icon

Ako pomôcť mladým dospelým osamostatniť sa?

zd582uo
18. apr 2025

Ahojte, neviete o nejakých publikáciách alebo odborníkoch, ktorí sa venujú problematike "vtáčat, ktoré odmietajú vyletieť z hniezda"? Teda mladých dospelých, ktorí odmietajú, resp. nedokážu opustiť domácnosť rodičov, pričom často trpia osamelosťou a neschopnosťou nadväzovať vzťahy s rovesníkmi. Zaujímajú ma príčiny vzniku tohto stavu, ale hlavne to, ako sa má rodina k tejto situácii postaviť a pomôcť. Ďakujem za odporúčania na konkrétne zdroje.

denkabemommy
18. apr 2025

@zd582uo kniha How to Raise an Adult a veľa toho nájdeš pod názvom helikoptéroví rodičia

spongebob1
18. apr 2025

@zd582uo Kup dietatu nehnutelnost a uvidis ako vyleti. 🤣🤣🤣

janinah
18. apr 2025

Myslim.ze je to vychovou a že riešiť to trčanie doma až u dospelých je nedkoro.Veľa už nezmôžeš.

denkabemommy
18. apr 2025

@janinah zmenili názov témy (zas) 😂 autor/ka nemá problém s dieťaťom, len ju zaujíma problematika

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
zuzanka.zuzu
18. apr 2025

príčiny vzniku stavu že 30, 40 a starší sú ešte v detskej izbe? podľa mňa je to hlavne nedostatok peňazí 🤷😁 napríklad na kúpu ďalšieho bytu....

zd582uo
autor
18. apr 2025

@denkabemommy Veľká vďaka za tipy ❤️ Už som sa začítala do tvojich odporúčaní. Žiaľ si jediná nielen prečítala, ale aj pochopila moju otázku... A to som si myslela, že jednoznačnejšie sa to už formulovať nedá 🤷🏼‍♀️

denkabemommy
18. apr 2025

@zd582uo tiež ma to dávnejšie zaujímalo, prečo je tomu tak, preto som pochopila otázku. Tých kníh je viac ale v tejto som dostala odpoveď na to, čo ma zaujímalo, tak som už viac nečítala. SK publikácie nič moc, všetci nejaké okrajové vyjadrenia eduworld má k tomu pár článkov

andrejka1974
18. apr 2025

@zd582uo však jednoducho dostudujes nájdeš si prácu a hneď sj podnájom a vezmú sa kľúče od tvojho domu sk to nejde po dobrom a vermi rýchlo odídu nebudú mať inú možnosť

luccija
18. apr 2025

@zd582uo boja sa zodpovednosti, majú sociálnu fóbiu, neveria si...koľko tie "vtacatka" majú rokov?

lea513
18. apr 2025

@zd582uo A vy ste im nejako finančne pomohli? Majú peniaze na byť?

vkatush
18. apr 2025

Poznám veľa takých "vtáčat" a 90% sú to financie.

Zvyšok mali buď helikoptérových rodičov, takže samostatnosť nulová alebo im vyhovuje mamahotel. Vtedy treba rázne dať pravidlá, ktoré by boli tvorené akoby pre podnájomnikov a nie pre rodinu.

zd582uo
autor
19. apr 2025

@lea513 Nie, môjmu dieťaťu som finančne neprispela ku kúpe vlastnej nehnuteľnosti. Moje jediné dieťa má 3 roky.

Nikde v príspevku nepíšem, že som matkou dieťaťa, ktoré sa nevie osamostatniť. Píšem, že ma zaujíma táto téma a hľadám ľudí a literatúru, ktorá sa tejto oblasti venuje. Téma ma zaujíma, lebo môj kolega je tento prípad a rovnako aj manželov bratranec, pričom ani v jednej situácii títo mladí muži netrpeli finančným nedostatkom.

Len sa zaujímam o problematiku, nie som v nej osobne zainteresovaná a nepotrebujem názor laika. Prosím len o odpovede na moju otázku. Ďakujem.

martinka7171
19. apr 2025

Ak netrpia nedostatkom peňazí bud nechcú brat hypotéku ak im stále chýba časť na kúpu, lebo kúpiť byt bez hypo je stále v dnešnej dobe luxus alebo sú jednoducho drzgrosi a hladká im ego koľko majú nasporene a využívajú mama hotel, prípadne si nedokážu nájsť a udržať vzťah a starať sa sám o seba variť prat žehliť chodiť do práce platiť najom a pritom nemať partnera na delbu starosti aj radosti je dosť vyčerpávajúce

refly
19. apr 2025

Takmer vždy sú to peniaze, alebo nejaká príchuť depresie. Veľa ľudí hovorí že mamahotel je pohodlný, ale krčiť sa celý život v jednej krpatej izbe nie je žiadne terno a normálny, zdravý človek nemá dôvod toto chcieť. Čo ja poznám, tak sú to buď peniaze, psychicky zlomení ľudia, ktorý si neveria že to utiahnu (lebo nikdy nič nebolo dosť dobré, už to majú internalizované a nevedia aké je to raz "vyhrať a byť dosť"), alebo stratené existencie, ktoré nemajú pre čo žiť.
Záleží aj od charakteru dieťaťa že ako to zvládne situáciu, do ktorej sa dostane. Poznám rodinu kde boli iba nadávky, bitky a stres každý jeden deň, každú jednu minútu. Prvé dieťa utieklo v osemnástke, rovno do zlého manželstva (a celkovo je to veľmi výbušný, nevyrovnaný človek) a druhý to vzdal. Rodičia už majú smrť na jazyku a bude to budúci bezdomovec. Škoda, lebo to bol veľmi citlivý človek, len sa v tom celom utopil.
Ale to už kecám trochu od veci. Treba sledovať temperament dieťaťa, možno vedieť čo je attachment style theory (keď spomínaš osamelosť) a vychovať dieťa, ktoré nie je rozmazlené, ale má dosť sebavedomia aby vedelo, že bude ok. A mať doma 100% istotu a bezpečie. A hlavne mať v to dieťa vieru. Veriť že je šikovné a že to zvládne, lebo nie je väčšej kopačky do sebavedomia ako keď sa na vás vlastný rodič už v detstve pozerá ako na zlyhanie a budúci problém.

lea513
19. apr 2025

@refly Ja co poznam su to peniaze.

lea513
19. apr 2025

@zuzanka.zuzu Ved to...poznam dvoch, mali uz aj dieta a nemali peniaze na spolocne byvanie

kadika123
19. apr 2025

@zd582uo myslim,ze 90% vtacatok nevyleti z domu len skrz financii a dalsich 10% je pohodlnost a nie normalnost..😂🙈
Financie to je hlavny kamen urazu..myslim,ze kazdy normalny clovek chce zit sam,osamostatnit sa,mat to svoje a tu svoju slobodu...no bohuzial zijeme v krajine,kde velky pocet mladych ludi ziju so svojimi rodicmi v jednej domacnosti do velmi neskoreho veku...A obzvlast clovek ktory je este aj single..(a kedze je single ludi velmi vela,tak aj takychto pripadov je velmi vela)A ani len najom sam si nemoze dovolit..resp 2 x si premysli ci da 500e za najom bytu..alebo da rodicom na stravu,poplatky a ostatne odlozi..Poznam velmi vela takych pripadov..

sense
19. apr 2025

Peniaze, výchova,rodicia..dôvodov je veľa ...

lauricka
20. apr 2025

Tak asi ho prestať živiť a ofukovať zadok. Kým sa nemusí starať, tak čo by sa namáhal

romino
20. apr 2025

Ja co poznam pripady, tak to neboli financie. Niekto pohodlnost, niekto roky preflakal v zahranici, vratil sa do domu k rodicom co medzitym ochoreli, ..dalsi da sa povedat aj psych. problemy.
Snad kazdy z tychto nejaku nehnutelnost a / alebk financie aj maju ...aj tak su doma s rodicmi. Vzdy priklady takych co vyrastali vo velkych domoch zo socializmu, kde teda je priestoru a priestoru ..mozno im je aj divne tam nechavat rodicov osamote

marisha1982
21. apr 2025

Podla mna je problem vo vychove. Ked mladi doma maju dobry priklad fungujucej rodiny, fungujuceho vztahu rodicov, tak sami maju motivaciu dosiahnut podobne ciele. Ale ked doma vidia, ze matka sa ide po praci ustvat v domacnosti, obskakovat muza a deti, zatial co muz sa hodi po praci na gauc k telke, tak z takeho prikladu si potomkovia zoberu toto: 1. Dcery sa tomu budu chciet vyhnut a nebudu chciet skoncit ako ich matka-otrok. Nebude motivacia zalozit si vlastnu rodinu. 2. Synovia budu ocakavat, ze povinnosti maju iba zeny, a takito chlapci budu mat problem najst si aj partnerku, ktora bude ich spravanie akceptovat.
My, rodicia vstepujeme svojim prikladom hodnoty do povedomia svojich deti. Ak nase hodnoty budu sudrznost rodiny, pracovitost, skromnost, vzajomna pomoc, tak tieto hodnoty preberu aj nase deti a nebudu sa bat osamostatnit.
Je potrebne ucit deti cim skor pomahat s domacimi pracami, prestat delit pracu na zenska/muzska. Chlapci musia tiez vediet udrziavat domacnost, varit si, prat, ozehlit. A dievcata treba tiez viest k tomu, aby boli nezavysle na chlapovi, aby neboli v buducnosti v situacii, ze budu musiet akceptovat kretenov ako partnerov.
Dalsiu vec, ktoru ja osobne chcem naucit deti, je odkladanie si penazi od puberty, a ich investovanie
(do fondov, akcii). Motivovat deti, aby si nasli brigady, a sami si zacali zarabat na "vylepsenie vreckoveho". Toto velmi nakopne ich sebavedomie, doveru vo svoje schopnosti. Heslom vo vychove mojich deti bude: "praca slachti".