icon

Ako oslovujete svojich svokrovcov?

aadulik2110
6. apr 2013

Zaujímalo by ma, či vykáte alebo tykáte manželovým (priateľovým) rodičom... a koľko majú rokov (aspoň orientačne). Ak vykáte, či to beriete ako prejav úcty, alebo si svokrovci takýmto oslovovaním vytvorili medzi vami "bariéru".
Ja som to nikdy neriešila, keď sme spolu s manželom chodili - vždy som im vykala. Pred svadbou svokor zomrel a tak už mám len svokru. Vtedy mala 54rokov a myslela som si, že keď sa vydám a "pribudnem do ich rodiny" budem aj ja tykať.... nemyslím teraz volať ju menom, ale oslovovať ty.... Pýtať sa "Čo robíš? nie Čo robíte?" Počas svadobnej hostiny moji rodičia (60 a 61r) navrhli manželovi, aby im tykal.... veď si nie sú cudzí a predsa je už aj on člen našej rodiny. Na to svokra reagovala, že akoby to vyzeralo, aby som tykala.... veď sa to nepatrí a tak manžel tyká a ja vykám.... Pred tým sme nemali nejaké extra vzťahy, ale tým vykaním si vytvorila taký odstup...

reni1512
6. apr 2013

Nijako (obcas teta a ujo) po svadbe ani pred ani nikdy ich volat mama a otec nebudem, aj keby neviem co bolo.. mozno poviem teta a krstne meno.. toť vsio...

ajka30
6. apr 2013

tykam im a,el neoslovujem ich nijak. Svokrovci maju 65 rokov.Svokra mi sice hned na svadbe (!!!) navrhla nech jej hovorim mama - no nech zabudne, jej by som v zivote "mama" nepovedala...
svokra obcas oslovim "dedo"

tea333
6. apr 2013

obaja svojim svokrovcom tykame. manzel zacal sam lebo je od mamy len o 13rokov mladsi, moji svokrovci (55a57) mi tykanie navrhli uz ked sme sa zasnubili.su mi ako rodicia a tykanim sa vztah len prehlbil.

cmulinko
6. apr 2013

Nakolko som bola oboznamena s vnutornym poriadkom rodiny mojho manzela,tak svokrovcov oslovujem mamicka a tatko 😀 tak ich oslovuju aj ostatne dve nevesty a dvaja zatovia.Inak moj manzel tiez vyka svojim rodicom.Jedine moje '' nevychovane '' deti im tykaju 😀 a ostatnych 11 vnucat im vyka 😀.Maju 69 a 75 rokov.

janika80
6. apr 2013

Teta a ujo,rodicov mam len jednych!

alka221
6. apr 2013

my vykame a prislo by mi divne, keby 65r chlapovi tykam 🙂 ked sme s malym, tak babka - dedo, ale nehnevajte sa niektore, oslovenie ujo-teta mi pride fakt smiesne, az nevhodne 😀

mamainprogress
6. apr 2013

Tykanie navrhli hned ked sme sa po 1x stretli, maju fyzicky 70 ale duchom 30, oslovujem vselijako...babka, dedo, svokrovi niekedy oci, alebo menom. Lubim ich prevelmi.

elizabethia
6. apr 2013

kym sme byvali so svokrov v dome, tak som ju odmietala volat po svadbe mama (alebo Anka - vykame si stale) 🙂 (navrhla to pri svadbe), nemali sme dobre vztahy, hadali sme sa, ale odkedy sme sa odstahovali s manzelom mam svokru na nezaplatenie 🙂 a obcas mi vyklzne aj oslovenie mama 🙂 ale vacsinou sa akemukolvek osloveniu vyhybam, pred nasim malym synom vsak oboch oslovujem babina a dedko 🙂

anita777
6. apr 2013

Moji svokrovci vyzaduju, aby som ich oslovala teta a ujo, co je ale podla mna maximalne trapne, takze ich neoslovujem nijako...

etel1
6. apr 2013

Nemyslím si, že tykanie, či vykanie má vplyv na vzťahy zať - svokrovci, nevesta - svokrovci..Kto má úctu voči druhej strane, tak ju bude mať, či bude tykať, vykať, onikať.Ja som svokru videla naposledy pred 17 rokmi, /bolo to rozhodnutie jej nielen voči mne, ale aj voči všetkým jej deťom-cháp, že ona zrušila veškeré kontakty so všetkými./ Manžel mojim rodičom vyká, rozumejú si úžasne a oslovuje starká, keď ešte žil môj tatino, manžel ho volal tatko.
Za krátky čas, asi 2 roky, čo som sa so svokrou stretávala, som jej vykala, ale priznávam, že NIKDY som ju neoslovila ani mama, ani nijak. Vždy som to nejako zakamuflovala, lebo mi slovo mama pri nej nejako nešlo z hrdla von...
V mojej rodine sme si vždy všetci tykali , aj 89 ročnej mojej starej mame som vždy tykala a robili to aj moje deti.Tykajú mojim tetkám, ujom, strýkom a tyká im aj môj manžel.Ale mame vyká....

stanislavao
6. apr 2013

krstnym menom

tataaana87
6. apr 2013

Ja svojim svokrovcom vykám, vykala som im ako sme sa spoznali a je mi ťažké to meniť. Môjmu manželovy ...v tom čase ešte len priateľovi môj otec navrhol tykanie a od vtedy si tykaju a oslovuje ho menom. Mojej mame vyká a už som si všimla že jej pár krát povedal mama (muselo to byť pre neho náročné ale snaží sa), no a ja jeho rodičou oslovujem mama a otec ale vykám im aj ked mi navrhovali že by som im tykala a oslovovala ich menom, no neraz sa zbadám ako im poviem "vieš" a podobne. Ja som im nehcela tykať preto lebo viem že aj moje správanie je slušnejšie e úctivejšie ked vykám, aj ked sme každý deň spolu a vôbec sa za to nenahnevali a myslím že im asi ani tykať nebudem som tak strašne na to vykanie zvyknutá že by mi to pripadalo divné. ( majú 54 a 55 okov a moji rodičia 51 a 52 rokov). A čo sa týka tvojej svokri...asi si ešte musí nájsť k tebe cestu ale na vykaní nieje nič zlé .... ved dakedy vykali deti vlastným rodičom a nič sa im nestalo :D

lenyy
6. apr 2013

Svokor si somnou potykal takze je pre mna palino a svokra vraj planovala ze mi potykanie navrhnu so svokrom spolocne ale svokor to raz urobil v dobrej nalade bez nej takze doteraz sme sa k potykaniu si so svokrou nedostali /asi uz z jej jesitnosti/takze stale moc neviem ako ju oslovovat,vzdy sa tomu vyhybam je to take divne.

ludka77
6. apr 2013

ja mám 28 a moji svokrovci už vyše 60. Vykám a oslovujem ich ujo teta, keď sú tam aj deti tak starky starka. Môj manžel mojim rodičom tyká ale je medzi nimi len 9 a 10 ročný rozdiel. 🙂

lubenka131
6. apr 2013

Ja uz mam tiez len svokru a tiez jej vykam ale ani sa nejak nestretavame takze ale ja by som jej ani nevykala.a moj muz mojim rodicom tiez vyka

dudduli
6. apr 2013

ja svokrovcom vykam a moj muz mojej mame tyka......a ja ich oslovujem babina a dedo a moj muz mojej mame hovori svekrusa 😀 😀,dobre vztahy na obidvoch stranach,len svokrovci su taky konzervatívnejsi a mamina je taka sportovejsia 🙂 🙂

titkovamiriam
6. apr 2013

tykam a oslovujem menom 🙂

cecil36
6. apr 2013

mam len svokrus a volam ju mamina, ma 60 r. Svokra uz bohuzial nemam, ked zil bol tatino.

salma22
6. apr 2013

ako pride 😀 ...Maria ,Majka, Babka, Pani Tkacova tykame si ....ale jej muzovy vykam vyzera starsie a hovorim mu Ujo....

zuska88
6. apr 2013

My si tykame. Dohodli sme sa tak po svadbe. Moji rodicia to vlastne navrhli na posvadobnej grilovacke ked sa svokra pytala ako sa budeme oslovovat...U nas v rodine sme zvyknuti si tykat, z manzelovej strany uz az tak nie...no ja by som mala vazny problem vykat, nikdy som nevykala, pride mi to smiesne a podla mna to vytvara bariery vo vztahu. Nasi maju 60,57 a svokrovci 67,64...

kokazm
6. apr 2013

Svokrovcom vykám a oslovujem ich stará mama a apo. Svokra aj volali deti apo od malička a aj vnúčence ho volajú apo. Ja vykám všetkým a nemám s tým problém. Je to taká forma úcty, ale aj odstupu. Mňa volá dcéra krsným menom a chcem, aby ma tak raz aj jej muž volal.

andrejka1974
6. apr 2013

ja som svokrovcom vykala az dokial som nemala 3 deti, vtedy mi svokra prvykrat navrhla nech jej tykam a odvtedy im tykam, a oslovujeme ich dedo a babina, podla deti 🙂 🙂 🙂 🙂 oni maju 67a 69 a mojim rodicom manzel hned tykal , oni mu to hned navrhli moji rodicia maju 63, 67

katarina644
6. apr 2013

no my tykame obidvaja rodicom aj ja aj manzel od svatby... ale neoslovujem svokrovcom, iba ked su pri mne deti, tak im poviem babina a dedo...

aktiz
6. apr 2013

vykám im, obaja majú 58 r. Pokiaľ som nemala dieťa, neoslovovala som ich nijako a teraz ich volám babka, starký.

kacoorka
6. apr 2013

tykame si od nasej svadby a volam ich mama ocko ale babka dedko

tanicka696
6. apr 2013

ja mam len svokru a tu ked musim osloviť tak teta,samozrejme vykam,nikdy by som jej mama ani nepovedala,ja mam len jednu maminu!ani si nezasluži take oslovenie!

valldt
6. apr 2013

Ja svokrovcom vykám. Lebo som tak vychovaná. A na druhej strane, oni mi ani nenavrhli, aby som im tykala. Osloveniu sa zďaleka vyhýbam. Malú naučńm, že je to starká a starký. Môj manžel mojím rodičom vyká, ale oslovuje ich mama a otec. Ja mojej svokre vživote nepoviem mama, aj keď ona by bola najradšej, keby som ju tak oslovovala. Ale ja mojej svokre vživote nepoviem mama, lebo ona pre mňa nikdy nebude mamou. Ona je pre mňa človekom, ktorý ma ponižuje a uráža. Aj keď s manželom sme sa kôli tomu hádali, že ju mám oslovovať mama, ale ja si stojím za svojím. Aj keď svokra mám veľmi rada a je to dobrý človek.

bojovnicka
Autor odpoveď zmazal
yennn
6. apr 2013

Moj muž si už dávnejšie s mojou mamou tykal a ked to na svadbe videla svokra, hneď si chcela aj ona potykat. Lenže kvalita a normalnost tých vzťahov sa ani zďaleka nedá porovnať a tak jej netykam a ona to nikdy ani nevyzadovala (aj napriek tomu že mi to navrhla). Ked tak nad tým rozmýšľam, tuším svokrovcov neoslovujem 😝
A v tretej osobe je to jednoduché - babka a dedo...

niki18
6. apr 2013

Pre mna su svokrovci Sandy a Chris....priatel je francuz a u nich je uplne bezne tykanie 😉 ....dokonca tykam aj jeho starym rodicom, kedze na tom trvali....