Ako oslovujete svojich svokrovcov?
Zaujímalo by ma, či vykáte alebo tykáte manželovým (priateľovým) rodičom... a koľko majú rokov (aspoň orientačne). Ak vykáte, či to beriete ako prejav úcty, alebo si svokrovci takýmto oslovovaním vytvorili medzi vami "bariéru".
Ja som to nikdy neriešila, keď sme spolu s manželom chodili - vždy som im vykala. Pred svadbou svokor zomrel a tak už mám len svokru. Vtedy mala 54rokov a myslela som si, že keď sa vydám a "pribudnem do ich rodiny" budem aj ja tykať.... nemyslím teraz volať ju menom, ale oslovovať ty.... Pýtať sa "Čo robíš? nie Čo robíte?" Počas svadobnej hostiny moji rodičia (60 a 61r) navrhli manželovi, aby im tykal.... veď si nie sú cudzí a predsa je už aj on člen našej rodiny. Na to svokra reagovala, že akoby to vyzeralo, aby som tykala.... veď sa to nepatrí a tak manžel tyká a ja vykám.... Pred tým sme nemali nejaké extra vzťahy, ale tým vykaním si vytvorila taký odstup...
So svokrovcami si tykám, navrhli mi tykanie pred svadbou pred takmer 9 rokmi. Oslovujem ich babka a dedko, niekedy mamik a tatko. Máme absolútne nadštandartné vzťahy, takže tykanie je úplne prirodzené... beriem ich ako rodičov.
starky a starka 😉
ako???teta // ujo..neviem a nikdy nedokazem mama a otec..ja mam len jednych rodicov.. 😀 😀
nijak ......ale ked ma naseru co je dost casto -pre svoje dobre metody tak to sem nemozem ani pisat.....poviem to tak ze ked tu nebudu ja si vydychnem
svokor..svokra...manzel si smojimi rodicmi tyka, ja s jeho nie, nenavrhli mi to, teta a ujo je divne pre mna a teraz ako mame uz dcerku tak babka a dedko ak hovorim v dcerkynom mene..
ahojte.. moj manzel si s nasimi potykal :D maju uzasny vztah.. a mne svokra stale hovori ma 47 ze nieje stara ze mam jej tykat.. ale mne nepride ze by sme boli take kamosky :D tak jej hovorim babka :D asi to ju doziera najviac :D nevadiiii
inak hovorim ty babka ty dedko :D aj svojim rodicom koli malemu najskor a teraz sa mi to paci 🙂 lebo ked zakricim mama tak simon hned rozobera ze nie mama ale babina to je a td 🙂
no a mama a otec hovorit svokrovcom.. nikdy.. ani moj muz by im tak nehovoril keby nemusel :D ale to je z ineho sudka
ja som im vzdy vykala.. svokra ma cez 50 a svokor cez 55.. nikdy by som im nepovedala mama a tato, to fakt nikdy, rodicov mam len jednych.. kym sme nemali maleho, tak som ich neoslovovala nijako proste len vy a hotovo, doma som pouzivala ze ujo a teta, v komunikacii s nasimi, ale to by mi teraz prislo divne.. odkedy mame maleho tak, je to babka a dedko, inak im vykam, asi by ich drblo keby som im zacala tykat..
kto ma nadstandardne vztahy, necho hovori svokre mamicka, ale u nas to tak nieje, tiez by som povedala ze si ti moji obcas nezasluzia ani oslovenie babka a dedko
Je to zaujimave, ze povacsine vsetci manzelia svokrovcom tykaju a manzelky nie. Ja sice este nie som manzelka, ale priatel mojmu otcovi tyka - navrhol mu to a mamine vyka. Manzel priatelovej sestry svojej svokre tyka od zaciatku. Mne tykanie navrhnute nebolo (ani o to nestojim) a ak by bolo po svadbe, uz nan nepristupim. Podla mna ked ludia tvoria par 5 rokov a k tykaniu sa nedopracovali, svadobnym dnom za rodinu nikoho povazovat nezacnem.
ja neoslovujem mojich svokrovcov nijako,nenavrhli mi tykanie,tak proste,začnem vetu: Vy...MM si tyká s mojimi rodičmi,podľa mňa je to úplne prirodzené...Oslovuje ich po mene a im to vyhovuje...tak isto ako naše malé ...
Manzel mojim rodicom tyka, ja som svokrovcom donedavna vykala, ale tiez som sa vyhybala osloveniu ako sa dalo. par mesiacov dozadu navrhli nech im tykam, takze teraz ich oslovujem babka a dedko 🙂
svokra nemam a svokru volam tetus 😉 moj drahy sa vyhyba osloveniu ako sa len da .. moji rodicia chcu aby ich oslovoval mama a otec ..haha a jemu je to divne ..necudujem sa ani ja by som jeho tak neoslovovala ...
Aj ja vykam, a tiez si tym vytvorili barieru, cez ktoru sa neviem preniest a preto ich nikdy neoslovim mama a otec, mam svojich rodicov, inu mamu a otca proste nie... Ale mojmu muzovi navrhli nasi tykanie a je to v pohode, ja by som sa trapne citila, keby im vykal...mm na 35 a ja tento rok 30, nasi po 50tke a svokrovci 55 obaja. Nevie, ci len ja to tak citim, ale vykat niekomu a mat k nemu zaroven blizky uprimny vztah sa u mna akosi vylucuje, nie to este vykat im a zaroven im hovorit mama a otec.... a ani to tak necitim...
Ja mam celkom mladych rodicov a oni uz aj pred svadbou navrhli muzovi nech im tyka. On vsak je vychovany ze je slusne vykat tak mu to tykanie moc nejde. Ale po svadbe uz obcas tyka aspon mojej mame, na viac ho neviem presvedcit. Nasa rodina si vsetci tykaju a mame dobre vztahy. No ja moju svokru neoslovujem nijak, tiez sa tomu vyhybam :( aj by som jej rada tykala ale nikdy to nenavrhla a dokonca na svadbe (kde si aj moja mama si snou siloumocou potykala-vsak ved uz sme rodina nie?! ) povedala ze si to nepraje :( Trochu mi to vadi. Nemame zly vztah a je dobra mama, ale neviem co si mam o tom mysliet. Pripada mi to ako keby ma nechcela do rodiny :( A to som s muzom uz 10 rokov a rok sme manzelia. No pravdu povediac uz si to tykanie vlastne ani neviem predstavit... Myslite ze je to tym ze je tiez len stara skola (aj ked ma len 50), alebo si drzi odomna odstup? Sranda je ze ona si so svojou exsvokrou tyka! Muz vravi ze sa to pri detoch mozno zmeni ale ja neviem... :(
My si tykame navrhli to nejaky cas ked sme spolu este chodili (tomu je 11rokov) oslovovsla som ich tak vseliako niako... ale teraz su babina a dedo...momentalne maju tesne pred 50 a nieco po 50r
ja svokre vykám - som vydatá 13 rokov, so švagrinou si svokra potykala pol roka po svadbe. príde mi to zvláštne ale neriešim. je mi to úplne jedno 😉
no si myslm ze to je len tvoj subjektivny nazor...ze ona vytvorila vykanim barieru?to si myslis len preto lebo nenavrhla aby si jej tykala a tvoji rodicia to navrhli tvojmu...tak potom musi aj ona???...moja svokra ma 52 svokor 54 ...ja budem mat 35 a my si vykame a mne to tak vyhovuje...ak by chceli aby som im tykala tak budem tykat...su aj podststnejsie veci co treba riesit...aspon pre mna...lebo svokrovci -nastastie -byvaju 80 km od nas!! 😝
Ja svokrovcom vykám a asi by mi bolo aj blbé keby som im mala tykať...môj priateľ tyká dokonca aj jednej aj druhej mojej starkej, ale predsa chlapovi skôr navrhnú, aby im tykali ako žene...a kedže nemáme dieťa a nemôžem teda svokrovcom povedať starký a starká, tak im tiež poviem ujo a teta...keby som im mala povedať pán a pani, tak by mi to bolo ešte viac blbé ako teta a ujo...ale najlepšie na tom je, že svokriným sestrám tykám a svokre vykám, ale nevadí mi to 🙂
Vykam, ani nechcem tykat a snazim sa vyhybat priamemu osloveniu 🙂
momentálne babka a dedko....a mm mojich rodičov rovnako....kým nebolo malej tak teta a ujo...mama a oco sú pre mňa moji rodičia....tí sa tak aj spravajú.....🙂
my sa vsetci oslovujeme krsnymi menami a tykame si. Ja to neberiem ako neuctu, ale ako "podriadenie sa modernej dobe" 😀
ja ich volám menom a vykám, našťastie sú skvelí, tiež mi navrhli tykanie hned na prvej návšteve, ale mne to pripadá správnejšie, ked sa síce oslovujeme menami, ale ja im vykám 🙂
s detmi su to babka Anicka a dedko Marosko /babi a dede (dedo sa mi vobec nepaci, pride mi take tvrde oslovenie) / a bez deti Anicka a Marosko /maju 60/ ....navrhli tykanie na svadbe a moji rodicia taktiez.....v nasej pritomnosti je to babka Marika a dedko Janko /babi a dede/ a bez nich Marika a Janko /mamina ma 48 a tatino 52/....
Vykam
Oslovujem krstnym menom, manzel mojim rodicom tyka, tykanie mu navrhol aj moj 83 rocny dedko
.vyhovuje mi, ze svokrovcom vykam
Ja im vykám, a ak sa dá, vyhýbam sa priamemu osloveniu a ak sa nedá, tak poviem babka, dedko. Máme taký typický svokrovsko - nevestovský vzťah, nič vrúcne, takže som rada, že netykám a "mama" a "otec" by som ich neoslovovala, ani keby sme mali neviem aký vzťah. Mamu a otca mám len jedných a nebudem ich dávať na tú istú úroveň. Sú to fakticky cudzí ľudia, ktorí sa stali príbuznými len preto, že som sa vydala.
Ja hovorím "dedko" "babka" a vykám (žiaľ už len svokre). Muž mojich rodičov oslovuje po mene a tyká im. V našom prípade to vzájomné vzťahy neovplyvňuje, ono je to asi v každej rodine zaužívané inak. Naši veľa cestovali po svete tak sú modernejší.
Myslím že vzťahy nezávisia ani tak od vykania či tykania ako od postojov jednotlivých ľudí. Vo vašom prípade pravdepodobne svokra vybudovala bariéru svojím správaním už skôr, to vykanie bol len dôsledok.
Môj priateľ má skvelých rodičov. Hneď ako sme sa spoznali mi povedali, že ich mám oslovovať menom (a pravdaže tykať im). Spočiatku mi to bolo divné (keďže v našej rodine boli trochu formálnejšie vzťahy), ale rýchlo som si zvykla.
O mojom priateľskom vzťahu s nimi svedčí aj to, že o mojom potrate vedia len oni (nie naši), keďže som vedela, že moji rodičia by moju situáciu iba zhoršili (neustálim rozprávaním, ako im je to ľúto, tým že by to povedali aj iným ľuďom, aj napriek môjmu nesúhlasu...). Takto sa moji rodičia netrápia a ja som sa mohla o tom porozprávať s rodičmi môjho priateľa, ktorí ma podržali.
no u nas to bolo podobne len s tym rozdilom , ze svokra to nekomentovala.Moje mamka vzdy povedala ze jsme vseci jeji , ze keby si nechala od nich vykat , ze by to pre nu bolo ako keby ich neprijala do rodiny za svojich ja az budem svokra urcite budem chciet aby mi tykali 🙂
Svokre vykam a oslovujem - teta Marta. Svokrovi tykam a oslovujem - ocko. Maju cez 70 obaja.
U nas je to tak,ze muz nasim tyka,to ale navrhli oni a pomerne skoro a ja svokre vykam,ale je to take nieco medzi tykanim a vykanim, oslovujem ju krstnym menom,ale pekne. Ja mam celkom fajn svokru,takze sa nemozem stazovat. Ona ma berie ako dceru a dost si ma chrani este aj muzovi vynada ked cosi. So svagrinou ale taky vztah nema, hovorila mi,ze nevie preco,ze nechcela robit rozdiely,ale ze nie je to taky vrely vztah. Ako vieme si povedat jedna aj druha svoj nazor,ale ja som stale voci nej taka opatrnejsia. Ale mam ju rada,je zlata zenska,ked som boal chora,ked sme este byvali tam blizko nej tak mi nosila ranajky,utekala do lekarne po cely arzenal,varila obedy,vecere. Ked mi chcela spravit radost tak aj len tak prisla a navarila nieco,co vedela ze mam rada. Ja jej zase pomaham okolo bytu,uz nevladze kvoli tlaku. Akurat chce velmi vnucatko a ja som jej nemala srdce povedat,co sa nam stalo,ze to asi hned tak nepojde. Staci,ze som nieco zle zmlsla a bolo mi zle a uz sa ma pytala,ci nahodou necakame 😉

Ja ich tiez oslovujem teta/ujo.. Oslovovala som ich tak este kym sme s mangelom spolu chodili a po svadbe mi nenavrhli aby som ich volala inak, a mne to vyhovuje