icon

Ako odmietnuť adopciu syna svojej manželky?

13. aug 2025

Milé ženy ako by ste povedali svojej manželke ktorú inak máte veľmi rád že si nechcete adoptovať jej syna, hoci aj toho máte veľmi rád , lebo už máte s ňou svoje dieťa a chcete aby malo iba ono majetkovú účasť na vašom majetku ? O nevlastného syna sa starám , financujem ho , v bežnom živote ozaj nerobím žiadne rozdiely , ale dedenie je už jednoducho iná vec. Malý má otca fakt debila , spodina mužskej časti sveta.On sám sa chce vzdať rodičovstva a tak na neho neplatiť a manželka očakáva že toto na seba prevezmem ja ? Berie to ako hotovú vec . Ja sa obávam že keď poviem nie , značne to naštrbí naše manželstvo , o ktoré nechcem prísť .Veď nech jeho otec aspoň platí alimenty ,načo ho idiota od toho oslobodzovať nie ?

som_realistka
15. aug 2025
@sova7

@som_realistka keď mu je prednejší dom a majetok mal ostať sám s domom vo vzťahu alebo si nájsť bezdetnu ženu

@sova7 a co mal urobit? Prepisat na nu pol domu, lwn preto ze sa vzali a ona ma dieta, tak aby bola zabezpecena? To nie je jeho uloha, dieta ma zabezpecit jeho mama a otec. To, ze ona chce zabezpecit svoje prve dieta takymto sposobom je prinajmensom divne. Vsak sa mali dohodnut, ze ked ona pojde do prace tak si kupi investicny byt, co vyjmu z BSM, alebo debata, ze si taky byt kupia spolu.

som_realistka
15. aug 2025
@sova7

@som_realistka keď mu je prednejší dom a majetok mal ostať sám s domom vo vzťahu alebo si nájsť bezdetnu ženu

@sova7 dobre, otocme to, postavis dom, ty sama, vydas sa, muz ma dieta z prveho vztahu, a ziadny majetok, vam sa narodi dieta, muz zacne tlacit, aby si si adoptovala jeho dieta lebo ex neplati vyzivne a je krava. Urobis to? Ale zamysli sa nad dosledkami. Autora napadli prve peniaze a majetky, mna tiez ked som citala uvodny orispevok. A vies preco? Lebo vsetko co mam som si vybudovala sama, a chcem aby to po mne mali moje deti.

sova7
15. aug 2025
@som_realistka

@sova7 dobre, otocme to, postavis dom, ty sama, vydas sa, muz ma dieta z prveho vztahu, a ziadny majetok, vam sa narodi dieta, muz zacne tlacit, aby si si adoptovala jeho dieta lebo ex neplati vyzivne a je krava. Urobis to? Ale zamysli sa nad dosledkami. Autora napadli prve peniaze a majetky, mna tiez ked som citala uvodny orispevok. A vies preco? Lebo vsetko co mam som si vybudovala sama, a chcem aby to po mne mali moje deti.

@som_realistka partnerove dieťa ak sa pre neho rozhodnem je aj moje dieťa. A záleží na bio rodičovi. Ak by to bol nejaký magor urobím všetko preto aby sa k nemu nedostal. A spisem závet tak aby môj majetok bol rozdelený tak aby o každého bolo postarané

mamutka
15. aug 2025
@sova7

@som_realistka keby chlap o mne pred ľuďmi hovoril prišla ku mne do hotového z podnájmu z dvoma igelitkami a deckom tak by som bola radšej sama a nie ešte s takym a mať jeho vlastného syna. Jasné že robí rozdiely stále sa cíti že on ma navrch a ešte sa chváli ako platí na cudzie decko

@sova7 jemine, ved on to o nej nehovorí pred ľuďmi po uliciach. Tu po x stranách priblížil situáciu takýmto opisom.

oblecenie99
15. aug 2025

Vy všetci, čo žijete v takýchto zmiešaných manželstvách, v ktorých ale nie je priestor pre adopciu, ktorá má (o.i) za právne následky aj dedenie v budúcnosti po vás (čiže tak 95 percent takýchto zmiešaných manželstiev, lebo adopcia partnerovho dieťaťa za života bio rodiča je častá ako biela vrana), nech sa páči, prepíšte svoj majetok, nadobudnutý v case pred vaším novým vzťahom, na partnerove a svoje deti rovným dielom, ešte za života. Dokážte, že nerobíte rozdiely medzi deťmi. Dokážte, že nie ste vypocitavi špekulanti, čo sa iba hráte pred partnerom na chrumkavého. Alebo aspoň si zanechajte závet, nech je to polospravodlive. Či počkáte, že sa vám niečo stane a partnerove deti odídu s dlhým nosom? Prečo by bola táto požiadavka pritiahnutejsia za vlasy, ako to, čo sa očakáva od tohto muža?

mamutka
15. aug 2025
@sova7

@som_realistka partnerove dieťa ak sa pre neho rozhodnem je aj moje dieťa. A záleží na bio rodičovi. Ak by to bol nejaký magor urobím všetko preto aby sa k nemu nedostal. A spisem závet tak aby môj majetok bol rozdelený tak aby o každého bolo postarané

@sova7 ty len teoretizujes. Ľahko sa ti píše, keď na teba nikto netlačí aby si ťažko vydretý majetok do budúcna delila niekomu kto ma dobre zabezpečeného rodiča. Ktorý žije.

sova7
15. aug 2025
@mamutka

@sova7 ty len teoretizujes. Ľahko sa ti píše, keď na teba nikto netlačí aby si ťažko vydretý majetok do budúcna delila niekomu kto ma dobre zabezpečeného rodiča. Ktorý žije.

@mamutka majetky ma nikdy netrápili skôr ma trápi čo bude s tým chlapcom

som_realistka
15. aug 2025
@sova7

@sova7 no vidis hovoris o zavete, to moze urobit aj autor. Ved osud moze priniest vselico, dokonca aj rozvod.

som_realistka
15. aug 2025

A viete co? Prilejem olej na vatru, pre zastankyne poziadavky manzelky. Preco si ona nezabezpecila pre seba majetok pred vstupom so manzelstva? To citujem z x tem, kde sa riesi ze zena sa nastahuje k partnerovi co ma nehnutelnost a potom odchadza s dvomi igelitkami.

vroni
15. aug 2025
@sova7

@vroni nijak. Ale určite to ide aj iným štýlom ako ja som bohatý ina chudera

@sova7, ten štýl si si vymyslela ty. On odpovedal na otázku, či niečo nadobudli spoločne. Jemu nejde o som. Jemu ide o to aby jeho žena slabomyselne neprehajdakala majetok svojmu vlastnému dieťaťu. On bude mať z dedičstva jej dieťaťa figu. Ale tej jeho mysliteľke evidentne viac záleží na jej svätom pokoji ako na nejakom reálnom blahu dieťaťa. Fakt na potlesk, lebo je žena.... 🤦🏼‍♀️

weleda123
15. aug 2025
@som_realistka

@sova7 no vidis hovoris o zavete, to moze urobit aj autor. Ved osud moze priniest vselico, dokonca aj rozvod.

@som_realistka ak dieťa adoptuje, závet mu nepomôže, keďže dieťa bude neopomenuteľný dedič tým pádom. Jedine, ak by za života daroval dom svojmu potomkovi. Ale aj to je napadnuteľné. A tiež by v tomto prípade trápilo , že po prípadnom rozvode (lebo človek nikdy nevie) by som musela platiť výživné na cudzie dieťa. Či potom si autorova žena nájde zase iného ťuťmaka a ten znovu adoptuje deti, aby mala od autora pokoj? Príde mi to celé nechutne vypočítavé a vyslovene až komické.

oblecenie99
15. aug 2025
@som_realistka

@som_realistka Ináč presne vidím reakcie na toto: manželka chce, aby som adoptoval jej dieťa z prvého manželstva, tak som sa rozhodol, že malého ľúbim, starám sa, idem do toho, aj keď dieťa má celkom majetneho bio otca, ktorý by mohol.prispiet výživným a zrejme by po ňom aj mohlo neskôr dediť. Mrzi ma však, že som nadobudol značný majetok ešte pred manželstvom, chcel by som preto zabezpečiť, aby ho dedili v prípade mojej smrti len moje biologické deti. Da sa to? Zanechať závet? Ale nebude adoptované dieťa neopomenuyelnym dedičom? Či mám radšej všetko prepísať na vlastné deti ešte za môjho života? Ako to vysvetlím manželke?

No tak po takom príspevku by sa autor aj mohol schovať do kanála, lebo by bol rozžuty v diskusii na franforce, ak už teraz je vraj vypočítavý 😏 už vidím, ako toto pôjde vysvetliť žene a ona to v pohode zoberie.

Budem sa opakovať, tá žena, až na to, ako neznáša svojho EX, mu vychádza tak v ústrety, že nič lepšie by mu ani nemohla urobiť. A až na to, ako sa spolu nebavia, tak takúto echt maličkosť, že vymeníme dieťaťu na komplet otca, vrátane priezviska a všetkých sránd, čo k tomu patrí, vedia celkom hladko vydiskutovať.

som_realistka
15. aug 2025
@weleda123

@som_realistka ak dieťa adoptuje, závet mu nepomôže, keďže dieťa bude neopomenuteľný dedič tým pádom. Jedine, ak by za života daroval dom svojmu potomkovi. Ale aj to je napadnuteľné. A tiež by v tomto prípade trápilo , že po prípadnom rozvode (lebo človek nikdy nevie) by som musela platiť výživné na cudzie dieťa. Či potom si autorova žena nájde zase iného ťuťmaka a ten znovu adoptuje deti, aby mala od autora pokoj? Príde mi to celé nechutne vypočítavé a vyslovene až komické.

@weleda123 ja viem, a pisala som aj vyssie, ze ak adoptuje, tak dieta je neopomenutelny dedic, to bola odpoved sove, ze autor, ked bude chciet moze dietatu odkazat majetok aj ked nebude adoptovane.

eva8
15. aug 2025
@som_realistka

A viete co? Prilejem olej na vatru, pre zastankyne poziadavky manzelky. Preco si ona nezabezpecila pre seba majetok pred vstupom so manzelstva? To citujem z x tem, kde sa riesi ze zena sa nastahuje k partnerovi co ma nehnutelnost a potom odchadza s dvomi igelitkami.

@som_realistka i ja prilejem olej do ohna 🙂 Preco si autor vybral "zlatokopku", ktora len prehajdakava peniaze 😉
Zeby to bolo inak?
Autor pisal len o probleme dedicstva. To sa da nadherne osetrit. Tu ide celkovo o nieco ine. Ak by bol uprimny, dalo by sa krasne dohodnut s jeho manzelkou, aby ostal len milujucim otcinom. Trosku mam v pozadi, ze hlada len vyhovorku, lebo nieco zacalo skripat.

weleda123
15. aug 2025
@som_realistka

@weleda123 ja viem, a pisala som aj vyssie, ze ak adoptuje, tak dieta je neopomenutelny dedic, to bola odpoved sove, ze autor, ked bude chciet moze dietatu odkazat majetok aj ked nebude adoptovane.

@som_realistka no áno, len či už závet alebo darovanie za života je vždy napadnuteľné na súde. A bez pádnych dôvodov to nie je také jednoduché. A keď vidím vypočítavú maminku, tak ďakujem pekne. Ak bude prvorodený len z polovice tak vypočítavý v dospelosti ako ona, tak pán Boh ochraňuj autora 🙉

som_realistka
15. aug 2025
@eva8

@som_realistka i ja prilejem olej do ohna 🙂 Preco si autor vybral "zlatokopku", ktora len prehajdakava peniaze 😉
Zeby to bolo inak?
Autor pisal len o probleme dedicstva. To sa da nadherne osetrit. Tu ide celkovo o nieco ine. Ak by bol uprimny, dalo by sa krasne dohodnut s jeho manzelkou, aby ostal len milujucim otcinom. Trosku mam v pozadi, ze hlada len vyhovorku, lebo nieco zacalo skripat.

@eva8 no to uz nevieme, mozno maju aj ine problemy, mozno mu vrta v hlave to co niektorym tu, ako to ze s debilom sa jeho zena bavi natolko, ze nasli taketo riesenie manzelkinych probkemov s ex? Niekde v prispevkoch autora je, ze bio otec sa nezaujima, takze z toho predpokladam, ze nerobi nejake problemy ktory by boli na psychiatriu, ale ze viac neplati ako plai, v tom pripade, by ho kazda normalna zena dala na exekuciu, hlavne ak ma partnera co ju podrzi.

oblecenie99
15. aug 2025
@eva8

Zeby to bolo inak?

@eva8 Napísala som o pár riadkov vyššie, ako nádherne sa to dá ošetriť. Naozaj, znie to úplne ako idilka, adoptujem si ťa, ale ošetrim, aby si po mne mal veľké nič.. tak keď toto je že fuj fuj od autora, tak čo by bolo ošetrovanie majetku? Tam by už nerobil rozdiely? To by tá žena úplne v pohode rozdýchala, viem si to predstaviť.. pozri Jana, veľmi rád si ho adoptujem, ALE...!

Zjedli by ste ho v diskusii.

mamutka
15. aug 2025
@sova7

@mamutka majetky ma nikdy netrápili skôr ma trápi čo bude s tým chlapcom

@sova7 možno žiješ tiež v takom pozliepanom vzťahu a preto na to tak citlivo reaguješ. Tu sa dvaja ľudia majú dohodnúť a nie z fleku takúto somarinu vymyslieť na toho druhého. A pisat, že ta majetky nikdy netrápili, no neviem. Snáď by si neodovzdala výplatu aj dom hocikomu, lebo ved majetok ta netrápi. Záleží ti na majetku. Ja s mužom môžme tiež hovoriť, že nám nezáleží na majetku. Už dávno vieme, že od môjho brata nebudeme nič chcieť po rodičoch, lebo on im pomáha a my si vieme zarobiť. A pod. Peniaze máme len tie čo sme si vydreli a radšej máme ticho v lese ako majetky. Ale to neznamená, že neuvidím tu nerovnosť v tom na čo tlaci autorova žena, ktorá zatiaľ k jeho majetku asi ani neprispela.
Naozaj podozrivo krásne si vie s bývalým vydiskutovať to, o čom sa s manželom ani nemieni baviť, len ho postaví pred hotovú vec.
Zase sa netvarme, že ženy su svatice a všetci chlapi svine. Aj tu máš veľa žien, ktoré ani poriadne nepracovali a len špekulujú na aké dávky ešte majú nárok. A z toho čo tu bolo jednostranne napísané od autora to skôr vyzerá na to, že ma doma riadnu spekulantku.
Priorita je, aby o dieťa bolo dobre postarané, aby bolo šťastne a milované. Tebe na majetkoch nezáleží, tak ako prvá by si mala chápať, že to dieťa ma na haku kto čo plánuje s dedičstvom, ono žije tým, že ho otcim ma rad, číta mu rozprávky, berie ho na výlety, pomáha mu s učením a venuje mu svoj čas. Dieťa cíti, že ma domov a majú ho radi, to je podstatne. Jemu na majetkoch nezáleží. Ani tebe. Super. Ani pani manželke by teda nemuselo. Ju skôr štve, že nemá nič. Dom mal muž pred svadbou a keby sa náhodou rozišli, ona ma dve deti, jedno výživné a druhé otázne, lebo prvý chlap bol debil. Jej ide o to, aby poriesila svoje istoty, svoju budúcnosť. V tomto jej ťažko ide o budúcnosť dieťaťa. Ved to raz podedi po bio otcovi. Skôr chce mať iste to výživné na obe deti, krvavý niečo.

mamutka
15. aug 2025
@mamutka

@sova7 možno žiješ tiež v takom pozliepanom vzťahu a preto na to tak citlivo reaguješ. Tu sa dvaja ľudia majú dohodnúť a nie z fleku takúto somarinu vymyslieť na toho druhého. A pisat, že ta majetky nikdy netrápili, no neviem. Snáď by si neodovzdala výplatu aj dom hocikomu, lebo ved majetok ta netrápi. Záleží ti na majetku. Ja s mužom môžme tiež hovoriť, že nám nezáleží na majetku. Už dávno vieme, že od môjho brata nebudeme nič chcieť po rodičoch, lebo on im pomáha a my si vieme zarobiť. A pod. Peniaze máme len tie čo sme si vydreli a radšej máme ticho v lese ako majetky. Ale to neznamená, že neuvidím tu nerovnosť v tom na čo tlaci autorova žena, ktorá zatiaľ k jeho majetku asi ani neprispela.
Naozaj podozrivo krásne si vie s bývalým vydiskutovať to, o čom sa s manželom ani nemieni baviť, len ho postaví pred hotovú vec.
Zase sa netvarme, že ženy su svatice a všetci chlapi svine. Aj tu máš veľa žien, ktoré ani poriadne nepracovali a len špekulujú na aké dávky ešte majú nárok. A z toho čo tu bolo jednostranne napísané od autora to skôr vyzerá na to, že ma doma riadnu spekulantku.
Priorita je, aby o dieťa bolo dobre postarané, aby bolo šťastne a milované. Tebe na majetkoch nezáleží, tak ako prvá by si mala chápať, že to dieťa ma na haku kto čo plánuje s dedičstvom, ono žije tým, že ho otcim ma rad, číta mu rozprávky, berie ho na výlety, pomáha mu s učením a venuje mu svoj čas. Dieťa cíti, že ma domov a majú ho radi, to je podstatne. Jemu na majetkoch nezáleží. Ani tebe. Super. Ani pani manželke by teda nemuselo. Ju skôr štve, že nemá nič. Dom mal muž pred svadbou a keby sa náhodou rozišli, ona ma dve deti, jedno výživné a druhé otázne, lebo prvý chlap bol debil. Jej ide o to, aby poriesila svoje istoty, svoju budúcnosť. V tomto jej ťažko ide o budúcnosť dieťaťa. Ved to raz podedi po bio otcovi. Skôr chce mať iste to výživné na obe deti, krvavý niečo.

@mamutka keby niečo na konci, nie krvavý pre boha…. Autokorekt 👀

vroni
15. aug 2025
@eva8

Zeby to bolo inak?

@eva8, autor si nevybral žiadnu zlatokopku, zlatokopka by kopala, aby malo dieťa (a tým aj ona) čo najviac. Autor si vybral evidentne hlupanu. Z pohodlnosti radšej nechá odplávať peniaze dietata. Len neviem, čo je to prave lepšie.

stormie
15. aug 2025

Mna by zaujimalo ako by sa zachovali vsetky tie co nazor autora odmietate, keby vas manzel postavil pred hotovu vec ze si mate adoptovat jeho dieta z prveho manzelstva, matka dietata je …, vy by ste mali majetky nadobudnute pred manzelstvom a evidentne by ste boli rady keby vase adoptovane a aj biologicke dieta dedilo rovnako? Je rozdiel dieta vychovavat, starat sa a financovat bezne potreby ako dat “cudziemu” zo svojho rovnako ako vlastnemu (bavime sa o vyssich sumach, majetkoch, nie o pocte jogurtov a novych topanok), hlavne ked to partnerove dieta ma aj druheho rodica ktory sa evidentne ide zbavit nakomplet vsetkej zodpovednosti
To by tu bol cely kon na nohach a take hejty na manzela ze az …

eva8
15. aug 2025
@vroni

@eva8, autor si nevybral žiadnu zlatokopku, zlatokopka by kopala, aby malo dieťa (a tým aj ona) čo najviac. Autor si vybral evidentne hlupanu. Z pohodlnosti radšej nechá odplávať peniaze dietata. Len neviem, čo je to prave lepšie.

@vroni lahko nam je pomenovavat, ked si len domyslame. Ta zlatokopka bola myslena ironicky.
Pan rady ma, ako vlka nasytit, aby baran ostal cely, uz je to len na nom.
Len aby to nesmerovalo k tomu, ze partnerka ostane sama s dvoma detmi.

eva8
15. aug 2025
@oblecenie99

@eva8 Napísala som o pár riadkov vyššie, ako nádherne sa to dá ošetriť. Naozaj, znie to úplne ako idilka, adoptujem si ťa, ale ošetrim, aby si po mne mal veľké nič.. tak keď toto je že fuj fuj od autora, tak čo by bolo ošetrovanie majetku? Tam by už nerobil rozdiely? To by tá žena úplne v pohode rozdýchala, viem si to predstaviť.. pozri Jana, veľmi rád si ho adoptujem, ALE...!

Zjedli by ste ho v diskusii.

@oblecenie99 jemu nejde len o dedicstvo, ako spominal. To by sa obratil prinajhorsom na pravnika. On ho vo vseobecnosti adoptovat nechce (podvedome? cielene?)
Celkovo by sa to dalo vyriesit bez problemov, ak sa naozaj lubia.

autor
15. aug 2025

Včera prebehol rozhovor s manželkou , kde som jej povedal že si malého adoptovať nechcem . Zostala zaskočená a povedala mi že si myslela že keď sa k nemu chovám akoby bol môj že mi to nebude robiť problém . Povedal som jej svoje dôvody prečo nie , že chcem aby dom zostal mojim deťom , malý otca má , nie je to žiadny žebrák , tak nech dedí po ňom . Na čo mi ona povedala že ale on určite urobí všetko preto aby po ňom nič nezdedil , tak ale prečo by som mal ja v tomto ho suplovať ? Dosť že ho suplujem vo výživnom ktoré platí , neplatí a aj vo výchove. Malý je naozaj šikovný , a ja urobím všetko čo je v mojich silách aby som ho viedol smerom k štúdiu , lebo viem že raz z neho niečo bude , ak to bude v mojich silách kľudne mu zafinancujem školu v zahraničí , ale nechcem si ho adoptovať. Jednoducho to tak necítim . Manželka to prijala a dnes fungujeme zas normálne.

autor
15. aug 2025
@eva8

@oblecenie99 jemu nejde len o dedicstvo, ako spominal. To by sa obratil prinajhorsom na pravnika. On ho vo vseobecnosti adoptovat nechce (podvedome? cielene?)

@eva8 nechcem ho adoptovať. Mám na to plné právo to takto cítiť . To sa vôbec nevylučuje s tým že toho chlapca mám rád .

zobaka
15. aug 2025

ist proti sebe je vzdy zle, ked s tym nie si stotozneny, zena to musi pochopit, keby si bol bolo by to ine

oblecenie99
15. aug 2025
@eva8

@eva8 Ja som právnicka a viem si predstaviť možné riešenia, tu však ide o ľudský rozmer, a konkrétne to, že aj keby ho chcel adoptovať, len by nechcel, aby sa delil jeho majetok, tak by v očiach niektorých vyzeral ešte horšie ako teraz.
Je úplne prirodzené, že ho adoptovať nechce. Nemožno od neho očakávať či vyžadovať, aby to chcel. Ako žena - matka si to vôbec neviem predstaviť, že by som to od partnera očakávala.

derdia
Autor odpoveď zmazal
som_realistka
15. aug 2025
@anonym_autor

Včera prebehol rozhovor s manželkou , kde som jej povedal že si malého adoptovať nechcem . Zostala zaskočená a povedala mi že si myslela že keď sa k nemu chovám akoby bol môj že mi to nebude robiť problém . Povedal som jej svoje dôvody prečo nie , že chcem aby dom zostal mojim deťom , malý otca má , nie je to žiadny žebrák , tak nech dedí po ňom . Na čo mi ona povedala že ale on určite urobí všetko preto aby po ňom nič nezdedil , tak ale prečo by som mal ja v tomto ho suplovať ? Dosť že ho suplujem vo výživnom ktoré platí , neplatí a aj vo výchove. Malý je naozaj šikovný , a ja urobím všetko čo je v mojich silách aby som ho viedol smerom k štúdiu , lebo viem že raz z neho niečo bude , ak to bude v mojich silách kľudne mu zafinancujem školu v zahraničí , ale nechcem si ho adoptovať. Jednoducho to tak necítim . Manželka to prijala a dnes fungujeme zas normálne.

@anonym_autor porozprávajte sa a nech vymáha na ex alimenty aj spätne čo sa dá, a navrhni jej, že tieto peniaze môže malému odkladať celé, ak má dojem, že ex zariadi aby nič nedostal. Inak ak to bude v budúcnosti možné a zafinancuješ malému celé vzdelanie, čo dnes nie je žiadna maličkosť, tak mu dáš do života možno viac ako keby zdedil pol domu.

eva8
15. aug 2025
@anonym_autor

@eva8 nechcem ho adoptovať. Mám na to plné právo to takto cítiť . To sa vôbec nevylučuje s tým že toho chlapca mám rád .

@anonym_autor vsak v poriadku, vravim, ze nejde len o dedicstvo. A nepochybujem, ze si dobry otcim a obe deti mas rad