icon

Ako pomôcť priateľovi, ktorý je alkoholik?

17. okt 2024

Ahojte, moj priatel je asi alkoholik, ale ako mu to povedat, aby sa uvedomil. Alebo sa neuvedomi nikdy? Bude to horsie? Mame ist od seba?
S priatelom spolu byvame a mame dobre aj zle dni. Ale snazime sa vzdy byt ba seba dobry. Je vychodnar, pouzijem toto ako blbu obhajobu. Ale poslednou dobou som si vsimla, ze stale ked ma volno musi mat aspon pivo, o dost viac piv. Ak nejde na nocnu do prace, uz je to aj tvrdy alkohol. Co si sam otvori flasu a vie aj polku vypit, na dalsi den dalsiu polku. Moj priatel nevie kedy ma klapku a dost, takze klasika rozbyte veci, povylievane, bordel vsade. Ked ide s kamosmi na pivo, tak skoncia u nas vsetci aj s tvrdym alkoholom. Pletu sa im jazyky a zaspia na gauci...
Ako mu mam vysvetlit ze toto nie je ok, ze uz to s alkoholom hroti aby som ja ,,neprehanala,,. Ale tak aby to pochopil?

Za kazdu radu a skusenost dakujem.

petracandle
17. okt 2024

Zbytočne drať klávesnicu..toto je buď zas troll alebo je baba evidentne úplne vytretá a bude veriť, že sa zmení a ešte si nechá od prašivého alkoholika urobiť 2 deti a zničí život sebe aj im!

earlgrey
17. okt 2024

Je jedno, či je to muž alebo žena, ja len nechápem, ako dokážete ľahnút do postele s človekom, ktorý je ozratý, smrdí a nedajbože s takým človekom mať aj sex a dokonca takého človeka milovať. Mne je na grcanie len keď o takých ľuďoch čítam a nie to zažívať. Veď to musí byť hrozné 🤢

grof_monte_christo
17. okt 2024

Dievča, ty skončíš veľmi zle. Co ty dokážeš tolerovat. Ešte sa bojíš, ako mu povedať, ze je ožran, aby si to náhodou neprehnala a ešte ta aj pochopil. Niektoré príbehy na MK ma neprestavaju fascinovat.

misicka31
17. okt 2024

Takému nevysvetlíš,pokiaľ sám nebude chcieť priznať si to....ber nohy na plecia a padaj preč...

tiezjedna
17. okt 2024

On nikdy nič racionálne nepochopí a ty si pokazíš život. Tvoja voľba.

olimuc
17. okt 2024

Utekaj… alebo ostan urob si dieta a stazuj sa na pokaslany zivot, potom si mozes buchat hlavu o stenu aka si bola hlupa. Nemas kde byvat alebo ma vtaka zo zlata 🙈To, ze je z vychodu nie je ospravedlnenie byt alkoholikom.

sofia1979
17. okt 2024

Utekaj kade ľahšie

komplikovana
17. okt 2024

bohuzial, nemas tu "moc" mu vysvetlit aby to pochopil. Ak sam nebude chciet ty nezmozes nic. Po vlastnych skusenostiach, s alkoholikom nikdy viac. Lepsie to nebude. Ty ani nemas co prehanat. Jednoducho netolerujes alkohol u partnera. Preco by si mala akceptovat jeho alkoholizmus?

benimnadir
17. okt 2024

Chceš racionálne vysvetliť alkoholikovi, že je alkoholik? Možno to vie a je s tým v pohode, podľa tvojho opisu situácií si on žije best life a ty sa trápiš v tomto vzťahu jediná. Časom pochopíš, že láska je málo. Závislému človeku môžeš hovoriť čo chceš, on nechce počúvať. Ako ty nás.

thirstymonk
17. okt 2024

Alkohol je metla. Otázne je, či s tým človek chce niečo robiť. Ak nie, lepšie bude pre teba odísť, kým sa ešte dá (nemáte deti, nie ste manželia,...). NEčakaj, že po svadbe sa všetko zmení ako šibnutím čarovného prútika. Práveže bude horšie.
Pozri si štatistiky. Z tisíc alkáčov sa zmení jeden jediný. Myslíš, že to vychádza akurát na tvojho? Môžeš sa porozprávať, ak má správne nastavené priority, odstrihne sa od "kamarátov", ktorí ho tiahnu ku dnu... ja som to urobil, keď som mal 17.

Dotiahnuť opitych kamaratov domov k tebe je fakt topka. Ešte dúfam, že majú tí kamaráti aspoň slizké reči na tvoju adresu.

princkrason
17. okt 2024

Je to marný - Je to marný - Je to marný
Ale platí, že raz závislý, navždy abstinujúci závislý... ak sa z toho dostane , ale štatistisky sa z toho nedostane ...

januska12323
17. okt 2024

Nechápem či si tak zamilovaná alebo nesebavedomá keď toto čudo trpiš a chceš meniť. On problém nemá a ak mu nevadia ani rozbité veci môžeš byť rada, že nerozbil zatiaľ teba. Daj mu ultimátum, ktoré aj tak nevydrží a choď o dum dal.

ronie338
17. okt 2024

Nevysvetlis to je najhoršie. A nejak. Ja som s takým chalanom chodila. Každý deň po práci pivo, cez víkend ozieracka. Keď som mu povedala aby už nepil ze chcem ísť domov naschvál si ešte dal absint. Mali sme dohodu ze jeden víkend v mesiaci pôjdeme niekam. Šli sme 2x. Potom už len s kamošmi a piť . Aj kamoš najlepší mu vravel ze už stačí a on naschvál ešte pil. Aj jeho mama píla. O nej vravel ze je alkoholické ale o sebe to počuť nechcel. To nebola pravda. On toľko nepije. Ja som v tom období si prechádzala ťažkými zdravotnými problémami a keď som sa z nich dostala nemala som už energiu na to aby som riešila jeho chlast. Priateľovi neter si vzala alkoholika. Ukázal sa keď ostal na PN. Pije od rána. Ale ved to je len víno....

shee11
17. okt 2024

Prečítaj si o spoluzávislosti. Vypočuj si dobré podcasty napr

https://www.youtube.com/watch?v=TwnHZ-rn0UE

Psychiatrička Paulinyová: Partnerky alkoholikov trpia ilúziou, že im dokážu pomôcť

https://www.youtube.com/watch?v=t7qX33YckDs

Keď sa z pitia stane problém: O alkoholizme rodičov

https://www.youtube.com/watch?v=ROw1SGQSvvI

Vyrástla v dysfunkčnej rodine: Otca vyťažoval alkohol, matku otec
Zlož si ružové okuliare.

hellwant
17. okt 2024

@thirstymonk Uff ty si mal v 17 kamosov az takych pijanov? To si ani predstavit neviem. Uz v tak mladom veku.
No dobre si spravil.

deedol
17. okt 2024

uz so napisali aj vsetci ostatni, ale opakovanie je matka mudrosti.
neexistuju take slova, ktore by si mu mohla povedat, aby sa uvedomil.

kvadrinkaaa
17. okt 2024

Ak si myslíš, že ho zmeníš alebo nebodaj ho zmení dieťa (🤣), tak si na omyle. Zbalila by som sa a adios.

cacianka
17. okt 2024

Ako mu to povedať, vysvetliť ? Otvorene.
Ale aj keby si použila všetky jazyky /reči sveta, nebude ti rozumieť. Lebo nechce !
Alkoholom prepita hlava nechce !
Skúsiť môžeš, viac x sa v kľude, keď bude striezvy porozprávajte, predtým ho nafot ako ožratý spí, aj s tými kamošmi, natoč ako blaboce a čumi kalnym zrakom, viac x to urob, nazbieraj fotky a videá, a ukáž mu to. Bude ti hovoriť že to preháňaš, že on taký nie je, že to má pod kontrolou, že môže prestať kedy chce....
Iba plané reči alkoholika, lebo on už alkoholik je a ťažký !
Možno bude chvíľu sekať dobrotu, hrať sa na chrumkavého, ale keby si prezreli jazdy centimeter bytu, nájdeš schovaný chlast na miestach, že sa ti zjezia vlasy.
Neverím že sa na tvoj podnet zmení, pôjde na liečenie, tak ti dobre radím - zvažuje urgentne rozchod.
To ti vraví žena s praxou 45rokov s alkoholikmi

culienka
17. okt 2024

Mozes mu dat mu dáky čas, aby si rozmyslel ci sa chce liecit aj vyliecit a podmienku dokedy tak urobí a pomôcť mu s tým alebo odísť hneď. Píšem preto ze viem o jednom co sa vyliečil. Potom musí byť abstinent do konca života. Ale závisí to od neho.

nikanu
17. okt 2024

Ak máš čo i len trocha hrdosti, tak odíď. Nenechaj si pokaziť život 🙏 Takíto ľudia sa skutočne nemenia a ak áno, tak je to len mizivé percento. Bude to len horšie, ver mi. Mám v rodine alkoholika a dopadol veľmi zle.

autor
17. okt 2024

@ina2405 v kratkosti nemam na vyber. Keby chcem odist k mame, byva velmi daleko a tuto mam pracu. Nemam ku komu ist.

negymama
17. okt 2024

a preco by si mala stale ist k niekomu? to sa nevies uzivit a byvat sama?
alebo ak zdielane ubytovanie tak s nejakou kamoskou?
X ludi byva v izbe v zdielanych bytoch a funguju.
Navliect si na krk opilca je anti podpodpora.
Mala som otca alkoholika.
Nikdy ziadne racio na zavislost nefunguje. Ak s tym racionalnym presvedcovanim prezenies a budes ho tlacit aby sa vzdal drogy, tak potom budu rozbite nielen vase veci ale aj tvoje usta ci nos ci oko ci ruka...😖
ak beries alkoholikovi flasku, si jeho nepriatel, to si zapamataj.
moja suseda ma muza co pije, pije vela a vela, tvrdy alkohol, vino a pivo je len na zapitok prenho. Ona ho necha, nehada sa...prepija vyplatu, medzi smenami len spi , ziadne rodinne zazitky nic. jedine ze nie je agresivny,
Nema ani vodicak, lebo by nevydrzal bez alkoholu a nafukal by.

koniarova
17. okt 2024

A čo ty nepracuješ? Nevieš sa postarať sama o seba?

luciaruz
17. okt 2024

Tak sa osamostatni! Prenajmi si trebars aj malu izbu. To akoze si pokazis život s alkoholikom, lebo vraj nemas ma vyber? Ty sa spamataj dievca, ale rychlo. Ja nechapem tento typ zien. Potom tu budu vypisovat o par rokov, aky maju tazky zivot. No holt, ako ste si spravili, tak mate. Alkoholikovi nevysvetlis, ze je alkoholik. NIKDY.

jaskolka
17. okt 2024

Ty s nim bývaš, lebo nemáš na výber? A prečo by si mala ísť k mame? Si dospela, tak prečo máš pocit, ze "musíš" byť s niekym?
Veď píšeš, ze máš prácu, tak máš aj príjem. Nájdi si podnájom, aj zdieľaný byt, kopec mojich kamošiek tak bývalo aj po 30tke a začni žiť normálne život ako samostatná osoba. Nie niekto kto je "závislý" na ožranovi.
A ešte k otázke - nikdy v živote alkoholikovi rozumne nevysvetlis nič. On nevidí svoje pitie ako problém, tak to vidíš iba ty. Čiže môžeš aj básne mu recitovať, on piť neprestane a ty si zničis najkrajšie roky.

negymama
17. okt 2024

Presne baby dobre jej pisete.
a ked takto chlasce ako mlady clovek bez velkej zataze...len praca a oddych. Kolko este bude pit ked sa alkoholizmus vekom rozvinie do krasy, pridu stresy ako deti, hypoteka, strata prace /alkoholik casto straca pracu/ choroby atd.

martinadomianova
17. okt 2024

Dobrá rada - OD TAKÉHO RUKY PREČ. Videla som čo robí s ľuďmi alkohol a nie je to zrovna pekný pohľad. A ešte to trpieť, tak to ani náhodou. Otčimov otec bol pijan, bordelár a k tomu fajčil jednu za druhou. Tak aj skončil. Prečo to trpela jeho manželka celé roky je mi doteraz záhadou. Aj ex kamoši pili. Preto sú ex. Vieš si predstaviť, žeby si s takým mala nebodaj dieťa ? Ved by všetko prepil, o nič sa nestaral. A o dieťa už vôbec nie. Nezahadzuj s takým svoj život.

libusak
17. okt 2024

Povedz mu, ze ti toto nadmerne popijanie vadi a nemas v plane to tolerovat. Hotovo

alexnina777
17. okt 2024

Čiže obetuješ svoj vlastný život s alkoholikom a jeho partiou ožratých kamošov lebo tvoja mama býva ďaleko a ty tu máš prácu? prečítala si si podrobne vetky komentáre? Ak sa rozhodneš pre život s alkoholikom, čaká ta peklo.. nič mu nevysvetlíš, lebo alkoholizmus je choroba… naštuduj si niečo o tom

hopsas
17. okt 2024

Zbytočne tu špekulujes nad tým ako mu to racionálne vysvetliť. Podľa mňa je ťažký alkoholik. Ten ťa počúvať nebude. Pijatika mu je prednejšia a ty zle skončíš ak neodídeš. Ale bodaj by som sa mýlila a on zajtra prišiel a povedal že - počuj draha už nebudem piť lebo to preháňam. ...