Ako pomôcť manželovi, aby nezničil všetko okolo?

16. feb 2024

Ahojte, ani neviem, ako do pár viet zhrnúť niekoľko rokov, ale posledné 2 roky je to u nás intenzívne.
Často sa hádame kvôli reakciám môjho muža, je nervózny, frustrovaný z práce, ak nie z práce, tak z toho, že nestíha niečo, čo chce, stále je taký nespokojný. Odráža sa to na našom vzťahu, pretože ja už nevládzem byť mu donekonečna oporou, keď on on nič neurobí, nikam sa nepohne.
Jeho problémy riešime dokola, dlhe hodiny, dni, týždne a potom nič, žiadny posun, sme tam, kde pred tym. Je okolo neho také dusno a nervozita, že ma to začalo stresovať a mala som z toho úzkosti a zdr. problémy ja.
Povedala som mu, že dosť, že ho ľúbim, ale už musí konať a riešiť to sám.Že nech skúsi terapeuta. 2 dni chodil ako bez duše a potom zase ako keby bol bežný deň, ale, konciaci hadkou.

Myslim si, ze má problém sám so sebou, ktory ak nevyrieši, nepohneme sa. Len ho neviem dostať ku pdycholôgivi. Správame sa k sebe chladne, až odmerane. Viem, že potrebuje moju podporu, ale nevládzem, obzvlášť, keď po mne hučí a je odporný. Neviem, ako ďalej…

anjelicek26
16. feb 2024

Tak ci uz burn out, ci rozbehnuta depresia, bez lekara sa uz asi nepohnete, dva roky je strasne vela cakat na spasenie, ze sa to vylieci same... skus sa porozpravat s jeho rodicmi, ak maju u neho autoritu, s jeho naj kamosom, proste niekoho dalsieho do toho zatiahnut, co ho posunie v pravy cas spravnym smerom... pretoze takto nielen vztah, ale celkovo jeho zivot a jeho kvalita ide do kytek... ma narok na dlhu PN, ma narok na lekara, ma narok na oddych, a aj tvoja podpora je obmedzena, tiez si clovek, nielen jeho butlava vrba a on nic nechysta zmenit... ten termin u psychologa a obvodaka by som mu spravila sama, ten den ho tam odviezla, ak nepojde, nech sa bali - proste tieto dve moznosti... kamoska tiez isla touto cestou a bola ochotna akceptovat aj variantu b, ze partner odijde... ale nevedela sa na to pozerat... isiel k lekarovi, nastavili liecbu, skoro rok bol PN... je z neho novy clovek... nehovorim, ze vsetko je krasne a len slniecko svieti, ale pracuje na sebe a je to podstatne lepsie..

autor
16. feb 2024

@anjelicek26 citi sa osamelo, pracuje sam, kamosov na volny cas nema, sem-tam v praci kolega sa zjavi…. necvici, nema hobby, len pracu, makat okolo domu a riesit povinnosti… je frustrovany, ale nic nevie zmenit.

anjelicek26
16. feb 2024

Autorka tak zmenit to "vie", ale nema mentalne kapacity sa rozhybat... to je obrovsky rozdiel... toto sam nevyriesi...

luccija
16. feb 2024

Pracuje sám...akože je na HO?máte deti?ani tie ho nerozptylia?určite nech ide k terapeutovi.Podla teba je kde problém má prácu, ktorá ho nebaví, alebo ho trápia financie či je len tak od "prírody" stále nespokojný?sú aj také typy ľudí.Svoju energiu si stráž je dospelý, lebo aj teba stiahne aj psychológ často povie, že máte to vo svojich rukách, keď on nič nezmení a žije rovnako nemôže čakať zmenu k lepšiemu.

pavol1944
16. feb 2024

K terapeutovi mozes ist aj ty, to by som urobil ako prve. Kazda minca ma dve strany a pre vztah to plati obzvlast. Ak ma vazne problemy, tak ho treba akceptovat a respektovat a snazit sa ho pochopit. Hadkami alebo racionalnym riesenim problemov sa nikam nepohnete. Ja by som sa ho snazil konfrontovat s tym, ako sa sprava, ale naucit sa to tiez postupne riesit pokial sa da bez emocii, nech sa to nevystupnuje do hadky. A konfrontovat ho hned a nie cakat, kym sa vo mne nahromadi tlak a vybuchnem ...

Inac za to, ze pojde k terapeutovi predsa nic neda. Skor by som sa na to zameral, nejako ho spracovat, aby k tomu psychologovi siel. Pripadne tam ist spolu.

Ze nieco zmenit, to tiez nie je jednoduche v dnesnej dobe. Ak ma nalozene v praci a este sa musi starat o dom, tak mu vela casu ani na nejake seriozne hobby neostane. Tie home officy a vztahy v praci slovenske a celkovo sebectvo a mat vsetkych na haku, to je velmi zle. Niekedy aspon ludia isli do prace na kavu a aj tie vztahy inac vyzerali. Dnes pracovat v korporate a pisat si navzajom a ani necitat spravy poriadne, to je fakt za trest. Nehovoriac o tom, ze je cela spolocnost rozdelena u nas vdaka covidu, politikom a vojne na Ukrajine. Velmi neprijemni su ludia na seba vsade, sa to este vystupnovalo. Plus ten materializmus, dnes kazdy musi zarabat a ist na hrane, z toho nikto nechce ulavit. Tak potom sa nie je comu divit, ze ludia ostavaju v praci, ktora ich nebavi, atd. Ked su peniaze na prvom mieste.

Este k tej PN, nemam to uplne overene, je to len moj nazor viac menej. Ale tiez to asi nebude take jednoduche, nie ? Za prve su tam vychadzky, clovek musi byt doma aj cez vikend, aj ked dostane moznost byt 8 hodin mimo bydliska. Stale nemoze ist poriadne prec ani na vikend, inac mu tu PN zrusia. Dalsia vec su financie, ak clovek ide na PN, znizi sa mu prijem vyrazne. Presne pre taketo pripady je vhodne mat poriadnu financnu rezervu, ale u nas idu ludia este naopak do dlhov a z vyplaty do vyplaty.

pavol1944
16. feb 2024

Tou PN si ale nie som isty, to by sa niekto mohol k tomu vyjadrit, kto ma skusenosti. Ale na PN cloveka kontroluju aj cez vikend ...

alex666
16. feb 2024

Z toho co pises sa zda, ze naozaj ma problem sam so sebou, resp. je nespokojny s viacerymi oblastami svojho zivota a nema silu, motivaciu alebo disciplinu zmenit ich.
Fakt by potreboval coacha alebo psychologa, spolu s ktorym by krok po kroku definoval svoje problemy a hladal riesenia na ne. Len musi on chciet.

belaaaaaaaaa
16. feb 2024

Okamžite sedenie u psychológa. A aj obaja, keďže ste pár. Lebo to môže naozaj dopadnúť zle. Fakt, ste pár. Pozor. Teraz potrebuje na celom svete strašne veľa ľudí pomoc. Je to v poriadku. Do a je ťažká. Držím palce.