Ako pomôcť sesternici z toxického vzťahu?
Ahojte.. ak tu mám nejakú psychologičku, alebo niekoho kto sa do toho tak viac vyzná chcela by som poprosiť radu.. Mám sesternicu o rok staršiu má 28 a je po extremne toxickom vzťahu s chlapom, ktorý ju totálne zmagoril tak že mám pocit, že sa rozprávam s niekym z nejakej sekty doslovne, že nevidí triezvo realitu. Sú dva mesiace po rozchode a ten muž jej nadával, klamal, podvádzal, raz do nej strčil tak že spadla na zem, stále ju obviňoval z niečoho čo neurobila, jednoducho všetko zlé, vyhrážal sa jej, zničil jej oslavu narodenín, na promócie neprišiel lebo sa odul za niečo čo sa ani nestalo a podobne.. Celé dva mesiace s ňou komunikujem, mám pocit, že začala vidieť že nie je dobrý človek a ona mi dnes napísala, že uńho spala posledné dva dni so všetkým všudy a že to bolo skvelé a tvárila sa ako keby nič.. Ja som ostala pozerať a ja som sa normálne zľakla, príde mi to nenormálne.. Ako jej pomôcť? Dá sa jej vlastne pomôcť? Mne to príde až nebezpečné.. Je mi to strašne ľúto, pretože ona je nádherná, múdra žena.. A rodinu má úplne normálnu a detstvo mala viac menej bežné, rodičia sú veľmi milí ľudia, ktorí ju lúbia, podporuju.. Čiže nikdy nezažila nejakú obrovskú traumu alebo čo z domu..
Kým ona sama nepochopí že ten chlap je cesta do pekla nepomôžes jej ani ty ani psychológ
@pribinak Je to všeobecne známe, kvôli čomu ostáva obeť s tyranom a tvrdý vták to nie je...takže to max napísal zakomplexovaný muž a ešte aj anonymne. A Teba sa čudujem, ako max pricetnej žene, že sa ho zastávaš. On týmito komenty iba ešte viac ubližuje a trepe.
@enmery kde si ho zastávam? Ja len píšem svoju skúsenosť a to je ROZDIEL
@anonym_autor bude s nim dovtedy kym ju neznici uplne, az kym nepadne na take dno, ze sa nebude vediet z toho postavit
Nechala by som ju v tom, je to jej zivot
Ty svoj nazor povedz a ked bude potrebovat mozes byt pri nej ale viac by som sa nemontovala
@enmery kde si ho zastávam? Ja len píšem svoju skúsenosť a to je ROZDIEL
@pribinak Takže si tiez ostavala s chujom, lebo mal tvrdý...😄
Začni sa zaujímať o psychológiu a patologickú psychológiu toho, ze obeť lem veľmi ťažko odchádza od tyrana a tvrdý penis to nie je!
Nedávno sme ti riešili jednu babu a teda ta sex nemala vôbec, lebo mu ani nestal za celý ich vzťah a odmietal ju.
@pribinak Takže si tiez ostavala s chujom, lebo mal tvrdý...😄
Začni sa zaujímať o psychológiu a patologickú psychológiu toho, ze obeť lem veľmi ťažko odchádza od tyrana a tvrdý penis to nie je!
Nedávno sme ti riešili jednu babu a teda ta sex nemala vôbec, lebo mu ani nestal za celý ich vzťah a odmietal ju.
@enmery bože ty si chudera
@anonym_autor na jednu stranu trpi, na druhu s ním zostava, Takze niečo za tým bude. Pomôcť jej môžeš akurát tým, ak v hlbke mozno s tvoju pomocou odhalí čo a prečo.
Inak ako píšu, veľakrát až keď je človeku veľmi zle, spadne na dno, je rozhodnutý naozaj niečo s tým urobit. Zial, asi až tak netrpela. Ťažko sa na to pozerá a ty môžeš stat len pri nej, byt osobou, na ktorú sa môže obrátiť, ma v nej oporu, blízky vzťah. No robiť to nemusíš, ak ta to samu napríklad vycerpava.
Tiež ju naviesť na nejakého terapeuta, prednášku, knižku, film, podcast, niekoho, kto si tým prešiel.. jej môže pomôcť otvorit oci, avšak nemusí. Je určite aj pre ňu ťažké priznať pravdu, akúsi svoju “prehru”, omyl.
ty vidiš, že sa ruti do priepasti, chceš ju zachraniť ona to nevidi a nechce sa nechať zachraniť na koniec ty budeš ta zla, čo sa starala do nich a odtrhne ju aj od teba
v tejto vete si povedala vlastne všetko :
že uńho spala posledné dva dni so všetkým všudy a že to bolo skvelé a tvárila sa ako keby nič..
ked je to pre ňu ok, ako ju presvedčiš, že to neni ok? strata času, nechaj ju tak, ty si zničiš nervy a ona od neho neodide
zachraniť možeš iba toho kto chce..ked možno časom sa jej oči otvoria, ale to možno trvať mesiac, rok alebo 10 rokov
každy si ponesia nasledky za svoje rozhodnutia a ona sa rozhodla takto...možeš jej dohovoriť, ale asi to bude hrach na stenu

@motylik2559 vieš co? Ani tebe nikto nedáva žiadne pravo ho súdiť
@pribinak Ja ho nesudim, ja len pisem, ze by sa mu lahsie dychalo v zivote, keby poriesi sam seba najprv, nez dava take rady. Co je na tomto sudenie? Ved citaj s porozumenim. A tiez sa mozem opytat ja teba, ci jeho opravnuje jeho zranenie zranovat vedome iních? Nie neopravnuje. Ved aj on je dospely (predpokladam), pises,ze je inteligentny atd, tak nech si sam vstupi sam sebe, aby sa mu ulavilo,ze to poriesi a nemusi takto svojimi zraneniami ublizovat inim svojimi nie normalnymi radami. Ved to ani od neho nie je fer voci iním zranenim. Ja som nikoho nesudila, skor som v dobrom poradila, ako by sa mu zilo lahsie,keby aspon z väcsej casti to zranene dieta v sebe vyliecil-co je na tomto sudenie? 🤷♀️ To je v dobrom mienene. A mozno prave ty ako jeho kamoska, ci znama, by si mohla skusit mu v tomto sama trosku v dobrom nasmerovat, ked ti na nom takto zalezi.