icon

Ako oslovujete svojich svokrovcov?

aadulik2110
6. apr 2013

Zaujímalo by ma, či vykáte alebo tykáte manželovým (priateľovým) rodičom... a koľko majú rokov (aspoň orientačne). Ak vykáte, či to beriete ako prejav úcty, alebo si svokrovci takýmto oslovovaním vytvorili medzi vami "bariéru".
Ja som to nikdy neriešila, keď sme spolu s manželom chodili - vždy som im vykala. Pred svadbou svokor zomrel a tak už mám len svokru. Vtedy mala 54rokov a myslela som si, že keď sa vydám a "pribudnem do ich rodiny" budem aj ja tykať.... nemyslím teraz volať ju menom, ale oslovovať ty.... Pýtať sa "Čo robíš? nie Čo robíte?" Počas svadobnej hostiny moji rodičia (60 a 61r) navrhli manželovi, aby im tykal.... veď si nie sú cudzí a predsa je už aj on člen našej rodiny. Na to svokra reagovala, že akoby to vyzeralo, aby som tykala.... veď sa to nepatrí a tak manžel tyká a ja vykám.... Pred tým sme nemali nejaké extra vzťahy, ale tým vykaním si vytvorila taký odstup...

verion
Odpoveď bola odstránená
lauricka
6. apr 2013

vykam im a neoslovujem ich nijako. Ak by som ich chcela oslovit, ostava mi asi len povedat pan alebo pani a ich priezvisko. Proste, divne. Takze sa tomu vyhybam.

meinkonka
10. apr 2013

ja svojej svokre tykam a oslovujem ju menom /to mi navrhla hned na svadbe, ona je moderna zena zijuca v zahranici/, mame velmi priatelsky vztah a svokrovi vykam, ale tiez ho oslovujem menom /som rada, ze tak. tykat mu ani nechcem 😅 , vlastne, vidime sa tak 1x rocne tak to nejako uhram do autu 😅 😀 / 😉

klody1010
14. apr 2013

vykam si so svokrovcami a aj oni mne,doma ich oslovujem "babicka,babka,gazdinka...dedo,dedko,dedek,gazda,tonko ..." zalezi od situacie :D mm si s mojimi rodicmi tyka este davno pred svadbou,este sme o svadbe ani neuvazovali :D ...ale inak so svokrovcami maaaam vyyyborny vztah,nemozem nic zle povedat...na verejnosti volam svokru "mama" svokra niijako lebo na verejnost s nim nechodim ;)

jamborova1
14. apr 2013

Ja svokrovi tykám a oslovujem ho dedo(60),ale svokre vykám a tú oslovujem babka(60).Ale môj manžel mojej mame vyká (59),oslovuje ju mamka 🙂 a môjmu otcovi tyká,ale tiež ho oslovuje dedo 😉 Ale či s vykáme či tykáme vzťahy sú super 🙂
Kým som si zvykla aj keď sme už boli manželia svokra bola teta a svokra som volala krstným menom.Tá zmena prišla sama časom,,,vzťahmi,,

silviami
14. apr 2013

tykanie - vykanie vzťahy neovlyvňuje. Môj muž si tyká so svokrovcami, ale moji rodičia aj keď už budú mať 70 si dávno tykajú aj s mužovým bratom, s druhým potenciálnym švagrom a pod. A navrhli mužovi oslovovanie menom, tak ich volá menami. Moji svokrovci 20 rokov ignorovali že ich nijako neoslovujem, vždy som sa tomu vyhýbala, na svadbe svokra naznačila, že by som ju mohla oslovovať mama, no to teda nie, keby ešte menom, kľudne by som ju oslovovala menom a vykala jej. Po 13 rokoch od svadby sa nám narodila dcéra a vtedy svokra vyrukovala s tým, že nech je tykám. No ďakujem, neprosím, po 20 rokoch bez oslovovania naozaj nemám potrebu tykať jej. Takže ja ich oslovujem dedko a babka (aj keď ona by bola radšej babička alebo babinka) a ďalej im vykám. A ani neočakávam, že sa ešte niečo zmení. Napriek tomu naše vzťahy nie sú až také zlé, povedala by som priemerné. Ked sa stretneme, tak sa porozprávame, pozdravím, chodíme tam na sviatky ... Kamarátky z nás však nikdy nebudú. A svokor, ten nikdy nenavrhol nič. Ani neviem, čo si o tom všetkom myslí.

amelia07
15. apr 2013

ja 'svokrovcom' vykam pretoze mi nikdy nenavrhli aby som im tykala. niesme s priatelom zobrati, mozno by mi to navhrli po svadbe. priatelovej sestry muz im tyka a oslovuje ich otec /mami. keby som im tykala oslovujem ich radsej menami pretoze mi niesu rodicmi a nikdy nebudu. mojim rodicom na mne zalezi, im na mne zalezi mozno povrchne ale v skutocnosi vobec nie. a najlepsie na tom je ze svokra si tyka s mojou sestrou. teda jej to navrhla ale mne nie. a uplne najlepsie je na tom ze neviem ako ich mam oslovovat tak ich radsej neoslovujem ALE ked sa bavim so svokrom o svokre tak poviem napr. ze 'mama povedala....' ale ked sa oni bavia jeden o druhom tak mi povedia 'teta povedala' alebo 'ujo pride'. to svedci iba o tom ze nechcu aby som ich oslovovala otec mama...

vinifred
15. apr 2013

..mamina,ocino a vykám im..ale niekedy babka a dedko,keď sú pri nás aj deti..

dada07
15. apr 2013

Tykame, oslovujeme menom, pri komunikacii s demti "babi+meno" a "dedko+meno".

marulka83
15. apr 2013

Jai ich oslovujem teta a ujo.. Nijak inak ich volat nebudem. Nie su moji rodicia. Svokor je skvely a svokru som rada,ked ju nevidim. Ale nastastie zijeme 2000 km mimo 🙂

mirka
15. apr 2013

hneď na svadbe sme si potykali, aj keď na začiatku som mala s oslovovaním problém, predsa len 5 rokov to boli ujo a teta, od svadby boli mamina a ocino (manžel a švagrovci ich oslovujú mama a oco, mne to bolo také tvrdé), keď je už vnúča, tak aj starký a starká

raduz06
15. apr 2013

Ja jsem MUSELA zacit rikat tchanovi otec-samozejme s vykanim-bohuzel.....cekala jsem, ze mi tchan po svatbe navrhne, jak ho mam oslovovat a nic...pak se mnou prestal mluvit a delal napr. pri mem dotazu, jestli si da kafe-ze tam nejsem....a kdyz z toho vypukl celorodinny problem, tak jsem za nim sla a rekl mi, ze si teda myslel, ze kdyz mam tu vysokou skolu, ze nejsem tak hloupa a vidim, ze ho takto tady oslovuji vsichni-dcery,syn i zetove.....tchan neni muj otec a nikdy nebude, takze i ted po 5letech od svatby slovo otec cedim pres zuby....

xdaniela
15. apr 2013

babka a dedo a keby mi navrhli tykanie, tak nesúhlasím 🙂 😝

peto75
15. apr 2013

No ja aj manželka máme už len mamy a nie otcov, bohužiaľ, a v rodine je viacej detí, tak sa celkovo zaužívalo že moja svokra je pre nášho syna a aj pre mňa - Starká, a zase moja mamina je pre manželku aj syna - Babka. Takže aj keď prídem ja ku svokre tak ju vlastne už volám len Starká, aj malý si zvyká na toto oslovenie a podobne u nás doma aj ja mamku volám Babka, malý si skorej zapamätá.

nasta197
15. apr 2013

nijak snažim sa tomu vyhnuť chvu odomna a bysom im tykala ... al emne je to cudne .. že čau MArta alebo čau rado :P terz ked malý ich vola starka a dedo tak obcas povime starka dajte mu vody alebo tak.. starka ti da ....

ouwecka
15. apr 2013

menom 😀 ale vykam...mamu a tatka mam a ich takvolat odmietam

ewca
15. apr 2013

ja vykam, tykat by som ani nechcela, tak som rada, ze mi to nenavrhli...a nenravrhli preto, lebo su neskutocne staromodni a oslovujem ich starky a starka odkedy mame dceru a mam po probleme.... vykam kvoli "bariere" ktoru spomenula autorka.... mala som totiz kolegynu ktora mala krasne pravidlo, citujem "vy p..a, sa povie tazsie ako ty p..ca" .... a kedze ja co na srdci to na jazyku a svokra je taka aka je, ze jej neexistuje protirecit, tak je to lepsie

chloe001
15. apr 2013

Ja obom svokrovcom tykam a hovorim im menom, teda hlavne svokre, svokrovi tykam, ale nejak ho extra neoslovujem. A moj muz mojmu otcovi tyka a hovori menom, potykali si na svadbe, ale mojej mame to je "zvlastne", tak oni si tak tykovykaju... co uz.

ciusinka
15. apr 2013

Ja mojim svokrovcom tykam, maju 55 rokov obaja..a tykat som im zacala po svadbe, ked mi to navrhli, co budu teraz 4 roky..Nie je mi to nijako cudne ani neprijemne, aj moj manzel tyka mojim rodicom..

Co je pre mna ale neriesitelny problem je to, ako ich oslovovat, resp. ja ich tych 8 rokov, co sme s manzelom spolu, neoslovujem nijak 😀 bez ohladu na to, ci som im vykala alebo im tykam..teda proste sa vyhybam nejakemu oslovovaniu, rovno sa spytam..Je to pre mna vazne neriesitelna dilema, lebo oslovenie "teta, ujo" mi vo vztahu k nim vobec nesedi, oslovenie "mama, otec" alebo cokolvek tomu podobne je pre mna absolutne neprijatelne, nie su to predsa moji rodicia. Moja svokra zase odmieta, aby som ju volala menom (nepovedala to priamo mne, ale manzelovi este davno predtym, ako sme si zacali tykat)..Takze proste z toho mi to vychadza tak, ze ich neoslovujem nijako 😀 este zatial nemame deti, predpokladam, ze ked budeme mat dieta, budem sa aj dalej vyhybat oslovovaniu a ked uz k tomu pride, budem to riesit oslovenim "babka, dedko" 🙂

daturka1
15. apr 2013

mama,tato...hlavne ked nemali este odomna vnuca(aj ked dcery ich nimi obdarili omnoho skor)...neskor uz boli mnou oslovovani babka dedko a nikdy neprotestovali

jankamgr
15. apr 2013

ujo a teta

jankavr
15. apr 2013

Kým som bola vydatá ale bez detí tak nijako 😉 Slovo mama a otec sa mi nehodilo a teta a ujo tiež nie. Hneď ako sa narodil syn tak babka( vtedy mala 53r.) a dedo(56r.). Vykám im a ani inak neplánujem. Vykanie neberiem ako nejakú bariéru, máme perfektný vzťah.

katka_halabalka
17. apr 2013

Ja svojim tykám a volám ich mama a tati, lebo sa tak aj správajú, tých svojich volám mamina a ocino, takže to je podelené. Len pred detmi ich voláme starká, starký aby si zvykli, že ich tak majú volať. Prišlo by mi asi trochu švihnuté oslovovať ich teta a ujo veď sú starkými mojich detí, tak aký teta a ujo a už za totálny extrém považujem keď nevesta volá svokru pani tá a tá, ved sa vlastne volajú rovnako takže to znie dosť vtipne. Mimochodom ešte, že polovica žien čo tu písala má deti, inak by po svokre asi kričali "hej ty". Podla mňa má rodina držať pokope a nie robiť medzi sebou bariéry už len tým ako sa oslovujú.

lilitela
17. apr 2013

Ja vykam uz 15 rokov celej muzovej rodine, okrem svokra (ten navrhol tykanie, lebo sa nechcel citit tak stary, aby mu mlada baba vykala), a okrem deda, ktory navrhol tykanie asi po 12 rokoch. Svokrovci maju cca 50 rokov a starsia generacia 75r. a pre mna je to bariera, su mi stale ako cudzi a tak bohuzial s nimi aj komunikujem. Moj muz vyka takisto mojej mame ani ona jemu nenavrhla tykanie, vnimam to negativne. Bohuzial, mi to pride skostnatene, a nechapem, na co taka formalita. Akoze poslusnost a respekt? Ten sa buduje inak. Samozrejme ze oni mne vsetci tykaju, okrem deda, ten mi vykal ked som ja jemu tiez vykala. A svokra na moje potykanie so svokrom reagovala rovnako ako tvoja, ze ako to vyzera...

tuqanqa
20. apr 2013

..jelikoz nejsme jeste svoji a jsem z cech tak jsem si to trochu ulehcila. "Svokr me hned pozadal o tykani a to same ma i jeho budouci zet...svokra je velmi zlata ale zatim ji vykam. No ulehcila jsem si to tim ze v cechach pouzivame osloveni panmama a pantata takze je to s oslovenim pani-pan ale i trochu familiernejsi. Mam skvelych budoucich svokrovcov 😀

zszudorova
21. apr 2013

nevolam ich nijako.z ust by mi nikdy nevedelo vist ,,mama hento, otec tamto,, . Ja mam svojich rodicov. oslovujem ich preto neutralne...otocim sa priamo napr na svokru a poviem ,,podas mi prosim ta...?,,🙂)hehe. ale tykam im. oni to navrhli. no mozem povedat ze odkedy im tykam vztahy sa zhorsili lebo si k nim viacej dovolim. nuz....a este ked oslovenie tak babka, dedo...svokra ma 58 a svokor 57

zuzkka111
21. apr 2013

ja vykam a moj si s mojimi tika.co uz narobim. bariera tam je a bude

fabula
21. apr 2013

So svokrou sa nebavim uz 6 rokov a oslovila by som ju od stastia neviem ani ako ,ale v kalendari ani take nie je .....a svokra volám ujo .... a máme takú harmoniu vo vzťahu ....oni kašlú na nás a mi na nich 🙂 ..

jaanik
23. apr 2013

ja si so svorkou tykam, sama to navrhla, svokrovi vvykam...moj muz si tyka s mojim otcom a mame mojej vyka... vsetci su cca vo veku 55 rokov...manzel oslovuje mojich rodicov mama, oco...ja jeho tak neutralne. .

dejnas
24. apr 2013

ja svokre (55 r.) vykám... nebohý svokor (boli rozvedení) si so mnou potykal ešte pred svadbou... moji rodičia (60 - 65 r.) si s mm tiež potykali ešte pred svadbou.... osobne mi neprekáža vykanie svokre, ale fakt, že netuším, ako ju osloviť... tiež sa krútim tak všelijak neurčito, keď ju chcem ohlásiť... oslovenie mama, ani babka - u mňa neprichádza do úvahy..... manžel to má jednoduchšie, keďže našim tyká, oslovuje ich krstným menom... a myslím si, že je to veľká chyba, že na to naši rodičia a svokrovci zabúdajú a stavajú nás týmto do nie najpríjemnejšej situácie, keď tápeme a nedokážeme kvázi najbližšiu rodinu "vhodne" osloviť 😒