Ako naučiť dieťa vďačnosti za darčeky?
Ahojte. Napíšem anonymne, lebo tak trošku tuším, že budem za nevďačnicu… Idem sa vám viac menej vyrozprávať, lebo ako sa blížia Vianoce, tak ma to ťaží.
Moje dieťa má všetko. Má všetky možné hračky, naozaj prebytok. Blížia sa Vianoce, on ani nič nechce, po ničom tak naozajstne netúži. Však ako by aj mohol, má všetko. Ja som z toho nešťastná. Na každý sviatok dostáva kvantum vecí. Lebo však rodičia, starí rodičia, iní príbuzní… dokopy nájde minimálne 9-10 balíčkov pod rôznymi stromčekmi. Lebo však každý mu chce dať. A nie že by som bola nevďačná, že ho majú radi… ale on už nevďačný je. Neváži si hmotné veci absolútne. Rozbalí darček a hľadá další a další a nakoniec sa čuduje, “akože toto je všetko?” Reálne ho zaujme 1 vec, ostatné len niekde pohodí. Rodina nadšená a ja v duši trpím. Vyrastá z neho materialistický chamtivec.
A ja neviem čo s tým. Ako vniesť vďaku do týchto pretekov v štýle “ja mám preňho lepší darček ako ty” ?
Nedajú si povedať. Nikto nechce prísť s maličkosťou, nikto nechce kúpiť vec, ktorú potrebuje. Každý len zábavky a najlepšie čím väčšia vec alebo čím viac, tým lepšie.
Stojím pred dilemou, čo tento rok urobiť s našimi Vianocami… rozmýšľala som, že mu zabalím iba knihu, ale tuším, že bude smutný, aj keď si číta rád, bude čakať hračku čo si želal, ale tú bude mať inde u rodiny ☹️ neviem či sa na to chcem pozerať ak by ho to rozplakalo. Ja by som bola najradšej, keby mu ostatná rodina nedala nič, alebo sa zložila na jeden dar pod náš stromček. Ale to samozrejme nejde. A mne to kazí celé sviatky a to ešte nie je ani december 😫
Už som rozmýšľala, že nejaké hračky darujeme, aby chápal… no mám aj druhé dieťatko a zas až tak dobre na tom finančne nie sme, že by som hračky teraz rozdávala a potom malému kupovala, keď dorastie 😏
Ja ani neviem, čo som týmto výlevom chcela povedať, ale ak ste dočítali až sem, ďakujem. Všetky vaše komentáre si rada prečítam…
Poradiť ako presvedčiť druhých ti neviem, tak píšem ako je to u nás doma.
Mám 2 dievčatá s rozostupom 3rokov. Každý sa má spyta, čo chceme kúpiť. Väčšinou ideme predtým do obchodu s hračkami, kde si pozerajú a ja si snažím zapamätať čo by chceli. Ak sú to drahšie veci, tak sa napríklad starí rodičia a krstní zložia a kúpia 1velky darček. Vždy sa ale kúpi aj nieco na oblečenie čo treba a nejakú spotrebnú hračku, napríklad fixky, plastelína, laky na nechty, maľovatka, knihy omaľovánky a podobne. Mimo narodením, menin a Vianoc nekupujeme nič. Vždy pripravím zoznam, a oni si s tých vecí výberu čo kúpia... a to isté aj keď ja kupujem krsňatam... A na Vianoce aj dospelým sa pýtam čo by chceli .Tiež sa mi zdá že je toho dáko veľa, ale hrajú sa skoro zo všetkým...
Ahoj, necitala som predosle prispevky. Ja neviem, ked sa mate tak dobre, tak preco nezoberies tie prebytocne veci na charitu?! Preco nezoberies aj jeho, aby videl, že chudoba existuje!
Často nerozumiem tomu ,keď sa rodina nevie medzi sebou dohodnúť. Treba priamo povedať a držať sa toho .
Nás sa vzdy pytali co chce dieta alebo už teraz povie aj samé základ je ze len jeden darček baka s dedkom 1 ,sestre poviem , naši už mu dali hračku kúp len knihu ako rodicia mu dame vytúžený aby zazil to naj čaro a vždy knihu lebo ma veľmi rad knihy .
Dieta sa nevie tešiť keď ma 10 darčekov lebo si ich ani nedokáže užiť ak ma jeden môže sa mu naplno venovať.
My mame dohodu, ktoru respektuju obidve strany rodiny. Darceky pre deti vyberam ja podla potreby. Bud to vsetko aj kupim a oni mi daju iba peniaze alebo im poslem link/obrazok (pre kazdu od 7 parov, ked vyberiem nieco drahsie ako magneticka stavebnica, tak sa skladali). Aj na Mikuláša, minuly rok dostala kazda karton plnotucneho mlieka (miluju mlieko) 😂 a par sladkosti, lebo mame toho kvantum. Nedokazem pochopiť ako maju dospeli ludia potrebu predbiehat sa a kupujj pritom kraviny. Staci sa spytat, co dieta realne potrebuje. Pre nas je to win-win.
Sama loses 1-2 plus knihu. Kupila by som jednj knihu a jednu hračku,ma 6 takze nieco edukatívne
A rodinu zacat limitovať a dat minzda ice. Inak my ted ataky problem nemame 🙈😂 jedenvwc od ackepyn a to wste povie ze kolko toho doma mame,ze radsej kupi oblecenie. 😂
Ako píše väčšina žien, najlepšie by bolo dohodnúť sa s rodinou. Treba si ale uvedomiť, že zbesilé nakupovanie hračiek a oblečenia deťom je u mnohých ľudí závislosť. S takýmito babkami sa proste nedá dohodnúť. Ich nutkavú túžbu prvoplánovo kúpiť nejakú blikajúcu a spievajúcu farebnú plastovú somarinu neuspokojí to, že sa s rodičmi vnúčat dohodnú, že im napr. kúpia peračník do školy alebo finančne prispejú na drahší bicykel. Oni nekupujú hračky, aby potešili deti, ale aby potešili seba... Aby naplnili svoju predstavu typických Vianoc s kopou farebných hračiek a dieťaťom, ktoré ich pod stromčekom s úsmevom rozbaľuje.. To, že po 15 minútach sa s nimi už hrať nebude, je druhoradé.
Východisko z tejto situácie, žiaľ, nepoznám. Ale možno by bolo dobré navrhnúť starým rodičom či ostatným, ktorí tak radi míňajú peniaze na hračky, aby synovi darovali zážitok, na ktorý ho vezmú oni. Napr. nech ho vezmú do kina, na klzisko. nech vidia na vlastné oči, že dieťa sa vie tešiť aj z toho. Skús aj synovi nahovoriť, aby aj on sám poprosil babky o takýto typ darčeka. Možno sa v nich časom čosi pohne a aspoň časť hračiek nahradia niečím zmysluplnejším.
A toto je naša budúcnosť 🙄 .. ja by som jedny Vianoce mala bez darov. Max knihu resp spoločensku hru ,aby tie deti videli,že to je najdôležitejšie čas s rodinou a nie veci. Najmä 6rocne dieťa nemá schopnosť vážiť si veci a už vôbec nie keď ich má milión. To je úplne absurdné,aby to od neho niekto chcel.
@minka201
Áno, často sú to ľudia, ktorí trpeli nedostatkom. Ja som povedala svokre, že si neprajem, aby moje deti zasypávala lacnými čínskymi somarinami. Keď už má niečo kúpiť, musí to byť kvalita a drevo, ibak to vyhodím. Tento typ hračiek nie je úplne lacná záležitosť a tam došlo k tomu, že kúpili jednu, lebo viac by ich skrátka stálo príliš veľa peňazí. Ale zas, moja svokra je žena, ktorej sa veci dajú normálne vysvetliť a ona chápe. Úprimne, nepoznám veľa tak uvedomelých starých rodičov. Väčšina je v móde veeeeeľa a hocičooo ale veeeeľaaaaaa. Tiež nám jedna teta z rodiny dávala tašky sladkostí na Mikuláša pre každé dieťa. S mojimi deckami sme si sadli, povedali si, že je to proste strašne veľa sladkostí. Vytriedili to, každý si vybral 2-3 sladkosti a ostatné som tu na MK darovala trom mamičkám, ktoré by si balíčky sladkostí na Mikuláša nemohli dovoliť. Moje deti boli so mnou aj na pošte balíky poslať.
Na tomto sa so svokrou pravidelne hadame, mne je to jedno, hoci aj priamo pocas vianoc jej splechnem naco ten marializmus, preco to nerespektovanie. Potom som ja za zleho, aj pred dietatom, ze "nedoprajem".
Je to boj s veternymi mlynmi, ani tak, ani onak, nic som nedosiahol.
Napíšem asi len toľko a je niečo pravdy natom. Bohužiaľ je tp tak ako píšeš vo veľa rodinách. Aspoň v tých kde ľudia zarábajú,majú dobré dôchodky..Každý chce dieťa potešiť. O tom sú Vianoce. Áno a druhý extrém nie je najlepší. Keď nemáš rodinu a nemá kto deťom kúpiť a nemôže si dovoliť ani rodič.
@yoxinka veľmi dobrý nápad, moja svokra bola to isté s tými hračkami, no ona si to vysvetliť skrátka nedala, bola z veľmi chudobnej rodiny a chcela deťom dopriať veľa, veľa, veľa
@janickacrazy
Aj moji svokrovci a mama. Svokra stále spomína, ako nič nemali, ako nemala peniaze na základné veci, nemohli si nič dovoliť. Ja tomu aj rozumiem. Ale proste doba sa zmenila a treba sa tomu jednoducho prispôsobiť. Ešte ňoz celkom pohlo, keď sa raz niečo paprčila, že aké sú dnešné deti, že si nič nevážia a také kecy. Tak som jej povedala, že ako si majú niečo vážiť, keď ich starí rodičia zasypávajú tonami sladkostí a hračiek pri každej jednej príležitosti. Tak normálne ostala zarazená. Oni si to možno mnohí ani neuvedomujú.
Choďte na Vianoce na 2 týždne na dovolenku a zbieranie darčekov odignorujte...snažila by som sa tomuto darcekovaniu nedávať taku pozornosť.
@yoxinka Moje deti majú veľa sladkostí, ktoré podostávali, v jednej skrinke. Ani nevedia, čo všetko tam je ani to nejako veľmi nepýtajú, ale potešia sa vždy, keď im niečo niekto dá... Preto som sa rozhodla, že na Mikuláša im spravím balíček z tých sladkostí zo skrinky + dokúpim ovocie (to majú veľmi rady)... Deti sa potešia, že hurá cukríky, hurá keksíky a zas to skončí v skrinke 😆. Dávkujem im to postupne.
Autorka, čo sa týka jeho názoru, však nevadí, že sa to zničí mám toho viac, tam jedine pomôže ak mu necháš napr. pár autíčok a zvyšné odložíš a ak rozbije nové hneď nedostane - inak sa to nenaučí, vážiť si veci + vysvetliť mu koľko cca tá vec stála a ako dlho trvá kým niekto na takú hračku zarobí. Kľudne si s ním pozri nejaké videá/ dokumenty, kde ukazujú ako žijú iné deti, aké oni majú/nemajú hračky, aby mal predstavu, že to nie je samozrejmosť mať hračku a vôbec môcť sa hrať a mať čas na hranie.
Ak nemá problém triediť hračky to je super, ale ešte by som mu navrhla nech uvoľní miesto pre nové hračky, že má ich toľko - hlavne ak má viac rovnakých, že nové nebude mať kde dať - to zaberá u mojich detí. U nás tiež zo začiatku trvalo, kým bola rodina ochotná sa dohodnúť na darčekoch a hlavne kupovať to, čo naozaj deti chcú/potrebujú ak to bolo dačo rozumné a nie každú blbosť čo sa starkým zapáčilo, ale deti to nechceli alebo to bolo lacné hneď sa to rozbilo a potom bol plač. Moja mama stále kúpi niečo navyše, ale nie je to také hrozné ako zo začiatku, proste to čo deti nechcú posúvame preč.
A nebuď smutná, že napísal na Vianoce len jednu vec, veď to znamená, že si uvedomuje, že má toho veľa a nemá potrebu škrečovať ešte viac hračiek. Radšej mu dokúp k tej jednej knižke ešte jednu - keď rád číta, tú jednu vec čo tak veľmi chce - ak to dostane u rodiny opýtaj sa ho či sa mu ešte niečo nezapáčilo a možno ešte niečo náučné by ho zaujalo, prípadne športové na pohyb, možno sa mu zapáči ako darček aj nejaký rodinný výlet/zážitok a pod.
netreba sa báť radikálne to u širokej rodiny zrušiť. iné riešenie to ani veľmi nemá. Ak mu chcú dopriať darček, nech prispejú na niečo jedno väčšie, čo ho počká pod 1 stromčekom-tým doma a hotovo. Dialo sa u nás v rodine podobné čoro-moro prvé roky, zatrhli sme to ešte skôr než došli do veku, že by si to pamätali a nič lepšie sme urobiť nemohli. Hnevali sa samozrejme v rodine na prvýkrát, potom ich to prešlo, ked pochopili, že neustúpime.
Píšete mi z duše. Vnímam to rovnako. Dcerka pred týždňom oslávila druhé narodeniny. A má hračiek toľko, že by sme mohli otvoriť hrackarstvo. Každý sviatok dostane kvantum nezmysluplnych hukajucich, skriekajucich hračiek ktoré ju nezaujímajú, všade sa povaľujú, len zavádzajú. Mnohé hračky dostane viackrat. Dnes u nás bola návšteva, doniesla stavebnicu, presne rovnaký typ ako doniesli predošle 4(!!!!!!!)návštevy( áno, presne štyri stavebnice rovnakého typu už dostala a nehrá sa ani s jednou jedinou. Takisto má 3 drevené vláčiky rovnakého typu, nie, ani s jedným sa nehrá.) Snažím sa vychovať kreatívneho, nematerialistickeho človeka, ktorý si dokáže svoje veci vážiť. Ibaže keď sa snažím rodinným prislusnikom vysvetliť, že nemusia doniesť na každý sviatok dve, tri hračky, ale bola by som rada keby doniesli niečo takéto alebo hentake, to ešte nemame, využila by hento, baví ju toto tak znova donesú zbytočnosť. Rozhodla som sa to svagrinam a svokre uľahčiť, malú som dala k rodičom vybrala sa na "lov hračiek". Hračky ktoré ma oslovili som odfotila, poslala svagrinam s popisom v ktorom obchode je najlacnejšia, aká je cena, nech si nejakú vec zo zoznamu výberu. Malá z 10 položiek nedostala ani jednu jedinú. Opakovalo sa to ďalší sviatok s rovnakým výsledkom. Rozhodla som sa že jednoducho ich budem predávať za polovičnú cenu a z peňazí ktoré získam jej kúpim niečo, čo sa jej zíde. Odhodlanie veľké, výsledok zatiaľ nič moc. Vo vyhradenej pokladnicke je zatiaľ suma z jednej predanej hračky 😁, ostatné nevhodné darčeky zaberaju drahocenné miesto v skrini a čakajú na nového majiteľa.
Ako im vysvetliť aby bezhlavo nekupovali všetko na čo natrafia? Prečo o môj časť rodiny dokáže akceptovať a druhá časť nie? Ako vysvetliť že mám rada minimalizmus, radšej niekoľko hračiek ktoré majú rôznorodé využitie ako x rovnakých hlúposti? Ako vysvetliť že ona naozaj nepotrebuje 18 šiat s dlhým rukávom ( lebo samozrejme, je to dievcatko, treba doniesť šaty a to by bolo keby boli len jedny!!!)keď ma k tomu xy tričiek, pričom nie je reálne aby to vôbec vynosila?
Rovnako minimalizmus preferujem aj ja, vyslovene už neznášam všetky sviatky lebo som alergická na zbytočne darceky. Na drzovku som ich už prosila že ak ma chcú potešiť nech mi dajú nákupnú poukážku a ja si kúpim to, čo budem potrebovat. Vysledok- tri darčekové tašky somarin.
Neskutočne ma to stresuje. Už som manželovi po posledných narodeninách povedala že už nebudem robiť žiadne oslavy pre seba ani pre malú. No nechcem si zas pohádať jeho rodinu. Čo je viac? Nepohadat si rodinu alebo psychická pohoda?
A samozrejme, zabudla som napísať že keď švagriná doniesla ďalšie hračky hneď ich rýchlo rozbalila a dala do obehu aby som ich už nemohla predať 😁

Toto je veľmi zlá výchova podľa mňa. Týmto spôsobom si nič v dospelosti nebude vážiť. Ja by som to dávno zatrhla ešte v zárodku.