icon

Ako pomôcť manželovi bojovať s alkoholizmom?

zuzana212722
6. júl 2013

Ahojte už neviem ako ďalej mali ste takýto problém??
Je to môj muž má len 26 rokov zatiaľ má prácu no neustále pije máme aj dve deti ešte veľmi maličké..každý deň je ozraty..prepija veľ. Peňazí dokonca koli tomu prišiel o vodičák.. Neviem ako pomôcť mala som otca a celý živote mu toto moja mama trpela nakoniec sa rozviedli a ja s ním dodnes nemám dobrý vzťah je pomaly bezdomovec.. Ale ja nechcem aby môj muž takto dopadol úprimne rozhovory nepomáhajú ani plač cirkus už vôbec..chcem si prečítať vaše skúsenosti ak ste mali toto doma s mužmi ako nakoniec ste mu pomohli dostať sa stoho..nieje nič prečo by mal takto piť..

Strana
z2
tutky
11. júl 2013

@zuzana212722,je dost tazke pisat co mas robit no vela zavisi na tebe ako sa k tomu stavias ty a ci ti to vadi len preto ze mate deti alebo preto ze mina peniaze ale jedno je iste pokial on sam nebude chciet nic sa nezmeni takze riesit to musis a manzel si nikdy neprizna ze je alkoholik a tomu ver ze je ja som si to tiez prezila s rodicmi a je mi ta ozaj luto ze to mas aj teraz ked mas vlastnu rodinu ale aj sa ti divim ze si snim ked vies ake to je uz z detstva pokus sa najst nejake riesenie a co jeho rodina nemozu ta podporit,vidno ze ti zalezi na rodine ale taktiez ber ohlad na seba a na deticky ved urcite si nezabudla na svoje detstvo ktore urcite nebolo super kedze otec pil tak zvas vsetko a ries to tak aby bolo dobre tebe a detickam .drzim ti palce nech sa ti to podari nemas to lahke

jumama
11. júl 2013

Podla mna to nemas lahke, ak si na dve deti sama, no skusila by som na tvojom mieste co najviac info nie tu na konikovi, ale nejakej svojpomocnej stranke, hodit do googlu "alkoholizmus pomoc"... Napr. Hned prva linka http://alkohol-zavislost.webnode.sk/co-robit-ak...... Ziskas tak odbornejsi pohlad, nie rady od takych co zazili ci nezazili.... Pripadne aj by som dajaku poradnu hladala, kde by ti odporucili co a ako nejake kroky urobit, hoci to si znova neviem v tvojej situacii predstait, ako by si ta sla... Ale da sa, niekedy na uradoch prace mavaju aj psychologicku pre poradenstvo v rodine a ten by si mohla mat po ruke a aj s detickami ta ist... Skratka skusit to cez poradenie sa, cez seba, aj ked tam jeho nenazenies, odborne poradia tebe.

jumama
11. júl 2013

A este ma napadlo, ze mozno by som pomoc hladala aj u svojho obvodneho lekara. Lebo oni musia tiez daco viac o alkoholizme vediet a ak mas dobreo lekara/ lekarku, podla mna by sa dalo o tom s nim poradit.

svetluska99
26. máj 2014

Ahojte chcem sa spytat ja neviem ci tolen ja zahovaram alebo co....Som s mm 4roky, mame jedo dieta. Muz si vzdy po robote dopraje 1-2piva neviem ci je to ok. Ako mne to ani moc nevadi ale niekedy si dava aj tvrdeho. je neviem ja mma hrozny strach, ze z toho cosi bude nakolko jeho otec je alkoholik....Neviem ci sa mam obavat, uz som mu hovorila, ze ak bude taky ako jeho tatko ak od neho odideme... Neviem ani co robit ani ako reagovat....on je velmi tichy tak aj ked sa s nim chcem normalne rozpravat tak je to tiez na ....neviem ani sa s nim neda normalne bavit.

lucenka911
26. máj 2014

@svetluska99 ono vacsinou v mojom okoli ked je otec alkoholik tak su aj deti, ale na druhej strane nieje to pravidlo, neviem ako vychadzas s mm ci ti s babom pomaha, ci chodi do obchodu obcas navari atd...ale vacsinoiu to tak zacina ze kazdy den pivko, dve, tak poharik jeden, druhy....mozno je to zassa tym ze je uzavrety tichy a toto je jeho sposob niejakeho uvolnenia, alebo ako by som to nazvala(aj ked kazdy den podla mna to nieje nieco v poriadku),alebo nechce ist k vam domov a tak ide do krcmy, podla mna by najprv trebalo zistit preco tam chodi ci mu doma nieco nechyba a ked nie, tak mu kup to pivo domov. auvidis ci bud eaj tak chodit, pokial ano tak problem je niekde inde....

rhoy
26. máj 2014

@zuzana212722
Alkoholizmus je závislosť a závislosť je možné liečiť. Keďže prinútiť sa nedá, človek začne chcieť sám až keď padne hlbšie ako na dno. Prečo hlbšie? Lebo motivácia liečiť sa kvôli rodine (lebo raní partnerku a deti) je už nepostačujúca, resp. závislosť je silnejšia ako vedomie (oslabuje sa hlas svedomia a sebakritickosť), že niekomu ubližuje. Často musí stratiť všetko (rodinu, prácu), aby našiel sám seba, aby sa mu otvorili oči a šiel sa liečiť. Potom už diskrétne nasmeruje každý normálny obvodný lekár.
Dovtedy, kým na to dno človek nepadne..., zoberieš mu peniaze, začne si požičiavať, budeš ho tlačiť do rozhovorov, začne ti klamať a sľubovať veci, o ktorých dopredu vie, že nesplní. Takému človekovi sa nevyhrážajte odchodom pri každom stave opilosti, lebo z toho vznikne neúčinný rituál, ale naozaj odíďte.
Je to nesmierne komplikované, ale pri silnom alkoholizme, a vôbec, ak človek padne do akejkoľvek závislosti tak hlboko, že poznačí jeho osobnosť, zdravý úsudok a všetko okrem "blaženého" stavu pod vplyvom látky (cudzorodej alebo telu vlastnej - napr. pri sexuálnej závislosti) prestane mať zmysel, blízky človek mu môže len "pomôcť" (trhá to srdce každej osobe, ktorá miluje) rýchlejšie "sa dostať" ku dnu (hoci z diaľky nad ním držať ochrannú ruku - napr. poprosiť susedov, známych, priateľov, aby ho odtiahli, keď ho budú vidieť pri ceste alebo v noci vonku na zemi) - fyzicky ho opustiť aj s deťmi (deti trpia najviac) s tým, že ho uistíte v tom, že ak sa bude chcieť liečiť a rozhodne sa pre rodinu, pomôžete mu dostať sa z toho - kvôli deťom - aby sa nemuseli hanbiť za svojho otca, pretože vy nemáte povinnosť žiť s takýmto partnerom, ak si nebudete istá, či takýto boj zvádzať chcete (byť viac oporou partnerovi - často s neistým až nulovým efektom, ako partner vám, žiť v strachu z recidívy atď.). Takýto človek v období silnej závislosti potrebuje viac ako rodinu odbornú pomoc, aby sa mohol opäť vrátiť k rodine a túžiť po nej viac ako po alkohole. Toto spolu prekonajú (tak, že ostanú spolu pred, počas a po liečení) len osobnostne silní partneri, pretože pre oboch je to nesmierne ťažké.

jankastubka
26. máj 2014

@svetluska99 vela ludi si mysli, ze 1-2 piva kazdy den je v poriadku a nic to neznamena. Najma ti co ich piju. Normalne to vsak nie je. A aj ked to moze na zaciatku posobit nevinne, moze sa to lahko zvrhnut.
Skus sa s manzelom otvorene bez vycitiek porozpravat o tom z coho mas obavy. Zistit, co je pricina, ze kazdy bozi den si musi dat pivo. A skuste tu pricinu vyriesit nejak inak. Napr. Ak od smadu, naucte sa pit spolocne cistu vodu, alebo si pripravujte zaujimave caje, ci domace limonady. Ak kvoli chuti, nech skusi nahradit aspon nealkoholickym pivom. Ak kvoli "vygrganiu" nech skusi sodu s citronom. Ak chodi pit von, kvoli kamaratom, tak najst si inu zalubu. Ak len zo zvyku, prestat proste kupovat domov akykolvek alkohol. Ak je to rozumny chlap a samemu mu vadilo, aky bol jeho otec, tak to pochopi a prestane.
Drzim palce

svetluska99
26. máj 2014

@lucenka911 on mi prave pomaha aj o maleho sa postara aj uvari. on prave pije pivo doma do krcmi nechodi... on je tichy ma mozo jedneho kamosa...neviem co uz robit 😖 😖

svetluska99
26. máj 2014

@jankastubka ved ja si nmyslim ze je to normalne, ved ked sme spolu chodili tak sme si raz za cas dali vino alebo sme sli do mesta a tma sme si dali s partiou . Ja som mu to uz hovorila ze ma to trapi ze sa boljim ze to bude ako u jeho otca...ale on ze sa nemam bat ze vksa to ma podkontrolou a podobne...ale mam z toh ozly pocit

jankastubka
26. máj 2014

@svetluska99 Bud v tom zasadova a trvaj na tom, aby s tym prestal. Ak to ma tak pod kontrolou, nech to tym ze prestane, dokaze. Oponuj mu, ze kazdy alkoholik tvrdi, ze to ma pod kontrolou. Dala by som mu precitat prispevok od pana rhoy, ktory pise vyssie.
A nech je motivovany napr. Tym ze hodi peniaze, co by ho stali dve piva kazdy den do pokladnicky a potom si moze nieco pekne chlapske kupit.

stanislavao
26. máj 2014

@zuzana212722 pijan zostane pijanom vzdy. bohuzial. pokial on sam nechce, tak ho nepresvedci nikto. aj na liecenie ide alkoholik, az ked on chce a ked zas chce, isde odtial prec. vas muz by vobec nemal mat peniaze, aby si nema za co kupovat alkohol. a myslite na svoje deti a seba. nedopustite, aby mali pokazene cele detstvo tym, ze musia zit s notorikom. ak si neda vas muz povedat, tak chodte od neho prec, lebo znicite zivot sebe a aj svojim detom.

stanislavao
26. máj 2014

@svetluska99 a preco mate doma alkohol? naco? my sme v zivote doma alkohol nemali, ked som bola este dieta a nemame ani teraz. nechapem, naco maju doma ludia alkohol.

klincek
26. máj 2014

@zuzana212722 nepomozes mu nijako, ak on sam nebude chciet. vystriehni triezvu chvilu a daj mu podmienku. bud do mesiaca nastupi na liecenie (a je jedno, ako si to zariadi, ale za mesiac sa to stihnut da), a v tom pripade ho treba podporit (lekar na odvykacke ti povie ako), alebo ber deti a chodte od neho, nech im neznicis zivot. ziadna zlata stredna cesta v tomto pripade neexistuje. bud-alebo...je to tvrde, ale je to tak.

klincek
26. máj 2014

@rhoy pises, akoby si to poznal..z ktorejkolvek strany. presne tak to je.

lucenka911
26. máj 2014

Nviem ale podla mna zasa liecenie, alebo odvykacka to zasa nirje take jednoeuche, podla mna to uz je ked si fakt clovek nevie rady, ked pojde na liecenie z coho budu zit?Nechcem tym povedat, ze liecenie je zle.Urcite by si mu mala dat ultimatum ako tu uz niekto pisal a hlavne mu dat najavo ze ho lubis a ze pri nom stojis ale nechces aby pil a uvidis

zuzana212722
autor
14. júl 2014

@rhoy váš príspevok ma zaujal mám pocit že chápete obe strany
@stanislavao
@klincek ďakujem za reakcie môj muž je na liečení už 9 týždeň za 3 týždne končí ja som opora no on je ten čo musí zvládnuť chute

kanvicka7
27. dec 2018

@mamavera kde by som prosím nasla témy, ktore si spomenula v príspevku? Kde sa spojili ženy, prenajali si byt, aby unikli pred tyranom? Ďakujem za odpoveď.

Strana
z2