icon

Ako odmietnuť žiadosť o vynosenie dieťaťa v rodine?

29. sep 2025

Ahojte, moja sestra má 38r a za sebou pár neuspešných pokusov o umelé oplodnenie. Nikdy dieťa nevynosí úspešne bohužiaľ, je z toho zúfalá, čo samozrejme chápem. Všetci sa snažíme byť čo najviac psychickou oporou ako to ide. Asi pred dvoma týždňami prišla s nápadom nechať si bábo vynosiť, adopcia pre jej manžela nepripadá do úvahy. Zistila teda, že kúsok za hranicami to ide legálne a teda ja som ju v tom podporila. Iba potom zistila približné ceny takéhoto niečoho a vycúvali. Ibaže vtedy sa obrátila na mňa a spýtala sa či by som bola ochotná, niečo by mi vraj zaplatili. Sprvu som myslela, že ide o žart. Ja deti teda nemám, som o 10r mladšia a naozaj som bola v tom, že sranduje. Ibaže zrazu sa mi ozvala aj mama s tým, že by to možno bol fajn nápad... ako jej mám preboha vysvetliť, že toto určite nie? Vždy sme s ňou o celom tom rozprávali opatrne, rešpektovali ju, ale toto. Naozaj neviem, toto je príliš. Napadlo mi, ž etu sú možno mamičky, ktoré boli v podobnej situácií a nedarilo sa im, aké slová by vás nezranili?

anonym_52fd24
30. sep 2025

@anonym_autor nečítala som dskusiu, takúto vec by som okamžite zmietla zo stola a viac by som sa o nej nebavila. Pri každom pokuse načať túto tému, by som povedala, že môj názor poznajú a odišla by som z miestnosti. Sestry by mi bolo síce ľúto, ale na mojom rozhodnutí by to nič nemenilo.

sima234
30. sep 2025

@anonym_autor nečítala som všetko, ale pošli sestru k psychológovi, nie je v poriadku v akom je stave. Ja nemám deti (nemôžem mať), ale nikdy mi nenapadlo niečo takéto. Ohroziť inú osobu kvôli svojej sebeckosti. Veď počas tehotenstva sa môže stať hocičo, dieťa sa môže narodiť aj postihnuté a čo potom? U nás to asi nie je ani legálne. Si to predstavuje príliš jednoducho. Je pekné mať túžbu, ale jednoducho to treba prijať, tak ako to je.

majka2
30. sep 2025

@anonym_autor prepáč ale keď tak veľmi túžia po dieťati tak nech si adoptuju. Ja má. Tri svoje bio a syna adoptovaneho a jednu dievky v pestúnskej . Môj prvý manžel bol neplodny preto mám prvého syna adoptovaneho. A neľutujem chcela som dieta chcela tak čo a ešte rozdiel v Tom není žiaden či svoje či bio papuluje to rovnako a starať sa o to treba tiež rovnako tkaz šak niečo chcem cesta je. Choré už toto fakt dať si vynosiť.

sova7
30. sep 2025
@sima234

@anonym_autor nečítala som všetko, ale pošli sestru k psychológovi, nie je v poriadku v akom je stave. Ja nemám deti (nemôžem mať), ale nikdy mi nenapadlo niečo takéto. Ohroziť inú osobu kvôli svojej sebeckosti. Veď počas tehotenstva sa môže stať hocičo, dieťa sa môže narodiť aj postihnuté a čo potom? U nás to asi nie je ani legálne. Si to predstavuje príliš jednoducho. Je pekné mať túžbu, ale jednoducho to treba prijať, tak ako to je.

@sima234 v zahraničí je to drahé sestra vynosi zadarmo. Vrchol sebeckosti že vôbec dokáže niečo také navrhnúť. Aj ten dôvod mať dieťa za každú cenu. Keby tu išlo fakt o dieťa tak si jedno adoptuje a dá niekomu domov.

autor
30. sep 2025

Ona by adopciu prijala, ale jej manžel v žiadnom prípade nie, nechce absolvovať celý ten proces a vraj ani cudzie dieťa. Ďakujem ale za precítanie a všetko, už som si naplánovala cestu domov, kedy sa o tom skúsim porozprávať, mame som to už celé vysvetlila telefonicky a nakoniec ma pochopila a uznala, že to asi nie je dobrý nápad.

anonym_ddf00b
30. sep 2025
@anonym_autor

Ona by adopciu prijala, ale jej manžel v žiadnom prípade nie, nechce absolvovať celý ten proces a vraj ani cudzie dieťa. Ďakujem ale za precítanie a všetko, už som si naplánovala cestu domov, kedy sa o tom skúsim porozprávať, mame som to už celé vysvetlila telefonicky a nakoniec ma pochopila a uznala, že to asi nie je dobrý nápad.

@anonym_autor tak podla toho to vyzera tak, ze ani nei su vhodny jeden pre druheho a dieta im ani netreba. Chlap je bezcitny, cudzie dieta nechce ale vynosit si dieta inej zene by bolo ok? Proste cele zle.
Ja by som teda vobec nemala potrebu kvoli takemuto niecomu cestovat doma a kajat sa, ze nesuhlasim ... ale to som teda ja. Viditelne ti velmi zalezi na nazore tvojej sestry a klude v rodine.

kiki68
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v ich pripade mam dojem, ze muz uz chce byt childfree a je na to zvyknuty. Pre muzov to je ine a na mna posobi, ze keby dieta ma nejaku diagnozu, tak ho bude odmietat ako to adoptovane. A to uz ked maju do 40 , moze tam byt napr autizmus, rozne dys. A on by asi take chybne dieta nechcel.

sevrin
30. sep 2025

@anonym_autor jednoducho jej povedz, že z etických dôvodov sa na takéto niečo necítiš, ešte by si si to dieťa chcela nechať a sestra by si musela hľadať iný inkubátor.

anonym_c8739b
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ked mozes prezradit, oreco si segra nechala projekt dieta ku konci fertilneho veku.... a teraz spekuluje a kombinuje... Raz som citala o mladej talianke, ktora pri uraze prisla o maternicu, ale vajecniky jej zostali, ze jej vynosila matka. Vlastne vnuca, taka obeta, ale ked si drzala formu zvladla to aj pred 50.tkou.🌸

anonym_a18b77
30. sep 2025
@liusa82

nikdy by som do takého niečoho nešla.Ja nechcem ani svoje a nie ešte niekomu inému vynosiť.Mňa raz prosíkal párik gayov aby som im vyonosila a porodila a peniaze teda boli za to riadne.No nechajte si nie som na také niečo odkázaná .Toto je velmi háklivá téma.A to boli cudzí no teda známi a v rodine by to bolo ešte omnoho horšie si myslim. Nečítala som diskusiu ale neurobila by som to v žiadnom prípade.Niekomu už z toho prepína ak svoje nemôže mať čo aj chápem ale neviem si to predstaviť že by som buď aj sesternici alebo niekomu v rodine dieťa vynosila no hrozný pocit a potom sa dívať ako to dieťa vyrastá.No celé divné.Iné je ak ti to vynosi uplne cudzia osoba a ty už s tým dieťaťom neprídeš nikdy do kontaktu.Ale aj tak.No pre mňa je to scifi predstava a riadny bizár

@liusa82 tak ale toto už je normálne kupliarstvo a obchod s deťmi. Keby mi niekto toto navrhol, tak už len preto, že mu niečo také napadlo, by som nemohla. Veď to nie je škrečok zo zoo shopu. Ak má k deťom niekto takýto prístup, tak by ich naozaj mať nemal a nie preto, že je homosexuál.

majka2
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak nech sa rozvedie a zoberie si dieťa do pestúnskej starostlivosti to môže aj sama

sova7
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tu nie je sa o čom rozprávať. Nie je to na diskusiu. Staci oznámiť nie neurobím to. Sestra má svoj život ty svoj. Toto nie je bežná pomoc ani debata o tom ako opraviť dom aby si na to bolo nutné sadnut a vysvetľovať. Každý ok človek pochopí že toto je hovadina a ani by nieco také nenavrhol nie si povinná pribehnut keď si sestra vymyslí nejakú hlupost. Nenechaj si s...... na hlavu rázne to zatrhni lebo toto je princíp vydierania ustúpis v jednom ešte pridajú musí vedieť že takéto ti nemá ani navrhovat

saxana000
30. sep 2025

Preboha toto snad nie. Urcite ju zrus a narovinu povedz obrovske NIE

sova7
30. sep 2025
@saxana000

Preboha toto snad nie. Urcite ju zrus a narovinu povedz obrovske NIE

@saxana000 toto je fakt problém už v rodine

anonym_2cc47c
30. sep 2025

Co ak sa narodi dieta chore? Co ak Ty budes mat po porode trvale nasledky? Co ak uz nikdy nebudes moct mat vlastne deti? Co ak potratis, ocakava sa, ze do toho pojdes znova a znova? (moja sesternica presla tiez par potratmi kvoli nekvalite spermii partnera) Co ak prides v dosledku tehotenstva o pracu a inu si uz nenajdes? Co ak sa o par rokov sestra s muzom rozvedie? Co ak sa sestra psychicky zruti pocas vychovy dietata? Co ak by si pocas tehotenstva mozno stretla svojho buduceho partnera a s bruchom ho nikdy nezaujmes? Toto nie je ziadost o par stovak pred vyplatov, toto je ziadost o risk svojho zivota, urcite by som do toho nesla. Ked chcu tak velmi dieta, tak nech si najde muz dalsiu pracu, pozicaju prachy aj z pekla, predaju dom a idu do podnajmu a zaplatia si, ked to vraj niekde robia za peniaze.

zuzuliatko18
1. okt 2025

Pytas sa ako komunikovat so sestrou: podla mna uprimne, ale priamo.
Presla som si dlhym obdobim, kedy sme si myslela, ze dieta nikdy mat nebudeme, paradoxne prislo, ked sme to vzdali a zacali zistovat, ako funguje adopcia.
Je to bolestive obdobie, ale dospely clovek.musi vediet prijat fakt, ze nedostane v zivote vsetko, po com tuzi. Ved to ucime uz male deti, ze to tak nefunguje. Je cisto vecou sestry, aky sposob vysporiadania sa s stym najde. Ano, bolo bolestive vidiet, ze napr. U Nas za tie roky mali vsetci surodenci po dve deti a my stale nic, ale ti ostatni za to nemozu.
Mne tato myslienka surogatneho materstva pripada uplne zvratena. Tehotenstvo je velky kolotoc emocii, zdravotnych veci, moznych rizik. Za mna to nie je vyrobna linka na plnenie objednavok.

nicegirl369
3. okt 2025

@anonym_autor veľmi sebecké od tvojej sestry. Čo tým môže spôsobiť tebe, nerieši. Rieši len seba, lebo oni nechcú adopciu a na vynosenie nemajú peniaze, čiže ty si ako lacná forma náhradnej matky. Niečo otrasné. Tvoja mama… no comment.

osky
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor drzim ti silno palce,aby to prebehlo hladko a pozitivne.
Ptosim,napis potom,ako to dopadlo.
Lebo vidis,tema ma 7 stranok,urcite nie je zbytocna.toto sa deje v mnohych rodinach.....aspon na urovni moznosti....
Urcite to ludom pomoze aj v buducnosti.

autor
23. okt 2025

Ahojte... po dlhšej dobe dávam niečo ako update. Cestovala som domov a so sestrou som sa bavila na rovinu, vzala to zle. Mama ostala nestranná, ale mpja sestra sa paychicky zrútila, že jej nedoprajem a že ja mám všetko a ona nemá nič. Čo ma mierne nahnevalo, nenazvala by som to ani hádkou, dopadlo to tak zle, že som na druhý deň odchádzala a sestre sa volala sanitka pre lieky na upokojenie. Odvtedy sme v kontakte neboli. Ďakujem za rady aj za starosť, moc ste mi pomohli uvedomiť si, že v tejto situácií nie som zlá.

vev82
23. okt 2025

@anonym_autor normalne na rovinu, bez pardonu povedat ze nie. "Prepac sestra, podporim ta v hladani nahradnej matky, ale ja ti v tomto nepomozem"

minenkaa
23. okt 2025
@anonym_autor

Ahojte... po dlhšej dobe dávam niečo ako update. Cestovala som domov a so sestrou som sa bavila na rovinu, vzala to zle. Mama ostala nestranná, ale mpja sestra sa paychicky zrútila, že jej nedoprajem a že ja mám všetko a ona nemá nič. Čo ma mierne nahnevalo, nenazvala by som to ani hádkou, dopadlo to tak zle, že som na druhý deň odchádzala a sestre sa volala sanitka pre lieky na upokojenie. Odvtedy sme v kontakte neboli. Ďakujem za rady aj za starosť, moc ste mi pomohli uvedomiť si, že v tejto situácií nie som zlá.

@anonym_autor drzim palce ,naozaj sa nemáš prečo cítiť zlá a sestra sa jednoducho musí postaviť na nohy a riešiš svoj zivot sama a nie čakať od iných takuto oberú

vev82
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sestra je psychicky labilna a ocividne by nemala mat momentalne dieta. Citovo ta vydiera a vlastne hadze vsetku vinu na teba. A ty sa necit vinna. Je fajn ze byvas v zahranici a ten kontakt by som z tvojej strany nenadvazovala, pokial sa ona neda psychicky do poriadku.

sova7
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor určite nie si zlá toto je absurdná žiadosť a sestra je asi lepšie keď nemá dieta ak reaguje takto. Ako malé decko čo nedostalo bábiku. V živote nedostaneme všetko co chceme a musí sa s tým bohužiaľ zmieriť. Nemáš si co vyčítať v tejto situacii musíš chrániť seba. Ak si sestra neuvedomuje že tu ide o dva ľudské životy tvoj a dieťaťa je sebecka a je to jej nastavenie. Urobila si dobre dokonca si za to išla domov osobne s ňou hovorila pritom túto absurdnosť si mohla odmietnuť kľudne po telefóne okamžite ale zachovala si sa ako správna sestra a môžeš byť kľudná. Toto ti nemali vôbec navrhnut ani nad tým uvažovať. Zvlášť tvoja mama ktorá vynosila porodila deti vychovala ich mala sestru s tým nápadom zastavit okamžite ako matka musí predsa vedieť co obnáša mať dieťa a vzdať sa ho a co to s ním aj s tebou mohlo urobiť. A ešte to je aj zakazane u nás! Ešte by si vďaka sestre skončila na súde. Nič si nevyčítaj ty sestre môžeš byť oporou ak to tak cítiš ale nie si inkubátor ani stroj a nadácia co plni želania. Nenechaj sa vydierať túto situáciu si zvládla super

sova7
23. okt 2025
@vev82

@anonym_autor sestra je psychicky labilna a ocividne by nemala mat momentalne dieta. Citovo ta vydiera a vlastne hadze vsetku vinu na teba. A ty sa necit vinna. Je fajn ze byvas v zahranici a ten kontakt by som z tvojej strany nenadvazovala, pokial sa ona neda psychicky do poriadku.

@vev82 súhlasím

ivik4
23. okt 2025

To je normalne psychicky natlak. Otras ,normalne som sa rozculila

galadriel90
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tvoja sestra je psychiatrický pacient a mala by sa ústavne liečiť. Ked nevie stále pochopiť, ze to co od teba žiada, je totálny nezmysel. Odstrihnúť ju, lebo ta bude ďalej citovo vydierať a zloží ta to. A tvoju úžasnú matku by som tiež nakopala niekam. Aka nestranna, ona ma byt 100% na tvojej strane, a to bez diskusie.

galadriel90
Autor odpoveď zmazal
galadriel90
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kokso keď to čítam, normálne na mňa zlosť ide, keby som nepoznala etiku a základy chovania, normálne by som si vyhľadala tie dve nádhery a tak by som im nabryzgala ze dovi

lasona
23. okt 2025

Sestra je zrelá na psychiatriu, a nie opatrovat a starať sa o dieta. A ty si nerob výčitky z toho. Drz sa

lucik194
23. okt 2025

za mna sestra smer Pinelova nemocnica, nech ju tam daju doporiadku, ziadna ambulantna liecba, ale normalne par tyzdnov az mesiacov smer Pezinok