesta po prepustení do šenku 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 pritom musel chcieť prestať lebo odísť mohol kedykoľvek
kto chce kam...pomôžme mu tam....divím sa autorke, že ju vôbec zaujíma, čo s ním bude, veď sám si je na vine
Ži a nechaj žiť v prípade tvojho otca si sa snažila na maximum ale mas svoj život a ži ho ..on je dospelý a svojprávny ..a tie ktoré mate múdre rady ze za každú cenu pomôct a vziať domov ...ja vravím jednoznačne nie zažila som podobne a prepáčte a co ked je to otec...mam si dosrat svoj život ...pretože s takýmito ľudmi je to beh na dlhé trate ...nerieš a venuj sa svojej rodine

@marcelatje neviem, mam ti napisat par veci, co moj psychicky labilny otec stvaral? bude to lahsie pochopitelne? ako natieranie fekalii na steny, mocenie do kochlikov na balkone a vykrikovanie z okna ako ho chceme zabit, preto, lebo mama mu neodpovedala na miliontu otazku, ci bude mat o 1 obed? svoje deti by kazdy urcite rad vychovaval v takychto podmienkach.. navyse v jednej izbe..
nie, nespavala by som pokojne keby moj otec nemal kde byt, ale prave preto
predpokladam, ze autorka pisala na forum, aby zistila moznosti, aby na ulici neskoncil, alebo sa mylim? a co sa dozvedela? to, ze ty by si svojho otca ubytovala...