Ako pomôcť rodine?
Viem ze je tu toho uz vela, ale mam otazku na ktoru by som rada vedela nazor od nestranných ludi.
Nebudem presne pisat kdo a co , ale mam v rodine zenu, ktora ma 6 deti. Jej manzel pracuje v ustave pre postihnute deti ako skladnik, ona ako opatrovatelka. Su veriaci, chodia do kostola aj s detmi. Najstarsi syn ma 22, po rozchode s partnerkou preziva tazke obdobie. Dalsi syn ma 20, prerusil studium na vysokej a zacal pracovat. Najstarsia dcera ma 18, priatela s ktorym planuje momentalne buducnost a aj jej studium je neiste a chce zacat pracovat. Ostatne dcerky maju 16,12 a 7. Viem , nie su najmensie, ale problem je v tom, ze zena bola Slovenka a vydala sa za Cecha a kedze mal rodinu v Cechach a od rodiny "vyhodne" kupili nizky , stary kamenný dom a kedze deti prichadzali jedno po druhom, nebol cas na stavbu nového, alebo extremne prerabky a nastahovali sa. Ale co cert nechcel, dom je odspodu neizolovany, vsade je citit a vidiet plesen na stenách. Dokonca aj oblecenie v skriniach pachne. Matrace na posteliach deti boli uz koli plesniam menene a stav domu sa kazdym rokom zhorsuje. Manzelia maju obaja uz nad 40-ku a tak im pozicku banka neda aj koli nízkemu prijmu. Obaja poctivo pracuju a pomahaju tam kde to najviac treba, aj ked sami ziju v otrasných podmienkach! Boli sme u nich na navsteve po 7 rokoch, ale bolo mi do placu z toho ze deti vyrastaju v takom prostredi, stale su chory, penazi nemaju, oblecenie dostavaju od druhych a platy oboch vijdu na platenie zakladnych veci ako su potraviny, voda, plyn a pod. Na prerabanie nie su financie a obaja rodicia su nie len v rokoch kedy im dochadzaju sily, ale aj po psychickej stranke maju dost. Vsetka rodina v Cechach sa ich strani a rezignuje. Nikto im neni ochotny podat pomocnu ruku a tak sa mamicky a buduce mamicky pytam:
Strasne im chcem pomoct a je mi do placu z ich podmienok byvania. Kludne si vezmem k sebe deti aj na 2-3 mesiace ak by chceli nejako zlepsit svoje podmienky, aby mohli prerabat, alebo asi najlepsie zburat ten hnusny splesniveny barak a postavit novy. ☹ Ako im pomoct? Nasli by sa tu nejake dobre duse ktore by boli ochotne prispiet financne alebo aspon poslat oblecenie pre deti ktore maju?? Prosim Vas zeny, kludne Vam poslem cislo uctu a poslite korunky. ☹ Rodinka chodi kazdy rok na cele letne prázdniny na Slovensko k rodine a deti su u starych rodicov, kym rodicia chodia do prace v Cechach. O to viac ma to hneva, pretoze su mi velmi blizky a mam rada vsetky ich deti. Maju sa navzájom radi a pomahaju si.
Poslem ochotnym prispiet cislo uctu a ak by ste mali to srdce poslat aj 1 euro, stale lepsie ako nic a peniaze predam rodine cez pradniny kedy pridu zas k starym rodicom. Alebo adresu kde posielajte oblecenie. Dakujem aj za ochotu , aj za odpovede a rady.
PS: Len napisem ze nasa pivnica kde byvame s manzelom je v lepsom stave ako ich dom kde vyrastaju ich deti. ☹
@luciaholincova Mala si si vymyslieť lepší príbeh, ešte nejakú rakovinu si do toho mohla zamotať...nejako ti to nevyšlo. Si úplne trápna. Žobreš tu ako posledná chudera. Na takéto niečo ti nikto neskočí. Nikto nemá peniaze na rozdávanie! 😀 😀 😀
dufam, ze sa aspon ich deti poucia a nepojdu v slapajach rodicov...
@luciaholincova A co keby ste sa namiesto vyplakavnia zmobilizovali cela rodina,nakupili aky-taky material a spravili u nich prepadovku a nejaku vikendovu brigadu????????
http://pomocjedendruhemu.sk/ziadost-o-pomoc/
@luciaholincova Skús napísať sem, neviem či sa to vzťahuje aj na Čechy, ale ak nie tak možno budú vedieť o nejakej partnerskej organizácii.
@luciaholincova "A ano, nemali mat tolko deti, ale zial matka prekonala aj 1 potrat a ako mamicky ktore nemozu mat deti, zle to znasala." Toto napises na stranku, kde je celkom dost zien, ktore su na tom rovnako a horsie, ale napriek tomu maju urcitu racionalnu brzdu, ked si clovek povie "Dost, toto neutiahnem." Teraz samozrejme nikto pocet deti neovplyvni, ale bolo by rozumne, aby potencial velkej rodiny aj vyuzili.
Takze zhrnutie rad, ktore tu zazneli:
- dospele deti nech sa zamestnaju, studovat mozu popri praci, prip. prerusit studium a studovat neskor. Aj praca v Lidli za kasou je lepsia, nez ziadna.
- dom predat aj za cenu pozemku, kupit iny dom.
- dom predat, prenajat si velky byt, so 6 prijmami to nebude taky problem.
- pomozte im vy ako rodina. Skutocne niet lepsej solidarity, nez tej rodinnej, to bez kuska ironie. Ty ako blizky clovek vidis, kam peniaze a pomoc idu. Mozno by si aj sama potom prehodnotila svoje odhodlanie pomoct.
- ak chcu prerabat dom, da sa to aj lacno. Treba si o tom vsak nieco nastudovat. Odporucam fora modrastrecha.sk, ostavbe.sk, tzb-info.sk. Nikto nikomu neda zadarmo jednoduchy navod na prestavbu domu, to ti je hadam jasne. Za to architekti a stavebni inzinieri beru pomerne velke peniaze. Da sa to, ale treba do toho investovat aspon vlastnu energiu.
Takze riesenie existuje, len sa on musia pricinit sami a ze tych moznosti maju pomerne vela. Na rozdiel od inych zbierok, kde (ako som uz spominala) napr. dieta ochorie a treba mu na zachranujucu operaciu 100.000 eur. To musis uznat aj sama, ze je to ina situacia.
To im akoze chces nazbierat cca 30tis eur na pre-stavbu domu? Nebud smiesna.. tu je jedine riesenie! PREDAT a ist do bytu. Deti nad 18 do prace a ked sa im zlepsi situacia, nech sa paci, mozu studovat externe. A neodcudzuj, toto nie je osocovanie ani urazanie ani napadanie.. ale ked niekto chce mat 6 deti a nema na to (viditelne nie), tak deti musia byt vedene k tomu, ze sa pracovat musi a pomahat financne rodicom tiez (ci uz po strednej skole poriadne alebo cez strednu brigadami pocas vikendov a kazdych prazdnin). A ked niekto chce mat dom a byva tam xy rokov, musi ho urziavat, neexistuje take daco, ze "nebolo ako", "nebol cas". V tejto dobe by kazdy mohol prosit o charitu na byvanie,ved kolko ludi nema kde byvat? Btw. student si moze zobrat pozicku sam a splacat si ju a ma narok aj na stipendium.
@natalienka12 nemyslim si,ze pribeh je vymysleny 😒 ,je vela rodin v podobnej situacii.Lenze vacsinou sa taketo rodiny snazia s tym NIECO robit,napr.decka by mali pracovat popri studiu a nie sediet na riti a premyslat nad tym,ako sa to NEDA zvladnut 😒
Ani si nemyslim,ze zakladatelka je "chudera",len je asi viac empaticka ako si dotycna rodinka zasluzi... 😖
@luciaholincova ja si praveze myslim ze na tejto stranke sa velmi pomaha ... a tych ktorym sa pomohlo je vela ... ale ty nemozes nutit niekoho do pomoci ...
ak si chcela oblecenie tak si to mala napisat a daj aj velkosti .. a nielen cislo uctu...
za mna osobne radsej poslem financnu pomoc matke samozivitelke s dvomi detmi ktora bojuje s rakovinou ako do rodiny kde rodicia pracuju deti su uz dospele ... a mozu pracovat .. okolo domu mozu tiez oni samy porobit ... obkopat dom urobit drenaz ... to zasa neni take drahe .. my sme boli ako deti naucene pomahat aj okolo domu v zmysle stavebnych uprav a nic sa nam nestalo ...
a tie prijmy co uvadzas 25 000 + cca 10 000 CZK vobec nie su take male .. ved to je takmer 1300 EUR a to este to dalsie dieta nerobi .. a naco si ma kadernicka robit nadstavbu ... ved ta kocka si moze kludne privyrobit strihanim a upravou vlasov po susedoch ...
je trochu smiesne podla mna aby matky, ktore tiez maju deti, v rodine robi len manzel, maju deti, hypoteku, beru slovensky rodicak sa skladali na opravu domu pre rodinu s takymito prijmami, tolkymi praceschopnymi ludmi ... a este maju aj nasobne vyssi prijem
@natalienka12 mala by si sa trosku nad sebou zamysliet, nejdem rozoberat celu tuto temu,len jedno nepochopim,ako niekoho koho nepoznas mozes nazvat chuderou? ....poviem ti nieco co mozno nevies - velmi netaktne a neslusne.....
A este jeden "velmi mudry" navrh tu padol, ze nech si najdu lepsie platenu pracu - juj to by mna teda nenapadlo, vyborne!!!... take jednoduche v dnesnej dobe, lusknut a preco ja blbec zarabam 300 ked mozem 3 tisic, no nie? a navod nemate???
@luciaholincova tento plesnivy dom musia mat niekolko rokov, preco az teraz ziadaju o pomoc? Dcera, ktora studuje kadernicku si moze krasne privyrobit a rozideny vysokoskolak prejst na externe studium, alebo prerusit a na rok - dva ist pracovat, pripadne do zahranicia.. Aj keby som im chcela poslat nejake handry, tak jednak nemusi sediet velkost, dievcatu sa to nemusi pacit - to je taka jalova pomoc.. Takze, ich situacia nie je taka desiva ako sa ti môže zdať. Len si ju musia vyriešiť sami. Ja sama ťaham hypoteku - myslis, ze mi niekto s nou pomaha?
5 dospelych ludi v jednej domacnosti sa nevie uzivit az tak, ze nemaju ani na oblecenie? 5 dospelych ludi v jednej domacnosti nedokaze zrekonstruovat jeden barak, obkopat ho, natiahnut foliu a vymalovat protiplesnovym naterom, ale radsej ziju v plesni a smrade? Pozicka na VS, ked vysokoskolaci si dokazu popri skole brigadami ci part-time zarobit aj sami? Si robis srandu, nie?
@luciaholincova takéto srdcervúce príbehy nalepené na každom rohu ma tiež dokážu zdvihnúť z kresla.....dvaja 40 roční starci?! Tiež mám toľko, mám dve zamestnania, mám ich odvtedy, ako som zostala s deťmi sama. V rodine je minimálne päť ľudí, ktorí sú zdraví a schopní pracovať a my im máme posielať euráče? Si robíš srandu? Rodičia si môžu popri práci nájsť ešte ďalšiu, deti šup do práce a aký tam je problém? Nasekať si 6 detí a nerozmýšlať, za čo ch vychovám....už nie sme v socíku. Čakala si zrejme na MK väčšiu podporu, tak si tam aj potrat šupla. Aj ja som prišla o dieťatko a niesla som to veľmi zle, ale mala som si potom navyrábať šesť? Súhlasím s názorom, že tu na MK je väčšina žien takých, ktoré sa boria denne s problémami - manžel alkoholik, gambler, ostal bez práce, hypo na 30 rokov, to si tu teraz všetky máme vycapiť číslo účtu? Sorry, ale ak by títo ľudia boli súčasťou mojej rodiny, tak by som im pomohla jedine tak, že by som sa im snažila nájsť ďalšiu prácu, brigádu, ale ani náhodou by som im neposielala peniaze. Sú mladí, zdraví a evidentne im to, ako žijú, neprekáža, inak by už dávno s tým niečo robili. Takých rodín, ktoré svojpomocne zrekonštruovali postupne starý dom, je veľa, jedna býva vedľa mňa, majú štyri deti, dnes už dospelé. Menili strechu, potom obloky, potom fasádu, bránu, nie naraz, postupne počas asi desiatich rokov. Všetci donedávna pracovali, teraz je mama chorá, dlhodobo na PN. Sú to rómovia a nežijú v plesnivom dome. A ja si ich veľmi vážim.
@luciaholincova moja sesternica ma 9 deti, su tiez veriaci, ale v zivote nikoho nepoziadal o halier, manzel pracuje sam, ona sa stara o rodinu, a ziju si stastne. A pritom ani jedno dieta este nepracuje.
Na joj zacina nova relacia pre pomoc ludom, skus tam napisat vilovi.
@luciaholincova ahoj...tiež mám v okolí rodiny podobne zmýšľajúce, nenarážam teraz na vieru, sama som veriaca, ale skôr taký menej rozvážny spôsob pristupovania k zodpovednosti za život....a často (aspoň tí v mojom okolí) skôr očakávajú, ako sa veci vyvinú samé, kto im a ako pomôže, než aby oni sami boli aktívni a činní...tiež som si prešla rôznymi fázami pomoci, najskôr má človek snahu hasiť čo sa dá...len po čase z toho začne byť unavený, pretože vidí, že tí ľudia to prijímajú, aj v lepšom prípade prejavia vďaku, ale akoby sa strácala hlavná pointa všetkého, že ich to má posunúť k tomu, aby sami začali byť aktívni a preberali zodpovednosť za vlastný život....toto je veľké riziko, ktoré vnímam v tom, ak sa človeku "poskladáme" na život...
my sme s manželom zo začiatku bývali (a ešte asi mesiac budeme bývať) v malom starom jednoizb.domčeku, ktorý síce bol ok, kým sme chodili do práce a celé dni neboli doma, varili len príležitostne...ale ako som ostala na materskej, začalo sa denne variť, často prať, tak to dom už nezvládal, začali vlhnúť steny aj do výšky 30cm, samozrejme plesne...takto to v neodizolovaných domoch je... tak z takých okamžitých vecí, čo sa dá urobiť, je nakúpiť veľa fliaš sava proti plesni...ten skutočne zaberá a miesta ktoré nastriekaš vydržia nejaký čas bez plesní...treba veľa vetrať a v zimnom období znižovať vlhkosť v dome...my sme to robili vďaka odvlhčovaču vzduchu, taký prístroj, síce veľký, ale účinný, za niekoľko hodín odfiltroval litre vody zo vzduchu, aj steny boli evidentne suchšie... http://odvlhcovace-vzduchu.heureka.sk/
nábytok nesmie byť prirazený priamo k stene, ale musí aspoň pár cm odstávať, aby tam vzduch mohol cirkulovať...ale toto všetko je dosť unavujúce, my sme si povedali, že čím skôr preč, tak už sa budeme sťahovať o chvíľu....vydržali sme to tri roky...zdravotne nevnímam, že by nás to poznačilo...osobne si myslím, že v dnešnej presterilizovanej dobe má kopa detí alergie, kedysi žili ľudia v starých zatuchnutých domčekoch a alergií nebolo...osobne si myslím, že alergie sú psychosomatickým ochorením, ale to už je na inú debatu...
aj našej dcérke sme objavili odspodu plesnivejúci matrac, tak ako sme to zistili, hneď sme ho menili, ale je zdravá ako ryba...aj vo vzduchu nám tu určite lietajú nejaké spóry plesní, tomu sa v starom dome žiaľ nevyhneš, ale nikto z nás nechorľavie...a už sme tu tri roky...len hovorím, že "boj" s plesňou je unavujúci....ale zase dá sa to, keď nie sú iné možnosti, ako sa napr. presťahovať...to že má niekto plieseň na stene sa dá skutočne vyriešiť pravidelným striekaním savom proti plesni...smrad síce, ale plieseň nebude...
ak mi napíšeš trebárs do internej pošty orientačné veľkosti oblečenia a adresu tej rodiny (priamo im) môžem poslať nejaké oblečenie...
a čo sa týka toho nápadu o odizolovaní domu, ak by sa tam predsa rozhodli ostať, myslím, že takým lepším nápadom, než im dať peniaze, je nakúpiť materiál, ak teda nieje taký drahý, ako tu písala jedna baba a nech si to urobia sami, tam sa aspoň ukáže, či vedia byť aj oni činní...však ak si spomínam, je tam otec + dvaja dospelí synovia, ktorí môžu priložiť ruku k dielu...najväčšiu vec, ktorú pre nich môžeš urobiť, je, že sa naučia byť zodpovední za podmienky v akých žijú a zlepšovať ich do tej miery, do akej môžu...na začiatku som Ti písala o podobnom prípade, čo poznám, tak tam viem takmer isto, že keby som im dala peniaze, minú ich na iné...a keby som im dala materiál, ostane stáť tam kde ho zložím...že niektorí ľudia už sú tak zacyklení, že im v nejakom zmysle niet pomoci...a to je smutné...tak dúfam, že tá Tvoja rodina bude iný prípad, držím palce+
@natalienka12 Chudera si ty a prepac, ale neviem preco mi nadavas.Nepoznas ma a ani ja teba a dufem ze ani nikdy nebudem! A neodsudzuj ludi o ktorých nic nevies! Zial je to fakt a nie vymyslene, zial rodina zije nedaleko Prahy a nemam moznost tam "odbehnut" aby som im pomohla. A prepac, ale svoje komplexy z ludi co ta klamu si ries s nimi a nie so mnou, lebo asi mas kopu ludi v okoli co si vymyslaju kedze ma hadzes do jedneho vreca s nimi. Lutujem ta.
Ok, uznavam po mnohých komentoch tu, ze nebolo rozumne navrhovat cislo uctu, ale uz som fakt zufala. Asi bude lepsie riesit to s rodicmy a ked tak poslat detom aspon oblecenie. A je mi jasne ze ich rodicia urobili chybu ked sa rozhodli takto byvat, len mne je luto hlavne tych deti. dakujem aj za rady ohladne tej plesne co tam maju a aj ohladne odizolovania domu. Skusim aspon v tomto smere nieco pre nich vymysliet.
Musim sa na to asi pozerat nezainteresovane, ale niekedy sa mi to neda, kedze mi je t rodina velmi blizka. ☹ Deti maju kopu planov a buducnost pred sebou.Bojim sa toho ze ak tam deti byvaju cely svoj zivot, následky koli sporom plesni budu katastrofalne.Avsak ani v tomto smere neviem ci je nejake vysetrenie aj pre deti, kde by zistili ci deti maju nejake spory na plucch alebo ine následky. Ak niektora budete vediet aj v tomto poradit, budem vdacna.
A ospravedlnujem sa ak som sa niekoho dotkla alebo urazila, ale nebolo to mojim zámerom. Ako som pisala vyssie, mozno som len citliva na tych ludi a ich deti, kedze ich mam velmi rada. ☹ Uz sa neviem dockat kedy pridu na Slovensko.🙂
@luciaholincova Asi chces uprimne pomoct, ale sposob aky si tu zvolila je nestastny. To za x rokov nemaju na tej dedine ziadnych susedov, znamych, technicky a manualne zdatnych, ktorych by poziadali aspon o radu, ako sanovat takyto stary dom? To v dedine neziju ziadni remeselnici, murari, maliari, s ktorymi by sa vedeli dohodnut aspon na nejakych dielcich pracach? Tak im vyhladaj, vytlac a posli zakladny technicky postup ako izolovat zaklady domu pred vlhkostou a ako zlikvidovat plesne. Teba to ako ziju trapi evidentne viac, ako ich.
@luciaholincova Este aj ten detsky domov ci sanatorium, kde pan pracuje ako skladnik, musi mat udrzbara, ktory vacsinou vie murovat, malovat, veci okolo vody, elektriny, kanalizacie, tak ten tvoj znamy je potom absolutne neschopny, ked sa kolegu neopyta o radu ci pomoc. Tak sa miesto lutovania ich zivota zamysli nad tym, preco sa asi za 20 rokov neposunuli v zivote ani o milimeter.
@morning Nemam rada ked deti trpia koli chybam rodicov. ☹ Ja sama by som nevedela prezit keby moje deti vyrastali v takýchto podmienkach. Velmi ich mam rada 😢
@luciaholincova ale ved v tom prvom príspevku píšeš,že im banka nedá úver....a pôžičku na štúdium si vedeli vziať???Tak prečo ju potom nevzali na niečo,čo je dôležitejšie???Ak by som bola na ich mieste,určite by som si tú pôžičku nevzala kôli tomu,aby moje dieťa mohlo študovať na Vš....
@jaroska Tak v tomto ked mam pravdu povedat, im nerozumiem ani ja, ale ako som pisala vyssie, je mi najviac luto tych deti co v tom prostredi vyrastaju kedze trpia za chyby rodicov. :-/ Ale rozumiem kazdej co tu pisala, ze asi sa musim od toho troska odosobnit.
@luciaholincova niektore rodiny su proste take. poznam take, ci uz maju financne problemy a nemuseli by mat, ale proste neriesia to, lebo im je tak dobre (zatial, ved male deti maju mensie naroky) alebo tym, ze si nahovaraju, ze sa maju uplne najhorsie na svete, pricom maju ovela lepsie podmienky na zivot ako my a deti im ziju v nervoznom prostredi plnom hadok, co sa na nich neskutocne odraza. a je az bolestny rozdiel, ak to nervozne nespokojne dieta pride k vam na navstevu, rodicia odidu a ono sa za chvilku zmeni na stastne, kludne a spokojne sa hrajuce dietatko a vy viete, ze za chvilu sa vrati spat do nervozneho prostredia. cloveka to boli, drasa mu to srdce a pritom by aj vedel ako pomoct. stacilo by najst si pracu, nekupovat zo zasady len tie najdrahsie veci, neriesit kazdu somarinu hadkou, uspokojit sa aj s niecim co nie je luxus... su to jednoduche veci, ktore si ale tie rodiny nie su ochotne pripustit. a clovek vidi, ze ich to nici, ze im je zle z toho vsetkeho, ale co ma robit? kto si nedokaze uznat, aky ma problem a robit s nim nieco, tomu nepomoze nic. dlho mi trvalo, kym som sa naucila sa tym netrapit a nemat chut stale pomoct (pomohlo aj to, ked pomoc brali ako nejaku samozrejmost :D). proste tak to je, taki ludia budu asi stale medzi nami, zial si za to mozu sami a je to ich vyber. konkretne co poznam je jedna rodina dost chudobna ale zaroven velmi silno veriaca, vyhovuje im zit v chudobe, zaroven maju vsetko co potrebuju a su dokonca spokojnejsi ako my, rozdelia sa aj s tym malom co maju a pritom nemusia, tak co tam pomahat?
@luciaholincova pozri nikto ich neodsudil zato kde robia,ale zato akym spôsobom pristupovali k životu a koniec koncov maju dospele deti nech neštudujú a pomôžu im oni a ten tvoj dodatok len nech sa kazdemu vrati 100x čo cini inym?😕a podla mojho nazoru by v tychto diskusiach mali byt temy ktore smeruju k detom tam rady a pod.a nie ako ty ziadas ludi o peniaze a este napises ze v lete im ich das kto ti to ma verit😯

deti sa proste musia naucit zodpovednosti. Aby nedopadli ako ich rodicia. Take dieta nad 20 by uz malo chapat, ze rodicia su na tom zle a nebude ocakavat, ze mu zaplatia VS!!!
najvyssi cas detom pomoct - ked ziadas pomoc - a konecne ich naucit starat sa, lebo sa neda cely zivot na vsetko decku povedat "Boh sa postara"
Tak im pomoz ak sa da, vies odkial su, porad mesto do akeho ist, daj tip na podnajom, doporuc v akych firmach hladat pracu, dievca moze byt asistentka a popritom studovat, ved takych ludi su po mestach tisice, nesedia doma a necakaju ze rodicia zaplatia skolu! tak tym deckam pomoz a otvor im oci, lebo pristup ich rodicov je trochu plesnivy...
aj mne rodicia davali vsetko na podnose - myslim jedlo, vsetko bolo vybavene, poprane, upratane, ale akosi mi dochadzalo, ze mi nedaju nic ine - peniaze na zivot, lebo nemaju z coho, ze musim sama makat, hned ako to pojde. Ta tvoja rodina deti nepripravila na zivot, na realitu 😒