Ako naučiť priateľa domácim prácam?
Mám priateľa má 27 ja mám 24 sme spolu 5 mesiacov..v apríli sme sa dohodli že môžeme skúsiť spoločne bývanie a že teda pôjde ku mne , energie platíme na poly..no problém je ten že doteraz žil u rodičov a vôbec ho neviem naučiť aby po sebe upratal prípadne niečo uvaril.. poraďte mi prosím
@simca06022011 môj otec žehlil už pred 50 rokmi,síce iba nohavice,ale žehlil
@simca06022011
@rozculena čo toľko žehli každý ? Ja okrem košieľ nezehlim nič
Viete koľko poznám dievčat čo nevedia variť upratovať do roboty nechodia ? Taká bude mať väčšiu hanbu v živote ako muž. Ja mám v okolí seba len pracovitých mužov čo robia rukami celé dni a takú ženu si na krk nezavesia. Preto to píšem žeby to nebolo jednostranne že len muži sú neschopny
Viete koľko poznám dievčat čo nevedia variť upratovať do roboty nechodia ? Taká bude mať väčšiu hanbu v živote ako muž. Ja mám v okolí seba len pracovitých mužov čo robia rukami celé dni a takú ženu si na krk nezavesia. Preto to píšem žeby to nebolo jednostranne že len muži sú neschopny
@tobias123321 zalezi, kde sa vydas. Moja svagrina isla do manzelstva cielene s rozumom a heslom vela penazi a ziadna praca. 25 rokov nebola v ziadnej praci, doma ma sluzku, zo zasady nevari a neobsluhuje nikoho, ani deti. Jej cielom su dovolenky, wellnesy, kabelky, oddych, slnko, zabava. Samozrejme, ze je vydata v zahranici a manzel cudzinec.
Podla mňa to nebude fungovať. Už teraz mi ten chlp príde taký odveci. Že prečo by mal on upratovať keď ty si to doteraz zvládali sama? Wtf. Podla mňa si preňho len náhrada jeho matky. Ďalšia slúžka.
Podla mňa to nebude fungovať. Už teraz mi ten chlp príde taký odveci. Že prečo by mal on upratovať keď ty si to doteraz zvládali sama? Wtf. Podla mňa si preňho len náhrada jeho matky. Ďalšia slúžka.
@aurora33 uvidíme..dám tomu nejaký čas..dnes pýtal na obed sviečkovú tak som ho poslala nakúpiť aj riad že umyje ;)
Rychlo sa s nim rozluc, neskusaj ani zo srandy s nim mysliet na rodinu. Moj syn ma 14, komplet vie navarit, upratat kuchynu, nakupit. Kazdy bozi den ho cepujem, lebo takuto hanbu by som nezniesla.
@lenusiatko moj ma 13r a tiez ma drezuru. Mame doma psa...capky ked pride z vonku musi umyvat dlazky. Prezlieka si periny, kupelka wc su jeho a kym nepridem z prace ziadam, aby bolo povysavane a ak treba vylozena umyvacka. Presne pre ten pocit, ze ma raz jeho zena bude ohovarat, co za neschopaka som vychovala.
No moja... moj UZ manzel prisiel ku mne byvat... uz som mala svoj byt. A reci..co ideme papkat? Nepostlata postel ked som dosla z roboty. Tak som mu riadne vycistila zaludok. Co ideme papkat? To, co pojdes nakupit. Naucil sa vsetko...ale tym, ze som mu to fakt dala pocitit. Teraz? Periny postlate, a fakt robi vsetko. Naucil sa... myslim si, ze je to len o nas zenach, ako si toho chlapa ,,naucime,,
@lenusiatko moj ma 13r a tiez ma drezuru. Mame doma psa...capky ked pride z vonku musi umyvat dlazky. Prezlieka si periny, kupelka wc su jeho a kym nepridem z prace ziadam, aby bolo povysavane a ak treba vylozena umyvacka. Presne pre ten pocit, ze ma raz jeho zena bude ohovarat, co za neschopaka som vychovala.
@majka1719 podľa mna je dôležité aby vedeli muži aj technické veci keby som bol žena a muž nevedel žehliť ok ale mať muža čo pri stavbe domu len pozerá lebo obe ruky ľave otras
Necitala som komentare ale jeho musis prevychovat este teraz na zacistku ked ste.. ja som mala s muzom toto iste ale neustupila som.. stalo ma to rok neustalych hadok, vyhrazania sa, odchodu k rodicom, rozchodu ale podarilo sa a teraz pekne kazde rano neodide bez toho aby nebolo upratane.. jasne, nikdy to nebude take ako keby ho k tomu viedla mama od mala a niektore veci (napriklad skladanie oblecenia) ho nedokazem naucit vobec ale tak uz sme si nasli v tom nejaky balans.. ale musis toto riesit na zaciatku kym je zalubeny, kym sa boji ze by si ho mohla opustit.. vtedy sa dokaze kazdy chlap zmenit.. uz keby ste spolu dlho a ty mu poskytujes full servis tak to uz by si ho tazko oducila
@gerrwie_girl presne na to som narážal, že jej radia aby ho kopla do.... Keby v našej partii sa s nami ženy rozišli s každým, ktorí nevieme variť a prať, tak sme všetci slobodní 🤦 tak hádam aj priateľ autorky má iné prednosti, pre ktoré s nim je
@janozbudy69 Tento ale nepomaha vobec. Ako tu bolo napisane, mozno varit uz vyzaduje urcite schopnosti, ale roztriedit veci podla farby a dat prat uz ozaj nie, hlavne ked ti to niekde 2-3x ukaze, to je o ochote. A tu tento dotycny nema.
Precitaj si knihu Neviditelne zeny a uvedomis si, ako sa nechavas priatelom zneuzivat, ked mu budes robit sluzku
@majka1719 podľa mna je dôležité aby vedeli muži aj technické veci keby som bol žena a muž nevedel žehliť ok ale mať muža čo pri stavbe domu len pozerá lebo obe ruky ľave otras
@tobias123321 No, je to otras, ale vieš, dom nestaviaš celý život. Ale bežné fungovanie je každodenná práca. Akože keď je žena doma, financie bez hádok ťahá muž, ok.
Ale chodiť do práce, všetko platiť napoly, lebo predsa nebudem zlatokopka a prísť z práce a druhá šichta plus deti a muž si len vyložiť nohy, je niečo neskutočne antisexy pre mňa, že až. To už nemá nič spoločné s láskou.
Trochu smutné je, keď sa odmieta starať o spoločnú domácnosť, určite Ti nepomôže ani pri deťoch, oslavách.... Lebo slepý nie je a isto vidí to, čo ty ...
Veď teraz je čerstvo zamilovaný, mal by sa snažiť urobiť, čo Ti na očiach vidí. (Teda čo ja pamätám). 😁
Môj my na začiatku vzťahu povedal, urobíme to spolu a potom si môžeme spolu oddýchnuť... 😁
@tobias123321 máš pravdu.
@simca06022011
@rozculena čo toľko žehli každý ? Ja okrem košieľ nezehlim nič
@tobias123321 vidíš. My všetko 😂
@tobias123321 vidíš. My všetko 😂
@simca06022011 čo všetko nechápem
@tobias123321 No, je to otras, ale vieš, dom nestaviaš celý život. Ale bežné fungovanie je každodenná práca. Akože keď je žena doma, financie bez hádok ťahá muž, ok.
Ale chodiť do práce, všetko platiť napoly, lebo predsa nebudem zlatokopka a prísť z práce a druhá šichta plus deti a muž si len vyložiť nohy, je niečo neskutočne antisexy pre mňa, že až. To už nemá nič spoločné s láskou.
@enmery Si trafila klinec po hlavicke, velmi unsexy je to, ked sa chlap necini, okrem zamestnania. Aj respekt straca (pretoze tym vidno, ze nema uctu a respekt k zene) a potom sa bude este cudovat.
My sme sa doma nedavno povadili, slo o odflaknutu robotu, ale pri vydiskutovani mi muz hovori, ze jeho to nebavi. Ako decko. No koho to bavi? Ci v zivote robime len co nas bavi? Kolko krat sa mi nechce ani to, co ma bavi a musim.
@zazka666 napriklad ja nechapem preco by to mala robit? Nemala ho naucit matka? Ked ona ho nenaucila tak preco by mala ona? Ja tomu napriklad doteraz nerozumiem.. Ale nevadi, hadam tvoje rady jej pomozu zastupit mamicku, namiesto partnerky😆
@mon29 hádam áno 🙂 Ja len vravím, žeš treba dať druhú šancu. Ked si neurobia bábo, na rozchod sa môže rozhodnúť kedykoľvek. Ja určite nie som zástanca ofukovania chlapov, aj tak vychovávam syna, moj partner maká..., no ale nikto nie je dokonalý a sú oveľa horšie veci, pre ktoré by sa človek mal rozhodnúť pre rozchod. A ešte by som zvážila kúpu tej myčky.
Opýtala som sa Copilota a ten poradil: 1. pokojný rozhovorVyhni sa obviňovaniu („Ty nikdy nepomáhaš!“) a namiesto toho použi „ja“ výroky:
„Cítim sa preťažená, keď robím všetko sama.“
„Bola by som rada, keby sme si rozdelili domáce práce.“
2. Spolu si sadnite a rozdeľte úlohy
Vytvorte si zoznam domácich prác a dohodnite sa, kto čo bude robiť.
Môžete si to rozdeliť podľa preferencií alebo schopností – napríklad niekto rád varí, iný radšej vysáva.
3. Zaveďte rutinu alebo systém
Napríklad: „Každú sobotu dopoludnia upratujeme spolu.“
Alebo použite aplikáciu na zdieľanie úloh (napr. Todoist, OurHome, Trello).
4. Oceňuj snahu
Aj keď niečo neurobí dokonale, pochváľ ho: „Ďakujem, že si dnes umyl riad.“
Pozitívna spätná väzba motivuje viac než kritika.
5. Zisti, čo ho brzdí
Možno si neuvedomuje, koľko toho robíš.
Alebo má iný pohľad na „poriadok“ – vtedy pomáha dohodnúť si spoločné štandardy.
6. Pripomeň, že ste tím
Domácnosť je spoločná zodpovednosť. Môžeš to formulovať ako:
„Chcem, aby sme sa obaja cítili doma dobre – a to znamená, že sa o to musíme postarať spolu.“
Tipy:
1. Zmeň to na tímovú aktivitu
Povedz napríklad: „Poďme si pustiť hudbu a upratať spolu – bude to rýchlejšie a zábavnejšie.“
Spoločné upratovanie môže byť aj príležitosťou na rozhovor alebo smiech.
2. Stanovte si malé ciele a odmeny
Napr.: „Keď dnes spolu upraceme, večer si dáme film a pizzu.“
Odmeny nemusia byť materiálne – ide o vytvorenie pozitívneho zážitku.
Vysvetli, prečo je to dôležité
Namiesto „musíš mi pomáhať“ skús:
„Keď si rozdelíme prácu, obaja budeme mať viac času na oddych a menej stresu.“ ja by som dodala aj sexu. 🙂
4. Zohľadni jeho štýl
Niektorí ľudia potrebujú jasné úlohy („vysaj obývačku“), iní radšej voľnosť („vyber si, čo dnes urobíš“).
Môžeš sa ho opýtať: „Čo by ti najviac vyhovovalo?“
📱 5. Použite technológiu
plikácie ako Tody, OurHome alebo Cozi vám môžu pomôcť sledovať úlohy a robiť ich zábavnejšími.
Niektoré majú aj herné prvky (body, odmeny, pripomienky).
❤️ 6. Pripomínaj, že si to vážiš
Aj malá pochvala typu „Vážim si, že si dnes umyl riad“ môže výrazne zvýšiť ochotu pomáhať aj nabudúce.
@zazka666
"Pripomínaj, že si to vážiš
Aj malá pochvala typu „Vážim si, že si dnes umyl riad“ môže výrazne zvýšiť ochotu pomáhať aj nabudúce."
A on chváli ženu a ďakuje jej za niečo?? Muž nemá pomáhať,je to rovnako jeho domácnosť,ako tej ženy.
Na akých starých materiáloch trénovali túto AI??
moja susedka perie, vari, chysta ranajky, vstava o piatej rano, aby mu spravila desiatu 40r chlapovi, perie trenky v rukach..v UK tiež rodina z Palestiny hrda na to, že syn 18r. nevie vajco uvariť
to je beh na dlhe trate..predstav si, že si vylihuheš 27r a zrazu niekood teba chce, aby si prstom pohol..moja sestra po svadbe tiež len s varechou a žehličkou a muž z postele vykrikoval - dones mi do postele to a ono...to neni take lahke zo dňa na deň byt aktívny
Dostat namiesto rovnocenneho partnera 27 rocne dieta, ktore treba este vychovavat, to by som nebrala. Ak je tak nezrely v domacich pracach, tak sa len bude postupne ukazovat, v com este dalej. Urcite nebude chciet mat deti, ved sam je este dieta a zodpovednosti sa pri tebe len uci. Tak vela trpezlivosti prajem
Dostat namiesto rovnocenneho partnera 27 rocne dieta, ktore treba este vychovavat, to by som nebrala. Ak je tak nezrely v domacich pracach, tak sa len bude postupne ukazovat, v com este dalej. Urcite nebude chciet mat deti, ved sam je este dieta a zodpovednosti sa pri tebe len uci. Tak vela trpezlivosti prajem
@modra_kolobezka deti nechcem ani ja takže v tomto je to okej pre mňa .. začal doma pomáhať keď ho o niečo požiadam tak uvidíme
Držím palce vám obom. Daj vedieť ako mu to pôjde 😄
@enmery som chlap, žiadny troll, a nikde nepíšem že všetko má robiť žena. Ja upratujem napríklad, nakladam a vykladám umývačku riadu, s deťmi trávim viac času ako manželka, pretože mám viac voľna, ale variť neviem , pretože som na to nikdy nebol odkázaný, keď som s deťmi sám tak chodíme po reštauráciách väčšinou, alebo si objednáme. Takisto nečakám ani od manželky, že príde domov z práce a ešte bude do polnoci stáť pri hrncoch. Radšej trávime čas spolu ako rodina.
@janozbudy69 uuuuf, tak to máš veľmi zvláštne okolie. Ja zas v okolí (v svojom veku) nemám chlapa, ktorý by si nevedel uvariť, ožehliť, oprať. Jeden bol, ale aj ten sa konečne v 29 rokoch osamostatnil.
Iné to je v generácii mojich rodičov, tam je takých bohužiaľ veľa
@zazka666
"Pripomínaj, že si to vážiš
Aj malá pochvala typu „Vážim si, že si dnes umyl riad“ môže výrazne zvýšiť ochotu pomáhať aj nabudúce."
A on chváli ženu a ďakuje jej za niečo?? Muž nemá pomáhať,je to rovnako jeho domácnosť,ako tej ženy.
Na akých starých materiáloch trénovali túto AI??
@rozculena ono to môže byť myslené aj tým smerom, že vážim si, že sa snažíš. Vážim si, že si moje slová vzial na zreteľ. Vážim si, že napriek tomu, že ťa to doma nenaučili a teda ti chýbajú základy, máš snahu to v svojom veku zmeniť.
No už nie sme spolu 😵💫
Ak môžem vedieť prečo? Bolo to nakoniec kvôli tomu že nic nevie spraviť doma, či niečo úplne iné?
Ak môžem vedieť prečo? Bolo to nakoniec kvôli tomu že nic nevie spraviť doma, či niečo úplne iné?
@martul našiel si inú a v správach sa jej nezabudol posťažovať na to že musí u mňa upratovať..😊🙈
Tebe sa nič lepšie nemohlo stať a ju treba poľutovať.

@sova7 no vidíš. Moj tiez nevie varit a predstav si, nie je mizerny partner 🙂.
@gerrwie_girl ale vie iné veci ako píšeš tamten nevie nič