Ako ochrániť syna pred zdedením dlhov?
Zdravim, prosim o radu, manžel ma dlhy ktore si narobil este pred svadbou. Chcem vediet ako je to s dedenim. Mame spolu syna, moze ponom tie dlhy zdedit on ak ja sa dedicstva vzdam? Alebo co robit v takom pripade aby som syna ochranila?
@luccija Len to je vsetko trochu komplikovane. Pred svadbou som zobrala pozicku kvoli svadbe ktoru treba este asi 5r splacat, mame pausaly a vsetko na moje meno. V auguste mi konci rodicak. Syn ma problem chodit medzi ludi takze neviem ci ho do skolky dostanem. Manzel dochadza mojim autom do prace. Takze keby ho vyhodili rodicia z domu automaticky pride o robotu lebo svoje auto nema. Ja ostanem bez penazi on ked strati prijem tak mi neda nic a este sa zadlzim aj ja. Takze tak to je
Po poslednom komentari vidim, ze financna gramotnost vo vasej rodine 0 bodov 🤦♀️ brat si uver na svadbu, ktory budete splacat roky 🤦♀️ no bolo vam to treba? To ste sa nemohli zobrat o 2 svedkoch a zajst s rodicmi na obed?
Na tvoj ucet exekutor nesiahne, ale ako bolo napisane, nariadi zrazky rovno z vyplaty a na tvoj ucet pridu len omrvinky. Normalne by som si s nim sadla a povedala, ze bud nakluse okamzite k exekutorovi, dohodne splatkovy kalendar, alebo sa moze rovno pobalit a ist kam chce, ale my dvaja sme skoncili. Ak sa rozhodne pre rodinu, pekne krasne pohladat este aj brigadu, aby zabezpecil rodinu a ta financne netrpela kvoli jeho sprostosti.
A tvoji rodicia su len prisni alebo aj sa vyznaju vo financiach? Co znamena ta prisnost, coho sa bojis? Ak by vam ich prisnost napomohla v usporiadani toho, ako zijete, ze by vam vedeli dat dobre financne rady, tak by som sa im zdoverila.
Dedenie - da odmietnut bud vsetko alebo nic. To znamena, ak byste pocas manzelstva nieco nadobudli, mate to v BSM. Vzdy je polovica z toho jeho a polovica tvoja, to je jedno ci majetkov, ci dlhov. Ak mal dlhy pred manzelstvom, su len jeho, lenze pri dedeni by si nemohla odmietnut len tie dlhy, aby nepresli na vas tie dlhy, musela by si odmietnut cele dedicstvo po nom, aj tvoj syn rovnako. Neda sa odmietnut iba cast dedicstva, co ti nevyhovuje a ostane si nechat.
Hlavne vy dvaja si vylozte karty na stol, aby ti muz neklamal a zistila by si kolko dlhov ma a ci nejake nenarobil aj v manzelstve uz - da sa mu verit? Na co pominal? Ak je v tom nejake gamblerstvo ci stavkovanie ci nieco podobne, je velmi rizikovy, ze tie dlhy narobi aj pocas manzelstva a to uz budu vase spolocne dlhy...
Porozmyslaj ci tvoj muž je vážne taky dobrý.. Jeho správanie je vrcholné nezodpovedné.. Už kvôli synovi.. To teraz budeš celý život a buducnost plánovať ako? Prispôsobovať sa nejakému blbcovi?
No to mi je len dobrý muž..
@evka1608 pochop, že ak by muž zomrel a mal iba dlhy, tak sa zrieknes dedičstva za seba aj maloletého syna. Ak by mal aj nejaký majetok získaný počas manželstva a dlhy, zrieknes sa za seba aj syna.
Ale ak ich získal počas manželstva, sú 1/2 tvoje
Takže jediná šanca je rozdeliť / zrušiť BSM počas manželstva. Musí však vyložiť všetky karty na stôl, prepatrát kde a koľko má dlhov , ty ak si na materskej máš možnosť ísť poradiť sa do Centra právneho poradenstva, pohladaj si na nete kde blízko sídlia, pozri si pravidlá poskytnutia bezplatnej právnej pomoci a objednaj sa na konzultáciu.
Pri takejto vysokej dlzobe, a možno je toho ešte viac ako myslíš, je to maximálne nezodpovedné žiť s takýmto človekom. Keby mal nedajbože úraz, nehodu, tak ho ošetria nevyhnutné a potom vám príde domov faktúra a ďalšia exekúcia. A ver, že sú to stovky €, tisícky. Kto si to odsere ty a tvoj syn !
22.37.
Prosim ta, ty sa zober pravnikovi a to co najskor. Oni maju pristupy do databazy dlznikov, ziskas kompletny prehlad, co si vydajom ziskala. Ked hovori 10 000,moze tu byt kludne 5 nasobok a to len istina. Nechci vediet, co vsetko sa tam nabaluje ako snehova gula. Zavolaj pravnikovi a objednaj sa na debatu. Nech vezme 50€ /hod., pri zatatych sekerach tvojho somara je to velmi lacne. ☢️
Neviem ako sa volá ten register dlžníkov?pogoogli nemám čas teraz za 8 eur dostaneš výpis s podlznostami.
Vidíš už teraz máš problémy, ak by bral pôžičku pred svadbou on, či spolu tak to nie je takto.Predpokladam, že si ju brala preto, že on nemohol...keď to nebude riešiť naskacu mu tam také sumy, že syn bude chodiť na VŠ s ešte bude splácať.Robit mŕtveho chrobáka sa nevypláca.
Už teraz Ťa drží v šachu používa tvoje auto, aby mohol chodiť do roboty, aby ste mali peniaze..., ale je dlžný a každu chvíľu mu to exe stiahne z výplaty...zároveň, keď ho vyhodis dostaneš nízke výživné, lebo dlhy, problémy toto chces na roky?
@evka1608 Register poverení na vykonanie exekúcie si môžeš bezplatne prehľadávať na stránke https://obcan.justice.sk/pilot/poverenia/
vyber si hľadať "podľa mena, priezviska a rodného čísla/dátumu narodenia fyzickej osoby"
Ty si si zobrala pôžičku na svadbu so zadlženým chlapom co ma exekucie ? Wau
Choďte za právnikom, treba rozdeliť BSM, ďalej nejakého finančného poradcu nech vám pomôže. Hlavne manžel nech absolvuje toto všetko s tebou a dôjde mu ako veľmi ohrozuje teba aj vášho syna.
A zodpovedne sa k tomu musíš postaviť aj ty, splácanie vašich dlhov ovplyvní aj teba. Na socializacii dietata popracuj už teraz, mas na to pol roka, do prace potrebuješ ist nie sa vyhovárať ze co syn v škôlke chudáčik.
Prepáč ale ty mi tiez prídeš ze zatváraš oci pred pravdou a nechceš vidieť realitu taká aka je
@evka1608
@evka1608 skopírujem ti.. pokiaľ dlh Vášho priateľa vznikol pred uzavretím Vášho spoločného manželstva nepatrí do BSM (bezpodielového spoluvlastníctva mnaželov). Exekútor nemôže siahnuť na majetok, ktorý patrí do Vášho výlučného vlastníctva. Rovnako nemôže siahnuť na majetok ,ktorý bude patriť do BSM (v tej časti ktroá patrí Vám). Nebude môcť vydať exekučný príkaz, aby zrážal dlh z Vašej mzdy. To isté platí pre byt. Pokiaľ je byt Vašim výlučným vlastníctvom a nie je napr. spoluvlastníctvom Vašim a Vášho priateľa, potom nebude môcť exekútor postihnúť ani tento byt. Ak to zhrniem, na to, aby mohol exekútor siahnuť aj na majetok, ktorým ste do BSM prispela Vy (napr. mzdou a podobne) musel by dlh vzniknúť počas manželstva. Dlh teda bude musieť vymáhať len z majetku Vášho priateľa, resp. z majetku ktorým on prispel do prípadného BSM, nie z Vášho.
Tvoj muž je luzer, klamár, tajil ti pred svadbou tak dôležitú vec.
Ma syna, takže by sa mal vzchopit zacat sa správať zodpovedne, navrhnúť splátkový kalendár a platiť, hoci po čiastkach ale snažiť sa splácať.
Dlhy sa Nevyparia, budú sa nabalovat..
A nechápem naco z neho v ociach rodičov robíš dobraka, keď opak je pravdou.
Na takého Človeka Sa nedá ani spoľahnúť, veriť mu..
Keďže má dlhy,tak nemáš čo dediť iba dlhy a tých sa zbavis,keď odmietnes toto "bohaté" dedičstvo a odmietne aj syn,keď bude dospelý.
@evka1608 pises ze neni zly a dal by vam posledne- no lenze on nema ani to posledne. Pises, ze teba rodicia vychovali k zodpovednosti- pritom ani nevies, aka je presna vyska dlhu tvojho muza. To je zodpovedne? Treba dlh okamzite zacat splacat. Co je toto zanpristup, ze prestal splacat. Mal tu drzost si ta vziat za zenu a zamlcat ti tak podstatnu vec?! Ze neni zly? Je v exekucii a vstupi s tebou do BSM? Je to nezodpovedny … Pritom sa tu bavime o relativne nizkej sume 10tisic.

@martul aká anulacia ?! Na ukončenie manželstva je možný iba rozvod.
Blokovať účet manželky exekútor nemôže, ale požiada zamestnávateľa muža a ten bude strhávať priamo zo mzdy, na účet pošle iba zvyšok
@katkajaromer exekútor nemôže, nemá tam trvalý pobyt a majitelia majú možnosť ochrany