icon

Ako odmietnuť žiadosť o vynosenie dieťaťa v rodine?

29. sep 2025

Ahojte, moja sestra má 38r a za sebou pár neuspešných pokusov o umelé oplodnenie. Nikdy dieťa nevynosí úspešne bohužiaľ, je z toho zúfalá, čo samozrejme chápem. Všetci sa snažíme byť čo najviac psychickou oporou ako to ide. Asi pred dvoma týždňami prišla s nápadom nechať si bábo vynosiť, adopcia pre jej manžela nepripadá do úvahy. Zistila teda, že kúsok za hranicami to ide legálne a teda ja som ju v tom podporila. Iba potom zistila približné ceny takéhoto niečoho a vycúvali. Ibaže vtedy sa obrátila na mňa a spýtala sa či by som bola ochotná, niečo by mi vraj zaplatili. Sprvu som myslela, že ide o žart. Ja deti teda nemám, som o 10r mladšia a naozaj som bola v tom, že sranduje. Ibaže zrazu sa mi ozvala aj mama s tým, že by to možno bol fajn nápad... ako jej mám preboha vysvetliť, že toto určite nie? Vždy sme s ňou o celom tom rozprávali opatrne, rešpektovali ju, ale toto. Naozaj neviem, toto je príliš. Napadlo mi, ž etu sú možno mamičky, ktoré boli v podobnej situácií a nedarilo sa im, aké slová by vás nezranili?

Strana
z8
amelia89
29. sep 2025

No,aktualne jej mozes povedat ze ustava do zakazala… ale sestra by na teba nemala tlacit ani keby sa to dalo toto nie prilis vazna vec …

anonym_c8ecf8
29. sep 2025

Myslím, že ani v zahraničí to nemôže urobiť bezdetná žena a je tam podmienka, aby mala aspoň jedno vlastné dieťa

anonym_c7aeea
29. sep 2025

@anonym_autor Aj keby to bolo u nás zákonné, nikdy s tým nesúhlas a nedaj sa citovo vydierať.
Máš deti? Ak áno, tak si neviem reálne predstaviť vynosiť niekomu dieťa (aj keď ide o sestru) a potom sa ho vzdať. Je jedno, že nie je moje biologické. Tvoja mama musí byť tiež dobre praštená (prepáč) keď ju v tom podporuje.

minenkaa
29. sep 2025

@anonym_autor môže aj mama vynosiť

anonym_c7aeea
29. sep 2025
@anonym_c7aeea

@anonym_autor Aj keby to bolo u nás zákonné, nikdy s tým nesúhlas a nedaj sa citovo vydierať.
Máš deti? Ak áno, tak si neviem reálne predstaviť vynosiť niekomu dieťa (aj keď ide o sestru) a potom sa ho vzdať. Je jedno, že nie je moje biologické. Tvoja mama musí byť tiež dobre praštená (prepáč) keď ju v tom podporuje.

@anonym_c7aeea Teraz pozornejšie čítam, že deti nemáš. Tak potom môj predošlý komentár nebudeš vedieť úplne pochopiť.
A ešte jedna vec - neviem si prestaviť, že sa s tým dieťaťom budeš vlastne stretávať a tváriť sa ako čo? Jeho teta?

autor
29. sep 2025

Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.

sissy27
29. sep 2025
@amelia89

No,aktualne jej mozes povedat ze ustava do zakazala… ale sestra by na teba nemala tlacit ani keby sa to dalo toto nie prilis vazna vec …

@anonym_autor ja si to za seba predstaviť viem, vynosiť dieťa sestre. Ale to som ja. A na tvojom mieste nepozerám na to, ako sestru nezraniť, jednoducho jej treba nastaviť hranice, svet sa netočí len okolo nej. Tehotenstvo, pôrod a aj obdobie po pôrode nie je ako kúpiť nové auto, veď to kľudne môže teba ohroziť na živote. Prečo tlačia na teba, prečo netlačia na pána manžela, aby sa zmieril s adopciou? Ak sestra nezvláda situáciu, tak je na mieste psychológ, terapie a možno aj psychiater, ako pardón, ale revať lebo vedľa mňa sedí dieťa, to je naozaj cez.

ukgirls
29. sep 2025

Znama vynosila dieta sestre..uz mala svoje... a potom sa psychycky zrutila.. sestru aj dieta nevidela niekolko rokov..oni maju stastnu rodinku a ona len preziva vdaka detom co ma... vynosenie nieje take lahke ako sa zda a uz duplom ak nemas vlastne deti.... proste povedz nie..mame oznam ci bi bolanok mat 9m dieta . Citila ho kopat vyvijat sa a potom ho len tak darovala ...

lucik194
29. sep 2025

sestra smer psycholog, psychiater a velmi rychlo. nakolko to co si popisala, ze sa zritila ked videla vedla sediace deti..... je uplne cez ciaru.

do toho sadnut si s manzelom a porozpravat sa o adopcii, preco ju odmieta.
takziez este je moznost jeho spermie a ine vajicko,...

a ty nikdy na toto nepristup. tehotenstvo nie je choroba, co pride a za tyzden odide, nevies co to s tebou urobi......

maryetta
29. sep 2025

Toto uz ozaj hranici s obchodovanim. S cim by som ja nesuhlasila.
My s muzom sme sa ale este pred svadbou bavili ze ak by sme nemali svoje tak cim skor by sme riesili adopciu.

autor
29. sep 2025

Moja mama by jej ho vynosila, ale už jej to zdrav. stav nedovolí. Ja jej ublížiť nechcem, iba sa na to teraz zamerali a vidia to ako spósob ako konečne dosiahnuť bábo, čo tiež chápem. Ponúkli mi aj peniaze, no na niečo také ja osobne nemám zalúdok. So sestrou máme skvelý vzťah, preto je to pre mňa náročné

ivik4
29. sep 2025

Pane boze 🙄
Este budes najhorsia v rodine a nakoniec Ti moze do konca zivota hovorit ze nema dieta kvoli Tebe . Tiez by som to nespravila, nemoze si urcovat kto co bude robit

lucik194
29. sep 2025
@anonym_autor

Moja mama by jej ho vynosila, ale už jej to zdrav. stav nedovolí. Ja jej ublížiť nechcem, iba sa na to teraz zamerali a vidia to ako spósob ako konečne dosiahnuť bábo, čo tiež chápem. Ponúkli mi aj peniaze, no na niečo také ja osobne nemám zalúdok. So sestrou máme skvelý vzťah, preto je to pre mňa náročné

@anonym_autor mama by jej ho vynosila? ako preboha, vsak uz davno musi byt v prechode......

hlavne sa neneachaj presvedcit k takej blbosti

reela
29. sep 2025

@anonym_autor myslim, ze aj v tych krajinach, kde je to povolene a "povolene" existuje pravidlo, ze zena uz musi mat svoje vlastne 1-2 deti, lebo ak nema, tak po porode existuje riziko, ze to dieta nebude chciet dat prec... a pravne ma na neho pravo.

sandria
29. sep 2025

Toto je choré, niesu normálni a mali by ísť všetci k psychiatrovi.

ivik4
29. sep 2025

A ty si sa sestre uz vyjadrila ? Viesco este ma napadlo, mozes sestre povedat ze mas nejake zdravotne problemy ale nechces sa o nich rozpravat. Mozno by bol klud. Ale to sa zas moze starat mama ze co Ti je

anonym_c7aeea
29. sep 2025
@anonym_autor

Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.

@anonym_autor Mama sa o ňu bojí, je na tom psychicky zle. Ale čo to urobí s tebou - po pôrode a vzdaní sa dieťaťa čo vynosíš, ju už nezaujíma? To, že potom bude sestra v pohode, šťastná a naopak ty môžeš skončiť psychicky na dne. Zvláštne.

autor
29. sep 2025

No ja som to sprvu zobrala ako žart, tak som sa zasmiala. Bolo to na rodinnej oslave, už som mala čo to popité, tak som sa jej spýtala blbosť jednoducho, že ci už má pipetu, druhy deň som cestovala preč. Myslela som si, že je tp uzatvorené a potom sme spolu volali a volala mama a vybľafli toto, ostala som naozaj v šoku.

maryetta
29. sep 2025
@anonym_c7aeea

@anonym_autor Mama sa o ňu bojí, je na tom psychicky zle. Ale čo to urobí s tebou - po pôrode a vzdaní sa dieťaťa čo vynosíš, ju už nezaujíma? To, že potom bude sestra v pohode, šťastná a naopak ty môžeš skončiť psychicky na dne. Zvláštne.

@anonym_c7aeea veru. Ved ani tehotenstvo nie je lahke. Mozu nastat komplikacie. Ci uz v tehotenstve. Pri porode. Co ak sa babo narodi chore... kto ho vezmem potom?
Kto bude zan zodpovedny?

nevenka
29. sep 2025

Toto je neskutocne a prave v tychto temach som sa vyjadrovala, ze toto je hrozne, nikto nepozera na psychiku "zivej maternice", len na zenu, ktora je chudatko a nemoze mat deti. Preco by si Ty ako o 10 rokov mladsia sestra, ktora nema este vlastne deti a rodinu, toto mala chciet?
Ja som vynosila a porodila 4 deti, ale keby som mala co len jedno niekomu "dat", riesit moje zblaznene hormony, tecuce mlieko, sestonedelie, ja po porode mam aj vysoky tlak, hypertyreozu, strasne stavy, tak toto nie, ja by som skocila pod vlak. Uprimne. Ja rozbita a kukat na sestru, aka je stastna na moj ukor. A este ked je to takto, ze nemas vlastne. Kludne sa z toho mozes zrutit. Toto je taka situacia, ze cokolvek urobis, tak vztahy dobre skoncili ☹.
Kebyze aj piatykrat otehotniem, tak by som ho nedala prec. To prepojenie, co vznika medzi matkou a dietatom, je neopisatelne a silne. A ako si predstavuje obdobie tehotenstva? Ze bude Ti za zadkom cely cas a hladkat Ti brucho a rozpravat sa, ze mojeeee...kokos, NIEEEEE, ani za milion!

mameha7
29. sep 2025

@anonym_autor Absolútne sebecký manžel. Tak vidí ako trpí a nepovolí adopciu. Ja by som jej povedala, nech si rieši manžela, čo sa zahráva s jej duševným zdravím iba preto, aby on mohol povedať, že dieťa je biologicky jeho. Na grc mi je zo všetkých troch, z materi, sestry a aj manžela. Ale tú sestru aspoň chápem.

reela
29. sep 2025

Inak tiez to tu tak nefunguje, ako si sestra zmyslela... ak aj by si to dieta vynosila a porodila, tak najprv by si ho musela dat na adopciu... a to je zdlhavy proces, kde nie je iste, ze by ho dostala tvoja sestra, ale skor niekto, kto je v poradovniku dlhsie a hodi sa na adopciu dietata viac.
A neviem, ci sa chces uz teraz v mladosti odpisat tak, ze nevies, ci po tomto cirkuse niekedy vlastne deti odrodis. Lebo moze sa stat akutny pripad, ze sa ti pri porode roztrhne maternica a ti ju budu musiet zobrat. A tympadom budes sterilizovana a vlastne dieta uz neodrodis nikdy.
A ako si to vlastne predstavuje sestra? Ze ta bude jej manzel opelovat? Alebo pojdes ty na IVF? Ved to nedavaju hormonalne ani zeny, co vlastne deti tak musia mat...

anonym_225a3f
29. sep 2025

Ostrihni sa … a hned. Toto by znocilo teba aj vasu rodinu. Je nieco ine, ked je to anonymna matka, s ktorou sa nikdy neuvidia, ale ty by si dieta stale videla… okrem toho … ako to spravis … umele oplodnenie? No za to zacvakaju v zahranici tiez. Alebo vlezes so svagrom do postele kym sa zadari? Mama a sestra nech pojladaju odbornu pomoc a ty si drz odstup … inac fasa … zaplatit si cudzieho nechcu, lebo je to vela … adopcia nie lebo manzel nechce, ale vyuzit sestru ako pochodjuci inkubator za par susnov je ok … ich nenapadlo, ze im to dieta nebudes chciet dat? Matka si stale ty …. No fasa rodina … matka nech si doslapne na zata … co je na nom take super, ked nevidi, ze adopcia je riesenie? Ma prachy alebo vtaka zo zlata?

petronelag
29. sep 2025

Toto treba jednoznačne odmietnúť, je to aj nezákonné a aj neprirodzené, môže to mať rôzne dôsledky, veď si môžu adoptovať dieťa.

anonym_4927c0
29. sep 2025

Ty sama vlastne deti ešte nemas. Nevieš, či nebudeš o pár rokov riešiť podobny problém. Zamerala by som sa na seba najskôr. Sestru môžeš odmietnuť s týmto argumentom, že sama deti ešte nemáš a až keď ich budeš mat a budeš v poriadku, tak sa o takomto niečom môžete baviť.

mandzula
29. sep 2025

Nikdy, nikdy a ešte raz nikdy. Sestra je proste nevyrovnaná osobnosť a je jedno, z akého dôvodu. A mama musí byť padnutá na hlavu, keď na teba robí podprahový nátlak. Chce ublížiť jednému dieťaťu, aby pomohla druhému. Mama mala byť prvá, čo to mala hneď v zárodku zaraziť.

stellarstar
29. sep 2025

A ako to predstavuje? Tebe dajú spermie jej muža a po pôrode len im dáš dieťa do ruky? Toto to takto nefunguje. To dieta je už potom tvoje a nie jej. Nech si madam tvoja sestra ide ku psychológovi psychiatrovi

januska12323
29. sep 2025

Sestra s manželom by mali navštíviť odborníka, zmieriť sa so situáciou a hľadať vhodné riešenia. Nemôžu ťa do ničoho nútiť.

anonym_e9d516
29. sep 2025

Ja len jednu "fakticku" k nazorom, ze teda manzel je uplny debil... Neviem preco by pocity zeny "matky" (ze chce dieta) mali byt nadradene pocitu muza "otca" (ked neciti, ze adoptovane by bolo jeho)... tiez je to len jeho pocit... trosku empatie...
Uplne ze najhorsie z tohoto pribehu vychadza matka... to je nieco nenormalne, takto tlacit na dceru, ktora je v tom nevinne.
Drzim autorke palce, nech to ustoji v (psychickom) zdravi... a neda sa...

biba_18
29. sep 2025

@anonym_e9d516 lenže to nech si rieši daný pár… nikto by o švagrovi nepísal pokiaľ by sa celý problém neprenášal na autorku…

Strana
z8