icon

Ako odmietnuť žiadosť o vynosenie dieťaťa v rodine?

29. sep 2025

Ahojte, moja sestra má 38r a za sebou pár neuspešných pokusov o umelé oplodnenie. Nikdy dieťa nevynosí úspešne bohužiaľ, je z toho zúfalá, čo samozrejme chápem. Všetci sa snažíme byť čo najviac psychickou oporou ako to ide. Asi pred dvoma týždňami prišla s nápadom nechať si bábo vynosiť, adopcia pre jej manžela nepripadá do úvahy. Zistila teda, že kúsok za hranicami to ide legálne a teda ja som ju v tom podporila. Iba potom zistila približné ceny takéhoto niečoho a vycúvali. Ibaže vtedy sa obrátila na mňa a spýtala sa či by som bola ochotná, niečo by mi vraj zaplatili. Sprvu som myslela, že ide o žart. Ja deti teda nemám, som o 10r mladšia a naozaj som bola v tom, že sranduje. Ibaže zrazu sa mi ozvala aj mama s tým, že by to možno bol fajn nápad... ako jej mám preboha vysvetliť, že toto určite nie? Vždy sme s ňou o celom tom rozprávali opatrne, rešpektovali ju, ale toto. Naozaj neviem, toto je príliš. Napadlo mi, ž etu sú možno mamičky, ktoré boli v podobnej situácií a nedarilo sa im, aké slová by vás nezranili?

svetlonos
29. sep 2025
@lucik194

@anonym_autor mama by jej ho vynosila? ako preboha, vsak uz davno musi byt v prechode......

hlavne sa neneachaj presvedcit k takej blbosti

@lucik194
da sa to hormonálne aj u ženy v prechode.

salome123
29. sep 2025

poznam jednu takuto rodinu. Ta nahradna matka sa nevedela od toho dietata uplne odstrihnut.

anonym_3faf26
29. sep 2025

@anonym_autor Pravne je to tak komplikovane, ze sa tym ani nemusis zaoberat. Sestra ma len 38 rokov, nech zmeni IVF kliniku a skusa dalej. A ty bud asertivna a odmietni to.

anonym_8b35d2
29. sep 2025

Nastav im hranice, obom a co najskor. Ved vynosit dieta je narocne aj ked sa jedna o tvije vlastne dieta, nie este o dieta, ktore sice tvoje nebude, ale budes ho mat v sebe 9m a vytvoris si s nim nejaky vztah, pricom aj ono sa na teba naviaze, lebo nebude vediet, ze nie si jeho matka. Bude sa v tebe vyvijat a rast, bude na teba napojene.
Vynosit dieta moze byt narocne aj po fyzickej stranke, mozes mat komplikacie, mozes potratit, dieta moze byt chore, cokolvek sa moze v priebehu tehotenstva skomplikovat a moze sa zmenit nahle zdravotny stac tebe ci dietatu, moze jeden z vas umriet ori porode, moze sa nieco “pokazit” pri porode.
Treba im vysvetlit veci ako sa maju a odporucila by som ti, ak na to budu bapriek vsetkemu tlacit, vymysliet si nejaky zdravotny problem, lebo asi sa odbit nenechaju.
Sestra vidiet ze je zufala, ale s tymto by jej nal pomoct psychiater.

minenkaa
29. sep 2025

Musím napísať,že mi ta je ľúto ,ale zastan si samu seba a stoj za tým ,sestra je sama zodpovedná za svoje šťastie a ty za svoje,nech preda obličku a nech zaplatí za to žene čo to dovolí a zvládne to
Aj jej manžel to môže vyriešiť tak,spraví decko inej žene, keď už tak silou mocou chce mať svoje a nie adoptované

staromodna
29. sep 2025
@anonym_autor

Ja žijem v zahraničí teda, neviem aké su tu podmienky, ja osobne som to nezisťovala radšej. Každopádne mama sa o ňu bojí, sestra je dosť krehká by som povedala. Už je v bode kedy je naozaj zúfalá, naposledy plakala v reštaurácií keď vedľa nás sedela rodinka s deťmi, odstránila si všetkých známych zo soc. sietí ak dávajú príspevky s deťmi a to je len pár príkladov hej, mama sa o ňu bojí.

@anonym_autor ak máš sestru už teraz krehkú, nech možnosť materstva ani len nezvazuje. Asi je nejaký dôvod prečo nemôže mať ona sama deti a týmto sa nechcem nikoho dotknúť. Materstvo je náročné, čo bude robiť až sa jej dieťa začne niekde hádzať v období vzdoru? Určite do tohto neísť a vôbec a sa tým nemusíš zaoberať. Toto je jej vec a vec jej manžela a ci je krehka/nekrehka, toto teba nemá čo zaujímať a nenechaj sa tým vydierať a manipulovať.

anonym_5db5b5
29. sep 2025

@anonym_autor Jecto tatalna haluz a ústava to nepovoľuje.Nikdy by som s takým nesúhlasila NIKDY!

zuzubb007
29. sep 2025

Akože všetci v rodine sú nekompletní, najhoršia vec čo by si mohla spraviť, teba by to zabíjalo do konca života , toto je choré, nech idú všetci na psychiatriu ale vážne im to odporúč, keď muž odmieta adopciu tak načo s ním je, proste je to tiež debilko, ak ťa budú utlacat prerušiť s nimi kontakt

kasssiopea
29. sep 2025

Myslím, že som tu čítala už veľa prekvapivých vecí, ale táto je zo všetkých najšialenejšia..

denkabemommy
29. sep 2025

@anonym_autor je úplne jedno čo povieš, ona sa bude cítiť ublížená, ale to ju rokmi (možno) prejde, určite nerob zo seba chodiacu maternicu. Tehotenstvo obnáša mnoho rizík, vrátane popôrodnej depresie, samotný pôrod je riziko. V živote by som toto nepodstúpila kvôli niekomu inému. Nevedela by som sa odpútať od dieťaťa, s ktorým mám rovnakú DNA. Nehovoriac o vadách, ktoré dieťa môže mať, potom sa sestra rozhodne, že ho nechce a ty budeš robiť čo? 🙈 Sestre vysvetli, že ty nie si pes a dieťa nie je šteniatko, ktoré si kúpi na bazoši. Či sa urazí alebo nie, ide o tvoje zdravie - psychické aj fyzické.

reela
29. sep 2025

Tiez mi to tak pripada, ze ty si vacsinou roka odcestovana, zijes v zahranici a tvoja matka uz s tebou nema taky cit. Ako s jej prvou dcerou, ktoru ma doma (predpokladam kazdy den-tyzden) a preziva s nou vsetko.
Mohla by si zrkadlovo matke tiez preukazat take citenie ake ma ona k tebe a na tvrdo jej povedat na tento hlupy napad, "nie, vyhladaj ty aj sestra aj manzel odbornu pomoc"

petronela1985
29. sep 2025

@anonym_autor v júli zomrela pri pôrode naša príbuzná - mala embóliu plodovou vodou. Zdravá, silná, 32 ročná žena. Nikdy nevieš dopredu, čo sa môže zomlieť počas tehotenstva, počas pôrodu. Nie si povinná robiť živú maternicu pre nikoho. Skôr mi príde nehorázne to vôbec žiadať. Aj keď túžba po dieťati je silná, toto hraničí so zdravým rozumom a nikto nemá právo ťa o to žiadať. Sú páry, ktoré proste deti mať nemôžu, je to nedobrovoľné, ale holt, stáva sa to. Nech riešia adopciu, alebo smola, no.

osky
29. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor ja si to za seba predstaviť viem, vynosiť dieťa sestre. Ale to som ja. A na tvojom mieste nepozerám na to, ako sestru nezraniť, jednoducho jej treba nastaviť hranice, svet sa netočí len okolo nej. Tehotenstvo, pôrod a aj obdobie po pôrode nie je ako kúpiť nové auto, veď to kľudne môže teba ohroziť na živote. Prečo tlačia na teba, prečo netlačia na pána manžela, aby sa zmieril s adopciou? Ak sestra nezvláda situáciu, tak je na mieste psychológ, terapie a možno aj psychiater, ako pardón, ale revať lebo vedľa mňa sedí dieťa, to je naozaj cez.

@sissy27 Bozinku...
Ty si mi uuuuuplne precitala myslienky

anonym_8f8ba2
29. sep 2025

@anonym_autor
ahoj,
toto mne navrhla moja sestra, uz mala svoje 3 a ďalšie nechcú. Nam to cez rok trvali a povedala mi, ze ke keby to nešlo, ona nám ho výnosy- nas biomaterial.
Okrem toho by to bolo aj legálne, ma usa občianstvo a spĺňala všetky podmienky.
Bola som dojatá.
Otehotnela som a porodila. Ešte nedávno som bola za ale ked tak nad tym uvažujem, neviem realne, ci by som bola schopná to babatko potom aj odovzdať.
Po porode hned som sa so všetkými tulila, kojila a pri predstave dat ho hoci aj sestre mi normalne slzy vybehli. Naozaj neviem ci by som to psychicky ustala. Bolo by uplne jedno, ze je biologicky ich. Ja som ho vynorila a porodila. Ten moment hned po narodení a prilozeni bábätka je jedinečný. A dat potom prec?

A druha vec je aspekt fyzicky a financny.
Mala som dobre porody, bezproblémové v podstate. Nikdy nestihli epidural u mna takže v plnej "krase" bolestí a to pri druhom trvali bolesti len 40 minut a pri treťom asi hodinu, predtým fakt pohoda.
Prvý som si ostrieľaný v bolestiach 5 hodin. Ale mohlo to byt aj inak, ani jeden cs.
No ozaj sa to môže zvrhnúť a ten porodila môže dopadnúť aj dosť zle- pre oboch.
Takže mozes mat z toho doživotne zdravotné následky akebo aj dieťatko.

Ďalší faktor je ten finančný. Ak robíš, bude práca v tehotenstve náročná. Mala som len "blbe" kŕčové žily a nebola som schopná hodinu v kuse stat - upratovať doma. Pokiak mas lracu jednoduchú v kancelari este Budiš, ale inak nie.
Postom v podstate stratíš pracu a kto vie aka by bola rekonvalescencia. Po 6stonedeli sup mozno spet - mozno.
A pokial ti zopakujú hormony, stane sa ze teba harpia!
Pokial potom bude segra/švagor "tvojmu" dietatu robit niečo, čo sa ti nepáči budeš to ťažko niesť.
A este niečo- po mojich pôrodoch by som to od Nikoho nežiadal z rodiny a len ťažko aj od cudzieho. Keby ten porod dopadol zle, napriklad smrťou - vycitky by boli nehorázne a sestra by nechala 3 polosyroty.

Kludne si moze ta zena - z rodiny myslieť, pomôžem výnosom a s láskou dám do rúk - ale realita po porode môže riadne prekvapiť.

Okrem toho všetkého- co v prípade komplikácií ci postihnutého babetka? Ty nebudeš chcieť potrat a sestra ano lebo chcú zdrave. Ty ideš do rizika pokial podstúpiť interrupciu, nie ona. A myslím, ze každá žena ktora to podstúpila v takom 5-6-7 mesiaci by ti vedela o tom povedať svoje...

Napísala som ti zle scenáre, ale to pre tvoju sestru aby si uvedomila ryzika.
Boli by vobec schopní platit ti za úbytok príjmu pi cely zivot, keby k takému prípadu doslo?

Matka tvoja ma dve dcéry, nie len jednu na ktorú treba brať ohlad!

komplikovana
29. sep 2025

Trochu ina tema, ale princip rovnaky. Je to film- dve sestry, jedna tazko chora, druha sa stale jej darcom kostnej drene ci coho. Po case uz vsak mala toho dost a zazalovala rodicov, kvoli tomu. Citila sa iba ako stroj a nie clovek. Len tym chcem povedat, ze sa nenechaj vohnat do niecoho s cim niesi stotoznena, len preto aby tvoja sestra bola « stastna » . Nic nezaruci, ze ju dieta stastnou spravi pri jej krehkom psychickom zdravi. Neboj sa povedat nie. Budes za « zlu » ale to nevadi, lebo ochranis tak samu seba. Nie je to tvoja vina, ze sestra nemoze mat deti.

lucik194
29. sep 2025
@svetlonos

@lucik194
da sa to hormonálne aj u ženy v prechode.

@svetlonos jaska, ze da, ale povedzme si, ta jej mama uz bude mat 60 rokov(tesne pri 60), ked dcera ma 38

nikha2809
29. sep 2025

Okrem všetkého spomenutého, ak by si aj nakoniec súhlasila a dieťa nebude v poriadku, tak potom co?Sestra ho bude chcieť aj ked bude celý život potrebovať starostlivosť 24/7?

anonym_2237b9
29. sep 2025

Iba mne to príde ako tendenčne založená diskusia v súvislosti sú zmenou Ústavy? Taký prieskum...

anonym_8b35d2
29. sep 2025

Ale teda nevyjadrila som sa ti k pointe a teda co by ju nezranilo a ake by si mala volit slova. Ak zvolis aj ten najempatickejsi a najlaskavejsi pristup v komunikacii s nou, sestra bude tak ci onak zranena, lebo je zranena uu teraz a podla vsetkeho situaciu nezvlada (uprimne? malokto takuto situaciu zvlada), je v stadiu zufalstva a mama sa pridala na “jej stranu” (mama sa mohla zamysliet aj nad tvojim psychickym a fyzickym zdravim).
Predpokladam ale, ze ta budu obvinovat, ked to odmietnes a budu ta povazovat za zlo, lebo nechces sestre pomoct. To vsak nemeni nic na tom, ze ked to urobit nechces tak budes musiet tuto ich kritiku uniest a vase vztahy v rodine sa vyrazje nastrbia. Prenesu ich problem neplodnosti na teba a ty budes problem, lebo im nechces vynosit dieta. Lebo to je take jednoduche ako chovat rybku v akvariu.

reela
29. sep 2025

Som sa tak zamyslala, keby to spravili na Slovensku legalne... ze by si z toho nase spoluobcanky urobili velky biznis. Ved vo svete vynosenie jedneho dietata stoji tak 70-120k eur. Fuuuf to by tu bola surogatna turistika. Ani deti slovenskych parov by nechceli odrodit, lebo bezny Slovak na toto by peniaze nemal.

13uzivatelka11
29. sep 2025
@anonym_2237b9

Iba mne to príde ako tendenčne založená diskusia v súvislosti sú zmenou Ústavy? Taký prieskum...

@anonym_2237b9 toto je aká konšpiračna teória.. odkedy sa vláda zaujíma o názor žien na koníku?

13uzivatelka11
29. sep 2025
@reela

Som sa tak zamyslala, keby to spravili na Slovensku legalne... ze by si z toho nase spoluobcanky urobili velky biznis. Ved vo svete vynosenie jedneho dietata stoji tak 70-120k eur. Fuuuf to by tu bola surogatna turistika. Ani deti slovenskych parov by nechceli odrodit, lebo bezny Slovak na toto by peniaze nemal.

@reela myslím si že darkyne sú starostlivo vyberané a nedáš vynosiť dieťa prvej žene z ulice..

kiki68
29. sep 2025

@anonym_autor normalne povedz, ze do toho nepojdes, necitis sa na to a nevies ake by to malo pre Teba dosledky. Hlavne psychicky. Toto musi pochopit. Ine je, keby mas napr dve deti a povies jej sama, ze ok, jedno ti vynosim, vidim ako sa trapis. Ale Toto mi pride zly napad, nutit niekoho do nahradneho materstva. Bud si to v CZ zaplati, alebo si kupia psa.

kiki68
29. sep 2025
@lucik194

@svetlonos jaska, ze da, ale povedzme si, ta jej mama uz bude mat 60 rokov(tesne pri 60), ked dcera ma 38

@lucik194 inak moze, ked ma maternicu, mozu implantovat uz embryo a porodi to babo. Hormonalne tomu vedia pomoct.

anonym_4927c0
29. sep 2025
@anonym_2237b9

@anonym_2237b9 Nie, nepríde mi to ako tendencne založená diskusia, alw ako reálna zo života.

reela
29. sep 2025
@13uzivatelka11

@reela myslím si že darkyne sú starostlivo vyberané a nedáš vynosiť dieťa prvej žene z ulice..

@13uzivatelka11 Ako ano, verim, ze to tak funguje v Kanade, USA, Spojenom kralovstve. Uz verim menej, ze tie vsetky procedury striktne a vzdy dodrziavaju na Ukrajine, Thajsku, Kolumbii...
Vzhladom na naturu ako najlepsie odrbat system, co vladne na Slovensku (ci majority alebo minority) by to bol skor druhy pripad...

kiki68
29. sep 2025
@anonym_e9d516

Ja len jednu "fakticku" k nazorom, ze teda manzel je uplny debil... Neviem preco by pocity zeny "matky" (ze chce dieta) mali byt nadradene pocitu muza "otca" (ked neciti, ze adoptovane by bolo jeho)... tiez je to len jeho pocit... trosku empatie...
Uplne ze najhorsie z tohoto pribehu vychadza matka... to je nieco nenormalne, takto tlacit na dceru, ktora je v tom nevinne.
Drzim autorke palce, nech to ustoji v (psychickom) zdravi... a neda sa...

@anonym_e9d516 tam realne je otazka, ci ma zostat ten par spolu, za mna nie. Normalne rozvod z rozumu a ona nech hlada takeho, co bud ma dieta ( ovdovel), alebo takeho, co tiez pojde do adopcie. Pripadne takeho, co to nema problem zaplatit. Ale Takto to asi nema take manzelstvo vobec zmysel. Maju odlisne pohlady v zasadnej veci

reela
29. sep 2025
@kiki68

@anonym_e9d516 tam realne je otazka, ci ma zostat ten par spolu, za mna nie. Normalne rozvod z rozumu a ona nech hlada takeho, co bud ma dieta ( ovdovel), alebo takeho, co tiez pojde do adopcie. Pripadne takeho, co to nema problem zaplatit. Ale Takto to asi nema take manzelstvo vobec zmysel. Maju odlisne pohlady v zasadnej veci

@kiki68 ano, tiez si myslim, ze aj v tomto pripade tu ide o zatial nevyslovene - manzel sa "vyhraza" rozvodom. Preto sa do toho mozno uz teraz montuje matka autorky. Lebo rozvod na Slovensku este stale moze sa v istych rodinach vnimat ako hanba a hriech a "co si o nas ludia pomyslia".

Pamatam si diskusiu, kde sa tiez tlacilo na druhu sestru, aby vynosila, inak prvu sestru opusti manzel. Tam tie vztahy sa tiez pokazili.

osky
29. sep 2025

@anonym_autor

Ked sa estelen u nas objavila zmienka o moznosti vynosenia dietata i ej zene-v zmysle,ze sa to da-,fyzicky.....bola som velmi mlada a sialena 😀
Moja sesternica bola uz par rokov vydata a nedarilo sa im...a ja som ju tal lubila,ze som jej toto ponukla/nemala som deti,ale hlavne som nemala ani paru o tom,co to obnasa,ci to vobec zakon povoluje....a uz vobec som si neuvedomovala,ze bx bolo tazke po porode jej to male dat ./
Slovo dalo slovo a tamto aj skoncilo.....ja som sla studovat a stretali sme sa len velmi zriedka.....medzitym ona porodila a ja som otehotnela...
Po niekolkych rokoch mi jej mama splechla do pci ze ako som sii to dobolila,jej take veci navrhnut....ze by som spala s jej muzom
😮😮😮😮😨😨😨😨😨
V takomto nemom uzase som vtedy ostala.....
Nepochopili,ze z lasky k nej ma t napadlo a urcite som si neprrdstavovala,ze sa vyspim s jej muzom.vedeöa som,ze by to bolo umelym oplodnenim......

Ja som svoje dieta potratila...
Jedno,druhe.....kazde
Sesternica uz medzitym mala aj druhe...
Riesili sme aj ivf a bola tu aj myslienka na vynosenie,ale coskoro ma taketo napady presli.
Nechcela som ani darcovske bunky....vylucovalo sa to vsetko s mojim presvedcenim,pre mna uz bol hrozny krok,ze som sa dala na ivf.a skusila som to 5x...ked som sa chystala na 6.pokus,povedala som si dost...
Napriek vsetkemu sme bezdetni....nic sa nepodarilo.
Plakavala som po kutoch,ano,boli stavy kratkodobe,kedy som mala pocit,ze mi z toho sibne ,ze sa zrutim...cim viac sa to nedarilo,tym viac som to dieta chcela...nebola som schopna akceptovat to...
Ked som dovrsila 40,uplne ma premohol smutok,uvedomila som si,ze ten vek uz je taka hranica,ze uz aj ta nadej je stale mensia...
Bolo to velmi smutne a tazke obdobie.
Vzdy hovorim ,ze som vtedy asi niekde naplakala nove more....
Ale ja som nikdy na verejnosti neukazovala svoj smutok,nemla som zachvaty ani som sa nerucala,ak som videla deti ci kociky.vsetok smutok som riesila doma,za murmi svojho domu...ani manzel nevie,kolko som sa naplakala...
Dokonca som travila cas s detmi znamych, rodinevzdy boli nejake malinke deti...ja som ich milovala.oni nemohli za to,ze ja deti nemam.sbet sa neprestal tocit koli mne.ludia nemohli za to,ze oni maju a ja nie...
Ale smutok tu bol...v dusi.
Ani 40tku som neoslavovala.nedalo sa.uplne ma to zhltlo...

A potom sa vo mne nieco zlomilo.
Zacala som nejak racionalne rozmyslat,vzchopila som sa a ROZHODLA SOM SA.....ze proste budem stastna aj bez deti
Ano.rozhodla
Proste som si uvedomila,ze to nie je samozrejmost.ze hlavou mur neprerazim.ze s tym aj tak neviem nic urobit....
Ze lubim svojho muza a nikde nam nikto neslubil ze bufu aj deti.slubili sme si my dvaja,v dobrom i zlom.
A ze sme si toho veru preskakali,pocas tych snazeni a nevydarenych pokusov....
To trapenie nas stmelilo,hoci boli aj hadky,vylevy...samozrejme.je to velky tlak na psychiku.

Casom som sa ale upokojila,moj muz pocas tych rokov na mna nikdy na nic netlacil vzdy vsetko co mohol preto urobit urobil.
Bol skor neutralny....ale bol tu.
Kedykolvek bolo treba.
Zijeme sspokojne tato tema je uz davno vyriesena uzivame si jefen druheho,venubem sa viac svojim hoby a praci ,zivot bezi strasne rychlo a netreba ho premrhat.treba brat plnymi duskami to,co ti zivot podaa,co ti ponuka...
Nehladat to,co nemas...
Dakovat za to,co mas....
Aj mne dlho trvslo,kym som toto vsezko pochopila,boöa schopna prijat to...je to cesta....
Tvoja sestra to nemusi prijat hned.moze svoj smutok prezit a nechat ho volne uniknut.....ale mala by pochopit,ze tie deti nie su samozrejmost.ty nie si povinna toto pre nu robit.
A nez amena to,ze ju lubis menej.
V zivote nedostavame vzdy vsetko, co chceme.
Ved nas to ucia od malicka....
Kludne jej daj toto precitat,mozno sa v niecom.najde...
Lubit niekoho neznamena obetovat sa totalne na ukor seba.
Vsetko ma svoje hranice.

Moj muz tiez nechcel adopciu....hoci deti miluhe.
Ale proste na to nebol pripraveny,zrely....
Vedela som ze bx som ho mohla prinutit on by to urobil koli mne...ale ja som to tak nech ela.ak sa preto nerozhodol dobrovolne,sam....nevedel by to dieta prijat a to dom nechcela.to dieta by to pocitilo...
Aj chlap je len clovek.ma svoje pocity.to nie he egoizmus...proste nie kazdy je schopny prijat cudzie dieta....
Treba najst iny cielovy bod.mozno nejake zvieratko,alebo proste zamerat svoj zivot uplne na nieco ine.nefixovat sa na deti.....ani na nic,co nevieme dosiahnut.
Clovek sa moze rozhodnut,ci zivot prezije plnohodnotne,a ci dobrovolne bude smutny a nespokojny az do smrti.
Drzim vam vsetkym palce.
Mame vysvetli,ze chapes jej starost a sestra je uz dospela.mala by vediet zvladat zatazove situacie!

derdia
29. sep 2025

@anonym_autor normaln3 povedz ze ty by si sa nikdy nevzdala svojeho dietat, ktore si vynosila. Ze by to poznacilo tvoj zivot.
A ze je jedno ze by geneticky nebolo tvoje. Ty by si ho brala ako svoje. Ze to vobec.