Ako oslovujete svojich svokrovcov?
Zaujímalo by ma, či vykáte alebo tykáte manželovým (priateľovým) rodičom... a koľko majú rokov (aspoň orientačne). Ak vykáte, či to beriete ako prejav úcty, alebo si svokrovci takýmto oslovovaním vytvorili medzi vami "bariéru".
Ja som to nikdy neriešila, keď sme spolu s manželom chodili - vždy som im vykala. Pred svadbou svokor zomrel a tak už mám len svokru. Vtedy mala 54rokov a myslela som si, že keď sa vydám a "pribudnem do ich rodiny" budem aj ja tykať.... nemyslím teraz volať ju menom, ale oslovovať ty.... Pýtať sa "Čo robíš? nie Čo robíte?" Počas svadobnej hostiny moji rodičia (60 a 61r) navrhli manželovi, aby im tykal.... veď si nie sú cudzí a predsa je už aj on člen našej rodiny. Na to svokra reagovala, že akoby to vyzeralo, aby som tykala.... veď sa to nepatrí a tak manžel tyká a ja vykám.... Pred tým sme nemali nejaké extra vzťahy, ale tým vykaním si vytvorila taký odstup...
Vidím, že niektoré nechápete, ako môže niekto oslovovať svokrovcov ujo a teta, jedna hore vyššie napísala, že sa jej to zdá až nevhodné. No ale keď má niekto napríklad takých svokrovcov ako ja - oni si sami neželajú, aby som ich oslovovala mama a otec, ale babka a dedko. No ale predtým, než sa stali babkou a dedkom, tak ako som ich mala volať? Jedine ujo a teta (pán a pani by bolo ešte horšie). A tak ich oslovujem doteraz, keď pri nich nie som s malým. Mne je to tiež trápne, ale to je ich vec keď im to tak vyhovuje...
Vykám. Navrhli mi tykanie, ale z rodiny som vychovaná tak, že naši vykali. Zdalo sa mi to aj nevhodné, aby som im tykala a oslovovala menom, alebo mama a otec. To by mi nešlo vôbec do úst. Tak som im to aj po svadbe vysvetlila. Tak ich volám, tak ako viaceré tu babka, dedko pred deťmi a sama teta a ujo, alebo sa osloveniu nejako vyhnem. Švagor im tyká a príde mi to stále také divné, nakoľko majú 69 a 70rokov...
My sme si tykali od prveho dna a oslovovali sa krstnymi menami, u nas to bola obojstranna laska na prvy pohlad 😎 Dnes uz svokra a vlastne ani svokru nemam, ale mojej mame chlap tiez tyka a oslovuju sa menom (viecej-menej, niekedy jej povie menom, niekedy ju oslovi "svokra")
Ja im vykám a oslovujem ich mama a otec, máme veľmi dobrý vzťah, ale nikdy sa to neriešilo ani z jednej strany, či im budem vykať či tykať
zo zaciatku som vykala ale pak svokra navrhla tykanie a neskor aj tatko... takze teraz oslovujem ze ahoj Juditka a ahoj Karči 🙂 🙂 🙂
ja som svokra spoznala, keď som mala 15, vtedy sme si tykali. s jeho synom som začala chodiť, až keď som mala 29, ale odvtedy mu vykám 😀 😀 😀 svokre tykám, navrhla to ona už dááávno
ako mozete svokrovcov oslovovat -teta a ujo????,nemylte si pojmy.....teta je vzdy teta a ujo ostane ujo.....a rodicia vzdy budu rodicmi... 😢 😢 😢 😢
tykam, ale osloveniu sa snazim vyhybat🙂
vykám...babka a dedo...
ja vykám a oslovujem ich dedo a babka......
svokre tykám .... oslovujem ju mama alebo Oma ... ale mama skôr výnimočne.... v zásade proti tomu osloveniu nič nemám
mam velmi dobrych svokrovcom a tak su obaja rodicia (aj moji a aj svokrovci) ocino a mamina. Takisto hovori aj manzel mojim rodicom.
Ja svokra uz nemam ale svokre tykam a hovorim jej bud mami alebo babka podla nalady🙂
Zaujimave citat tie vase reakcie: u nas, ked sme doma hovorime o nich bez nich ako sa vravi, tak o nich hovorime ako o dedovi a babe, ale ja ich neoslovujem. Ani ich za svokrovcov nepovazujem, na svadbe neboli tak nemam co riesit. Hovorim o nich iba ako o rodicoch mojho muza.
ja tykám a oslovujem krstným menom, aj manžel takisto voči mojim rodičom, ale pred deťmi svokrovcov oslovujeme babička a dede a moju mamu starká. Nám bolo divné oslovovať rodičov toho druhého ako mama a otec. Nie sme na to zvyknutí.
ja priateľovým rodičom vykám a oslovujem ich krstným menom.....oni mi obaja tykajú......tak nám to všetkým vyhovuje 🙂
svokra nemám a svokre vykám a neoslovujem 😀 😀 😀
aj ja vykám, majú 50,50 rokov a ja 34 😉
Svokrovcov oslovujem menom 🙂 (maju 50 a 55 rokov)
vykam a hovorim, babka a dedko - ale až keď sa narodili chlapci, dovtedy to bolo take neurčité. Ja si svokrovcov velmi vazim a neviem so vobec predstavit, ze by som im tykala, hoci ak by to navrhli, tak by som sa nebranila 😀
Vykám a oslovujem ich ,,mama,, a ,,otec,, alebo babka a dedko keďže mame už aj dcérku....🙂 Oslovenie ,,mama,, si vyžiadala svokra počas svadby.
svokre vykam a oslovujem menom 🙂
Ja svojich oslovujem ujo a teta 🙄 , v ich pritomnosti nijako, a moje deti, no zatial len starsi, ani len babka a dedko, ale vola ich po mene 😝 . Zo zaciatku sa o nas nezaujimali, cely cas travili len s detmi ich dceri, tak asi nie je zvastne, ze syn ich vola po mene. No co cakali???

Manžel mojím rodičom tyká. Ešte pred svadbou mu navrhli aby ich oslovoval krstnými menami. No a keď sme im oznámili, že budú babka a dedko tak mu navrhli tykanie. Aj švagrinky naším tykajú a oslovujú ich krstnými menami, ale pred detmi babka a dedko. No komplikovanejšie to mám ja so svokrovcami. Nikdy mi nenavrhli tykanie a ani neviem ako ich mám oslovovať. A to sme s manželom spolu 12 rokov, z toho 2 sme manželmi. No a tak sa vyhýbam tomu, aby som ich nemusela osloviť priamo. Je medzi nami určitá bariera. v mojej rodine si všetci tykáme, ešte aj bratia svojim svokrovcom. Je to divné hlavne keď sa stretneme na nejakej rodinnej oslave. Myslela som, že keď svokrovci uvidia, že mm mojim rodičom tyká tak to navrhnu tiež, ale houby. Nič!