Ako pomôcť mamičke v životnej a finančnej núdzi?
Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ohľadom kamarátkinej situácie. Píšem s jej súhlasom. Asi to bude trošku dlhšie.
Majú s priateľom 2-ročné dieťa. Ona nemala ani materskú ani rodičák - už dve deti majú v pestúnskej starostlivosti. Majú exekúcie (zdravotná, sociálna, výživné, už aj na nájomnom dlžia). Ona, aj keď si chcela nájsť brigádu alebo prácu na skrátený úväzok, on sa nechcel nijak prispôsobiť. Na prvom mieste má seba a svoje pohodlie, má predstavu, že žena sa má starať hlavne o domácnosť. Obaja sú z pestúnskych rodín. Na ňu sa pestúni aj bio rodina úplne vykašľali. Jemu pestúni povedali, že môže prísť ale bez nej a dieťaťa. On je manipulátor a huba plná kecov, veľmi dobre si je vedomí, že ona nemá kam ísť, hlavne s dieťaťom, je si vedomí, že je na ňom závislá. Majú vzťah ako na horskej dráhe. Od neho už padli aj slová "Nech ti aj decko zoberie sociálka a ty skončíš pod mostom, nech konečne pochopíš, že bezo mňa si hovno". Už ju aj párkrát udrel.
Keď bola tehotná s tretím dieťaťom, chcela ho dať na adopciu, ale on ju uprosil, že sa o nich postará. Ako tehotná ťahala trojzmenku, brigádu, na jeho naliehanie zostala s ním a dala výpoveď. Už dlho ju ten vzťah ničí, keby mám na to prostriedky, pomôžem jej... No sama som v podnájme. Ona by potrebovala niekoho, kto by jej načas nezištne pomohol, s bývaním, so strážením.
Sama vraví, že už nechce byť na nikom závislá. Nechce ísť do azyláku, už tam raz bola, nepomôže jej to vyhrabať sa na nohy... Už dlhšie rozmýšľa, že nechá dieťa sociálke, už u nich párkrát boli. Aby sa mohla zamestnať a splatiť dlhy... Ale bojí sa, že už by dieťa nedostala späť. Jej priateľ by sa o malého nepostaral, robí mu problém zostať s ním sám na pár hodín, aj keď ho má rád. Je skôr typ požičať a vrátiť. Navyše prišiel o prácu, svojou chybou.
Ak by dala dieťa sociálke, aká je šanca, že by mohla ona rozhodnúť, v akej rodine by malý bol? Mohla by ho navštevovať aspoň každý druhý víkend? Aká je šanca, že by ho o polroka mohla vziať späť k sebe? Pestúni, u ktorých sú dve staršie deti, povedali, že tretie by už nezvládli. Kamarátka má 23, jej priateľ 27. Prvé dieťa mala v 18tich, nemá dokončenú strednú školu.
@anonym_autor prečo nemá ani rodičák? Veď ten má každá predsa.
Autorka, Centrum právnej pomoci ako prvé, vygooglit najbližšie v okolí, zavolať, dostane termín a to je všetko bezplatne.
Po ďalšie, už Ti povedala hlúposť, že peniaze na dieta nedostáva, lebo ich berie pestunska rodina. Pravda je, že nedostáva, lebo ma deti v starostlivosti štátu.
Po ďalšie azylák. Neviem, či si uvedomuješ, ale ona nemá na výber, ak to s tou zmenou života myslí vážne.
To sú ďalšie výhovorky, aksi si nevšimla. V každom jednom azylaku jej bude lepšie a dostane sa jej pomoci, pokojne napíš @felinda, je riaditeľkou v jednom azylovom dome, budeš mat relevatne info, nie lži a polopravdy od kamošky, ktorá ani nevie, ze existuje napr kondóm.
Po ďalšie nikto jej nedá podnájom, nikto. Ak ostane bývať s tym mužom a dieťaťom, bude chodiť do práce, dieťa bude s debilom, ktorý tam bude ťahať drogovo zavislych kamošov, bude ich živiť a on jej brat peniaze a ťahať do este väčších dlhov. Ergo nic nevyrieši. Tvoja kamarátka ma jedinú možnosť momentálne- azylák a nie hľadať výhovorky. Ak si fakt myslí, ze jemu necha dieťa a ona pôjde robiť, je to jasný signál, ze ona reálne zmenu vo svojom živote nechce. Niekedy človek v živote zatne zuby na 1-2 roky, uprace si v ňom,maká, ide do azyláku, využije všetky bezplatne možnosti pomoci, chodi do AKEJKOĽVEK práce, urobí si učnovku, teda jej dokončenie. A ten čas zatne zuby, lebo vie, ze to robí pre svoju budúcnosť a je to len dočasné. Ak len odmieta azylak a chce ostať s nim, aby "strážil" dieťa, tak to je jasný dôkaz, ze ona reálne nie je pripravená a nechce naozaj nič zmeniť, lebo týmto sa dostane iba do väčších sračiek.
Autorka, Centrum právnej pomoci ako prvé, vygooglit najbližšie v okolí, zavolať, dostane termín a to je všetko bezplatne.
Po ďalšie, už Ti povedala hlúposť, že peniaze na dieta nedostáva, lebo ich berie pestunska rodina. Pravda je, že nedostáva, lebo ma deti v starostlivosti štátu.
Po ďalšie azylák. Neviem, či si uvedomuješ, ale ona nemá na výber, ak to s tou zmenou života myslí vážne.
To sú ďalšie výhovorky, aksi si nevšimla. V každom jednom azylaku jej bude lepšie a dostane sa jej pomoci, pokojne napíš @felinda, je riaditeľkou v jednom azylovom dome, budeš mat relevatne info, nie lži a polopravdy od kamošky, ktorá ani nevie, ze existuje napr kondóm.
Po ďalšie nikto jej nedá podnájom, nikto. Ak ostane bývať s tym mužom a dieťaťom, bude chodiť do práce, dieťa bude s debilom, ktorý tam bude ťahať drogovo zavislych kamošov, bude ich živiť a on jej brat peniaze a ťahať do este väčších dlhov. Ergo nic nevyrieši. Tvoja kamarátka ma jedinú možnosť momentálne- azylák a nie hľadať výhovorky. Ak si fakt myslí, ze jemu necha dieťa a ona pôjde robiť, je to jasný signál, ze ona reálne zmenu vo svojom živote nechce. Niekedy človek v živote zatne zuby na 1-2 roky, uprace si v ňom,maká, ide do azyláku, využije všetky bezplatne možnosti pomoci, chodi do AKEJKOĽVEK práce, urobí si učnovku, teda jej dokončenie. A ten čas zatne zuby, lebo vie, ze to robí pre svoju budúcnosť a je to len dočasné. Ak len odmieta azylak a chce ostať s nim, aby "strážil" dieťa, tak to je jasný dôkaz, ze ona reálne nie je pripravená a nechce naozaj nič zmeniť, lebo týmto sa dostane iba do väčších sračiek.
@enmery ale ved citala/pocula, ci co ako je v azylaku zle...
@enmery ďakujem za označenie
Nejdem sa zapájať do debaty( momentálne som časovo obmedzená), avšak som plne otvorená komunikácii s kamarátkou. Stačí mi prezvonit na 0915 037 700 a ja zavolám nazad a spoločne sa na situáciu pozrieme.
@simca06022011 tehotenstvo tajila, nemala ani tehotenskú knižku. Keby som o tom vtedy vedela, určite by som ju už vtedy nasmerovala 🤷🏻♀️ a ako tehotná by nemohla byť na ubytovni...
@anonym_autor veď píšeš že sú v nájme s parťákom a posl. dieťaťom - samé lži
@anonym_autor veď píšeš že sú v nájme s parťákom a posl. dieťaťom - samé lži
@hanastaruchova ty čítaš s porozumením? 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Dieťa má dva a pol, bola to odpoveď na to, prečo dala výpoveď v práci, čo bola odpoveď na to, prečo nemala materskú........
@hanastaruchova ty čítaš s porozumením? 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Dieťa má dva a pol, bola to odpoveď na to, prečo dala výpoveď v práci, čo bola odpoveď na to, prečo nemala materskú........
@anonym_autor ale ja píšem o inom - ved si písala, že ú v nájme - toto píšem - a potom že tajila tehotenstvo - lebo by nemohla byť na ubytovni - motáš sa v tom a nevieš kde je sever
@anonym_autor ale ja píšem o inom - ved si písala, že ú v nájme - toto píšem - a potom že tajila tehotenstvo - lebo by nemohla byť na ubytovni - motáš sa v tom a nevieš kde je sever
@hanastaruchova tehotenstvo tajila pred dvoma 2,5 rokom. Od toho času ubehlo 2,5 roka. Vtedy bola na ubytovni a on ju presvedčil, že sa o ňu postará. Nie ja sa motám, ale ty nevieš čítať 🤷🏻♀️
@anonym_autor autorka, my sa uz v tom chaose neorientujeme, ak nie si priamo ta osoba, tak ta teda obdivujem, ze si to vsetko pamatas. My sme stratene a nechytame sa.
@anonym_autor autorka, my sa uz v tom chaose neorientujeme, ak nie si priamo ta osoba, tak ta teda obdivujem, ze si to vsetko pamatas. My sme stratene a nechytame sa.
@hanastaruchova
@zuzana76 Ubezpečujem vás, že to výmysel nie je. Autorka má iba neskutočne dobre srdce, možno niečo napísala chaotickejšie. Nezaslúži si takéto útoky, zvlášť, ak sú úplne mimo pravdy. A nie, autorka nie zároveň tou ženou. Teraz sa iba modliť, aby tá jej kamoška zavolala felinde, ktorá jej tu nechala číslo.
@hanastaruchova
@zuzana76 Ubezpečujem vás, že to výmysel nie je. Autorka má iba neskutočne dobre srdce, možno niečo napísala chaotickejšie. Nezaslúži si takéto útoky, zvlášť, ak sú úplne mimo pravdy. A nie, autorka nie zároveň tou ženou. Teraz sa iba modliť, aby tá jej kamoška zavolala felinde, ktorá jej tu nechala číslo.
@enmery a kedze ma autorka dve prace a odpracuje 85 hodin tyzdenne, mala by sa sustredit na seba a svoje zdravie. Ak kamoska nezavola, je to uz jej vec a netreba ju teda podporovat, sama sa rozhodla. Ved nikto na nu neutoci, napisala som, ze ju obdivujem, ze je to chaoticke. A teda aj je. Poslednou pomocou, ktoru by tej kamoske mala dat, je to cislo na felindu a nechat ju, nech sama postupuje. Lebo potom sa moze stat, ze pomoc bude potrebovat aj sama autorka.
@enmery a kedze ma autorka dve prace a odpracuje 85 hodin tyzdenne, mala by sa sustredit na seba a svoje zdravie. Ak kamoska nezavola, je to uz jej vec a netreba ju teda podporovat, sama sa rozhodla. Ved nikto na nu neutoci, napisala som, ze ju obdivujem, ze je to chaoticke. A teda aj je. Poslednou pomocou, ktoru by tej kamoske mala dat, je to cislo na felindu a nechat ju, nech sama postupuje. Lebo potom sa moze stat, ze pomoc bude potrebovat aj sama autorka.
@zuzana76 Maš pravdu. To som jej už ale písala aj ja. Úprimne, autorke je neskutocne ľúto hlavne toho dieťatka. Mne tiež.
@zuzana76 Maš pravdu. To som jej už ale písala aj ja. Úprimne, autorke je neskutocne ľúto hlavne toho dieťatka. Mne tiež.
@enmery tak su v tom tri deti. A trpia kvoli nezodpovednosti rodicov. Lepsie vytrpiet este 2-3 roky, nech aj to male ide k pestunom a mamicka makat, aby sa postavila na vlastne nohy a od toho ozembucha co najdalej.
@enmery tak su v tom tri deti. A trpia kvoli nezodpovednosti rodicov. Lepsie vytrpiet este 2-3 roky, nech aj to male ide k pestunom a mamicka makat, aby sa postavila na vlastne nohy a od toho ozembucha co najdalej.
@zuzana76 Podľa mňa si zaslúžia adopciu, nie pestúnstvo. Úplne odstrihnuť od tých 2. Ta kamoška si stále nič neuvedomuje. Vôbec nič.
@zuzana76 Podľa mňa si zaslúžia adopciu, nie pestúnstvo. Úplne odstrihnuť od tých 2. Ta kamoška si stále nič neuvedomuje. Vôbec nič.
@enmery tak ale potom takej osobe, co nema mentalnu vybavu, aby si uvedomovala, co sa deje, sa pomahat neda. Kludne moze skoncit ako pripad, ze bude aj dieta c 4, 5 atd...a vsetky budu postupne odoberane a tam teda naozaj treba zvazit aj tu adopciu. Chudence deti.
@anonym_8eaeea návštevy raz do mesiaca má dane súdom, preto nemôže častejšie...
Exekúcie má na výživné, zdravotnú, u operátora a plus nejaké trovy. Pisala exekútorke, aby jej poslala aktuálny stav.
Praxu nemala hneď preto,áno odobratie detí ju psychicky položilo.
2x ju napadol, aspoň čo viem, ale na polici to spísané nebolo, lebo keby ho aj vyhodia z bytu., ona by to nemala z čoho platiť.
V akom meste je to zariadenie, o ktorom píšeš?
@anonym_autor treba pozrieť web centrum pre deti a rodiny Bytča. Maju vysunuté pracovisko Horný Kelčov alebo tak nejako . Nech komunikuje s exekúciu. Nech vyrieši splátkový kalendár a prácu jednu a naporiadok . Potom pekne 1 izbak sama . Ľudia darujú kade čo isto pomôžu aby zabezpečila byt. . Hlavne osamostatniť, zabezpečiť stabilnú prácu tak aby neskôr dokázala dávať do škôlky
@anonym_autor treba pozrieť web centrum pre deti a rodiny Bytča. Maju vysunuté pracovisko Horný Kelčov alebo tak nejako . Nech komunikuje s exekúciu. Nech vyrieši splátkový kalendár a prácu jednu a naporiadok . Potom pekne 1 izbak sama . Ľudia darujú kade čo isto pomôžu aby zabezpečila byt. . Hlavne osamostatniť, zabezpečiť stabilnú prácu tak aby neskôr dokázala dávať do škôlky
@anonym_8eaeea jednoizbák ? A za čo ? Veď nemá ani háka - načo jej tu také radíte !! Úver nedostane - prelustrujú a nedajú jej,má exekúcie a nemá stabilnú prácu-Z čoho ho bude platiť,nehovoriac o splátkach úveru....nič iné len azylák
@anonym_8eaeea O a všetko z toho odmieta...🤷♀️
@anonym_8eaeea jednoizbák ? A za čo ? Veď nemá ani háka - načo jej tu také radíte !! Úver nedostane - prelustrujú a nedajú jej,má exekúcie a nemá stabilnú prácu-Z čoho ho bude platiť,nehovoriac o splátkach úveru....nič iné len azylák
@hanastaruchova Presne, tam by mohla aj s dieťatlťom, ale bohužiaľ čítala som správy danej ženy a ona je úplne HLÚPA, azylak nie, partner áno a práca a nechá mu dieťa, lebo medveď. Táto sa z toho dostať nechce, aj keď každý z nás robí chyby, táto robí ďalšie a este väčšie a niečo mi hovorí, že ani @felinda nezavolá. @felinda, daj nám prosím aspoň vedieť, či sa ti táto mamička ozvala,ak nie, volám ja prvá sociálku, sorry.
prečo chce platit frajerove dlhy a exekucie? tie si ma on hadam platiť sám
@karolinakr 😂
kym si nedokončiš maturitu, je miziva šanca, že utiahneš financovat 3 deti..u nas chodia najmy 800- 1300€ + depozity, hypoteku ti nedaju, exekucie z brigady nezaplatiš, nechapem, prečo chceš frajerove exekucie platiť
antikoncepcia a maturita je základ
dobre platena praca, VŠ potom.možno nejakym.zazrakom zoženieš byvanie a vezmeš deti k sebe, ale to je beh na dlhe trate v horizonte 10rokov
zodpovednost nula - ak su deti v pestunskej a spraviš si tretie, pud sebazachovy žiadny
@karolinakr ? 🤨
este by som dala do pozornosti, že je velka pravdepodobnost, že dalši frajer bude tiež povalač, budižkničemu, čo ti narobi deti a zas ta zatiahne do dlhov...
to si treba priority stanovit - s kym si robim deti a čo môžem ponuknuť ja..lebo bez bytu, vzdelania, s dlhmi a 3 deťmi sa o teba uspešni muži nepobijú, to si povedzme na rovinu
@karolinakr ? 🤨
@anonym_autor dobre tak hovorme o tvojej kamoške, to je jedno, podstata je tá istá
@anonym_autor dobre tak hovorme o tvojej kamoške, to je jedno, podstata je tá istá
@karolinakr neviem, prečo sem pletieš dlhy, ktoré má otec jej detí. Ona nemá v pláne ťahať jeho zo sračiek... Ani to tu nikde nebolo naznačované...
Ona práveže nech si dá dieťa zveriť do svojej starostlivosti a určiť výživné na to dieťa. Keď aj nebude platiť - požiada si o náhradné výživné. Ďalej si môže požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. Dávka je 164,50 mesacne keď ide o jednotlivca s dieťaťom (podmienka je mať ale určené výživné). Ak by sa dala na PN má ochranný príspevok 88,40e k tomu. Alebo ak by odrobala 32hod mesačne má 86,50e mesačne k tomu. Aspoň na čas kým nepôjde dieťa do škôlky a ona do práce. Dieťaťu vybavovať urgovat škôlky všade v okolí. A ona do práce. Dieťaťa nech sa nevzdava. Držím palce

@simca06022011 tehotenstvo tajila, nemala ani tehotenskú knižku. Keby som o tom vtedy vedela, určite by som ju už vtedy nasmerovala 🤷🏻♀️ a ako tehotná by nemohla byť na ubytovni...
@anonym_autor jasne v 8mesiaci vies co tajila a tymto tajenie skoncilo a vypoved dat nemala. Proste je nezodpovedna a hlupa. A tym konci debata. Pretoze ak matka dvoch deti nevie co ma robit, urobi si dalsie, maka vo vysokom stadiu tehu a nevie ani na co ma narok, nezisti, nespyta sa = je to preca, hlupana. A trpia za to len deti.