icon

Ako pomôcť rodine?

luciaholincova
26. máj 2014

Viem ze je tu toho uz vela, ale mam otazku na ktoru by som rada vedela nazor od nestranných ludi.
Nebudem presne pisat kdo a co , ale mam v rodine zenu, ktora ma 6 deti. Jej manzel pracuje v ustave pre postihnute deti ako skladnik, ona ako opatrovatelka. Su veriaci, chodia do kostola aj s detmi. Najstarsi syn ma 22, po rozchode s partnerkou preziva tazke obdobie. Dalsi syn ma 20, prerusil studium na vysokej a zacal pracovat. Najstarsia dcera ma 18, priatela s ktorym planuje momentalne buducnost a aj jej studium je neiste a chce zacat pracovat. Ostatne dcerky maju 16,12 a 7. Viem , nie su najmensie, ale problem je v tom, ze zena bola Slovenka a vydala sa za Cecha a kedze mal rodinu v Cechach a od rodiny "vyhodne" kupili nizky , stary kamenný dom a kedze deti prichadzali jedno po druhom, nebol cas na stavbu nového, alebo extremne prerabky a nastahovali sa. Ale co cert nechcel, dom je odspodu neizolovany, vsade je citit a vidiet plesen na stenách. Dokonca aj oblecenie v skriniach pachne. Matrace na posteliach deti boli uz koli plesniam menene a stav domu sa kazdym rokom zhorsuje. Manzelia maju obaja uz nad 40-ku a tak im pozicku banka neda aj koli nízkemu prijmu. Obaja poctivo pracuju a pomahaju tam kde to najviac treba, aj ked sami ziju v otrasných podmienkach! Boli sme u nich na navsteve po 7 rokoch, ale bolo mi do placu z toho ze deti vyrastaju v takom prostredi, stale su chory, penazi nemaju, oblecenie dostavaju od druhych a platy oboch vijdu na platenie zakladnych veci ako su potraviny, voda, plyn a pod. Na prerabanie nie su financie a obaja rodicia su nie len v rokoch kedy im dochadzaju sily, ale aj po psychickej stranke maju dost. Vsetka rodina v Cechach sa ich strani a rezignuje. Nikto im neni ochotny podat pomocnu ruku a tak sa mamicky a buduce mamicky pytam:
Strasne im chcem pomoct a je mi do placu z ich podmienok byvania. Kludne si vezmem k sebe deti aj na 2-3 mesiace ak by chceli nejako zlepsit svoje podmienky, aby mohli prerabat, alebo asi najlepsie zburat ten hnusny splesniveny barak a postavit novy. ☹ Ako im pomoct? Nasli by sa tu nejake dobre duse ktore by boli ochotne prispiet financne alebo aspon poslat oblecenie pre deti ktore maju?? Prosim Vas zeny, kludne Vam poslem cislo uctu a poslite korunky. ☹ Rodinka chodi kazdy rok na cele letne prázdniny na Slovensko k rodine a deti su u starych rodicov, kym rodicia chodia do prace v Cechach. O to viac ma to hneva, pretoze su mi velmi blizky a mam rada vsetky ich deti. Maju sa navzájom radi a pomahaju si.
Poslem ochotnym prispiet cislo uctu a ak by ste mali to srdce poslat aj 1 euro, stale lepsie ako nic a peniaze predam rodine cez pradniny kedy pridu zas k starym rodicom. Alebo adresu kde posielajte oblecenie. Dakujem aj za ochotu , aj za odpovede a rady.
PS: Len napisem ze nasa pivnica kde byvame s manzelom je v lepsom stave ako ich dom kde vyrastaju ich deti. ☹

altaya
26. máj 2014

Cele to nejako smrdi. Internet je plny podvodnikov a zufalych ziadosti typu "prosim pomozte, manzel prepil majetok, hrozi nam exekucia, mam 5 deti, som tazko chora, nezamestnana. Peniaze prosim zaslat na c.u...". Neverim ze by sa nasiel rozumny clovek ktory by poslal peniaze len tak "do neznama".

maura
26. máj 2014

@altaya ja som pred par dnami tak do neznama poslala 50eur lebo že žiju v strašnich posmienkah a dnes som sa onej dozvedela že ona klame a zbiera na dovolenku 😠

sisaha
26. máj 2014

@luciaholincova ok, tak jedno dieta pracuje.. aky je jeho prijem? Ak rodina nema uver, to 25 tis. czk prejedia? Mesacne poplatky tiez nemozu byt take vysoke. Co ten 22 rocny, ktory sa rozisiel s priatelkou? Chodi na VS? Dospela dcera ma neiste studium, chce ist pracovat..to su styria dospelí ludia, ktorí môžu priniesť domov peniaze.
My ich tu neosocujeme, ziju si svoj život. Ty si sa rozhodla, ze budes za nich žiadať pomoc. Nikto ich pritom nepozna - iba ty. Preco ziju v katastrofalnych podmienkach? ten dom zacal plesniviet iba teraz? asi bol taky odjakziva - naco tam sli? naco robili jedno dieta za druhym? Mne treba prerobiť kupelnu - mam teraz urobit zbierku? kazdy sa prikryva takou perinou, na aku ma. Su tam ludia so zdravými rukami..

sisaha
26. máj 2014

@maura a preto netreba verit kazdemu...

altaya
26. máj 2014

@maura na chybach sa clovek uci...alebo takto: clovek sa na vlastnych chybach uci, na chybach cudzich si buduje karieru...sa hovori. Dnes je to tak, ludom sibe, internet je miestom na podvody. A este ked vidis take ze "prosim pomozte" a osoba hned vyblafne nacteba cislo uctu kam mas poslat peniaze...

maura
26. máj 2014

@altaya ano ja už som sa poučila ,a už nepošlem nikomu ani 1cent pokial neuvidim že tie podmienky su naozaj zle

maura
26. máj 2014

@sisaha no teraz to už viem

janickacrazy
26. máj 2014

@luciaholincova No 911 eur nie je zase tak málo, ved tu je kopa rodín kde je žena na rodičáku čiže nejakých 200 éčiek a muž zarobí dajme tomu 500 a majú dve alebo tri deti a žijú normálne, majú čo jest a bývajú v normálnom byte a nie v plesnivom dome, snažia sa, aby sa mali ich deti dobre a nie len natrčit ruku a pomožte. Možno to myslíš dobre, ale niekedy je lepšie aj nepomoct. Moja známa mala v rodine takých chudákov, čo neboli schopní sa o seba postarat, len deti vedeli robit, všetci im nosili veci, jedlo, a tí si na to tak zvykli, že sa už o nič nesnažili. Neskor ich to prestalo bavit, prestali pomáhat a až potom tí dvaja boli nútení íst do práce a niečo konečne robit, aby neumreli hladom a to myslím doslovne.

sisaka
26. máj 2014

@luciaholincova no prepac, ake deti? Ja tam vidim 2 deti 12 a 7 a zvysok su vsetko dospeli (a takmer dospeli) co mozu prilozit ruku k dielu a pracovat, keby vsetci mali len minimalne mzdy, tak ked to daju siesti dokopy ....
Nie, nie je mi takychto ludi luto, vsak nech si maknu, mne tiez pecene holuby do huby nepadaju a ked nerobim tak nemam. Mimochodom moja dcera ma 15 a uz si zaraba popri strednej skole a nie je to preto, ze nam musi pomahat s rozpoctom, ale ja jej to plne schvalujem, aspon si je vedoma, ze peniaze nepadaju z neba a ze sa ovela tazsie minaju peniaze, ktore si sama zarobi ako tie, co dostane od rodicov. Ale v nasich krajoch to nie je zvykom, deticky treba chovat jak v bavlnke pomaly do 30tky, lebo chudence, vsak nepojdu za minimalnu mzdu a uz vobec nie manualne ....
Takze treba "deti" vyhnat do roboty a hned im bude lepsie. Barabiznu mozu predat a mozu si prenajat byt, s prijmom od 6 ludi nebude problem aj nejaky vacsi.

sissy27
26. máj 2014

@luciaholincova nikto nimi neopovrhuje, ale čo si čakala, somárika otras sa? prepáč, ale to je čo, že rovno prásknuť č.účtu a že ty im to niekedy odovzdáš? aj verejné zbierky na dobročinné účely majú svoje pravidlá... ako nehnevaj sa na mňa, oni roky žijú v plesnivom dome, privedú doň 6 detí, lebo veď pánboh dal, deti chcú mať študované, a MY sa o to máme postarať a keď slušne odmietneme, tak sme pomaly za bezcitné hyeny... veď to postráda akúkoľvek logiku, uvedomuješ si to? čo ty vieš, aké príbehy tu máme my za sebou? ktorá zo žien si prešla peklom, nedostatkom financií, dlžobami, zdravotnými problémami? len preto, že tu nevypisujeme srdcervúce statusy a nehádžeme čísla účtov s tým, že každé 1€ pomôže, tak to neznamená, že si žijeme bezstarostne v blahobyte...
ak sú tak veľmi veriaci, nech sa o nich postará cirkev - tam je dosť peňazí a určite v duchu hesla "miluj blížneho svojho" neodmietnu....

lillika
26. máj 2014

@luciaholincova toto nie je o tom,ze ludia nechcu pomahat.ja nepomozem,lebo nemam.ale pytat peniaze od uplne cudzich ludi... 😒 toto sa riesi cez urady,alebo cez televizie a tak...
a aaano,faktom je aj to,ze ked zijem v plesnivom dome a nemam co obliect detom,tak si ich nevyrobim 6!!! 🙄

maura
26. máj 2014

@lillika strašna nezotpovedlnosť od nich

maura
26. máj 2014

@sissy27 dobre napisane

zeriempizzu
26. máj 2014

@luciaholincova prepac, sice smutny pribeh ale: v 40tke im dochadzaju sily????!!!
Do 65 este sihnu hypoteku splatit, nemusi byt na 35 rokov hned!
A inac ta rodina stoji vobec o pomoc ci len ty strkas nos kam netreba?

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@altaya
@sisaha
@maura
Viem aj ja o ludoch co klamu a vyberaju peniaze pre seba. Aj mne sa to vypomstilo. Kto nechce nepomoze, kto chce, preberie veci v skriny, ako som aj ja urobila a posle aspon oblecenie.
@sisaha A ano 25 tis. ceskych sa minie aj na stravu, na plyn , vodu - ved to hadam vies na co, plus skoly detom, oblecenie. Syn co pracuje zarobi cca 10 tis.ale naisto to neviem. Ten co sa rozisiel s priatelkou studuje. a ta dospela dcera len zvazuje ci si urobit nadstavbu po strednej alebo ist rovno do prace. Len pochybujem v dnesnej dobe ze len ako vyucenu v odbore niekto zamestna ked v dnesnej dobe je problem zamestnat sa ked mas maturitu, nie to ked si len vyuceny - a studuje ako kadernicka.Ziju v tych podmienkach reto lebo dostaly "vyhodnu" ponuku na kupu domu, ale preto v úvodzovkách lebo v skutocnosti nebola vôbec vyhodna. Bola tam od zaciatku pliesen , len ako novomanzelia dufali ze to stihnu prerobit a odizolovat aby to viac nevlhlo.Ale zial, prichadzali deti a zamer s prerabkou sa odlozil na neurcito az sa na to uplne zanevrelo.
A ano, nemuseli mat tolko deti, je to pravda, ale teraz ked uz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom a sytuacia sa nadalej zhorsuje, rozhodla som sa sama z vlastnej iniciatívy poprosit o radu alebo pomoc. Je mi asne ze kazdy ma svoje problemy a strosti, aj ja sama sa snazim hladat si brigadu popri materskej a pritom nemam nikoho na opatrovanie deti, tak hladam cokolvek len aby bolo viac penazi na chod domacnosti, stravu, veci pre deti a pod. Nemam problem pomoct, ved sama som im zo svojich veci posielala, tak preco sa nemoze aj tu niekto najst komu veci v skrini zavadzaju? Nechapem. Ale chapem zas to , preco ludia neziadaju o pomoc, su neprajníci, ktory aj chorobu zavidia, len aby sa ich chore deti alebo rodiny nemali lepsie ako oni sami. A to je naozaj smutne a ubohe.

barus77
26. máj 2014

no výhovoriek a výhovoriek prečo sa nemať lepšie... prečo si nenájdu lepšiu prácu alebo sa za ňou nepresťahuju? no to je jedno, ale to s tými deťmi ozaj absolútne nechápem... ja som mala brigády od 17 a od 19 stálu prácu popri VŠ, aj keď som absolútne nemusela lebo rodičia mali dosť peňazí. a u nich deti nemôžu pracovať lebo sa rozchádzajú s priateľmi? uf... nech sa dajú oni sami dokopy, nemyslím si že nejakú pomoc potrebujú... asi tak chcú žiť. veď nemajú malé deti...

barny
26. máj 2014

zacina nova relacia na jojke s vilom v siedmom nebi ci nejak tak, skus napisat tam, tam take pribehy beru dost ( neber to v zlom, to ma napadlo )

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@zeriempizzu Asi strkam kam netreba. Chcela som len pomoct ale . . . asi nepomozem.

lillika
26. máj 2014

@luciaholincova deti neprichadzaju,deti sa robia.takze ked na to nemali peniaze,mali pozastavit vyrobu 😖 .a brigadovat,alebo aj pracovat sa da aj popri VS a aj nadstavbu si dievca moze robit popri praci.takze asi to nie je take vazne,ako sa ti zda...

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@lillika Dala som len navrh. Ale nepisem ze musia, pomoze aj oblecenie, ale asi ani to nikdo nenajde.

alexanotbad
26. máj 2014

@luciaholincova prepac, ja sa povazujem za filantropa, ale toto mi pripada scestne...ziadat pomoc takymto sposob. nepozname Teba, ani tu rodinu a ako vsetci vieme, doba je zla, podvodnikov viac ako dost, tak sa nemozes cudovat, ze sa pomoci takymto sposobom nedockas.
ak su ti ludia realni, tak ANO, maju to tazke, ale nie beznadejne. studium sa da prerusit a k pracujucim rodicom sa mozu pridat obaja synovia a aj nastarsia dcera, ak uz ma po SS.
a drzim Ti palce, aby si sa niekolko mesiacov dokazala postarat o ich 6 deti, ked tu sama na MK hladas moznost si privyrobit.

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@sissy27 Asi mi uslo kde som niekoho niekde nazvala takmer , citujem - "bezcitne hyeny" ??? Nikoho som tak nenazvala a ani nevidim dovod preco niekoho tak nazvat. Chapem ze niekto nechce pomoct alebo nemoze, ved to je kazdeho vec. Len ak by slo o tvoju rodinu, nechcela by si aj ty nejako pomoct? Tak preco si vsetci myslite ze ako ty zas pises - " cakam , somarika otras sa" ??? Ja sa len pytam na radu a kto chce pomoct , pomoze, kto nechce, nepomoze a cita ine clanky, upratuje, vari, venuje sa detom . . . Nechapem zas ja. Ci budem sediet pri pocitaci a rozculovat sa nad niekym kto ziada pomoc pre druhych? Nie. Na to fakt nemam ani chut, ani nervy. Ale respektujem kazdeho nazor aj rozhodnuite, kazdy a svoj zivot, svoje skusenosti, svoj pribeh. Snazim sa tu odpovedat na vsetky otazky, ale kedze som aj v clanku pisala ze som bola u nich po 7 rokoch, neviem na vsetko odpovedat. Pisem si s nimi, alebo volam, tak raz za 3-4 mesiace. A neviem uz vôbec preco by som mala niekoho za nieco osudzovat, ved kazdy nech si zije a kona ako sam uzna za vhodne.

zuzkap2
26. máj 2014

@luciaholincova aj plesnivy, zvlhnuty dom sa da opravit, staci obkopat zaklady domu a dat tam nopovu foliu, ktora stoji cca 1,30/m2. Dnes ludia bezne roky prerabaju svoje domy, len z vyplaty a da sa to. Pri tom ich prijme by to zvladli urcite, len treba chciet.

mamutka
26. máj 2014

dnes je uplne bezne, ze mladi idu pracovat a popritom postupne vystuduju, z toho co si zarobia. neda sa vyhovarat, ze bez VS sa nezamestnaju. Praca do postele nikomu nepride, treba za nou aj cestovat. Hoc aj velmi daleko. A ano, aj cesta, aj podnajom, aj jedlo, vsetko vela stoji. Najdes tu stovky bab, co to tak museli urobit. Deti tvojich znamych maju najvyssi cas osamostatnit sa.
Ak maju roky taky plesnivy dom, preco don rodili deti? Plesne su velmi nebezpecne. Mali byt ti veriaci radsej zdrzanlivi a pracovat na dome, nie detoch. Ano, aj ja by som rada byvala v dome. Nemam na to, som v byte.
Tie ich starsie deti sa mozu vybrat za pracou a rodicia s mensimi nech idu do cisteho maleho bytu. Nech tu chajdu predaju.
Pises, ze dom mali ako vyhodnu ponuku, hold, mne ani vacsine inych tu nikto nic nenukal ani nedal. Ale spominanej rodine sa asi lahko robili deti, ked lahko prisli k streche nad hlavou - a ani si hlavu nelamali, ze to akosi nevyzera dobre.
Myslis, ze im treba pomoct? Pisem ako si to logicky predstavujem - je to dost nednoduche - dospeli von, zit svoj zivot, ostatni do maleho bytu.
A pokial ide o pomahanie druhym - ta tvoja rodina sa mala na to vrhnut, ked lahko prisli k domu, mali sa poobzerat kto potrebuje pomoc a mali si k sebe nastahovat nejaku rodinku co nemala to stastie. Ale to ich asi nenapadlo, najlepsie bolo plodit deti do plesniveho domu.
Pises, ze ci ludom nezavadzaju saty v skriniach - tato rodina nevyzera, ze potrebuje pomoct s oblecenim, ale ak stale nechapes, co ti tu vsetci pisu, tak si asi momentalne moc na tu rodinu citliva a posudzujes to velmi neobjektivne. Naozaj tu posudzujes ludi, ktori vyjadruju normalne nazory a casto presli trnistu cestu aby vobec mali kde zit a ked sa koli streche nad hlavou isli zodrat, aj si ju inak vazia ako niekto kto sa poobzera po hnilej lahko nadobudnutej chajde a povie si - nejako bolo, nejako bude, sup pod perinu... sak Jezisko sa uz postara, aby tak chajda nespadla rovno na kolisku.

jaroska
26. máj 2014

Ako potom mohol jeden zo synov študovať na vysokej škole???Ved je tu písané,že nemajú peniaze...

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@zuzkap2 Konecne dobra rada, dakujem. 🙂

mamutka
26. máj 2014

pises, ze ved si len ziadala radu - dostala si niekolko krat. Aj rada je pomoc. Darmo das tulakovi chlieb, nauc ho radsej vyrobit ho...
Deti nad 18 nech idu robit, uz nie je socik, aby kazdy mohol zadarmo studovat, zial doba sa zmenila.
Rodicia nech nerobia dalsie deti.
Podstatna rada - osveta medzi detmi - nie ze tu o par mesiacov pribudne tema - rodina v biede a dcera caka dieta - ci syn ma tehotnu priatelku, ktoru vyhodili z domu, co s nou v plesnivom dome???
osveta osveta osveta - to nie su kecy o potratoch, ale o rozmyslani. Ked im ako veriacim je aj kondom proti srsti, tak nech su zdrzanlivi. hotovo. najskor faru, potom Maru

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@mamutka Jasne, chapem a ano som citliva na tu rodinu, lebo mam rada ich deti a velmi si s nimi rozumiem. A ano, viem ze urobili nejake chyby ked tam sli byvat ale nedalo mi to nepoziadat o radu alebo pomoc od druhych. Chcela som len vediet kolko ludi by bolo ochotnych pomoct, ved kto by nechcel pomoct rodine s deti?

luciaholincova
autor
26. máj 2014

@jaroska Ano, na jeho studium si uz zial jednu pozicku brali a tu splacaju. :-/

sissy27
26. máj 2014

@luciaholincova ale veď rád a naozaj dobrých si dostala niekoľko - zistiť, či oni sami chcú niečo zmeniť - ak nie, tak je po probléme, ak áno, tak riešením je práca - bavíme sa o 8 osobách, z toho 5 dospelých, ktoré môžu pracovať a prispievať do rodinného rozpočtu, jedna mladistvá osoba, ktorá takisto môže brigádovať a zarobiť si aspoň na svoje vreckové a dve deti, o ktoré sa majú tí 6 postarať... pracovať sa dá aj popri štúdiu, len treba chcieť, smútok z rozchodu s priateľkou sa tiež najlepšie lieči fyzickou prácou... 40 roční ľudia nie sú bezvládni starci, ale ľudia v najlepších produktívnych rokoch preboha !! s ich príjmom by nemal byť problém dostať úver aspoň na základnú rekonštrukciu či zmenu bývania, pretože ešte majú cca 20 rokov do dôchodku 🙂 otázka je, aká bola ich doterajšia platobná disciplína a čo skutočne stojí za ich situáciou... takže aby sme to zhrnuli - kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody... a základ - že v prvom rade by si mali chcieť pomôcť sami, je dosť podstatný...
nenazvala si nás síce doslova bezcitnými hyenami, ale si očividne sklamaná z toho, že euráče neštrngajú na ten účet a ako sme odsúdili a zavrhli a ako sa nám má 100x vrátiť naše konanie... tak pardón, že sme tak sebecké a svoje zarobené peniaze investujeme do svojich domov, rodín a nerozdávame každému, kto si povie...