Ako naučiť priateľa domácim prácam?
Mám priateľa má 27 ja mám 24 sme spolu 5 mesiacov..v apríli sme sa dohodli že môžeme skúsiť spoločne bývanie a že teda pôjde ku mne , energie platíme na poly..no problém je ten že doteraz žil u rodičov a vôbec ho neviem naučiť aby po sebe upratal prípadne niečo uvaril.. poraďte mi prosím
@janozbudy69 väčšina profesionálnych kuchárov v reštauráciách sú muži. Či variť za peniaze v zamestnaní je v poriadku, ale variť zdarma pre rodinu už je feminizmus?
K tej práčke čo ti poviem, ženy sa geneticky vyvinuli tak že majú špeciálny mozgový lalok ktorým ovládajú všetky druhy práčok, to je jedno či ich pošleš máchať prádlo k potoku alebo pred nich postavíš supermodernú práčku s čínskymi znakmi, oni proste hneď budú vedieť čo majú robit.
Je to dedičné iba po ženskej línii, bohužiaľ muži to nedokážu.
Úbohý slobodný muž ktorý nemá matku ani ženu musí nosiť veci do čistiarne.
Ved to skús a uvidíš, ked sa doma postavíš do blízkosti práčky posadne ťa mozgová mlha, budeš dezorientovaný a zmätený. To preto lebo nemáš ten prací lalok vieš 😍
@lujza123 👌🏻🤣🤣🤣
Toto je perfektne! 😅
@janozbudy69 väčšina profesionálnych kuchárov v reštauráciách sú muži. Či variť za peniaze v zamestnaní je v poriadku, ale variť zdarma pre rodinu už je feminizmus?
K tej práčke čo ti poviem, ženy sa geneticky vyvinuli tak že majú špeciálny mozgový lalok ktorým ovládajú všetky druhy práčok, to je jedno či ich pošleš máchať prádlo k potoku alebo pred nich postavíš supermodernú práčku s čínskymi znakmi, oni proste hneď budú vedieť čo majú robit.
Ved to skús a uvidíš, ked sa doma postavíš do blízkosti práčky posadne ťa mozgová mlha, budeš dezorientovaný a zmätený. To preto lebo nemáš ten prací lalok vieš 😍
@lujza123 💯👍
@alexanderkovacs nehnevaj sa na mna ale co myslis tym ze zabudate? Akoze zabudnes ze mate umyvacku ked dojes? Alebo ked vidis smeti tak zabudnes ze smeti sa vysavaju? Alebo ked je plny kos tak zabudnes ze smeti treba vyniest do kontajnera? To co je toto za ospravedlnenie. Sorry ale ked chlapa treba ucit zakladnym veciam a nenapadne ho ze riad sa na stole nenechava kedze sa nevie ani odniest ani umyt tak taky chlap bude mat nizsie iq.
@really8 zabudanie som si myslel tak , ze daco sa dohodne ze ma chlap spravit napriklad druhy den, polovicu urcite zabudne 🤣🤣 Také banality neriesim ze treba po sebe upratat..to sa mal naucit do 10r.
Ja som takýto material vyfasovala rovno 2 x v živote. Ex bol ortodoxný vyznávač mužsko-ženských prác a terajšieho zas mama k ničomu nepustila lebo ona si to spravila najlepšie.
Naučili sa obidvaja.
S terajším sme sa normálne dohodli kto co bude robit, najskôr bolo treba trochu pripomínať ale potom sa to naučil automaticky.
Ex bol tvrdohlavý jak mulica, tam som mu oznámila ze perie si sam a upratovanie domácnosti sa budeme striedať po tyzdni.
Prvé týždne si protestne kupoval nové a nové ponozky aby nemusel zapnúť tú “ženskú” práčku, ale ked videl ze mi je to jedno opral si veci sám.
S upratovaním to bolo horšie. Jeden týždeň som povysavala ja a potom sme 5 týždňov žili jak v chlieve. Áno 5 týždňov! Ja mám nervy z ocele a božskú trpezlivost ktorá presne po tých 5 týždňoch došla, tak som sa začala baliť ze odchádzam a nevidím budúcnosť vo vzťahu s humusakom.
Vtedy sa spamätal a celý deň drhol domácnosť.
Odvtedy sme fungovali normálne, jasne ze prve mesiace mu bolo treba občas pripomenúť ze je na rade ale časom to zacal robit automaticky
@lujza123 máš môj obdiv a smekam klobúk 👍👍👍😄😄😄😄
Opýtala som sa Copilota a ten poradil: 1. pokojný rozhovorVyhni sa obviňovaniu („Ty nikdy nepomáhaš!“) a namiesto toho použi „ja“ výroky:
„Cítim sa preťažená, keď robím všetko sama.“
„Bola by som rada, keby sme si rozdelili domáce práce.“
2. Spolu si sadnite a rozdeľte úlohy
Vytvorte si zoznam domácich prác a dohodnite sa, kto čo bude robiť.
Môžete si to rozdeliť podľa preferencií alebo schopností – napríklad niekto rád varí, iný radšej vysáva.
3. Zaveďte rutinu alebo systém
Napríklad: „Každú sobotu dopoludnia upratujeme spolu.“
Alebo použite aplikáciu na zdieľanie úloh (napr. Todoist, OurHome, Trello).
4. Oceňuj snahu
Aj keď niečo neurobí dokonale, pochváľ ho: „Ďakujem, že si dnes umyl riad.“
Pozitívna spätná väzba motivuje viac než kritika.
5. Zisti, čo ho brzdí
Možno si neuvedomuje, koľko toho robíš.
Alebo má iný pohľad na „poriadok“ – vtedy pomáha dohodnúť si spoločné štandardy.
6. Pripomeň, že ste tím
Domácnosť je spoločná zodpovednosť. Môžeš to formulovať ako:
„Chcem, aby sme sa obaja cítili doma dobre – a to znamená, že sa o to musíme postarať spolu.“
Tipy:
1. Zmeň to na tímovú aktivitu
Povedz napríklad: „Poďme si pustiť hudbu a upratať spolu – bude to rýchlejšie a zábavnejšie.“
Spoločné upratovanie môže byť aj príležitosťou na rozhovor alebo smiech.
2. Stanovte si malé ciele a odmeny
Napr.: „Keď dnes spolu upraceme, večer si dáme film a pizzu.“
Odmeny nemusia byť materiálne – ide o vytvorenie pozitívneho zážitku.
Vysvetli, prečo je to dôležité
Namiesto „musíš mi pomáhať“ skús:
„Keď si rozdelíme prácu, obaja budeme mať viac času na oddych a menej stresu.“ ja by som dodala aj sexu. 🙂
4. Zohľadni jeho štýl
Niektorí ľudia potrebujú jasné úlohy („vysaj obývačku“), iní radšej voľnosť („vyber si, čo dnes urobíš“).
Môžeš sa ho opýtať: „Čo by ti najviac vyhovovalo?“
📱 5. Použite technológiu
plikácie ako Tody, OurHome alebo Cozi vám môžu pomôcť sledovať úlohy a robiť ich zábavnejšími.
Niektoré majú aj herné prvky (body, odmeny, pripomienky).
❤️ 6. Pripomínaj, že si to vážiš
Aj malá pochvala typu „Vážim si, že si dnes umyl riad“ môže výrazne zvýšiť ochotu pomáhať aj nabudúce.
Ja myslím, že spoločnými silami to dáte. Vzťahy sú ťažké ale kde je chuť a snaha, tam to pôjde. Každá jedna sme si s našimi mužmi prežili rôzne začiatky spoločného fungovania. Autorka netreba veriť všetkému čo tu píšu "super zeny", ktoré si našli priam "dokonalých " mužíčkov. Držím palce.
@lenusiatko
@simcas75 Tiež si myslím, že to už preháňajú s "red flag"...kriste keby sme mužov opúšťali pri každej ich nedokonalosti, tak by nebolo jedného páru!
No ja neviem, ci sa nieco zmenilo za poslednych 30 rokov. Co mam kamosky vydate v zahranici (FR, BE, GB, USA, NO), tak tam muzi funguju uplne automaticky vo vsetkom, ci uz ide o domace prace, varenie, vychovu deti. Automaticky to maju naucene od detstva, nerozdeluju prace na muzske a zenske. Potom aj zeny maju vacsiu moznost karierneho rastu a nie su ucupene doma. A co som si vsimla, nemaju vobec pupky. Tuto kazda druha zena cista anorexia a kazdy druhy chlap velky pupek. Takze im je dobre pri zenach, asi pozostatok sociku?
@lenusiatko Tak ide to ťažšie, ale postupuje to aj u nás. Hlavne mamičky vychovávajte synov lenivo (ja to tak robím, nechce sa mi a syn maká) a dcéry k väčšej asrrtivite (to ja už vychovávam nevestu , má 16. (do kuchyne ich ženiem oboch a prudím ju, ak chce niečo urobiť za mojho syna).
Ale u nás aj ocko robil, menil plienky všetkým deťom a vnukom, pečie , varí ... aj môj partner, takže syn vidí...Ešte som nepočula od neho, "že toto neurobím , to je ženská práca)
Ale zase aj mužské práce robíme všetci, meišala som beton, robila stierky, bežne maľujem, zorganizovala som si celú rekonštrukciu bytu...
@lujza123 toto sú aké feministicke rady? 🤔Nevravím že nemá chlap doma pomáhať s upratovaním, ale prepáčte, prať, žehliť a variť? Takých chlapov čo perú, zehlia, varia, ja nepoznám vo svojom okolí. Vlastne jedného kamoša mám takého, ale od toho paradoxne žena odišla za iným 🤦
@janozbudy69 Môj otec postavil dom vlastnoručne, aj brat, môj partner vie všetko doma prorobiť a chytá sa už aj môj syn... a všetci varia, pečú , staraú , či statrali o deti To nie sú žiadne feministické výmysli, to je normálna spravodlivá deľba práce.
Opýtala som sa Copilota a ten poradil: 1. pokojný rozhovorVyhni sa obviňovaniu („Ty nikdy nepomáhaš!“) a namiesto toho použi „ja“ výroky:
Môžete si to rozdeliť podľa preferencií alebo schopností – napríklad niekto rád varí, iný radšej vysáva.
4. Oceňuj snahu
5. Zisti, čo ho brzdí
Alebo má iný pohľad na „poriadok“ – vtedy pomáha dohodnúť si spoločné štandardy.
6. Pripomeň, že ste tím
„Chcem, aby sme sa obaja cítili doma dobre – a to znamená, že sa o to musíme postarať spolu.“
Tipy:
Povedz napríklad: „Poďme si pustiť hudbu a upratať spolu – bude to rýchlejšie a zábavnejšie.“
„Keď si rozdelíme prácu, obaja budeme mať viac času na oddych a menej stresu.“ ja by som dodala aj sexu. 🙂
4. Zohľadni jeho štýl
Niektorí ľudia potrebujú jasné úlohy („vysaj obývačku“), iní radšej voľnosť („vyber si, čo dnes urobíš“).
📱 5. Použite technológiu
plikácie ako Tody, OurHome alebo Cozi vám môžu pomôcť sledovať úlohy a robiť ich zábavnejšími.
Aj malá pochvala typu „Vážim si, že si dnes umyl riad“ môže výrazne zvýšiť ochotu pomáhať aj nabudúce.
@zazka666 čo je to 6 r decko? On jej kedy poďakoval že doma upratala? No aby niekto ucil 27 r starého capa základným zručnostiam? Upratať po sebe vedia už deti v škôlke. Mama a sestra ho pokazili ťažko prerábať keď sám nemá snahu si ani po sebe upratat a neovláda bežne veci. Keď to v sebe nemá ako rutinu a je nauceny že mu skakali okolo zadku ťažko ho bude menit. Život je dosť narocny aj bez chlapa čo sa o seba nevie postarať už vidím aka by to bola opora pri chorobe alebo detoch. Preto je dobré aby sa chlap naučil o seba postarať a bol samostatny skôr než zacne s niekým žiť. Nie od mamičky k partnerke.
@lenusiatko
@simcas75 Tiež si myslím, že to už preháňajú s "red flag"...kriste keby sme mužov opúšťali pri každej ich nedokonalosti, tak by nebolo jedného páru!
@zazka666 Red flag nie je o nedokonalostiach. Tu si stačí otvoriť témy žien, ktoré majú doma neschopákov. Sa tam dočítaš, ako sú psychicky unavené, nemilované, znechutené, robia matku, manažérku, chodia do práce, platia všetko na polovicu a pánkovi sa nezmenilo nič, žije si ako ďalej, má slúžka, matku opatrovateľku pre deti. Že ona má shit zo života ich netrápi. Takže v takýchto prípadoch to nie preháňanie s "red flag", že môj frajer má iba BMW a nie mercedes a rozidem sa s ním. Tieto veci potom ovplyvňujú celý život jej, jej detí. Ak chce niektorá prežiť život nešťastná a ako zombie jej vec, ale vždy je múdrejšie si takéto kľúčové veci všimnúť a prebrať v sebe, či budem ok s takýmto nastavením partnera aj o 10 rokov a s 2-3 deťmi.
@zazka666 čo je to 6 r decko? On jej kedy poďakoval že doma upratala? No aby niekto ucil 27 r starého capa základným zručnostiam? Upratať po sebe vedia už deti v škôlke. Mama a sestra ho pokazili ťažko prerábať keď sám nemá snahu si ani po sebe upratat a neovláda bežne veci. Keď to v sebe nemá ako rutinu a je nauceny že mu skakali okolo zadku ťažko ho bude menit. Život je dosť narocny aj bez chlapa čo sa o seba nevie postarať už vidím aka by to bola opora pri chorobe alebo detoch. Preto je dobré aby sa chlap naučil o seba postarať a bol samostatny skôr než zacne s niekým žiť. Nie od mamičky k partnerke.
@sova7 súhlas. Ale riešiť to rozchodom je na poslednom mieste. Ešte predtým sú iné riešenia. Vieš koľko je takých neschopákov doma, starších, mladších...A aj tí, čo vedia, sa nechajú radi rozmaznať.
@zazka666 Red flag nie je o nedokonalostiach. Tu si stačí otvoriť témy žien, ktoré majú doma neschopákov. Sa tam dočítaš, ako sú psychicky unavené, nemilované, znechutené, robia matku, manažérku, chodia do práce, platia všetko na polovicu a pánkovi sa nezmenilo nič, žije si ako ďalej, má slúžka, matku opatrovateľku pre deti. Že ona má shit zo života ich netrápi. Takže v takýchto prípadoch to nie preháňanie s "red flag", že môj frajer má iba BMW a nie mercedes a rozidem sa s ním. Tieto veci potom ovplyvňujú celý život jej, jej detí. Ak chce niektorá prežiť život nešťastná a ako zombie jej vec, ale vždy je múdrejšie si takéto kľúčové veci všimnúť a prebrať v sebe, či budem ok s takýmto nastavením partnera aj o 10 rokov a s 2-3 deťmi.
@enmery už kopírujem, čo som Sove písala: súhlas. Ale riešiť to rozchodom je na poslednom mieste. Ešte predtým sú iné riešenia. Vieš koľko je takých neschopákov doma, starších, mladších...A aj tí, čo vedia, sa nechajú radi rozmaznať. ja vychovávam teenegera, vieš koľko krát zabudne už na naučené? Tí chlapi to majú snáď v génoch. Zakaždým, každý deň začínam odznova..uprac, odlož, atd.
Akoze😆moj syn ma 4roky a nieze uprace po sebe a nalozi pracku ale aj prazenicu ti spravi😅.. Skus ukazat, vysvetlit a ked nist poslat ho nazad k mame.. Hlavne si neposer zivot.
@enmery problem je, ze bezdetna zena nema ani paru co to spravi ked bude mat neschopaka a dve tri deti.. Vlastne staci aj jedno... A potom je uz fakt neskoro, lebo bud sa znici alebo sa rozvedie.. Pre deti ani jedno ani druhe vyhrou. Ale ved hadam sa nauci chlapec😅
4. Oceňuj snahu
5. Zisti, čo ho brzdí
6. Pripomeň, že ste tím
Tipy:
4. Zohľadni jeho štýl
📱 5. Použite technológiu
@zazka666 napriklad ja nechapem preco by to mala robit? Nemala ho naucit matka? Ked ona ho nenaucila tak preco by mala ona? Ja tomu napriklad doteraz nerozumiem.. Ale nevadi, hadam tvoje rady jej pomozu zastupit mamicku, namiesto partnerky😆
Moj tiez nevie varit ani zapnúť pracku, ale nevadí mi to. Aspoň ten riad občas sprace alebo povysava ci urobi nákup.
@lujza123 toto sú aké feministicke rady? 🤔Nevravím že nemá chlap doma pomáhať s upratovaním, ale prepáčte, prať, žehliť a variť? Takých chlapov čo perú, zehlia, varia, ja nepoznám vo svojom okolí. Vlastne jedného kamoša mám takého, ale od toho paradoxne žena odišla za iným 🤦
@janozbudy69 no ja som tiež mala takého co všetko robil a uz tiez nie sme spolu. Tiez od chlapa nečakám ze bude robiť všetko doma.
Prave som si precitala, ze sa ta spytal Preco, ked doteraz si upratovala sama? Tak tu neni o com, ked ma drzost toto vobec vypustit z ust. Neni mu to totiz ani trocha trapne, nechat druheho za seba upratovat. Stavim sa, ze mu to nevydrzi. Daj vediet, som zvedava.
Tvojho partnera mala ucit veci jeho mama. Ty ho nenaucis nic. Jedine ze by ta poprosil o to 😆 coz sa asi v historii ludstva nestalo . ludia ked spolu zacnu byvat a zistia ze tam su zadrhele, idu od seba. Je to len dalsi z testovacich milnikov.
@janozbudy69 no ja som tiež mala takého co všetko robil a uz tiez nie sme spolu. Tiez od chlapa nečakám ze bude robiť všetko doma.
@gerrwie_girl Asi si sa však nerozišla s partnerom, lebo doma upratal a navaril.
@gerrwie_girl Asi si sa však nerozišla s partnerom, lebo doma upratal a navaril.
@enmery samozrejme ze nie. Len tým chcem povedať, že tak ako môže skončiť vztah aj napriek tomu ze chlap doma robi domáce práce, tak môže pokračovať vzťah aj napriek tomu ze nerobí. Ide o tie komentáre kde ho ženy hneď "vracaju" mame alebo radia okamžite sa s nim rozísť .
@enmery samozrejme ze nie. Len tým chcem povedať, že tak ako môže skončiť vztah aj napriek tomu ze chlap doma robi domáce práce, tak môže pokračovať vzťah aj napriek tomu ze nerobí. Ide o tie komentáre kde ho ženy hneď "vracaju" mame alebo radia okamžite sa s nim rozísť .
@gerrwie_girl No o to ide, ale ty si to napísala tak, ako keby ste sa rozišli preto, že on robí doma niečo. Teba napĺňa šťastím mať vzťah, kde chlap doma nerobí vecia nevadí Ti to, ok. Nie všetky to tak majú a je to tiež ok.
@gerrwie_girl lenže tu nejde o domáce práce. V tom dome žije aj chlap a tak by si mal po sebe aj upratať a porobiť čo treba žena nie je chyžná a kuchárka v jeho dome ak si chlap po sebe neodlozi ani tanier nevie ani slíže navariť nič základné a čaká že žena ho bude obsluhovať to je mizerný partner do života
@gerrwie_girl No o to ide, ale ty si to napísala tak, ako keby ste sa rozišli preto, že on robí doma niečo. Teba napĺňa šťastím mať vzťah, kde chlap doma nerobí vecia nevadí Ti to, ok. Nie všetky to tak majú a je to tiež ok.
@enmery ved práve ze nie všetky to tak majú. Preto to nemusí byť hneď dovod na rozchod. Je to len a len na nej ako sa rozhodne. Zmeniť ho nezmení, je dosť starý na to aby to uz vedel. Cize sa musí sama rozhodnúť ci to tak chce alebo nie. Moj chlap nevari ani neperie. Ale nepíšem ze nerobi nič. Vyššie som písala ze aspoň občas povysava alebo urobi nákup alebo sprace riad.
@gerrwie_girl lenže tu nejde o domáce práce. V tom dome žije aj chlap a tak by si mal po sebe aj upratať a porobiť čo treba žena nie je chyžná a kuchárka v jeho dome ak si chlap po sebe neodlozi ani tanier nevie ani slíže navariť nič základné a čaká že žena ho bude obsluhovať to je mizerný partner do života
@sova7 no vidíš. Moj tiez nevie varit a predstav si, nie je mizerny partner 🙂.
@gerrwie_girl presne na to som narážal, že jej radia aby ho kopla do.... Keby v našej partii sa s nami ženy rozišli s každým, ktorí nevieme variť a prať, tak sme všetci slobodní 🤦 tak hádam aj priateľ autorky má iné prednosti, pre ktoré s nim je