icon

Ako pomôcť dospelej dcére vo vzťahu?

14. feb 2024

Dobry den viem, ze ste tu vacsina mlade mamky alebo mamky cakatelky, ale mozno sa tu najdu aj zienky s uz dospelymi detmi tak by som si chcela vyliat dusu a poprosit o radu alebo ani neviem co robit.
Mam jedinu dceru, dospelu dceru. Studovala na vysokej skole farmaciu v 3roc.otehotnela, sup sup savydala lebo zat je velky krestan hanba rodiny by to bola bez manzelstva. On je o 11 rokov od nej starsi velky krestan. Z vnucatka som sa tesila. Povedala som jej ze jej s vnukom pomozem aby si dokoncila skolu. Bolo to v plane.po 2 r.otehotnela zase lebo on chcel dalsie dieta. No uz som vedela ze skola uz nebude nikdy dokoncena.on ze na co zeny maju v zivote ine poslanie. B vaju v malom 2 izbovom 45 stvorcovom byte bez balkona a vytahu.on s detmi 0 bodov nic nepomoze nijako sa nepricini otec je len na rodnom liste. Lebo matka ma sa starat nie otec. Dcere som stokrat opakovala monika ber antikoncepciu daj si aj teliesko neze zase otehotnies sak sa tlacite v tom byte on spi pan car sam aby mal klud ona s detmi. Samozrejme on krestan antikoncepciu nwdovolil tretikart otehotnela. Uz som sa nahnevala som aj jemu povedala ze ona ma 43 kil chrbticu ma ako paragraf znicena je 6 rokov nevyspata vlaci sama po schodoch deti a nakupy. Tak nech sa nestaram to je ich vec ine zeny zvladli z ladne aj ona alebo nech jej chodim castejdie pomahat. Uz pri 2 detoch s peniazmi len tak tak vysli. On robi sanitara v nemocnici. Neviem kolko zarobi ziadne zmeny naviac nevezme lebo vo volnom case chodi pomahat fo utulkoch s bezdkmovcami ado starobincov. Slachetny krestansky muz.zena doma s detmi pada na hubu a on pomaha in m.kazdy mesiac som km davala peniaze robila nakup,.deti nosia znosene topanky lebo nemaju na nove.mesacne aj 200 eura som im kazdy mesiac dala kolkokrat potom som sadozvedela ze peniaze z toho on odniesol bezdomovcom do centra alebo ked som nakupila trvanlive potravkny on to odniesol bezdomovco.. ale ona je hlupa.on je od nej 11 rokov starsi ako jej mentor jej velitel vovsetkomho ona pocuva..inuly rok ma prosilaci nemam nieco nasetrene lebo prvy vnuk je alergik ma astmu a ekzrmci im nedam zeby isli do chorvatska na dovolenku k moru. Tak jasne dqla som jej 1700 eura. Este som sa ponukla ze pojdem so svojom mamou tiez chodime do chorvatska ze pojdeme niekam poblizku a pomozem jej aspon obcas s detmi lebo zat on nic nepomoze.tak nie oni sami sa postaraju.v poriadku netlacila som sa. V lete sa jej pytam ze kedy idete do chorvatska lebo aj jas mamou chcem ist ab, mi mal ktopoliat kvetyvb,te. Tak vieteco porazilo maskoro ten moj zat ontie peniaze pouzil isiel do spNielska na nejakucirkevnu duchovnu put obnovit svoju dusu aspojenie s bohom.mna skoro porazilo som lieky si musela dat vtedy.on moju dceru nechal s 3 malymi detmi 2 tyz.a isielsamnadovolenku. Lebo on to potreboval ona nepotrebovala pri 3 detoch oddych ale on abo.dnes mi povedala ze caka stvrte dieta ja som sa normalne uz rozplakala.tlacia sav malom starom byte ona na 3 poschodie bez vytahu vsetko sama vlaci.astvrtedieta v bruchu.hovorim jej monika saknemate peniaze ani pre tie 3deti co uz sunasvete.no dajako bolo dajako bude boh sa postara.ĺ

alexnina777
15. feb 2024

@0silvia0 presne toto je pointa🙏 pomaly ale iste sa k tomu snáď dostanú a pochopia viacerí že diktátorskou výchovou a trestami dosiahnu presný opak ako si myslia. No bohužial je to tu zakorenené v tomto našom zmýšľaní a potom sa deje to že z deti nevyrastajú zdravo a samostarne zmýšlajúci kriticky mysliaci ľudia ale ovce ktoré sa nechajú manipulovat a zastrašovať niekým kto ich ovláda.. rešpektujúca výchova ako si ju pekne vykreslila sa pomaly ale isto snáď objaví v tejto spoločnosti🙏

rivini
15. feb 2024

Jemi velmi luto tvojej situacie. Mam tiez len jedno dieta a strasne by ma mrzelo, keby som sa musela pozerat na to, ako si nici zivot. Myslim, ze ak to zvladnes, mozes sa skusit s dcerou porozpravat…zistit, ci ona je takto spokojna a stastna. Ak mam byt uprimna, ja by som tomu superkrestanskemu zatovi povedala, ze krestan sa ma starat predovsetkym o tu rodinu, ktoru sam splodil. Velmi by ma nahnevalo, ak by on siel na solo dovolenku za peniaze, ktore som dala ja svojmu dietatu na rodinnu dovolenku a takto rovno vy som mu to vysplechla do tvare…viac zial asi urobit nemozes, dcera je dospela a mala by si zriesit muza sama. Zial, so 4 detmi je na nom uz uplne zavisla. Jedine ak by sa panovi veriacemu vyhrazala rozvodom, to by mu mohlo narusit imidz a otvorit oci…takych chlapov by som fakt hnala…

number19
15. feb 2024

@amonet @0silvia0
Nikde nepisem o trestani, ale z amonet komentu som mala pocit, ze ved dieta vie co je spravne a netlacme, nechajme im svojvolu, oni deti "vedia" najlepsie...

Obe ste z prispevkou autorky vyvodili to, ze zlyhala vo vychove svojej dcery, lebo bola autoritativna (tak som to z vasich prispevkov pochopila). A to ste vyvodili len na zaklade toho ze jej dcera bola jednickarka, slusna sikovna a "poslusna".
Ja taky pocit z autorky nemam, ale mozno by sa mohla vyjadrit, ci vo svojej vychove niekde spravila (zo svojho pohladu) chybu.
Ale vy ste k takemuto nazory (zlyhania autorky) dopochodovali, lebo jej dcera bola jednickarka, tak asi musel byt rodic automaticky striktny a autoritativny a preto je teraz dcera s manipulatorom.

A s tymto nesuhlasim. Ak je dieta sikovne a ma ambicie, ktore rodic podporuje (a aj uci dieta nejake ambicie mat, lebo co ine...poflakovat sa a uspokojit sa s poloproduktom?) tak na tom nevidim nic zle.
Problem moze byt aj niekde inde.

eternity24
15. feb 2024

V jednom svojom príspevku píšeš, že dcéra sa urazila a povedala, že pôjdete s mamou do pekla, lebo snovate rozvod šťastných ľudí. Tak keď je ona šťastná, prečo ta to trápi? Možno si mala iné predstavy o jej živote, ako píšeš, mala dobre známky, učitelia v nej videli lekárku, asi aj ty, a ona namiesto toho je mama 4 deti. Ona sa ti niekedy sťažovala, že je unavená, nešťastná? Lebo pozri, pokiaľ ona sama nebude chcieť, ako to píšeš, ona nechce od neho odist, ona nechce bez jeho súhlasu brat antikoncepciu, tak sa nič nezmení. Nezmeni i sa to preto, že sa to tebe nepáči. Fakt, daj si povedať, veď ti to tu píše milión žien. Im nič nedávaj, ziadne peniaze a ani im nič domov nekupuj, keď to potom zať aj tak odnesie z domu do útulku a tvoji vnuci majú z toho prd. Doma navar, daj im najesť. Alebo ja neviem rano im dones do školy desiatu alebo čo. Alebo počkaj po škole a vezmi ich do cukrárne. A modli sa, aby sa jej čo najskôr otvorili oci.

0silvia0
15. feb 2024

@number19 ja som autorku neobvinila zo zlyhania vychovy. Ale autorka sama minimalne 2x opisovala svoju dceru, ze bola jednotkarka a bola sikovna a palilo jej to a ucitelky ju videli ze z nej bude "doktorka"
Mojim prispevkom som chcela naznacit len to, ze dobra hlava na ucenie nestaci. Treba v detoch formovat aj ine vlastnosti. Autorka pisala len o skolskych vysledkoch, nikde neopisovala dceru v kontexte socialnych zrucnosti a vlastnosti.

aurora33
15. feb 2024

@0silvia0 bodaj by si tvoje slova prečítalo čo najviac ľudí.

maryetta
15. feb 2024

@0silvia0 mozno aj k tomu sa vyjadri. Aka bola okrem toho. Toto je take prve a vseobecne popri detoch ze opomenieme to ze proste bola mozno zodpovedna. Snaziva vo svojich povinnostiach. Ktore mala v skole. Lebo sama mam z autorky trosku zmiesane pocity. Raz napise ze nemali co jest resp 4€ v penazenke. Potom zase ze vlastne maju co jest ale nejedia maso. Jogurty kazdy den…

Fakt by som si rada precitala aj uprimnu verziu dcery. Neviem. Mozno aj ona sama tuzi byt mamou. Ved deti to nie je len o chlapovi. Sama mam 4deti po ktorych som tuzila a som vdacna ze ich mam a su relativne zdrave. Tiez ma mozno videli inde nez som… ale ja som to takto chcela. Takto som stastna a naplnena.
Pise ze je strhana a ma 43kg. Kolko mala predtym? 80kg ze rapidne schudla ci ako? Alebo mala 43kg stale? Lebo poznam aj take ktore vzdy boli male a utle ale zase nie su kvoli tomu strhane.

To ze chodi manzel kade tade pomahat… ci ozdaj ona povie ze nechod a on aj tak ide alebo mozno aj ona sama povie-ja nemozem ostanem s detmi tak chod aspon ty…
Alebo potraviny. Ozaj ich nemaju? Alebo mali dostatok tak aby nemuseli vyhodit tak ich manzel zaniesol neviem kam….
Niekedy mam pocit-alebo mozno len ja sama by som radsej aj videla inu verziu.

Jedno co mna hlavne vytocilo su peniaze. Ze sa prilis spoliehaju. A hlavne tie ktore autorka dala na dovolenku a isiel sam muz 🙈🙈🙈🙈

ziarifka
15. feb 2024

Napadlo mi poslať ich na Kurz Rút. Zaplatiť a ponúknuť stráženie detí na ten víkend. Je to katolícky Kurz pre manželov na víkend. Vedú to gréckokatolícky kňazi, takže sú to ženatí muži so skúsenosťami. Tam bez servítky a v súlade so sv. Písmom nakázali mužom starať sa o manželky a dávať za nich každý deň život. A že k tomu patria aj také praktické veci ako kúpiť manželke roboticky vysávač, sušičku a umývačku. Možno by to posunulo zaťa k lepšiemu, ak by o svojich povinnostiach voči rodine počul od duchovnej autority. A dcéra by si uvedomila, ako vyzerá láska muža podľa Biblie v praxi.

tamitamitami
15. feb 2024

Ja úplne chápem že tvoju pomoc im myslíš s najlepším úmyslom ale dovolím si tvrdiť že im tým situáciu iba zhoršuješ.
Dcéra funguje na princípe veď mama pomôže a on je úplne mimo realitu. Pomohla by som ale tak aby tu pomoc dostali iba deti a dcéra.

Nákup by som im nerobila keďže sa predstavuje zadarmo aj on a ostatok dá druhým (hlavne že deti nemajú poriadne čo jesť). Dohodni sa s dcérou že bude chodiť k tebe na obedy s deťmi vždy keď sa bude dať samozrejme bez neho. Môžeš jej nabiť kartu na autobus nech má ako chodiť. Ak neplatia najstaršiemu obedy v škole môžeš ich platiť ty (ak platia tak nech len pekne platia).

Deťom by som raz za čas kúpila čo by bolo treba.

Dcére by som navrhla že jej zaplatím teliesko aby si ešte viac nezhoršila životnú situáciu. Povedala jej posledný krát že u mňa má dcére otvorené a keď bude treba môže sem prísť.

Viac by som nepomohla tvoja mama má pravdu. Jej manžel je úplne mimo a to jeho správanie netreba ani komentovať. Tvoja dcéra je ale dospelá a mala by za svoj život prebrať zodpovednosť.

Radšej peniaze ktoré by si dala im odlož vnukom, určite sa budú chcieť z takéhoto prostredia odsťahovať. Potom sa veľmi potešia že majú aj keby len niečo málo na štart do života.

alexnina777
15. feb 2024

@autorka mňa by ešte zaujímalo ako ty funguješ s tymi detmi, možu chodiť k Tebe domov? sami či s tvojou dcérou, ona je mobilná ? cestuje k Tebe aj ona s nimi? alebo chodiš ty do ich bytu ked tam on nie je? tie deti sú vývojovo v poriadku? chodia do školky? jeden chodi’ do školy to si písala, má každý deň desiatu a teplý obed? pýtam sa len preto že tu by to šlo dať tým deťom jedlo a vitamíny, a Tvoju pozornosť a lásku , tam
by som to skončila pri tomto

annamalaga
15. feb 2024

No nezávidím ti, každopádne dcera dobre nedopadne, určite neskončili pri štvrtom. Žiaľ. Škoda jej, keď si to tak zoberiem, ja mám 29, študujem , to radšej sama byť cely život , ako toto. Človek by sk mal fakt hľadať chlapa inteligentného, čo ťa niekde posunie, lebo ten u mňa by nebodoval ani vizuálne, to rozhodne ja som nebola ani jednotkarka, ale viem, že takto by som nedopadla. Ešte že som sama. Ja ľutujem len deti, žiadne výlety, žiadne vzdelanie , žiadna kvalitná strava, rodičia in do života nedajú nič, to by ani boh nechcel, jej chlap je príklad fanatika hladiaceho iba na svoje potreby.

sinusoida
16. feb 2024

Úplne chápem túto situáciu....žije s nesprávnym človekom, jednoducho to bola voľba dospelej dcéry, má povahu, ktorá je ľahko ovplyvniteľná. On zas od svojho náboženstva nevidí svet okolo seba, vlastne ho vidí svojím spôsobom...trošku sa treba od dcéry a vnúčat odosobniť a žiť si aj vlastný život...jej budú potom pomáhať deti, keď už vyrastú, tie deti, ktoré budú podobného zmýšľania. Lebo komu niet rady, tomu niet pomoci....

erika237
16. feb 2024

Zmiesane pocity lutosti a vytocenia. Chapem teba, ze ti je luto ako zije a v akom stve je tvoja dcera, ale obavam sa, ze aktualne je to uz iba jej vina.

Z nejakeho dovodu toho ch* miluje az zboznuje a nevidi nikde problem. Keby som videla ze doma nepohne ani prstom ale trepe sa pomahat na faru, kde umyva okna, asi by som ho z jedneho vyhodila. Tvoja dcera to vsak akceptuje, neriesi, nevidi sa v zrkadle a asi ani neciti ako na tom je zdravotne a psychicky.

Ja by som jej tiez nepomahala financne, prepac ale dat 1700 eur je az prilis, ani nakupy do ich domacnosti, ani extra darceky, oblecenie ktore by decka potrebovali, mozno na vianoce nejaku hracku kym su mali, ale potom ani vreckove. O potreby deti by sa mali starat rodicia, a ak v tomto pare je otec iba panacik a mama sluzka tak nech ziju taku realitu.

Pochopila som, ze vnucat su zatial vsetci chlapci, takze je velka pravdepodobnost, ze pojdu v otcovych slapajach, ak ich teda neosvieti nejaky duch svaty. Ak dalsie bude dievca, tak zas sa nauci je ma robit sluzku lenivcovi.

Pise sa mi to lahko lebo som vytocena, ale mam dceru a neviem co by som robila v tvojej situacii. Ak by som videla z jej strany snahu na zmenu tak jej pomozem, ale v tvojej situacii pomoc nema zmysel, lebo vsetko zhrabne ch*o.

altaya
16. feb 2024

To nie je praktizujúci kresťan, to je chruňo, ktorý si z toho kresťanstva vybral, čo sa mu hodilo! Neviem, akú má povahu dcéra, ale možno by zvládla nejaký tajne zriadeny účet, o ktorom by pán manžel nevedel, a odtiaľ by si platila co treba.. ako som správne pochopila, on išiel do Španielska za peniaze, ktoré ste dala vy pre nich všetkých? Žiadala by som tie peniaze naspäť! Dcére odporučte predbežne si zistiť opatrenie na výživné pre tie 4 deti.

kiki68
16. feb 2024

Poslat socialku a ti hned zhodnotia ako su na tom. Vymohla by som si vnucata tak, ze by bol kontakt a pomoct isla priamo im

matkahelka
16. feb 2024

To co vy sa tu v kazdom tretom komente obhanate socialkou? vsak autorka nikde nepisala, ze by zili v zime bez kurenia, bez elektriny, spinave. To na kazdu rodinu, zijucu bez masa a jogurtov treba poslat socialku? vsak podnet musi byt opodstatneny- ona uvedie co, ze deti jedia 4x v tyzdni granadir? to si myslite, ze socialka take deti odobera? ach zeny, zijem v KE, tu je zanedbanych ciganov ako maku a nikomu socialka deti nevezme, detske domovy su plne a jedno dieta v detskom domove stoji rocne stat 20 000€. a na tie tisice sa skladame my vsetci, z nasich dani predsa.

autor
16. feb 2024

Viete uz lutujem ze som tu qj napisala lebo vsetci su vinny len moj zat svatec dcerra ma zlu vychovu ja som zla matka. To vsetci rodicia su vinny ked ich deti maju nestastme manzelstva a ked sa rozvedu to nesuvinu rodicia za zlu vychovu.som sa nieco nove dozvedela lebo to som nevedela moj manzel pil ako duha tiez svokra moja niesla vinu za to ze jejsyn bol alkoholik. Nesom si vedoma zeby som zle vychovala dceru nic jej v zivote nech,balo. Dobre sa ucila bola sikovna mohla mat inu buducnost. Hospodarenie s peniahmi vedela od vysokej skoly 2 rokyy cez leta bola na greckom ostrove pracovat skusky rychlo stihla urobit a skoro 4 mesiace bola na ostrove pracovala tam neviem ako sa to vola starala sa o slovakov tam co boli na Dovolenkach ked potrebovali lekara qlebo ine ona pomahala im.js som jej uz potlm dala kazdy mesiac len prudavky a sirocke a ona si kupovala vaetko skolskeveci oble rnie drogeriu vylety pizu kino a cely rokmala peniaze. Este mala nasetrene co svadobnesaty a topanky z toho si platila.

autor
16. feb 2024

Socialnu mam volat na vlastnudceru a co poviem ze sa otec stara o bezdomovcov q s detmi ani na ihrisko nejde. Najstarsi vnuk chodi do skoly do prvehorocnika a potlm dalsi vnuk a vnucka su doma s dcerou nechodia do skolky tam treba platita a zat neda jeh na to peniaze kedje doma ona navco skolka pre neho zbytocne. Vcera vecer tubola s detmi ze ide na vysetrenie ze nech malu vnucku postrazim lebo je neposedna bude behat v ambulacii zat nezostane doma ani s nou nepojde k doktorovi nikdy lenmoja starost to je a vnuci hned babka nemas nieco fajne jestalebo si nepiekla strudlu.ona nikdy nepecie nekupuje ani maslo lekvar nic.anatoto sa mam pozerat ked deti chcuako vsetky ostatne deti a nemaju on jej da 20 evra a rodinny nakup z toho ma robit

doriiis
16. feb 2024

Autorka....ale toto všetko je hlavne vina tvojej dcéry.Ze to dovolí,že to nechá.

tamitamitami
16. feb 2024

Určite nie si vínna ty. Tu je vinný v prvom rade zať ktorý je úplne mimo realitu a celú rodinu ťahá kvôli sebe dole vodou.
Ale tvoja dcéra je dospelá a keď sa takto rozhodla žiť ty stým nič nevieš spraviť. Môžeš využiť vyššie spomenuté rady hlavne kvôli vnúčatám ale nemôžeš dvoch dospelých ľudí stále ťahať z problémov.

Zať sa spamätá keď padne poradne na hubu a dcéra spolu sním. Treba sa len postarať aby to tvoje vnúčatá pocítili čo najmenej.

0silvia0
16. feb 2024

tu ti nikto nedá zázračnú radu čo robiť. Všetko má v rukách tvoja dcéra, pokiaľ ona zostane s jej mužom, neurobíš nič. Len ona môže niečo zmeniť, tvojho zaťa nikto na diaľku nezmení, tu sa nezdruží modrokoníkovská úderka a nepôjde osobne tvojmu zaťovi vyčistiť žalúdok (aj keď myslím, že pár ochotníčok by sa našlo).
Čiže vysvetli dcére, že všetko má v rukách ona, ale pokiaľ to bude pre ňu pán Božský, ako si písala, dovtedy s ňou bude manipulovať ako s bábkou a ty nezmôžeš nič.

mamina7070
16. feb 2024

sak ale vidis pride k tebe tak postraz aj strudlu by som upiekla ponukla aj obed vnucatam urobila to je fajn len im neposielaj domov proste u seba im daj
a dcera ked bude vyplakavat postazuj sa aj ty ved si vdova na ID nemas to jednoduche

proste konaj naopak ako od teba ocakavaju nekritizuj ich ani zatka ani dceru nekomentuj
nedavaj peniaze na nakup ani na nic ine nenos im
a co ze jej da 20€ na nakup to je ich vec a ze ich deti chcu no sak to je jasne ja by som pre dcerou im povedala a co vam mama nekupi nieco fajne ? alebo tatino? treba aby ste mu povedali

0kristina0
16. feb 2024

Na vine nie si ty ale tvoja dcera. Preco ona? Lebo si toto necha robit. Ja naozaj nechapem ako jedna inteligentna zena moze milovat takehoto chuja. Prepac ale tvoja dcera je sprosta. V tomto pripade plati veta, kazdy si je strojcom vlastneho stastia.

autor
16. feb 2024

Jako jej mam to povedat vysvetlit ona si nenecha nic vcera tu bolau mna moja mama jej povedala cisa nevidi v zrkadle akov,zera akoje oblecena strhnana a nemaani30 rokov este a vyzerao 20rokov starsie.a co onasi nic nenecha vysvetlit vsetko je pidla nej v poriadku inedeti aj na ihrisku mahmju krajsie oblecenie ako vnukdo skoly nosi len co im niekto podaruje ona im novenekupuje nema za co a ja nemam tolko evra aby som 3 deti jej finance obliekala semtam kupim aj moja mama kupi nejake tricka teplaky bundy som im vsetkym trom na zimu vjeseni kupila

kiki68
16. feb 2024

Ano, nie je o deti riadne postarane, socialka mrkne kuchynu, chladnicku, detske veci atd

mamina7070
16. feb 2024

nic jej nevysvetluj, neries nie je to tvoja starost spravaj sa ako babka nesupluj rodicov

oblecenie obuv ak chces kup k sviatku ak tak to nie je tvoja zodpovednost

kiki68
16. feb 2024

Ono keby jej pohrozi socialka a bude mat dohlad, tak hned budu veci inak vyzerat.

tamitamitami
16. feb 2024

@mamina7070 Presne tak, pochopí že už jej nikto nebude zachraňovať zadok a hneď sa na veci začne pozerať inak.

Štyri deti pri takom plate je veľmi nezodpovedné. Keďže sa teda odmietajú chrániť (ona nemá ani 30) kľudne to číslo detí môže byť omnoho vyššie.

stanielka17
16. feb 2024

Autorka, to, co opisujes, absolutne nie je optimalna vyziva pre deti vo vyvoji, aj ked nehladuju. Nemozu predsa zit na zemiakoch a rozkoch s vetom, aj ked to zaludok zaplni, nemaju v tom ziadne vitaminy, zelezo, vlakninu, omega3, skratka vsetko, z coho zdrave telo cerpa energiu. A tu sa bavime o detoch, ktore rastu. Je to presne, ako pise @negymama, on ma prijem dostatocny na to, aby im doprial aspon zakladne potraviny, lenze ked nosi vsetko bezdomovcom, tak je jasne, ze rodina mu zije na stvordnovom granadire a rozkoch. Tak nech sa idu najest k nim na charitu, pri tom, ako s nim ziju, splnaju vsetky kriteria socialneho pripadu. Nech tam pekne ludia vidia, ako pan stelesneny boh serie na vlastne deti.

beronsche
16. feb 2024

Autorka - si citovo zainteresovana, je preto pochopitelne, ze to beries vztahovacne, ze sa citis dotknuto..
Je to tazka situacia.

Avsak neverim, ze je tu jeden jediny prispevok, ktory, co i len naznacuje, ze tvoj zat je ok. Myslim, ze tu su vsetky prispievatelky za jedno, ze je to sibnuty fanatik a manipulator.

Pochop, ze Kym dcera nechce situaciu riesit ty nezmozes nic..
Ci je ona vnutorne spokojna, alebo len vplyvom sibnuteho fanatika veri, ze je to jej osud a pokorne nesie svoj kriz, to uz tazko posudit..
Ako matka dcery som rozmyslala, co by som urobila (okrem ukladnej vrazdy... )
Urcite by som zasla za psychologom, kde by som sa pokusila pochopit dcerine konanie.
Ci sa upla na starsieho dominantneho sialenca pod vplyvom skorej straty otca, ci prispeli nejake konkretne faktory, ako vychova k poslusnosti, tlak na vykon, cokolvek (priklady, to len strielam, neviem, co bolo u vas).
A nerobila by som to kvoli tomu, aby som sa bicovala pocitmi viny a zlyhania. To nie. Preto, aby som to pochopila..

A ked pochopis (aspon ciastocne) povod toho celeho, mozes si pripravit strategiu.. s pomocou psychologa, ktory by ta mohol nasmerovat v otazke pristupu k dcere..

Jej musis ponuknut, co potrebuje..
Nebrojit proti sialencovi, kedze to nefunguje.
Nedohovarat jej.
Tvarit sa, ako si akceptovala situaciu a zmierila sa s jej zivotnymi rozhodnutiami.
Aspon naoko je plne Respektovat.
A opatrne, pomaly casom ju ovplyvnovat, ano, aj manipulovat, aby pochopila, ze to co robi, neskodi Len jej, ale najma jej detom.. cez NE by som na nu Isla..
Aky zivot ich caka, ake moznosti I'm oni Ako rodicia vedia zabezpecit...
A dovtedy by som ich pozyvala k sebe, tam deti krmila vyzivnym jedlom (boze ved to, ze deti nie su hladne nestaci!! Oni maju mat nutricne vyzivne jedlo, to je potrebne pre ich zdravy vyvin - to by som jej tiez povedala), tam by deti odomna dostali vsetko, co som schopna zabezpecit..
Mozno by som skusila aj klamstvo - ze si casom vymenim byty, ak nebude mat par rokov dalsie dieta - zdovodnila by som to obavou o jej zivot... Ze chcem, aby sa zotavila..
A ak ona rozum nedostane, aspon pre jej deti by som bola k dispozicii...