icon

Ako pomôcť dedkovi?

31. máj 2021

Ahojte..potrebovala by som poradiť, počuť názor aj iného človeka. Mám starých rodičov, ktorých milujem, oni a mama nas so sestrou vychovali, kazdy den sme travili spolu. Neboli to víkendoví starkí, ale denne sme boli spolu. Dedo nás vyškolil obe so sestrou, staral sa o dom, o nás atď. Keď som mala 15r. odsťahovali sme sa z domu do bytu, len 1 ulicu od starkých, takže sme boli naďalej spolu, už teraz na starobu sme samozrejme my pomáhali (nákupy, varenie, upratovanie atď) Ano, viem, že su to omačky, ale potrebujem sa trocha vykecať. Ten strach tam bol vždy, co bude ak to príde..Ide o to, že dedko má strojček na srdci, teraz mu po rokoch menili baterku, vsetko bolo ok, prešli 2 roky. Vladal všetko, vramci jeho možností, tj. najesť sa, prejsť na zachod, umyť sa. Bral Furon (na odvodnenie), čiže veľa tekutín pil a aj veľa močil, čo bolo ok. Posledne 2 týždne to nejak ide dole vodou. Najprv to začalo slabosťou, stale chodil skorej a skorej spať, strašne je slabý. Behom minuleho tyzdna sa mu stav este viac zhoršil, už v podstate cely den leží. Stalo sa už aj že sa pokakal, má plienky ale len také, čo sme dostali od známej, su to také naťahovacie plienky, ale nie su moc dobré. Do kuchyne este prejde ale veľmi tažko, musime ho tahať z postele a prejde chodítkom ale fakt to trva pol hodinu. Naje sa. Napije sa. Strašne veľa kašle, dusí sa, občas ho napína aj z jedla.Moja mama tlkla do hlavy babke, že nech ho nevozime k lekarovi, že by to nezvladol atd. Ale ja ho nechcem nechat takto, ani babka ani sestra. Potrebuje lekara, aby sa nanho pozrel, urobili mu vyšetrenia, mozno ma nejaky zápal, mozno potrebuje ATB. Starkí boli vzdy dôslední čo sa týka lekárov, pravidelne chodili na prehliadky, na kontrolu k srdciarke, na krv, rtg a proste vsetko ale teraz naozaj nevieme ze čo s ním. Potrebovali by sme plienky predpisať, plohovaciu postel, ale tú väčšinou predpisuju pacientov kt. idu z nemocnice domov. Bojime sa ho dať do nemocnice, nemozme tam ani chodiť a bojime sa aj, že tam nachyta covid. Vy by ste co urobili? v sanitke mu je zle, naposledy zvracal 2 dni (pred rokom a pol) ked musel ist do nemocky, bojime sa, že by už ani cestu nezvladol. Ja by som chcela, aby ho videl odbornik, aby mu urobili nejake testy, zobrali krv, moč. Ak vysledok bude kardialne zlyhavanie a lekar mi povie, že bohužiaľ, je už starý, nech necakame zazraky a lepšie bude preneho byť doma, ok, beriem to, Doopatrujeme ho, ale potrebujeme si byť isté, že ho nenechame len tak doma umrieť bez toho aby ho videl lekar. Prosim kočky, ktoré ste už boli v podobnej sitácii, ako to riešiť? zobrať - nezobrať, hospitalizovať alebo čo? som zufala. Prosim, provokaterky, tento raz ma nechajte s blbymi poznamkami, na tie ani nereagujem.

Strana
z2
cacianka
31. máj 2021

@nafka0483 teraz z hlavy neviem "zakon" ci je upresnenie aj v tomto.
Moja obvodna v meste (BA) to mala pred alebo po hlavnych ordinacnych hodinach. 3x poobede a 2x doobeda
Mamina obvodna na dedine (LV) mala.volala som ju a pprišla a mala popoludní.

nafka0483
31. máj 2021

@ibrunova @cacianka Ja to vsetko beriem, len sa snazim zistit, ci je to povinne, alebo je to nieco "naviac".

cacianka
31. máj 2021

@nafka0483 daj dotaz na VUC .uplne ta chapem
Nemam v ruke celý zakon o zdravotnej starostlivosti, ale v nom to asi nie je. Mal by byt nejaky iny vykonavaci predpis kde sa musia a ako stanovit hodiny.
Robim v nemocnici, ordinacky máme schvalene BSK, ale 95% doobeda, iba zopar vynimiek poobede.

nafka0483
31. máj 2021

@cacianka Hej to viem, ze schvaluje KSK, aj cennik schvaluje, ale neviem sa dopatrat ci je nejakym nariadneim urcene, ze musi mat vyhradene hodiny pre navstevy pacientov. Lebo niektore maju vyhradeny cas na prevetivky (vtedy tam nemaju chorych), na odbery, atd - ale to tiez nie je povinne mat podelene, to si zariadi lekar nech v tom ma poriadok.

janinah
31. máj 2021

Tak už čítam,že ste sa rozhýbali a niečo aj riešite.Dedko doma bez pomoci zomrie,možno potrebuje len ATb na ten kašeľ a ožije.Ale čím skôr,kým sa stav nezhorší úplne.S dedkom treba porozprávať a dať ho na pár dní do nemocnice s tým,že kedykolvek môže prísť naspäť domov,aj na vlastnú žiadosť.To mu povedzte,aby bol spokojný,ale treba ho tam nechať,kým porobia vyšetrenia a zaberú lieky.Covidu by som sa už nebála,to nie je marec,ked bol covid úplne všade.K lekárovi sa nevyjadruje,možno makal celý covid a konečne kdesi ´vypadol ,aj on potrebuje oddych,ale zastupujúca dr. by si vypočula svoje,že čo vlastne zastupuje,ked nekoná čo treba.

penelope11
31. máj 2021

Treba aj dedkovi vysvetlit, ze toto je vazne, ze to nie je normalne aby sa stav takto zmenil, zhorsil v podstate v priebehu kratkeho casu. Ale niektorym starsim ludom to je vysvetlovanie na dlho, aspon z vlastnej skusenosti co viem povedat.

cacianka
31. máj 2021

@penelope11 ano. Ze aj babku moze nakaziť....

ibrunova
31. máj 2021

Autorka- trochu mimo tému, ak potrebujete polohovaciu posteľ a iné pomôcky, tak my sme za lacný peniaz požičali v Červenom kríži.

zuzudrnda
31. máj 2021

Nie som lekarka a netusim, ale moze mat zle nastaveny strojcek a s tym suvisiacu unavu, zavodnovanie, dychavicnost...po mojich skusenostiach by som sa uz teraz nedala odbit. Ist ku kardiologovi aj sukromne, cim skorsi termin. Aby si potom clovek nic nevycital. Samozrejme vratane navstevy zastupujucej lekarky. Nech rozhodnu ci je hospitalizacia nutna a nezvysi riziko infektov v sucasnosti. Drzim starkemu aj vam palce

Strana
z2