icon

Ako oslovujete svojich svokrovcov?

aadulik2110
6. apr 2013

Zaujímalo by ma, či vykáte alebo tykáte manželovým (priateľovým) rodičom... a koľko majú rokov (aspoň orientačne). Ak vykáte, či to beriete ako prejav úcty, alebo si svokrovci takýmto oslovovaním vytvorili medzi vami "bariéru".
Ja som to nikdy neriešila, keď sme spolu s manželom chodili - vždy som im vykala. Pred svadbou svokor zomrel a tak už mám len svokru. Vtedy mala 54rokov a myslela som si, že keď sa vydám a "pribudnem do ich rodiny" budem aj ja tykať.... nemyslím teraz volať ju menom, ale oslovovať ty.... Pýtať sa "Čo robíš? nie Čo robíte?" Počas svadobnej hostiny moji rodičia (60 a 61r) navrhli manželovi, aby im tykal.... veď si nie sú cudzí a predsa je už aj on člen našej rodiny. Na to svokra reagovala, že akoby to vyzeralo, aby som tykala.... veď sa to nepatrí a tak manžel tyká a ja vykám.... Pred tým sme nemali nejaké extra vzťahy, ale tým vykaním si vytvorila taký odstup...

malinkaaninka
6. apr 2013

ujo a teta som hovorila luďom ked som bola malá.vekový rozdiel medzi nevestou a svokrovcami bude vždy,takže to nie je dôvod na netykanie.a vykanie nazaručí úctu.nadať ti môžu aj ponížiť aj s vykaním.len lepšie znie napríklad ty kokos ako vy kokos 😀 😀 😀

galaxy
6. apr 2013

Neoslovujem im,len im začnem vykať 😀

adriana89
6. apr 2013

ja priatelovym rodicom tikam...najskor som vykala ale poziadali ma aby som tikala dlho som si nato nevedela zviknut ved predsa vzdy to tak bolo ze starsim ludom sa vyka...maju cca 65 rokov tikam ich a osluvujem menom....

veronikax
6. apr 2013

Aj my sme to dali na babka a dedo .. ale rovnako vykam .. dobry den .. ako sa mate :P a tak .. date si ??
Najradsej by som u nich nebyvala... a mozno by sa tie vztahy viac sprietelili ...
teraz je to dost na ...... podla nalady z druhej strany .. :/

mimkao
6. apr 2013

Vykám, zo začiatku som oslovovala teta, ujo, aj napriek tomu, že ma roky obťažovali s tým, aby som ich oslovovala "mama, otec".
Nedávno konečne pochopili, že sa tak nikdy nestane a už mi s tým dali pokoj. Teraz ich volám "svokra" ,"svokor".a neprotestujú.
Môj muž zase volá moju matku Vierka a tyká jej, lebo ona to tak chcela a je o dosť mladšia od svokrovcov a môjmu otcovi vyká a hovorí mu ujo.

anelehka
6. apr 2013

ahoj u nas babka a dedko🙂

pimpulienka
6. apr 2013

Tykat sme si začali na svadbe a volam ich po mene

selecta22
6. apr 2013

vzdy som si myslela, ze oslovenie ujo a teta sa pouziva len v skolke a ako vidim ne 🙂 takze je to bezne volat svokrovcov ujo a teta? akoze seriozne?

Inac niektore baby ma zarazili, ze sa vyhybaju priamemu osloveniu. Dokedy sa chcete tomu vyhybat? ved to nie je narocne sa spytat muze, ae ako mam tvoju mat volat, spytaj sa jej..

michaela2410
6. apr 2013

neoslovujem nijako, kedze mi nenaznacili, ako ich mam oslovovat, svagrina im hovori teta, ujo, co mne sa absolutne nepaci, tak som ich oslovovala, ked som s manzelom randila... moji rodicia mojmu manzelovi povedali, aby im tykal a oslovoval menom... svokre tiez neviem povedat mama, takze je to take akesi "studene"

leanax
6. apr 2013

roky som ich oslovovala teta a ujo, po svadbe mi dlho dlho trvalo kým som ich začala oslovovať starká, starký a vykám... svokrovci majú 60...

janinah
6. apr 2013

babka,kým neboli deti,tak mama,ale nešlo mi to cez ústa,jednoducho si myslím,že mama je len jedna 😉 a vykala som samozrejme

mata90
6. apr 2013

ja vykám a oslovujem babka a dedko určite nie mama, mamu mám svoju 🙂

rebecca2006
6. apr 2013

ahoj, ja si myslím, že je to individuálne, ja mojim svokrovcom tykám lebo to tak chceli, ale dlho mi to robilo problém, a úprimne povedané, radšej by som vykala. Ono samozrejme to nie je tak, že človek má viac úcty, ale keď napríklad niečo vyčítaš alebo doováraš druhej strane, tak je to akési zdvorilejšie ako pri tykaní. Lasica tak pri jednom royhovore povedal, že vyká manželke preto, lebo lepšie zne "vy krava" ako "ty krava" 😀 na ten štýl.Napríklad teraz sme mali pomerne ostrú výmenu názorov a svokrovci mi vytkli, že sa im nepáči že som na nich veľmi priama a neprejavujem dosť úcty. Ja si ich pritom vážim a ctím a aj ke´d mám voči nim a ich názorom a životnému štýli výhrady, nie je to o absencii úcty... ale uznávam, že keď v afekte človek vyčíta niečo druhej strane, a pri tom tyká, tak t môže pôsobiť príliš razantne, až ako keby sa zhovárali kamoši....Inak svokrovci majú 65 a 70 rokov, ale duchom sú mladší. Chceli aby som ich oslovovala otec a mama, ale mne to nešlo, vyhýbala som sa tomu, teraz sú starkí. Manžel mojich rodičov oslovuje teta a ujo a vyká im. Naši sú mladší, ale nikdy si nechceli s mojím manželom potykať- neviem vlastne prečo, ale neriešim to, výdajú sa zriedka....Takže ja si myslím, že vlastne dobre, že si tvoja svokra s tebou netyká, nemyslím, že vzťahy sú potykaním nutne srdečnejšie... Moji svokrpvci sa napríklad tvária ako veľmi frendly, ale pretom sú falošní až hrúúúza 😖

miku1
6. apr 2013

Môj manžel mojim rodičom tyká, nakoľko majú skvelý vzťah a naši sú úplne v pohode ľudia. Otcovi tykal už pred svadbou, s mamou si potykali na svadbe. Otca volá po mene a mamu Pani máma - ale to len v rámci srandy, väčšinou keď spolu volajú 🙂 Otec má 61 a mama 59. Nakoľko s mojou svokrou žiaden vzťah nemám, nestretávame sa, tak ju neoslovujem nijak. A v prípade nutnosti jej niečo povedať som jej vykala. Pravda je taká, že by som jej netykala ani keby to odomňa chcela.

happygirl
6. apr 2013

ja svokre tykám a oslovujem ju "mamka", "mami" ako príde, sama mi tak navrhla, zo začiatku mi to bolo také divné ale zvykla som si... keď sú spolu aj moja mamka aj svokra, oslovím ju "mamka Anička" 😎 nech sa nedolpletú, lebo aj moju mamku volám "mami" 😀 moj manžel mojej mamke tiež tyká ale tuším ju neoslovuje nijak a keď musí tak "mamka Libka"... otcov obaja už nemáme....

zuzana76
6. apr 2013

babka a dedko, obcas mama a otec , moja svagrina vola nasich ujo a teta a zda sa mi to tiez dost cudne , ako zo skolky

mirlenka
6. apr 2013

ja svokrovcom tykám,dali mi návrh,keď sa nám narodil najstarší syn...je to už 10 rokov.Svokru oslovujem raz babka,inokedy mama a svokrovi len "dedko".Môj manžel mojim rodičom vyká (aj keď mu navrhli tykanie),sú od jeho rodičov starší o 10 rokov,tak mu to nejde 😒 Ale aj keď svokrovcom tykám,mám k nim úctu a neberem ich ako seberovných 😉

opicaskorica
6. apr 2013

Vsetci si tykame, aj mm s mojimi rodicmi... oslovujem babka, dedo alebo po mene. Zacalo to este pred svadbou tusim.... alebo po? 😉

k_a_j_k_a
6. apr 2013

Ja svokrovcom tykam a volam ich prezyvkami, kt. ich volaju vsetcia, aj moje deti. Tykat som im zacala, ked som bola asi v piatom mesiaci - brali sme sa, ked som bola v siedmom, cize pred svadbou. MM mojim rodicov vyka a vola ich tak ako deti - starki. Vsetcia maju plus-minus 50.
Inak moja mama zacala svokre tykat 26 rokov po svadbe s mojim tatinom.

lubina
6. apr 2013

oslovujem ich krstnym menom a aj muz mojich oslovuje krstnym menom.

mirreckall
6. apr 2013

ja svokre vykam a manzel mojej mame vyka a s ocom si potykali ked sme prerabali kuchynu... a nikomu z nas to nepride divne 🙂

bubinovci
6. apr 2013

ja si tykám so svokrovcami a moj muž tiež tyká mojim rodičom, takže buď krstným menom alebo babka, dedko, keďže už máme malého 🙂

marmete
6. apr 2013

Svokrovcom vykám resp. svokra trvá na tom, že jej majú všetci vykať, ale ja som si tajne potykala so svokrom, ale keďže mi to príde úplne ujeté si pred ňou s ním vykať a bez nej tykať, tak mu radšej vykám. Obaja majú po 60-tke. Moja mama si s mojím mužom potykala veľmi rýchlo, po pár stretnutiach. Svokra si vyžaduje aby sme ju (nevesty) volali mamina a doslova si to pri gratuláciách vynucuje, ale od narodenia malého som ju ešte neoslovila, ale plánujem s babkou, nech malý nemá potom chaos, lebo mne sa to derie z úst vyslovene na silu, to jej vynútené oslovenie 😀

vulka
6. apr 2013

Mne svokrovci navrhli tykanie. Ale neoslovujem ich menom. Máme deti, takže babka, dedko. Majú 56, 58 rokov. Moja mama navrhla mojmu mužovi tykanie, ale on odmietol a tak vyká. Ale bez oslovenia. Mne to príde divné, ale čo narobím, keď aj moj chlap je divný.

mirkita
6. apr 2013

u nas sa rodicom vyka na oboch stranach...celkom nam to vyhovuje - teda nam rodicia aj svokrovci obom tykaju a my svokrovcom vykame...pravdupovediac, myslim ze aj ja by som mala lepsi vztah so svokrovcami, najma svokrou keby som jej mohla tykat..ale kedze ona prisla po svadbe s tym nech jej hovorim "mama" co mne nesedi vobec tak si ani neviem predstavit navrhovat jej tykanie...tym padom pri vykani neviem ako ich oslovit napriamo....v podstate ich neoslovujem, len na nich hovorim 😀

andelok
6. apr 2013

Ja od svadby tykam a oslovujem menom...maju obaja 55 rokov a mame vyborny vztah, su mi ako druhi rodicia...takze asi aj preto to tykanie 🙂

saranata
6. apr 2013

ja svokrovcom vykam, oslovujem ich babka dedo(su starší) 🙂 a mm si s mojimi rodičmi tyka a oslovuje ich menom 🙂

moncicatko19
6. apr 2013

vykam ujo a teta 🙂

dominga1
6. apr 2013

Mi sme z manželom zobraty ,najprv som ich volala teta, ujo.. Ja im vykam a môj manželom mojim rodičom tiež vyka. A moji rodičia a manželovi rodičia si tykaju. A svokrovcou volam babka, dedko ..Od kedy som som tehotna bola. A ostalo mi to do teraz. Nedokazala by som im povedať mama, otec .. Lebo rodičov mam len jedných a mama je len jedna a otec tak isto !

pupendo5
6. apr 2013

kazdy je iny..nech ta to nemrzi..na tom predsa svet nestoji...ja vykam a oslovujem krsnym menom (ved tak sa volaju, a inak svokra nie je mojho mm vlastna mama a tiez jej vyka), moja mama je "modernejsia" a mm jej tyka 🙂 (ocina uz nemam) ... ked som sa nad tym zamyslela tak som zistila ze mi aj takyto odstup vyhovuje..