Ako pomôcť dospelej dcére vo vzťahu?
Dobry den viem, ze ste tu vacsina mlade mamky alebo mamky cakatelky, ale mozno sa tu najdu aj zienky s uz dospelymi detmi tak by som si chcela vyliat dusu a poprosit o radu alebo ani neviem co robit.
Mam jedinu dceru, dospelu dceru. Studovala na vysokej skole farmaciu v 3roc.otehotnela, sup sup savydala lebo zat je velky krestan hanba rodiny by to bola bez manzelstva. On je o 11 rokov od nej starsi velky krestan. Z vnucatka som sa tesila. Povedala som jej ze jej s vnukom pomozem aby si dokoncila skolu. Bolo to v plane.po 2 r.otehotnela zase lebo on chcel dalsie dieta. No uz som vedela ze skola uz nebude nikdy dokoncena.on ze na co zeny maju v zivote ine poslanie. B vaju v malom 2 izbovom 45 stvorcovom byte bez balkona a vytahu.on s detmi 0 bodov nic nepomoze nijako sa nepricini otec je len na rodnom liste. Lebo matka ma sa starat nie otec. Dcere som stokrat opakovala monika ber antikoncepciu daj si aj teliesko neze zase otehotnies sak sa tlacite v tom byte on spi pan car sam aby mal klud ona s detmi. Samozrejme on krestan antikoncepciu nwdovolil tretikart otehotnela. Uz som sa nahnevala som aj jemu povedala ze ona ma 43 kil chrbticu ma ako paragraf znicena je 6 rokov nevyspata vlaci sama po schodoch deti a nakupy. Tak nech sa nestaram to je ich vec ine zeny zvladli z ladne aj ona alebo nech jej chodim castejdie pomahat. Uz pri 2 detoch s peniazmi len tak tak vysli. On robi sanitara v nemocnici. Neviem kolko zarobi ziadne zmeny naviac nevezme lebo vo volnom case chodi pomahat fo utulkoch s bezdkmovcami ado starobincov. Slachetny krestansky muz.zena doma s detmi pada na hubu a on pomaha in m.kazdy mesiac som km davala peniaze robila nakup,.deti nosia znosene topanky lebo nemaju na nove.mesacne aj 200 eura som im kazdy mesiac dala kolkokrat potom som sadozvedela ze peniaze z toho on odniesol bezdomovcom do centra alebo ked som nakupila trvanlive potravkny on to odniesol bezdomovco.. ale ona je hlupa.on je od nej 11 rokov starsi ako jej mentor jej velitel vovsetkomho ona pocuva..inuly rok ma prosilaci nemam nieco nasetrene lebo prvy vnuk je alergik ma astmu a ekzrmci im nedam zeby isli do chorvatska na dovolenku k moru. Tak jasne dqla som jej 1700 eura. Este som sa ponukla ze pojdem so svojom mamou tiez chodime do chorvatska ze pojdeme niekam poblizku a pomozem jej aspon obcas s detmi lebo zat on nic nepomoze.tak nie oni sami sa postaraju.v poriadku netlacila som sa. V lete sa jej pytam ze kedy idete do chorvatska lebo aj jas mamou chcem ist ab, mi mal ktopoliat kvetyvb,te. Tak vieteco porazilo maskoro ten moj zat ontie peniaze pouzil isiel do spNielska na nejakucirkevnu duchovnu put obnovit svoju dusu aspojenie s bohom.mna skoro porazilo som lieky si musela dat vtedy.on moju dceru nechal s 3 malymi detmi 2 tyz.a isielsamnadovolenku. Lebo on to potreboval ona nepotrebovala pri 3 detoch oddych ale on abo.dnes mi povedala ze caka stvrte dieta ja som sa normalne uz rozplakala.tlacia sav malom starom byte ona na 3 poschodie bez vytahu vsetko sama vlaci.astvrtedieta v bruchu.hovorim jej monika saknemate peniaze ani pre tie 3deti co uz sunasvete.no dajako bolo dajako bude boh sa postara.ĺ
@jankatusik to nemozes mysliet vazne!
A co tie deti v jednej izbicke so strhanou, zanedbanou matkou, co ziju na granadire. Cize ziadna vyzivna strava. K tomu ziadne zazitky, ziaden otec, co by sa im venoval, lebo fanatik nema cas ani zaujem?
Tak vseobecne:
Tu, na koni, je to take popularne, radit, aby sa ten druhy nestaral. Stale sa zamyslam nad tym, ake vztahy s najblizsimi moze mat niekto, kto radi zatvarat oci a nestarat sa..
@beronsche, lenže tu je iná situácia. Tu dcéra takto žiť chce, plne si vedomá, ako žije ona i deti. A neexistuje ten sily ani zákona, ktorá by ju "prinútila" zmeniť názor. Je to o to strasnejsie, že sú v tejto situácii deti, ale kým matka detí nebude CHCIET svoju situáciu zmeniť, nerada robiť vôbec nič. Matka jej svojou "pomocou" jasne ukazuje, že situácia vôbec nie je zlá, pomôže, opatri, zaskočí... Proste dcéra nemá dôvod sa zamýšľať, či žijú jej deti dobre či zle, ona si rochni vo svojej závislosti, matka i deti sú jej úplne ukradnutí, môže sa koncentrovať na svoje bozstvo. A jej matka tiež nemá ani trocha súdnosti, kľudne ju v tomto stave podporuje svojou "pomocou". Niekedy svoju lásku k deťom musíme ukázať aj tým, že ich necháme niesť následky svojich činov. Ak keď nás to možno bude bolieť viac než ich.
podla mna je problem aj vo veku, ze on je o 11 rokov starsi, tym padom su vo vztahu rodič a dieťa, mentor a žiak, ona tým, že je nevyzretá, tak sa na neho upla, vzhliada k nemu a prijíma akékoľvek jeho rozhodnutie ako správne. Jej sa musia v prvom rade otvoriť oči. Naozaj ich asi nechať padnúť na dno, aby ona videla, že jej muž je slaboch, ktorý ich ani nedokáže uživiť.
Inak, mňa by zaujímalo ešte, či aj on jedáva to čo dcéra navarí na 4 dni a večer rožky s maslom, či on sa stravuje v robote, alebo tam kde chodí pomáhať?
Neverím, že 4 dni je to isté jedlo, ja ľutujem tie deti, keď už ani svojim deťom nedá kvalitnú stravu 🤦.
Teraz sú ešte deti malé, sú len doma s mamou, ale keď už všetky nastúpia do školy, to potom budú výdavky väčšie, to ty chceš potom všetko financovať?
Zatiaľ chodí len jeden si písala, keď už budú chodiť 3, tak čo potom bude robiť?
Deti budú rásť, budú potrebovať viac jesť, každý bude potrebovať nejaký svoj priestor na učenie, to všetky budú v tej jednej izbe sa učiť?
@beronsche ja to hovorím iba preto že my sme nevideli ako to v skutočnosti je…tu je v tomto príbehu popísané len očami babky ako to všetko vidí ona. Možno keby sme sa pozreli na to zblízka tak to vôbec tak nieje usudzujem to podľa toho že dcéra to nerieši. Rokov má asi dosť na to aby rozhodovala o svojom živote a predstave o rodine sama . Poznam veľmi veľa takých svokier ktoré ostali doma samé a nemajú čo riešiť tak sa miešajú a robia rozbroje. Manželia si majú riešiť svoje problemi medzi 4 očami
@beronsche Amonet to dobre vystihla. My bývame vo väčšom meste, tak tu ani v mojom okolí nie, ale keď idem k našim nižšie a južnejšie, u nich to samozrejme stále tak funguje. Lebo preboha čo bude, čo si čo pomyslia... Toto je základ. Moja výchova vychádzala tiež z toho: spadla si z bicykla štvorročná, NEHANBÍŠ SA??? TY si dostala dvojku a Emka jednotku? Nehanbíš sa? Vždy a vo všetkom. Doteraz tak fungujú.
Opýtaj sa dcéry niekedy, že ako si to predstavuje, či je normálne, že 4 deti budú v jednej izbe aj s ňou, kde sa budú učiť a pripravovať do školy, či dajako bude, dajako bolo, Boh sa postará, len prosím Ťa nepristúp na to, že im dáš svoj byt, lebo to k tomu smeruje, maj prosím Ťa rozum aspoň ty a nedaj sa zmanipulovať.
Citala som viac menej iba tvoj uvodny prispevok, napisem, co napadlo mna. V prvom rade si treba zvazit, co chces dosiahnut. Oni dvaja sa asi nezmenia. On bude taky a tvoja dcera taka, aj nadalej. Takze chces aby znormalneli? Je to realne? Chces aby prisla k tebe s deckami byvat? Bude to lepsie? Nejaky rady si tu dostala na rozne moznosti, napr nedavat hotovost, iba jedlo a pod.
Ked sa do toho budes miesat riskujes. Ze na teba dcera zanevrie, ze teba niekto udrie a tak podobne. Ak ti ale na dcere zalezi viac nez na sebe samej, a chces nieco urobit, tak co by sa dalo robit: Skusila by som hodit s nou rec o interupcii. Ak nic, tak by som si za pomoci ineho knaza vykopirovala rozne state z biblie, kde sa pise o tom, ako ma muz zene pomahat, ako ju ma "posluchat", ako ju ma nasledovat, ako sa starat o rodinu, proste ako sa ma spravat v rodine. Nielen "dobrymi cinmi" v charite bude spaseny. A teraz to najdolezitejsie. Z mojho pohladu. Neviem, ci by som s nim isla najprv hodit rec o tom, co urobim, ako posledne varovanie, alebo by som to rovno urobila, to by som si dokladne premyslela. Vsade, kde on posobi, by som si nasla zamienku ako sa votriet, lebo nemozes len tak niekde prist a zacat rozpravat. Ci uz unho v praci, co nemusi byt az taky problem ked je sanitar, ci v tej charite a vsade by som napriadla rozhovor, a ze ci tu nerobi ten a ten, ze ti je rodina, nechala by som aby ho vychvalili a potom by som trpko porozpravala, ze si prekvapena, aky je v charite ci v praci super, lebo ze doma ziju skromne, o deti sa nestara, 4 dni jedia granadir, nepomoze, ake ma predpotopne nazory na rozdelenie manzelskych uloh, ako k tebe vnucata chodia jest, ake oblecenie a boty nosia, ako si sa ty starala o dieta, ked bola dcera v nemocnici, aj s tymi peniazmi na dovolenku. A skonstatovala na zaver, co si tu uz napisala, ze je to pekne ze sa krestansky angazuje, ale ze to pre spasenie duse nestaci, ked ako manzel a otec si vobec neplni svoje povinnosti. Jednoducho by som mu skazila tu povest samaritana a sväteho muza. A to aj za cenu, ze sa mi dcera otoci chrbtom, ze ma zat prefacka. Pretoze on zjavne, podla tvojho popisu zije z toho, ze si mysli, aku dobrocinnost robi, a co si o nom ti druhi myslia.
Všetky ste chudinky. Tvoja dcéra navyše aj sprostá! Ty sa odpoj. Dcéra je dospelá, má život aký si vybrala. Vyser sa na ňu. Leda , kebyže si jej pomohla s potratom. Aj proti súhlasu toho debila!!!
@beronsche máš pravdu. Lenže, je také frustrujúce radiť, keď na to kašle dotyčná. Veď sa ťa matka snažila ako mohla a dcéra nič. Poznám taký prípad. Matka do ,80ky pomáhala dcére s jej deťmi. Tá sa len zahadzovali a rodila ale ako taká kukučka podhodila matke deti. Tá si nevydychla do smrti.
@lilinka76 Preco nie? Moze sa to zdat nelogicke, ale sme ludia, nie stroje. Nevieme, teda nedocitala som sa, ci jej muz o tehu vie. Cerpam info z prveho prispevku, kde citam, ze veriaci je on, nie ona. Ak sa s nim rozpravala v minulosti o antikoncepcii a on odmietal a zakazuje jej to, tak do toho ona nejde. Ak ale este jemu o tehu nepovedala, moze sa rozhodnut bez jeho vplyvu. Kludne sa moze stat, ze uz na nu ta tarcha mat 3 deti a byt opät tehotna dolieha a mozno by privolila. Dalsie riesenie je este sterilizacia pri porode, tu tusim cirkev nezakazuje.
Skoda, ze tam spomenula @lilitela tu pasaz o interrupcii, lebo inak ma dobre napady. Tiez mi napadlo poslat vnucata do toho utulku, kam znasa potraviny, pytat jedlo, ked budu pytat od nej. Nech tam vidia, ze kam znasa, ale vlastne deti ma hladne. A mozno aj nejake oblecenie sa v takych utulkoch najde... A urcite dcere nedavat peniaze. Az ked zena padne na uplne dno, je schopna odist od tyrana (aj ta zmanipulovana), a ked sa trochu pozviecha, zvykne sa k nemu vratit (aj opakovane). Tak jej len povedat, ze ma u autorky dvere otvorene, ale iba ked bude bez neho. Ked sa vrati k nemu, zase prestat pomahat, ale ponuknut moznost navratu, ked sa fesaka zbavi...
Jo, a este zobrat dceru do banky. Nechaj ju zalozit si vlastny ucet. Zober ju na UPSVAR, nech si nahlasi zmenu uctu, na ktory jej bude chodit rodicak a 60 eur pridavok na dieta. Ma obciansky, je plnoleta, toto vsetko by sa malo dat vybavit. A zrazu bude mat aj na jogurtiky, mozno aj na kocik pre malicke, oblecenie pre deti. Len ju treba upozornit (alebo aby si Ty, @autorka vedela, ze ked sa muzovi vzoprie, hrozi jej aj fyzicke nasilie. Tak si ju pozorne vsimaj a neprehliadni ziadne "nahodne modriny"), vtedy ju treba donutit, aby isla "pana krestana" udat... A poskytni jej u seba utocisko, ked sa to u nich vyhroti (alebo treba mat v zalohe este aj nejake byvanie napr. u znamych, kde by ju on nenasiel, keby bola situacia vazna
baby, zena co muzovi RUKY BOZKAVA. do ziadnej banky nepojde. Ale aj keby v osvieteni isla, co myslite, co by sa dialo keby ten parchant zistil, ze tohoto mesiaca mu nedosli vsetky pridavky a materska na jeho ucet?! Asi by to tak nenechal, a ta chudera by mala doma peklo.
On ju potrebuje oplodnovat, aj keby rovno pri xtom porode zahynula. Deti su prenho zdroj prachov. cim viac tym lepsie.Da im len tolko aby neskapali od hladu, aj zene. Okrem toho nic, ziadne veci, oblecenie,zabava...nic navyse, ani cent. Vsetko hrabe, musi mat uz tisiceuspor. To je proste satan, co prisiel na to ako zotrocit zenu/zeny... a vysavat z nej vsetko cosa da.
Nemate predstavu ako toto funguje
To su uplne ine myslienkove pochody a priority
Antikoncepcia ci UPT to je no go ani nespominaj
Vedenie penazi v domacnosti detto no go toto riesi muz
Ty autorka sa snaz udrzat s nou kontakt bez neho ze pride k tebe daj im najest ale NIC domov nedavaj ak budu chciet povedz nie ze to mas na charitu odlozene
proste nemozes bojovat proti nemu a jeho sposobom skor ich potvrdzuj tak je vacsia sanca ze sa to zmeni
ak budes proti nemu a jeho spravaniu bojovat len v dcere posilnujes presvedcenie o jeho neomylnosti
baby kuknite na netlixe alebo inde dokumenty o chlapoch, co roky rokuce zneuzivali zeny, ich deti, doslova mali siete ludi, co na nich robili a odovzdavali im vsetky prijmy. Dokazali neuveritelne kazdeho opantat, aj take zeny co by ste do nich nepovedali, boli pekne zaujimave, zarabali si. Len malo ludi im dokazalo odolat.
toto majte na mysli, ked niekomu nadavate do hlupych.
@negymama dobre, ale dokázali by opantať aj teba? Tie ženy vedia, že je niečo v neporiadku, ale majú strach z neznámeho a zmien asi, lebo vedia, že keď sa vzoprú bude peklo, tak sa presvedčia v hlave, že to zle cítia a aký je on dobrý. V tom sebaklame sa lahsie žije asi, ako spraviť nejakú zmenu. Takže je to aj trochu o odvahe sa vzoprieť alebo bude musieť padnúť na samé dno, aby sa odrazila. My len môžeme dúfať kvôli tým deťom, že to bude mať nejaký happy end.
Nič by som im nedávala a sledovala, či sa niečo zmení. Maximálne by som sledovala, ako sa vyjadrujú deti, ak k nej ešte niekedy dôjdu “len tak na návštevu”, ak by boli stále hladné alebo niečo, tak to je hádam aj na podnet na socialku (a to ja som posledný “udavač”…)
@negymama tiež si myslím, že sú tie cieľové skupiny, také slabšie povahy, pripadne s nejakými problémami, v zlej situácii, také, ktoré boli vychovavane v štýle, že sa musia podriadiť, že radšej zlý muž ako žiadny / hanba, …; zdrava žena, aj keď ju vari pomaly ako žabu, v nejakom momente pochopí, že jej bude lepšie si dať radšej potajme dať antikoncepciu a postupne sa z tohto vysekat, proste koná v svojom zaujme a zaujme svojich deti