Ako pomôcť dospelej dcére vo vzťahu?
Dobry den viem, ze ste tu vacsina mlade mamky alebo mamky cakatelky, ale mozno sa tu najdu aj zienky s uz dospelymi detmi tak by som si chcela vyliat dusu a poprosit o radu alebo ani neviem co robit.
Mam jedinu dceru, dospelu dceru. Studovala na vysokej skole farmaciu v 3roc.otehotnela, sup sup savydala lebo zat je velky krestan hanba rodiny by to bola bez manzelstva. On je o 11 rokov od nej starsi velky krestan. Z vnucatka som sa tesila. Povedala som jej ze jej s vnukom pomozem aby si dokoncila skolu. Bolo to v plane.po 2 r.otehotnela zase lebo on chcel dalsie dieta. No uz som vedela ze skola uz nebude nikdy dokoncena.on ze na co zeny maju v zivote ine poslanie. B vaju v malom 2 izbovom 45 stvorcovom byte bez balkona a vytahu.on s detmi 0 bodov nic nepomoze nijako sa nepricini otec je len na rodnom liste. Lebo matka ma sa starat nie otec. Dcere som stokrat opakovala monika ber antikoncepciu daj si aj teliesko neze zase otehotnies sak sa tlacite v tom byte on spi pan car sam aby mal klud ona s detmi. Samozrejme on krestan antikoncepciu nwdovolil tretikart otehotnela. Uz som sa nahnevala som aj jemu povedala ze ona ma 43 kil chrbticu ma ako paragraf znicena je 6 rokov nevyspata vlaci sama po schodoch deti a nakupy. Tak nech sa nestaram to je ich vec ine zeny zvladli z ladne aj ona alebo nech jej chodim castejdie pomahat. Uz pri 2 detoch s peniazmi len tak tak vysli. On robi sanitara v nemocnici. Neviem kolko zarobi ziadne zmeny naviac nevezme lebo vo volnom case chodi pomahat fo utulkoch s bezdkmovcami ado starobincov. Slachetny krestansky muz.zena doma s detmi pada na hubu a on pomaha in m.kazdy mesiac som km davala peniaze robila nakup,.deti nosia znosene topanky lebo nemaju na nove.mesacne aj 200 eura som im kazdy mesiac dala kolkokrat potom som sadozvedela ze peniaze z toho on odniesol bezdomovcom do centra alebo ked som nakupila trvanlive potravkny on to odniesol bezdomovco.. ale ona je hlupa.on je od nej 11 rokov starsi ako jej mentor jej velitel vovsetkomho ona pocuva..inuly rok ma prosilaci nemam nieco nasetrene lebo prvy vnuk je alergik ma astmu a ekzrmci im nedam zeby isli do chorvatska na dovolenku k moru. Tak jasne dqla som jej 1700 eura. Este som sa ponukla ze pojdem so svojom mamou tiez chodime do chorvatska ze pojdeme niekam poblizku a pomozem jej aspon obcas s detmi lebo zat on nic nepomoze.tak nie oni sami sa postaraju.v poriadku netlacila som sa. V lete sa jej pytam ze kedy idete do chorvatska lebo aj jas mamou chcem ist ab, mi mal ktopoliat kvetyvb,te. Tak vieteco porazilo maskoro ten moj zat ontie peniaze pouzil isiel do spNielska na nejakucirkevnu duchovnu put obnovit svoju dusu aspojenie s bohom.mna skoro porazilo som lieky si musela dat vtedy.on moju dceru nechal s 3 malymi detmi 2 tyz.a isielsamnadovolenku. Lebo on to potreboval ona nepotrebovala pri 3 detoch oddych ale on abo.dnes mi povedala ze caka stvrte dieta ja som sa normalne uz rozplakala.tlacia sav malom starom byte ona na 3 poschodie bez vytahu vsetko sama vlaci.astvrtedieta v bruchu.hovorim jej monika saknemate peniaze ani pre tie 3deti co uz sunasvete.no dajako bolo dajako bude boh sa postara.ĺ
Autorka, co povie tvoja dcera na to, ako chodia deti poobliekane? Ona musi najprv podla mna pochopit, ze veci u nich doma nie su v poriadku. Ak bola taka uvedomela az do mometnu ked spoznala muza nechapem co sa v nej zlomilo. Nemyslim, ze on je nejaky Banderas, takze nieco ani v jej psychike nebude ok.
Neviem si predstavit zit tak ako zije tvoja dcera, myslim ze by som to neakceptovala ake kym ona nevidi tak potom tazko.
Ja by som veru detom kupila male darceky, ked by prisli ku mne sala by som im najest, ale inak su zodpovedni za deti rodicia, ak ich otec caka, ze charita mu da oblecenie na deti, tak nech ho ide pytat, ked sa nevie postrat on sam.
@kiki68 sorry, zijes v strasnej iluzii. pracovala som na UPSVaR a nie, nebudu veci inak vyzerat. ked raz niekto nema prachy, tak nebude mat plnu chladnicku ani deti nebudu mat znackove oblecenie. takych deti je kopa. a este aj v omnoho horsom stave ako autorkine vnucata. po prve, ziaden urad nema moznost kapacitne obehavat vsetky nizkoprijmove rodiny a po druhe, nemas sa cim relevatne povyhrazat, pretoze deti sa za prazdu chladnicku a obnosene satstvo neodoberaju! na odobratie dietata musia byt relevatne dovody - znaky fyzickeho nasilia (ktore musi potvrdit pediater napr.) alebo dlhodoba podvyziva (tiez potvrdena pediatrom). ked bude chlap dostatocny magor (co v tom pripade je), poda staznost ombudsmanke za obtazovanie a v tomto pripade by aj uspel. resp. v tomto pripade by po prvej navsteve pracovnicky z UPSVaR zhodnotili, ze pochybenie zo strany rodicov nenasli.
Kks ktovie co by tu napisala tvoja dcera...ze moja mama neznasa mojho dobreho muza, hucka ma proti nemu, kyda nanho...kym sa ti dcera nestazuje tak ju neries. A urcite ziadne financne injekcie, nech sa staraju sami.
@matkahelka no presne tak, u nas su podmienky, za ktorych sa odoberaju dieta velmi laxne.
moj syn chodi s takym chlapcom do skoly, a on a jeho surodenci boli odobrati s tym, ze nemali cele dni ziadne jedlo, casto boli rodicia ozrati, alebo neboli doma a deti boli same. Nemali venovanie, hracky, absolutne nic, mizerna slovna zasoba, nic nevedeli, ziadne prakticke dovednosti...ale ani to nikoho netankovalo a definitivny podnet na odobratie bolo az neplnenie sk. dochadzky, takze ten spoluziak nastupil do prveho rocnika ako vyse 8 rocny!
@negymama presne tak. tu niektore nemaju ani tusenia o problematke a pozeraju asi vela americkych filmov, ked si myslia, ze dieta sa da odobrat do ustavnej starostlivosti preto, ze nema vyzivnu stravu a chodi v obnosenom obleceni.ha ha zasmejme sa. to by detskych domov bolo viac ako materskych skolok. socialna kuratela sa takymi pripadmi ako ma autorka ani nezaobera, este by sa pri navsteve aj ospravedlnili, ze obtazovali, tam nie je jediny dovod ani na nejake vyhrazanie sa. ved je na tyzdennej baze v spravach medializacia rodin zijucich na pokraji chudoby- deti ziju v polorozpadnutych domoch, bez vody, elektriny a nikto deti neodoberie, pretoze ak sa rodicia staraju - dieta nie je tyrane, podvyzivene, nie je dovod na odobratie. to, ze su chudobni, no su, takych je mnoho. moja dcera ma 2 spoluziacky, tiez zijuce na hranici chudoby, nosia na desiatu suce rozky, max s nejakou lacnou rastlinnou natierkou.sunku, zeleninu, ovocie, keks za 7 rokov skolskej dochadzky z domu nikdy nemali. oblecene su tiez len v tom, co im niekto da, ked boli mensie, chodili aj v o 2 cisla vacsich topankach. a co? rodicia pracuju za minimalky, mnohodetne rodiny, tak sa inak neda. dievcata su ciste, slusne, do skoly chodia, dokonca maju aj vyborne vysledky. a teraz hor sa odobrat deti, lebo nejedia lososa a svieckovu a nemaju na nohach jordany za 200€.
vies autorka, v nazve temy je, ako pomoct svojej dospelej dcere.
Zakladny problem je v tom, ze tvoja dcera pomoc odmieta. Jedine co od teba chce, je to aby si bola spoluzavisla s nou. Teda aby si nepriamo financne aj materialne podporovala skupost a fanatickost a sebeckost jej muza. Ona mu služi a vlastne cez peniaze a starostlivost o deti mas služit aj ty.
Dcera je s nim spokojna...ruky bozkava chlapovi, co jej da 20 eur na rodinny nakup. Neda dopustit ziadnu kritiku na chlapa, co ignoruje a nepostara sa o vlastne deti. Miluje sa s chlapom, ktory ju necha strhanu a zle oblecenu. Poslucha ako ovca muza, ktory necha svoje deti v obnosenych satach, lebo nekupi im nikdy nove. Necha si rozkazovat od muza, co lutuje zaplatit aj skolku, kde by mali deti aspon 3 normalne vyzivne jedla...desiatu, obed a olovrantik.
To uz je na tebe, ako si zariadis tak, aby vsetka tvoja laska a opatera, isla vylucne len do ruk a ust deti, aby nemali fyzicke nasledky zo zlej vyzivy a takisto dcera aby to prezila.
To ci ona prezrie, uvidi ten vztah ako chory a manipulativny...je vo hviezdach. Mozno ano mozno nie. To ci aspon deti budu zit lepsie a mudrejsie, a poucia sa v dospelosti z toho ...je tiez vo hviezdach.
Tvoja uloha, je len slplnit aspon tie zakladne pomienky opatery a stravy, aby si nelutovala, ze si dopustila ich zdravotne nasledky, pre debila otca.
Jo a odporucam ti viac sa zamerat na vyzivu deti, teda nekupovat im "fajne" ... sladke mucniky aj ked su mnam im nepridaju na vyzive. Radsej kup ovocie zeleninu, kvalitne maso a mliecne vyrobky. Aby mali aspon par x tydenne. Moj otec je narodeny pocas vojny, a doteraz hovori ze vyrastol malo, lebo nemal cez detstvo skoro ziadne maso a vajicka. Potom uz mal, ale v ked rastol mal nedostatocnu vyzivu a podpisalo sa to na nom.
autorka, ked tvoja dcera tak ochotne rodi ako ceresna, opytaj sa jej, co v pripade, ked si ten jej princ najde inu (aj veriaci podvadzaju a opustaju rodiny kvoli milenkam) alebo sa mu nieco stane a ona zostane sama so 4 detmi. ona, bez vzdelania, bez praxe, z coho uzivi seba a 4 dalsie hladne krky? lebo urobit dieta je jednoduche, ale dokazat sa o neho potom do min.18 rokov aj postarat, uz casto jednoduche nie je.ci nastahuje sa k tebe a ty a tvoja mama budete zivit ju a jej deti?
@matkahelka inak raz som citala pravdivy pribeh, tu zo slovenska...On bol krestansky fanatik, zenu aj deti doslova tyranizoval s vierou , vsetky pravidla platili len pre nich, on bol ten, co vyzadoval. Boli priskrteni doslova vo svetkom, moralka a zivot ako nejaki amishi, ..oblecenie, vychadzky, jedlo, jemu skratka komplet one j*b*lo , ked to mat tak pekne povedat.
v com je pointa? po rokoch sa ukazalo, ze ju cele tie roky podvadzal a mal subezne inu rodinu inde, milenku , decka, tam si uzivali, aj na dovolenky a vylety chodili, fajne jedla vyjedali.... a u svojej "krestanskej" rodiny zili na kasiach a vodovych polievkach. 😲 Ja by som takych vesala za gule do prievanu! grr
@matkahelka vsak to, v osadach deti ohryzuju potkany, su sexualne zneuzivane malolete deti, a ani vtedy nie su odobrate. Ale aj ked vezmeme biele rodiny...tiez sa vselico deje a nikto nic.
@matkahelka dcerenka matke povie ze bohsapostara...bla bla. a vies co? poznam taku rodinu, 7 deti, otec slusny plat, a nevychadzaju a i tak im davaju kadejake krestanske spolky, z dediny ludia ...na velkokapacitnu pracku, oblecenie pre deti, raz im aj vylet zaplatili.
Ze oni by mohli poskromne zit aj za svoje, len keby drahy krestansky otecko nevyhadzoval stovky eur za fanaticke zberatelstvo starych rarohov. doslova doma priklad 17sijacich starych strojov, samovary, stare polnohosp. stroje, V3S-ka, on to skupuje opravuje, jazdi za kuskami az do ciech. Co na tom, ze som videla ako si jeho deti trhaju z ruk jeden vzacny dzus pre vsetkych 😝 OMG
Možno by bolo načase, aby ste Vy vyhľadali odborné poradenstvo - psychológa a skúsili s jeho pomocou cez Vás zapôsobiť na dcéru. Možno pomocou psychológa nájdete súvislosti a budete ich vedieť zúžitkovať. Veľa síl a šťastia želám.
Inak autorka, ak si este nerezignovala na citanie diskusie, napadla ma taka vec.
Ist na tvoju dceru racionalne, nahlodavat nenapadne jej presvedcenie o dokonalom stasti s tym tupcom. Cez strohe cisla. Ona predpokladam nema doma ani PC ani net, vsak pre magora je to iste pridrahe...
Priklad pride s detmi, budu jest a ty nenapadne. Ze tam a tam si citala, ze sanitar ma tabulkovy plat 1300 eur hrube, a ze su na nete kalkulacky co vypocitaju kolko to vyjde v cistom pri 3 detoch... a zadri jej ze je to takmer 1400 eur v cistom /1384 presne/, a ze s rodicakom a pridavkami, maju skoro 2000 v cistom...takze nechapes preco nevychadzaju.
vravela si ze dcera vie hospodarit, zarabala v zahranici, riadila si svoje vydavky, vedela aj essetrit. Tak jej nacrtni toto obdobie, ze nech si aj teraz spocita.
ze platby mozu mat vo vlastnom byte cca 250-300 eur maximum. skor ratam, ze on setri aj kurenie a vodu takez je to mozno len tych 250 eur.
auto predpokladam nemaju, detom neplatia skolku ani oblecenie, nechodia na vylety.
strava na granadiroch vyjde mozno aj 500 eru mesacne, to som mozno aj prehnala.
tak sa treba spytat dcery...co si mysli, pri zarobku cca 1900 eur a vydavkoch 700-800, kde asi idu tie zvysne 1100-1200 eur. Ked este aj ty kupujes jedlo a platis detom teplaky...
nekritizuj jej muza, neutoc nanho...len davaj dcere take namety na zamyslenie, ked sa bude stazovat ze ma 20 eur na rodinny nakup. Nech si trosku urobi obraz o drahom manzelovi, fakt "drahom" v plnom zmysle slova.
Autorka, už svoju dcéru toľko neľutuj. Rozhodla sa sama, že vôl bude postavený na piedestál, vzdala sa duše sj srdca, je preňho len maternica a slúžka.
Predpokladám že keďže je ním už absolútne zmagorena, u teba jej ide len o jedno. Raz ta tu nebude a pôjdu do tvojho veľkého bytu. Keď je vidíš, môžeš jej to povedať. Dievča, už nie si co si bola, neostalo z teba na tele a na duši nič z toho, kým si bola a všetkým čo robis mi dokazujes, že sa mám pratat z tohto sveta aby som konečne tvojmu inseminatorovi uvoľnila byt. O toto ti ide. A dovtedy som ti dobrá aby som deti nakŕmila, to je cele. Ked budeš chcieť byt znova normálna, vies kde bývam. Hentaky ch..j sa vždy bude mať dobre, na byt robiť nikdy nemusel, zena je len handra, chudák deti. Ona môže rodiť až kým dušu nevypustí, potom čo bude z deťmi? Sorry, strasne blbá je, nepíš že sa dobre učila, to že sa deti vedia naučiť čo sa im káže ešte neznamená že majú rozum v poriadku. Ty si ju nevychovala zle, takto môže prepnúť hocikomu 😕
Neviem ci sa dostanes k mojmu komentu. Toto cele je nočná mora kazdej matky. Ked sa zo silneho jedinca stane zmanipulovana troska. Je mi to velmi luto a pevne verim ze sa dcera k tebe vrati. Aj s detmi. Toto nie je krestanstvo, ale fanatizmus... Je mi to uprimne luto ako sa trapis a dufam ze si dcera skoro všimne ze takto sa fungovat proste zdravo nedá
@katkaseiner to dokonca ani nie je nabozensky fanatizmus, skor vychcane zneuzivanie nabozenstva na svoje sebecke ciele.
napr my mame susedov , ona je hlavne taka fanaticka. Pred svadbou ziaden sex. No OK, ale aj po svadbe museli najprv nejaku svatu put a modlenie absolvovat,kym mohli nieco mat spolu. aj to len kvoli plodeniu deti, po tom uz len 4-5 x do roka, kazdy rok chodia po svatych miestach, inu dovolenku nepoznaju, deti drzali strasne prisne, aj bili
ich za kazdy "hriech", nic nesmeli, ziadni frajeri, ziadnek diskoteky, kazdy vecer modlenie hodinu po laciačky pri posteli. Posty, omse aj cez tyzden, krizove cesty, duch. obnovy...vsetko muselo byt "naporiadku" Casto chodia do klastorov, tam nosia jedlo sestrickam aby sa za nich modlili atd. atd. toto volam ja krestansky fanatizmus, i ked niekomu by to prislo OK.
Ale cez to vsetko, oni mali dajme tomu normalne vztahy a hospodarenie, detom neupierali jedlo ani oblecenie ani kruzky, chodili na skolske akcie. aj o deti sa starali obaja. Zena ma normalne povolanie, chodi do prace a mali len dve deti.
Dobre ideš na to. Im nedávaj peniaze. Potraviny ok, ale peniaze nie. Dcéra má proste svojho boha tam doma, nestaraj sa im do toho. Dones deťom jogurty, jedlo a o zvyšok nech sa postará ten ich "živiteľ". Dcére by som už nedohovárala, ona dobre vie čo má doma. Keď ty na neho kydáš, just ho bude brániť. Ja by som mlčala a bavila sa len o vnúčatách. Keď si ona doma nevie alebo nechce spraviť poriadok, tak nech sa má ako chce. A na cudzí byt pánko nech nešahá, nech sa viac modlí, možno im pánbožko potom nejaký ten bytík prihodí do cesty. A tie peniaze na Chorvátsko pre VNÚČA by som si od neho pýtala naspäť - odkiaľ si pánko domyslel, že tie peniaze sú určené jemu?????? Keď si bude pýtať nabudúce pre vnúča, povedz jej, že sa za nich pomodlíš, snáď to pánbožko nejak zariadi 🤷.
Nuž ale tu je kameň úrazu, že tvoja dcéra je hlúpa. Prepáč za úprimnosť ale je to tak. Nechat si narobiť 3 deti do malého bytu bez peňazí, mužom ktorému sú prednejsi bezdomovci, dokáže len hlúpa naivka. A ty máš len dve možnosti, odstihnúť sa, čo asi nedokážeš lebo je to tvoja dcéra a ja to chápem. Teda zostáva len naďalej jej pomáhať, popritom dohovárať a dúfať, že raz ju snad osvieti. Akurát poradím, že jej nedávaj do rúk peniaze, keďže ona ich dáva mužovi, ak chceš pomáhať, pomáhaj konkrétne. Kúp deťom topánky, oblečenie...
na jednej strane vies,co mas robit a na druhej dceru obhajujes a nevidis co s tym,,tak mas tu milion komentarov a furt si ides svoje ,,tak sa vzchop,dvihni sa a chod na socialku,policiu,do skoly,do tych utulkov,do kostola ,,vsade kde sa da a “kric” tito co si tu popisala ,,lebo inak je to len o tvojom “vykriku” tu a nic sa nezmeni
Ja mam dospelu 25 rocnu dceru, rok vydatu, bez deti, este studuje VŠ..inzinierske..mam aj 20 roc.syna a 7 rocnu dceru..to, co popisujes je tazke si predstavit, ze by takto zila moja dcera, je to pre teba ako matku tazke, chapem, ked to vidis a nemozes ovplyvnit ALE...musis prijat jeden fakt - my deti ovplyvnujeme iba pokial nevyrastu..vstepujeme im take hodnoty a formujeme v nich take vlastnosti aby sa toto nikdy nestalo..makame na 100% na tom...a ked su deti uz velke, maju partnerov..potom im uz do zivota vela nenakecame..mozeme sa s nimi rozpravat ale absolutne nie zasahovat im do zivota a snazit sa ich riadit..su za svoj zivot zodpovedne samé..my sme uz len pozorovatelia vydatych dcer..a este jedna rada: nikto nevidi uplne do vztahu dvoch aj ked sa mu zda ze vidi...pamataj nikto..
@doriiis súhlasím. Vína dcéry. Veď matka ju dobre vychovala. Natrafila na somára a mama sa snaží len pomôcť jej...
Aky mala dcera vztah so svojim otcom?
@negymama mne sa dpc nechce verit, ze toto dokaze krestan. Ja som vyrastla v krestanskej rodine, skrz pohlad na mojich rodicov a mamin zacinajuci fanatizmus sa mi ta viera “zhnusila” vo vlastnej rodine ju nepraktizujem. Ale aj tak mam stale utopicke predstavy, ze ozajstni krestania sa spravaju laskavo, tak ako im kaze viera. A potom si tu clovek precita taketo pribehy a nevie, co si o tom mysliet. Ci to ozaj moze byt realne ze niekto sa berie za krestana a zaroven mu nic nebrani nestarat sa/tyraniuovat svoju rodinu
@majlo1234 áno, ale to nie sú bežní kresťania, ale pomýlení fanatici, ktorý to nemajú v hlave v poriadku a berú si z viery len to, čo sa im hodí
@majlo1234 aj mne to pride trochu take tendencne, ohana sa krestanstvom..pritom tu problem rodiny nie je krestanstvo ako take..ale predovsetkym manipulacia o 11 rokov starsim partnerom a neschopnost dcery to vidiet realne a mozno ani nechce a je s nim spokojna.. a co na tomto postoji zmeni jej mama? No nič..
@janickacrazy pomyleny fanatik je predovsetkym narušený clovek po psychickej stranke a je viac menej jedno, ako sa on sam identifikuje..ide o to, ako to vnima okolie

Preco jej pomáhaš s vnúčatami? Jasne že sa to potom neskončí keď si ty vždy po ruke. A čo že je vnučka malá a bude behať po ambulancii. Má malá otca? Má. Nech sa stará on.