Ako odhovoriť sestru od štúdia špeciálnej pedagogiky?
Ahojte, ja som učiteľka na ZŠ 1.stupni. Sestra si chce spraviť tiež VŠ špeciálna pedagogika. Hovorila som jej, že to nie je pre ňu. Nemá trpezlivosť ani na klasické deti, nie to špeciálne. Ako učiteľka viem posúdiť kto sa k deťom hodí a kto nie, ona vôbec. Takýto človek neviem načo sa chce venovať deťom, viac im uškodí ako pomôže. Možno ju na inú školu nezobrali len na túto, ale toto nie je riešenie. Plus neviem či sa vôbec zamestná, keďže špeciálnych pedagógov netreba až tak ako klasických, menej špeciálnych škôl je ako klasických takže.. Ako ju odhovoriť?
Sestra si môže skúsiť prácu ako osobná asistentka s ľuďmi so zdravotným znevýhodnením ZZ, pripadne ako dobrovoľnícka v centre pre deti so ZZ, tábore a pod., môže sa rozhodnúť podľa skúseností. So špeciálnou pedagogikou ma uplatnenie v školách, zariadeniach pre ZZ, centrach včasnej intervencie, centrách prevencie a poradenstva. Je to pomáhajúca profesia, práca s ľuďmi. Môže sa poradiť s niekym kto sa venuje karierovemu poradenstvu aké sú jej predstavy a motivácia a co práca so sebou prinasa. Alebo aj priamo s niekym kto študoval a pracuje ako špeciálny pedagóg, lebo špeciálna pedagogika ma tiež veľmi široký rozsah. Pre mňa veľmi potrebná profesia. Co sa týka komunikácie s deťmi sú na to dnes školenia napr. nenasilna alebo rešpektujuca komunikácia. Rešpektovať jej voľbu, profesia nie je len o štúdiu aj o zrelosti.
Vieš čo, možno keď bude mať svoje dieta všetko sa zmení. Ja som tiež nemala trpezlivosť ani nevedela super s nimi komunikovať...aj keď som bola ako magnet pre deti. A odkedy mám svoje sa všetko prirodzene zmenilo. Skončí školu, pôjde hneď na materskú a potom bude všetko ináč...čo ak sa to takto stane? A ty budeš zrazu veľmi prekvapená. Nechaj tak, lebo ju môžeš urobiť nešťastnou.
nerieš nesúď je to jej život
keď sa ťa opýta povedz jej svoj názor
No tak ak bude taký nervak ako tá ucitelka z Budce, ktorá ublizovala tomu malému dievčatku,tak ju to skor ci neskôr dobehne..... stačí jeden nepríjemný vybuch zlosti v škole a môže prísť o prácu 🤷Deti sú citlivé a ak nevie byť láskavá a príjemná a "nevie komunikovať" s deťmi,tak to štúdium je zbytočné.No moze sa zmeniť.....mozno ze jej práve štúdium pomôže 🤷
Že špeciálny pedagóg sa nezamestná...nevyjadrujem sa k osobnostným kvalitám tvojej sestry ale ja som mala neskutočné množstvo ponúk, pracujem ako špeciálny pedagóg. Od školstva (na každej bežnej škole je potrebný špeciálny pedagóg, MŠ), poradenské zariadenia, štúdium sa dá doplniť neskutočné veľa možnosťami práca s autistami, reedukácie, aba terapia, filiálna terapia, terénny špeciálny pedagóg, CVI, v nemocnici na detskom oddelení, trénovanie reči (v rámci kompetencii ), v domovoch sociálnych služieb, dokonca v zbore väzenskej a justičnej stráže (!), asistent učiteľa (pri najhoršom). Dá sa špecializovať na reč, pozornosť prip programy pre deti v predškolskom veku..až ma kdesi pichlo keď som čítala, že špeciálny pedagóg sa nezamestná..fakt takého nepoznám.
Aj ja som školský špeciálny pedagóg v ZŠ 6 rokov. Predtým som 5 rokov učila na 1. stupni a predtým robila 8 rokov účtovníčku, čo ma vrcholne nebavilo, no vybrali mi to rodičia. Na materskej som si teda spravila VŠ a bolo to to najlepšie. Ja deti milujem, zo školy nechodím unavená, mám veľa energie, aj času na svoje deti, na svoje koníčky... Učiť deti so špeciálnymi potrebami ma napĺňa viac ako učiť v bežnej triede.
S dospelými to isté čo s deťmi...že je niekto dospelý neznamená, že nemá problém...

staraj sa o seba ... co mas ty spolocne s tym na aku skolu ide tvoja sestra??? je to jej zivot ... aj keby bola stripterka tak teba do toho nic nie je