icon

Ako odmietnuť dovolenku kvôli rozpočtu?

2. máj 2025

Ako vysvetliť rodine, že nemáme budget na dovolenku s nimi
Prišla som si sem po radu.

Minulý rok som s manželom bola na dovolenke s mojou sesternicou a bratom. Povedzme, že sesternica pochádza z veľmi dobrých pomerov a vlastnia apartmány v Chorvátsku. Boli sme tak minulý rok a bolo to fajn ale.. Stálo nás to viac ako keby sme šli dvaja na all inclusive dovolenku. Minulý rok sme boli s manželom na last minute v Grécku na 9 dní all inclusive 4* rezort cez cestovku komplet cena pre dve osoby 2000 eur v septembri. Zlanárili na 5 dní, že nech ideme s nimi na apartmán do chorvátska. No poviem úprimne, za tých 5 dní sme tam nechali aj s cestou cez 1300 a to teda za ubytovanie sme neplatili im nič. Ale oni sú veľmi takí... Stále reštaurácie, kávičky, hentaký vodný park, taký bar a človek ani nevie a denne tam minie 300 eur.
Každopádne tento rok s manželom kupujeme byt, ktorý budeme musieť dozariadiť, takže šetríme kde sa dá. Dohodli sme sa, že tento rok na dovolenku buď nepôjdeme vôbec alebo pôjdeme niečo low budget na pár dní. Každopádne prišla za mnou sesternica s tým, že oni s nami rátajú tento rok a že "kľudne na dlhšie". Ja som sa jej snažila vysvetliť, že kupujeme byt a že teda na to nemáme budget. Ona neberie nie ako odpoveď a stále sa na na to pýta a hovorí, že však to nás "nič nestojí", lebo "ubytko máme vybavené".
Ja už neviem ako jej to mám vysvetliť. Čo by ste robili na mojom mieste?

Strana
z2
marryliese
2. máj 2025
@veselo_neveselo

Vies co, ja by som isla, lebo ved ubytko zadarmo je super, oddychnut si aj tak potrebujete. Ale nechodila by som do restik, barov, na kavicky apod, ale kazdy den by som robila vylet niekam inam, zobrala piknik a uzivala si tak poskromnejsie.
Ale ja napriklad nepijem, takze mna drinky nelakaju, do restiky sa nenecham zlakat, v lete ked je teplo mi nechuti, takze mne je v tomto jednoduche povedat nie.
Musis nabrat trochu asertivity a rozhodnut sa.

@veselo_neveselo myslím že je jednoduchšie vykrútiť sa z celej dovolenky ako pri každej reštike vysvetľovať prečo nejdú s nimi. To by mi bolo teda oveľa nepríjemnejšie

petamich
2. máj 2025

No bud trvat na tom, ze nejdete alebo chodte ale urcite si rozpocet na kazdy den a nechodte s nimi na obediky a kavicky a vopred im povedzte, ze idete kvoli spolocnosti ale mate nizky rozpocet tento rok 🤷‍♀️ ak budete minat efektivne a rozumne, nemusi vas to vyjst ako Maldivy

som_realistka
2. máj 2025

Mila sesternixa, 10x som ti povedala, ze tento rok nejdeme na dovolenku, lebo mame ine dolezitejsie vydaje. Nerozumies slovensky alebo si uplne mimo realitu?

betulinka1
2. máj 2025

Nie tento rok nepojdeme s vami do Chorvatska. Co viac vysvetlovat a ked chytíte nejaky last minute, tak povies bola super ponuka a neodolali sme. Ja chapem, ze moze byt dotierava ale proste su ludia ako napriklad ja, ze Chorvatsko nemusim a to som bola aj dole aj v strede aj hore ale vazne nna ta krajina neoslovila. V pomere cena a kvalita je to tiez 0 bodov.

evcagabi
2. máj 2025

Omg, co mas potrebu stale vysvetlovat. Nejdeme. Ziadne vysvetlovacky

nikushka8
2. máj 2025
@betulinka1

Nie tento rok nepojdeme s vami do Chorvatska. Co viac vysvetlovat a ked chytíte nejaky last minute, tak povies bola super ponuka a neodolali sme. Ja chapem, ze moze byt dotierava ale proste su ludia ako napriklad ja, ze Chorvatsko nemusim a to som bola aj dole aj v strede aj hore ale vazne nna ta krajina neoslovila. V pomere cena a kvalita je to tiez 0 bodov.

Ak nechape jasne nie nejdeme, tak jej povedz,ze neznasas kamene na plazi a Chorvatsko ta uz nelaka.A bodka.
@betulinka1 som na tom rovnako, mne stacilo raz 😁

hankab
2. máj 2025

1. “Tento rok nemame na dovolenku peniaze”.
2. “Dovolenka s vami nie je zadarmo. Stala nas skoro tolko ako All Inclusive na 2 tyzdne v Grecku”.
3. “Povedal som, ze tento rok NEJDEME. Alebo pojdeme niekam sami. Nepocitajte s nami.

muchotrafka298
2. máj 2025

Nauc sa hovorit NIE a to co najskor. Slusne a razne, aby ludia chapali, ze nie znamena skutocne nie. Ulahci Ti to znacne zivot, aj za cenu toho, ze niektore vztahy skoncia.

Nemusis svoje rozhodnutie nikomu zdovodnovat, proste povies, ze tento rok mate ine plany a na dovolenke s nimi sa nezucastnite. Bez toho, aby si jej vysvetlovala, ze na to nemate, lebo to stoji XY tisic EUR, ktore chcete minut inde a podla vlastnych predstav.

kavasmliekom
2. máj 2025

Počuj sesternica, poslednýkrát ti hovorím, že na dovolenku s vami nejdeme. Budeme dovolenkovať "na dome", alebo "už máme iné plány". Diky za pochopenie.

cacianka
3. máj 2025

Počuj Etela, už som ti viac x povedala / sme ti povedali, že nejdeme s vami, nerátajte s nami. Čo si nerozumela ? Jasné NIE ! Stačilo !

nerko
3. máj 2025

Musis jej to povedat raznejsie, ked je nechapava. “ “Hovorim Ti to naposledy a uz sa ma to viac nepytaj. Tento rok nejdeme z casovych a financnych dovodov. Tak to akceptuj.”

trisha_r
3. máj 2025

Však jednoducho nepôjdete ? Je prijebana sesternica? Tento rok nejdeme ,bodka. Očividne to nevieš povedať dôrazne. Skús tak aby aj u susedov počuli a stoj si za tým.

la_dolce_vita
3. máj 2025

Ludia uz nevedia normalne komunikovat a dohodnut sa? Nechapem...

karolinakr
3. máj 2025

naznačila by som, že im nestačim, pochadzam z ineho finančneho zazemia, ak mi to zacvaka, ok idem, ak nie, bohužial, tento rok mi to nevychadza a nezadlžím sa kvôli jej rozmarom
napíš si toto na papier, a od slova do slova jej to pošli do smsky, ked nevieš inak to riešiť

misanthropicdann
3. máj 2025

Poviem proste ze nemám na to financie. Co chceš ďalej vysvetľovať?
Povedz jej ze vaša priorita je byt a všetky peniaze idú na neho. Rovnako ze vás byt stojí čas a nemôžete si dovoliť ísť niekam cez leto na týždeň vypnúť.
Niekedy mám pocit že ľudia majú problém odkomunikovať úplne základné veci

lienka.7
3. máj 2025

@autorka mas 2 možnosti. Buď si niečo vymyslís alebo povieš pravdu. Ja som za pravdu. Kupujeme a zariadujeme byt, dovolenka tento rok nebude. Uvidíme ten budúci. Bodka

petrofka
3. máj 2025

Veď normálne. Že nemáte momentálne na to chodiť na kávičky a reštaurácie. Že si veľmi vážiš pozvanie a ubytovanie zadarmo, no i tak by to pre vás bolo finančne náročné. Tento rok budete doma a riešiť byt.

mantilka
3. máj 2025

Ak spomenie ešte raz a nebude rozumieť, povedz polopstisticky "tieto celé prázdniny budeme doma v novom byte a zariaďujeme/ prehrávame...úplne všetky peniaze sme sa rozhodli že pôjdu do bytu."

nekonecna_katastrofa
3. máj 2025

Ja nejak nechápem. Ona vás tam za vlasy dotiahne či čo? Povedala si, že nejdeš a netreba viac vysvetľovať. Keď povie, že zraz 3.7. o 18, tak tam jednoducho nebudete a možno jej dopne, že Xkrát si povedala nie a myslela to fakt vážne.

0kristina0
3. máj 2025

Vysvetlila si jej to 3x. Co jej chces este hovorit?

bielasovicka
3. máj 2025

Ty jej to nehovorís určite jednoznačne ze nie. Nebuď mäkká, povedz na rovinu ze nie, hotovo.

sidicek
3. máj 2025

Prečo jej nepovieš, ze tebe taky štýl dovolenky ako majú oni ,nevyhovuje.Ja by som teda tiež išla radsej sama a nebyť nikomu zaviazana za poskytnuté ubytovanie , keď potom "musim" minút vysokú sumu na veci co nechcem, ebo sa to ocakava

tykat
4. máj 2025

Normalne by som povedala "dakujem za ponuku, ale definitivne sme sa rozhodli, tento rok nejdeme".

klarolinne
4. máj 2025

Ďakujem za pozvanie, ale žiaľ tento rok kvôli tomu, že kupujeme byt nepojdeme na dovolenku. Síce si milá, že u vás neplatíme, za čo som vďačná, ale aj minulý rok sme minuli aj tak dosť peňazí, hoci sme ušetrili na ubytovaní. Uvidíme čo budúci rok.

Ak nepochopí tak jednoducho ignoruj jej pokusy.

akbara77
4. máj 2025

Povedala by so.,že nemám peniaze...a to.co si tu napísala....možno zabudla, čo je to šetriť.

hortenziaj
4. máj 2025

Ja by som šla,ak by ubytko bolo zdarma,cestu zaplatíš, a ostatné sa budeš stravovať ako doma,že si navaris z bežné dostupných surovín,prípadne vezmeš zo svk a na výlet budeš chodiť len na buď zdarma alebo lacné. My chodíme na dovolenky ale jedlo tak riešime a aj väčšinu výletov,keďže je pre nás celkom dosť dať za ubytko a cestu a tak ušetríme na jedle,lebo však jedla by si aj doma. A ušetris na energiách čo sa neminú doma .

enmery
5. máj 2025

Nie, ďakujem, nejdeme. Koniec príbehu. Ona nech si melie svoje a ty sa nauč povedať nie a necítiť sa preto vinná.

ljzozv
6. máj 2025

Baby sa mi páči, ako nadavate na sesternicu.

Ale autorka jej nikdy nepovedala, to čo napísala sem. Čiže sesternica nemá odkiaľ vedieť, že dovolenka a ňou je drahá. Veď áno, ubytovanie je zadarmo a autorka bola aj na ďalšej dovolenke v zahraničí, drahšej sa exkluzívnejsej. Čiže logicky môže sesternica predpokladať, že autorka len vymýšľa.

Autorka padlo ti tu kopu dobrých rád. Skús sesternici na rovinu povedať, že pôjdete len v Tom prípade, ak sa nebudete zúčastňovať drahých (pre vás ) aktivít.
Ale to asi nepovieš, predpokladám.

Strana
z2