Ako pomôcť rodine?
Viem ze je tu toho uz vela, ale mam otazku na ktoru by som rada vedela nazor od nestranných ludi.
Nebudem presne pisat kdo a co , ale mam v rodine zenu, ktora ma 6 deti. Jej manzel pracuje v ustave pre postihnute deti ako skladnik, ona ako opatrovatelka. Su veriaci, chodia do kostola aj s detmi. Najstarsi syn ma 22, po rozchode s partnerkou preziva tazke obdobie. Dalsi syn ma 20, prerusil studium na vysokej a zacal pracovat. Najstarsia dcera ma 18, priatela s ktorym planuje momentalne buducnost a aj jej studium je neiste a chce zacat pracovat. Ostatne dcerky maju 16,12 a 7. Viem , nie su najmensie, ale problem je v tom, ze zena bola Slovenka a vydala sa za Cecha a kedze mal rodinu v Cechach a od rodiny "vyhodne" kupili nizky , stary kamenný dom a kedze deti prichadzali jedno po druhom, nebol cas na stavbu nového, alebo extremne prerabky a nastahovali sa. Ale co cert nechcel, dom je odspodu neizolovany, vsade je citit a vidiet plesen na stenách. Dokonca aj oblecenie v skriniach pachne. Matrace na posteliach deti boli uz koli plesniam menene a stav domu sa kazdym rokom zhorsuje. Manzelia maju obaja uz nad 40-ku a tak im pozicku banka neda aj koli nízkemu prijmu. Obaja poctivo pracuju a pomahaju tam kde to najviac treba, aj ked sami ziju v otrasných podmienkach! Boli sme u nich na navsteve po 7 rokoch, ale bolo mi do placu z toho ze deti vyrastaju v takom prostredi, stale su chory, penazi nemaju, oblecenie dostavaju od druhych a platy oboch vijdu na platenie zakladnych veci ako su potraviny, voda, plyn a pod. Na prerabanie nie su financie a obaja rodicia su nie len v rokoch kedy im dochadzaju sily, ale aj po psychickej stranke maju dost. Vsetka rodina v Cechach sa ich strani a rezignuje. Nikto im neni ochotny podat pomocnu ruku a tak sa mamicky a buduce mamicky pytam:
Strasne im chcem pomoct a je mi do placu z ich podmienok byvania. Kludne si vezmem k sebe deti aj na 2-3 mesiace ak by chceli nejako zlepsit svoje podmienky, aby mohli prerabat, alebo asi najlepsie zburat ten hnusny splesniveny barak a postavit novy. ☹ Ako im pomoct? Nasli by sa tu nejake dobre duse ktore by boli ochotne prispiet financne alebo aspon poslat oblecenie pre deti ktore maju?? Prosim Vas zeny, kludne Vam poslem cislo uctu a poslite korunky. ☹ Rodinka chodi kazdy rok na cele letne prázdniny na Slovensko k rodine a deti su u starych rodicov, kym rodicia chodia do prace v Cechach. O to viac ma to hneva, pretoze su mi velmi blizky a mam rada vsetky ich deti. Maju sa navzájom radi a pomahaju si.
Poslem ochotnym prispiet cislo uctu a ak by ste mali to srdce poslat aj 1 euro, stale lepsie ako nic a peniaze predam rodine cez pradniny kedy pridu zas k starym rodicom. Alebo adresu kde posielajte oblecenie. Dakujem aj za ochotu , aj za odpovede a rady.
PS: Len napisem ze nasa pivnica kde byvame s manzelom je v lepsom stave ako ich dom kde vyrastaju ich deti. ☹
@luciaholincova mozno pomoc nepotrebuju,len ty to tak vnimas.
@luciaholincova ja sa pridávam k @bosoriak ...tvoji známi si za svoju situáciu môžu sami, to je holý fakt... tie decká za to nemôžu a je mi ich úprimne ľúto, ale čo im to dá do budúcna, ak my sa im teraz vyzbierame hoc aj na nový dom? nič, len toľko, že budú vedieť, že vždy sa nájde niekto, kto ich problémy porieši za nich... takto sa nikto nikdy zodpovednosti nenaučí, keď dostanú nové ako na striebornej tácke... možno ich dnešná situácia tie deti nakopne k tomu, aby sa v živote viac snažili a nemuseli len živoriť... a že kondóm nie je smrteľný hriech...
btw. spomínaš, že rodina sa im otočila chrbtom - prečo? nie náhodou preto, že už sa im napomáhali dosť a nikam to neviedlo?
@luciaholincova prepac, ale mne taha na 40tku a necitim sa, ze by som mala vysoky vek.. dokonca banka by mi poskytla uver minimalne v hodnote rekonstrukcie.
Suhlasim s nazormi vyssie.. im to asi tak vyhovuje. Ich situacia vobec nie je neriesitelna.. Syn 22 rokov po rozchode s priatelkou.. aky vplyv to ma na pomoc rodine, ked pravdepodobne pracuje, druhy to iste, dcera tiez. 5-ti ludia budu zarabat.. v com je problem?
Ak je dom katastrofalny, staci ho predat a ist do bytu.
Definuj - maju nizky prijem..
@sissy27 ved to,bohvie co tam je..vsak aj ona pise,ze tam boli po 7 rokoch. Verim,ze je to sok,ale su ludia,co taketo veci neriesia.
Najhorsia je nevyziadana pomoc.
No neviem...načo potom toľko detí,ked ich nemajú z čoho živiť,obliekať,vyučiť???...aj ked sú veriaci,mohli sa zamyslieť nad tým,že z čoho tie deti potom "vychovať"???!!!!Súhlasím s "bosoriak",že je ťažko radiť a pomáhať...Boli by to iné ak by na tom boli finančne lepšie a tak by mali tých 6 detí.Nejdem nikoho odsudzovať,no som toho názoru,že jednému dieťaťu(max.dvom) vieš zabezpečiť všetko,čo potrebuje,ale u 6 detí je to už ťažké-hlavne ked nie je z čoho....
a uplne najlepsia je poznamka - dam vam cislo uctu a ja im to dam potom ked pridu na SK... Viete co, dam vam aj ja svoje a kludne posielajte.. ja to dam znamym, co sa podla mna maju zle.. 😉
Deti, ktoré su dospelé by sa mali pozbierať a pracovať a pomôcť rodičom. Ja so sestrou pomáhame mame stále, keďže býva sama...môj názor.Majú 3 dospelé deti, každé keby zarobilo niečo, tak by si mohli pomôcť.
Pridavam sa tiez hodim cislo uctu.Ja si to necham pre seba.Nebudem orodovat za druhych.
@luciaholincova Možeš skúsit napísat do modrého z neba alebo neviem ako sa to teraz bude volat, vraj Vilo niečo podobné chystá, lebo tu na MK ti asi nikto neprispeje, možno ešte tým oblečením áno ale peniaze nečakaj, ja si tiež myslím, že si za to možu sami, načo mali tolko detí, ked nemajú na základné veci ako je oblečenie a normálne bývanie? Poznám vela mamičiek, ktoré váhajú či mat druhé alebo tretie dietatko kvoli finančnej situácii a ako sa tie majú cítit? Staršie deti možu íst do práce, plus čo rodičia zarobia a to by im mohlo stačit na slušnejšie bývanie, lebo prerábkou sa plesne asi nezbavia.
@anatalia77 😀
@janickacrazy ak som dobre pochopila,tak rodina sa nachadza v Cechach,takze asi tazko Modre z neba..
@luciaholincova teraz ma napadlo,vyhladaj si ceske stranky s mamickami,tam by si mozno skor pochodila.
Cim nechcem povedat,ze nesucitime,ale je to od ruky..
@anatalia77 jaj tak to som dajako prehliadla, sorry, no možno aj tam majú dačo podobné či nie?
@anatalia77 jak od ruky...mas posielat handry, alebo prachy... 😀 . A skus netrafit velkost...Hlavne ak ty nosis napr. 38 a pani v "rokoch" 44
@luciaholincova skus do v siedmom z neba relacii mozno pomozu,ale aj ja mam otazku tolko deti naco????
@janickacrazy neviem..ale podstatou je,ze sa musia zmatozit sami.Toto tu my pripada,ze riesi len lucia.A oni mozno v klude opekaju burty.. 😀
kondomy forever!!! 😀 😀 😀
@sisaha ooo,prepac,nedoslo mi..
Mna konsternovalo slovicko "nestranny",a odvtedy som zacyklena 😀
mozem aj ja pridat c.uctu? t 😀 mam len 2 deti 😒 😀
@sisaha presne ako píšeš:rozchod s priateľkou nesúvisí s pomocou v rodine.Zato,že je po rozchode,nemôže ísť pracovať a pomôcť finančne rodičom,alebo čo???!!!!My nie sme na tom finančne zle(jasné,že by to mohlo byť lepšie),ale mne stačí jedno dieťa:viem,že jednému viem dať všetko,čo potrebuje,ešte sa dá aj dvom,no kto už má tri,tak ten si peniaze musí zadeliť(alebo na tom musí byť finančne veľmi dobre-podľa mňa)...ale že šesť detí a peniaze žiadne????!!!!To,že sú veriaci,je len akási výhovorka.Aj ja poznám silno veriacu rodinu a tá má len dve deti-takže asi tak!!!!
Tak problém je halvne to, že aj ak táto rodina naozaj existuje, tak či sú si vôbec vedomí, že sa o nich niekde píše a zháňa pomoc...Ja viem, že platy v soc. sfére sú nízke, ale verím tomu, že v rodine, kde sú obaja rodičia zamestnaní, sa dokážu postarať o potreby už v podstate len 3 detí...Že je dom zničený a nemajú na rekonštrukciu ešte neznamená, že deti sú hladné a otrhané...
@luciaholincova A im to nevadi ako ziju?Nechcem tu omielat otrepanu frazu"kazdy si je strojcom svojho stastia"ale je to tak, az na vynimku choroby a smrti.Preto nechapem preco to riesis ty , ci ta poziadali o pomoc?A inak super poznamky( aj ja poslem cislo svojho uctu)
@luciaholincova nerozumiem tvojej poslednej vete...ty byvas s muzom v pivnici?
@sisaha 😀 😀
@luciaholincova prispej im ty ked to tak potrebujú!skoro kazdy potrebuje pomoc a nepíše na koňa a este s tym účtom 😖
@bosoriak
@anatalia77
@sissy27
@sisaha
@jaroska
dakujem za rady a aj za " rady" , rodina zial nevie ze tu nej pisem a ani nechcem aby to vedela, kedze sama sa stretava z ludmi ktory nimi opovrhuju - asi ako aj tu niektore. Je mi to rodina velmi blizka, avsak vzdialenostou vzdialena. Ziadala som a budem ziadat o pomoc aj v Modrom z neba, len tiez sa bojim ze kazdy ich zavrhne, ako aj tu, mavne rukou a pojde sa dalej. Nevadi, ja poskytnem aspon to ubytovanie pre ich deti na par mesiacov ak by sa dalo prerabat. Aj ked ako som vyssie pisala, prerabka PLESNIVEHO, domu a mokrých zakladov je skoro nemozna. A tym nemyslim pliesen v rozmere 10x10 cm , ale kompletne splesnivene okolie vchodových dveri, prasknuta strecha a vsade neprijemny zapach. Dala by som aj fotku, ale uprimne povedane, kto by sa chcel v takom prostredy s niecim takym v pozadi fotit? A ano, nemali mat tolko deti, ale zial matka prekonala aj 1 potrat a ako mamicky ktore nemozu mat deti, zle to znasala. A urcite to nevnimam len ja tak ze potrebuju pomoc, ale povedalo to viac ludi co bolo nezavezne na nasej navsteve u nich na navsteve. A zial, ludia co pracovali s postihnutými detmi, co myslim je málokto, alebo skoro nikto, vie ze je prijem za vykonanu pracu je velmi slaby. Neviem to presne ale len z pocutia viem ze cini od oboch rodicov cca 25 000 ceskych korun - 911 euro. A z deti pracuje len jedno, ostatny su skolopovinny, alebo studuju.
A prosim, zdrzte sa ironických poznámok, tych si rodina uziva dost aj z okolia.Dakujem
@luciaholincova tak nech neštuduju nech pracuju ked je to tam tak strašne zle
@mirkamirko0809
A kde b si ty ziadala o pomoc tak aby o tom rodina nevedela? Na Facebooku? Akoze naco tu je potom Modry konik ak nie aj na diskusiu, rady a pomoc? Ved som tu neni jedina co ziada druhych o pomoc. A chcela som len vediet kolky budu ochotny pomoct ale vidim ze tu budem pomaly ukamenovana za to ze som ziadala pomoc pre druhych. A uz sa necudujem ze v dnesnej dobe nikto nechce pomoct druhym ked ma za ochotu pomoct, pocuvat same neprijemne reci a osocovanie. Len nech sa kazdemu vrati 100 - krat to co cini druhym. A za to ze pracuju v ustave pre postyhnutych , neznamena ze si oni sami nezasluzia pomoc.

@luciaholincova Ked to je take klasicke. Su veriaci, takze nemaju antikoncepciu. Takze namiesto abstinencie privedu na svet 6 deti. A potom byvaju v dome, na ktory nemaju. Tazko radit a tazko pomahat. Je tu mnoho zien, ktore by chceli 6 deti, ale nemaju na to, tak ich jednoducho nemaju. Neviem, ci ti niekto pomoze.
Ja poradim: nech predaju dom, vezmu si uver a idu niekam inam. Ak maju nizke prijmy, treba sa zamestnat inde s vyssim prijmom. Deti co su dospele, no, doba je taka, ze ked na to nemaju, tak nestuduju. Studovat sa da zacat znovu aj neskor.
Jednoducho si myslim, ze kazdy z nas si sam spolupracuje na svojom osude. Trosku ine su zbierky ak niekomu ochorie dieta alebo blizky clovek, tam to chapem, to sa ovplyvnit neda. Ale veci, ktore trapia tvojich znamych sa veru ovplyvnit daju. Mozno vyznievam ako cynicka obluda, ale skutocne sa treba zamysliet nad tym, za koho a o co ziadas.