Ako pomôcť sesternici z toxického vzťahu?
Ahojte.. ak tu mám nejakú psychologičku, alebo niekoho kto sa do toho tak viac vyzná chcela by som poprosiť radu.. Mám sesternicu o rok staršiu má 28 a je po extremne toxickom vzťahu s chlapom, ktorý ju totálne zmagoril tak že mám pocit, že sa rozprávam s niekym z nejakej sekty doslovne, že nevidí triezvo realitu. Sú dva mesiace po rozchode a ten muž jej nadával, klamal, podvádzal, raz do nej strčil tak že spadla na zem, stále ju obviňoval z niečoho čo neurobila, jednoducho všetko zlé, vyhrážal sa jej, zničil jej oslavu narodenín, na promócie neprišiel lebo sa odul za niečo čo sa ani nestalo a podobne.. Celé dva mesiace s ňou komunikujem, mám pocit, že začala vidieť že nie je dobrý človek a ona mi dnes napísala, že uńho spala posledné dva dni so všetkým všudy a že to bolo skvelé a tvárila sa ako keby nič.. Ja som ostala pozerať a ja som sa normálne zľakla, príde mi to nenormálne.. Ako jej pomôcť? Dá sa jej vlastne pomôcť? Mne to príde až nebezpečné.. Je mi to strašne ľúto, pretože ona je nádherná, múdra žena.. A rodinu má úplne normálnu a detstvo mala viac menej bežné, rodičia sú veľmi milí ľudia, ktorí ju lúbia, podporuju.. Čiže nikdy nezažila nejakú obrovskú traumu alebo čo z domu..
asi nepoznáš príslovie :" Ťažko je robiť richtára tam, kde je richtár perina ".
nemiešaj sa do ich vzťahu nemá to zmysel.
@deti95060810 praveže ona ma stale o ňom informuje a prosi o pomoc a podporu..
Ach jaj... toto mi niečo veľmi pripomína. Zažila som to, mala som kamošku, ktorá sa 20 rokov nevedela odtrhnúť od chlapa, ktorý ju podvádzal, ponižoval. Takymto ľuďom sa žiaľ nedá pomôcť, musia padnúť na svoje úplne dno a to veľakrát.
Predpokladám že ma manzela manipulatora. Ten ju dostane tam, kde chce on.
Ona je svojpravna, nezmozes nic moja. Aj ked trpi, nevie co chce. Ona sama si musi prejst s tym peklom a aj keby 100 krat, raz rozum chyti. Cokolvek jej poviete, ona sa furt vrati. Skor skuste skontaktovat priatelsky toho chlapa, dat ho na rovnu cestu s nou. Niekedy to funguje, ked vam na nej zalezi, skusit jeho trosku "postrasit".
Keby ze ju ozaj miloval, mozno sa zmeni, uvedomi si. Aj ked to nieje laska, len manipulacia.
Ona je svojpravna, nezmozes nic moja. Aj ked trpi, nevie co chce. Ona sama si musi prejst s tym peklom a aj keby 100 krat, raz rozum chyti. Cokolvek jej poviete, ona sa furt vrati. Skor skuste skontaktovat priatelsky toho chlapa, dat ho na rovnu cestu s nou. Niekedy to funguje, ked vam na nej zalezi, skusit jeho trosku "postrasit".
Keby ze ju ozaj miloval, mozno sa zmeni, uvedomi si. Aj ked to nieje laska, len manipulacia.
@zara3 Sama si si ofpovedala poslednymi vetami, ze tvoja rada o postraseni je uplne bezpredmetna.
"pretože ona je nádherná, MÚDRA žena.." - keby bola ako píšeš tak už dávno pri ňom nie je.
@zara3 Sama si si ofpovedala poslednymi vetami, ze tvoja rada o postraseni je uplne bezpredmetna.
@svetlonos bohuzial. Je to manipulacia. Ale videla som par rodin, co urobili, co mohli. Trebars brat ci otec porozpravali s chlapom, priatelsky, dohovorili mu, aby urobil dceru stastnu, pokial s nou chce zit. A pokial nie, tak naj jej da pokoj. V najhorsiom, ze nanho aj policiu zavolaju ak jej ublizi.
To skor ty potrebujes sa naucit filtrovat urcite veci . 28r zena bude s blbcom dovtedy dokedy snim ona chce byt. Moze ti aj 20r nicit zivot kecami o tom ako sa k nej hnusne chova .. a ked sa postazuje sup ho a radostou vysexovat toho chlapa a veselo mu dat tisic sanci byt k nej zas hnusny . Ty jej nemas ako pomoct . Ale sebe mozes . Nehas co ta nepali . Teba to trapi viac ako ju . Mrhas na nu svoju energiu . Toto co robi tebe je toxicke . Mozes to maximalne stopnut tak ze ju nebudes zachranovat ona to nechce . Ona si Len ċisti svoje spinave cizmy v tvojej cistej studnicke pokoja . Ty si ventil jej frustracie hnusne ta vyuzije a veselo bezi k blbcovi . Nema dost kym nepadne poriadne na hubu a takym ludom niet pomoci potrebuju si to odžit .
@anonym_autor ak je chlap až taký idiot, ako opisuješ, naozaj nechápem, čo tie ženy (a bezdetné) pri takých debiloch drží. poznám prípad, ktorý je horší. nie nevera, nie iné ženy, vypisovanie, fotografie apod, nie sácanie, nie bitky, nie vyslovene nadávky. ale tiché poddrbávanie, irónia, sarkazmus tam, kde nie je vhodný, pred ľuďmi ťuťu muťu, aký je on fantastický a pozorný manžel, doma dáva žene pociťovať, že on je niečo viac. čo výmena názorov, to nie je komunikácia, to je jej zdržanie sa akéhokoľvek komentára, inak by nastal výbuch a jeho neustále samonasieranie sa, čím ten výbuch tak či tak nastáva. ona smutná, on víťaz. 2-3 dní ticho. potom mesiac-dva-tri nanajvýš neskutočnej lásky od neho, pozornosti, tu obed, tu večera, milá tvár, úsmev a potom ju má znova ako hromozvod.
tak myslím, že toto je podstatne ťažšie opustiť, ako to, čo má tvoja sesternica. lebo tam je jednoznačné, že je to cvok totálny, navyše, ak na ňu natiahne aj ruku.
kým ona sama nepochopí, že tade cesta nevedie a že sa musí definitívne od neho odtrhnúť, ty nezmôžeš nič. ak by sa uvedomila a odišla, našla si odbornú pomoc, má nádej, že do roka-dvoch sa z toho dostane. a pod vedením šikovného psychológa (pravidelné sedenia aspoň raz mesačne) by mala šancu zmeniť sa natoľko, že v budúcnosti už takého debila odhalí z diaľky.
a posledná vec, áno, toto oni robia. po búrke obrovská láska, so všetkým, čo k tomu patrí a žena nadobúda pocit, že opäť je v bezpečí, že bude o ňu postarané a že je jediná a najväčšia láska svojho partnera. no čo, slepé sú...
@svetlonos bohuzial. Je to manipulacia. Ale videla som par rodin, co urobili, co mohli. Trebars brat ci otec porozpravali s chlapom, priatelsky, dohovorili mu, aby urobil dceru stastnu, pokial s nou chce zit. A pokial nie, tak naj jej da pokoj. V najhorsiom, ze nanho aj policiu zavolaju ak jej ublizi.
@zara3
mam super kamošku, 20 rokov sa stazuje na chkapa. Uz pred 15mi som jej plvedala, nech odide - nie. Pred 3 rokmi som jej pomohla ( a nie len ja svojim sposobom) odist. Po roku bola speť... Tak ok ale nechcem uz nic o nom pocit. Bavime sa dodnes velmi dobre a uz znova planuje odchod. Sama sa rozhodla, planuje bej jeho vedomia. Dufam, ze to zvladne a odchod bude konecny.
Tiez som zazila podobny vztah. No koli jednej jeho dg mi bolo nesmierne tazke vyhodnotit spravne situaciu. Bola tazke odist, nakoniec na xty krat sa mi podarilo. V konecnom dosledku som az po rokoch zistila, co mu vlastne bolo. A to nebyť tej dg, mozno by bolo vsetko ok. No prd je to platne, ked je to nerealne.
A je v podstate uplne jedno, ci clovek ublizije partnerovo pod vplyvom cohokolvek - dg, lieky, drogy alebo len preto, ze je debil. Podstata je rovnaka - ublizuje!
Ona musi urobit to rozhodnutie.
Ked ona sama nechce, ty nezmozes nic. Nestaraj sa do jej vztahu, teba sa to netyka. A ze chce od teba pomoc? Ona len potrebuje na niekoho hodit svoje problemy, aby uz boli tvoje, jej nie. Keby bola taka mudra a uzasna, tak vie, ze je to manipulator a davno od neho odide. Ona je dospela a svojpravna, musi chciet ona a rozhodnut sa odist a prerusit s nim kontakty. Ze od neho odide a blablabla, po par dnoch je naspat, lebo ju pritiahne opat k sebe a takto sa to bude tocit dokolecka dokola roky, desatrocia.
@zara3 Ahoj, ale toto moze aj nemusi zafungovat, zial takíto prepnutí chlapi to mozu ponat zle a potom postupne spravia to, aby tu zenu este aj izolovali od rodiny. Takze toto by som moc neradila,aby dohovorili chlapovi, lebo moze to mat zial kludne aj opacny efekt.
@anonym_autor V takychto pripadoch sa zial velmi zle radi co robit, ty mozes tu byt len pre nu, ked bude potrebovat, aby citila,ze pri sebe niekoho blizkeho ma, kto ju vypocuje, nejako jej davkovat, ze by s nim byt nemala, ze jeho spravanie nie je ok voci zene, pripadne jej dat tel cislo na krizovu linku pre tyrane zeny (nech vyuzije v pripade nudze), pretoze pri takychto hovädach nikdy nie je zaruka do akej miery mu az dokaze prepnut.
Nemusí mat žiadnu traumu z detstva, jednoducho je blbá a on má tvrdého vtáka
@anonym_4cf24a tento komentar autorku urcite povzbudil🙄
@anonym_4cf24a tento komentar autorku urcite povzbudil🙄
@motylik2559 to je realita mnohych žien, sú ponižovane a často aj bite, ale chlapovi dobre stojí a tak zostávajú
@motylik2559 to je realita mnohych žien, sú ponižovane a často aj bite, ale chlapovi dobre stojí a tak zostávajú
@anonym_4cf24a To naozaj vidis, ze ostavaju len kvoli foglovi? Tak to mas v tejto veci velmi uzke zmyslanie. Pretoze vela zien neostava kvoli tomu, ale kvoli tomu,ze ten chlap ich tak zmanipuluje,ze nevedia kudy kam. Z takeho vztahu sa vela krat velmi tazko odchadza a rozhodne nie, za to,ze chlap ju dobre vyprasi🤦♀️ Manipulator ju dokaze tak oblbnut,ze zena si mysli ako velmi ju on miluje, chvilu je taky,ze by jej zniesol modre z neba, ale robi to tak rafinovane, aby mal z toho on prospech a potom je chvilu k nej ako agresor, lenze potom opät je chvilu dobre a stale to takto strieda. Ta zena je tak zmätena, kedze ju psychicky vie dostat kam chce, ze sa nevie od neho odputat. Mala som blizku kamosku co toto zazivala kedysi a absolutne to nebolo vtakom, taketo uzke zmyslanie si nechaj pre seba pokial si to sama nezazila. Kamoska chodila velmi dlho po rozchode na terapie a aj napriek tomu, ze ho zablokovala, tak ju este isty cas prenasledoval...nerobil jej vtedy uz zle fyzicky, ale pokracoval po psychickej stranke,ze mala z neho strach (z toho prenasledovania) este cas po rozchode. Nakoniec sa odstahovala do zahranicia, ked uz bola na tom celkom dobre po dlhodobych terapiach. Tak tu nemudruj o vtakovi,ked prepac, ale hovno do toho vidis🙄
@anonym_4cf24a To naozaj vidis, ze ostavaju len kvoli foglovi? Tak to mas v tejto veci velmi uzke zmyslanie. Pretoze vela zien neostava kvoli tomu, ale kvoli tomu,ze ten chlap ich tak zmanipuluje,ze nevedia kudy kam. Z takeho vztahu sa vela krat velmi tazko odchadza a rozhodne nie, za to,ze chlap ju dobre vyprasi🤦♀️ Manipulator ju dokaze tak oblbnut,ze zena si mysli ako velmi ju on miluje, chvilu je taky,ze by jej zniesol modre z neba, ale robi to tak rafinovane, aby mal z toho on prospech a potom je chvilu k nej ako agresor, lenze potom opät je chvilu dobre a stale to takto strieda. Ta zena je tak zmätena, kedze ju psychicky vie dostat kam chce, ze sa nevie od neho odputat. Mala som blizku kamosku co toto zazivala kedysi a absolutne to nebolo vtakom, taketo uzke zmyslanie si nechaj pre seba pokial si to sama nezazila. Kamoska chodila velmi dlho po rozchode na terapie a aj napriek tomu, ze ho zablokovala, tak ju este isty cas prenasledoval...nerobil jej vtedy uz zle fyzicky, ale pokracoval po psychickej stranke,ze mala z neho strach (z toho prenasledovania) este cas po rozchode. Nakoniec sa odstahovala do zahranicia, ked uz bola na tom celkom dobre po dlhodobych terapiach. Tak tu nemudruj o vtakovi,ked prepac, ale hovno do toho vidis🙄
@motylik2559 dnes si ženy môžu vyhľadať x článkov na internet, volať na rôzne linky, písať do chatu, pozrieť si diskusie v tv, vypocut podcasty, ale komu niet rady tomu niet pomocí
Ja takéto ženy neľutujem, ľutujem len ich deti, ktoré s nimi musia žiť
@motylik2559 dnes si ženy môžu vyhľadať x článkov na internet, volať na rôzne linky, písať do chatu, pozrieť si diskusie v tv, vypocut podcasty, ale komu niet rady tomu niet pomocí
Ja takéto ženy neľutujem, ľutujem len ich deti, ktoré s nimi musia žiť
@anonym_4cf24a Ved nelutuj, nemusis, to je tvoja vec, ale tiez tu nemusis pisat chujne rady, ked nevidis do toho co ta zena preziva o tom ako ostava len kvoli vtakovi🙄 Prepac, ale takato rada je od teba chora v kazdom smere. Lepsie ked si len pomyslis svoje, ale nenapises to sem. Take rady este nikdy nikomu nepomohli a ponizovat,ze kvoli vtakovi ostava tiez nemusis....Ty nevies cim si take zeny prechadzaju a vela krat chcu z toho von, ale ten chuj sa vie aj velmi rafinovane vyhrazat, detmi, rodinou, izolovat take zeny aj od vonkajsieho sveta...cudovala by si sa. Tu kamosku moju dokonca zamykal a vzal jej mobil-toto sa ti zda,ze kvoli vtakovi? To ozaj? 🙄 Jej sa doslova podarilo zazrakom raz utiect od neho, rovno vtedy isla ku mne, lebo nemala ani peniaze, chcela pracovat, ale on ju izoloval od vsetkeho...rodicov mala daleko, tak nemohla ist tam(nemala na listok, nemala mobil)...som rada,ze som vtedy bola akurat doma a ze ked mi buchala vydesena na dvere, tak som jej mala ako otvorit. Takze si svojich vtakov strc tam kam mas a prosim ta sa dalej radsej ani nevyjadruj...
@anonym_4cf24a Ved nelutuj, nemusis, to je tvoja vec, ale tiez tu nemusis pisat chujne rady, ked nevidis do toho co ta zena preziva o tom ako ostava len kvoli vtakovi🙄 Prepac, ale takato rada je od teba chora v kazdom smere. Lepsie ked si len pomyslis svoje, ale nenapises to sem. Take rady este nikdy nikomu nepomohli a ponizovat,ze kvoli vtakovi ostava tiez nemusis....Ty nevies cim si take zeny prechadzaju a vela krat chcu z toho von, ale ten chuj sa vie aj velmi rafinovane vyhrazat, detmi, rodinou, izolovat take zeny aj od vonkajsieho sveta...cudovala by si sa. Tu kamosku moju dokonca zamykal a vzal jej mobil-toto sa ti zda,ze kvoli vtakovi? To ozaj? 🙄 Jej sa doslova podarilo zazrakom raz utiect od neho, rovno vtedy isla ku mne, lebo nemala ani peniaze, chcela pracovat, ale on ju izoloval od vsetkeho...rodicov mala daleko, tak nemohla ist tam(nemala na listok, nemala mobil)...som rada,ze som vtedy bola akurat doma a ze ked mi buchala vydesena na dvere, tak som jej mala ako otvorit. Takze si svojich vtakov strc tam kam mas a prosim ta sa dalej radsej ani nevyjadruj...
@motylik2559
Myslím, že veľa ľudí aj chápe o čo ide, ale takto často píšu napr deti žien, ktoré boli svedkami domáceho násilia a majú za sebou traumaticke detstvo
Že v podstate majú nervy za to aké detstvo prežili a ako ich to poznačilo
@motylik2559
Myslím, že veľa ľudí aj chápe o čo ide, ale takto často píšu napr deti žien, ktoré boli svedkami domáceho násilia a majú za sebou traumaticke detstvo
Že v podstate majú nervy za to aké detstvo prežili a ako ich to poznačilo
@pribinak Myslis, to co mi tu pise ten anonym s tym vtakom? Nie som si ista, nejdem sudit. Ale vytaca ma, ked niekto ma take uzke zmyslanie, ze sa cely svet toci len okolo vtakov a za to su zeny s nimi, co ani zdaleka tak nie je. Vela zien v takych vztahoch preziva taku rozpoltenost pri tom agresorovi,ze on im neda sancu odist a spravi pre to ci po psychickej, alebo zial aj fyzickej stranke vsetko voci tej zene, aby ju drzal pri sebe. Tie zeny nie kvoli vtakovi ostavaju ako mi pise ten anonym, ale z neskutocneho pocitu strachu vela krat, ktory je silnejsi a nevedia tak lahko odist od takeho. Tu co sa napr. vratila sesternica autorky k takemu, to spravit ozaj nemala, ak uz raz sa podarilo odist, lenze zas my tu nevidime to pozadie, cim ju on oblbol, aby sa vratila a zial take byvaju tie ich zaciatky poväcsine kym si tu zenu uplne neupnu k sebe...
@pribinak Myslis, to co mi tu pise ten anonym s tym vtakom? Nie som si ista, nejdem sudit. Ale vytaca ma, ked niekto ma take uzke zmyslanie, ze sa cely svet toci len okolo vtakov a za to su zeny s nimi, co ani zdaleka tak nie je. Vela zien v takych vztahoch preziva taku rozpoltenost pri tom agresorovi,ze on im neda sancu odist a spravi pre to ci po psychickej, alebo zial aj fyzickej stranke vsetko voci tej zene, aby ju drzal pri sebe. Tie zeny nie kvoli vtakovi ostavaju ako mi pise ten anonym, ale z neskutocneho pocitu strachu vela krat, ktory je silnejsi a nevedia tak lahko odist od takeho. Tu co sa napr. vratila sesternica autorky k takemu, to spravit ozaj nemala, ak uz raz sa podarilo odist, lenze zas my tu nevidime to pozadie, cim ju on oblbol, aby sa vratila a zial take byvaju tie ich zaciatky poväcsine kym si tu zenu uplne neupnu k sebe...
@motylik2559 ja poznám človeka čo mal veľmi ťažké detstvo práve pre násilie v rodine ktorého bol svedkom a má takéto názory. Inak je to veľmi rozhľadený a inteligentný človek, ale toto je pre neho trauma do konca života a ťažká životná skúsenosť
@motylik2559 ja poznám človeka čo mal veľmi ťažké detstvo práve pre násilie v rodine ktorého bol svedkom a má takéto názory. Inak je to veľmi rozhľadený a inteligentný človek, ale toto je pre neho trauma do konca života a ťažká životná skúsenosť
@pribinak Ano ale nemusi hned zaobalit len na jednu vec, ze kvoli vtakovi zeny ostavaju🤦♀️ A ked je znamy taky rozhladeny a zije inak normalne zivot dalej, tak ako vedia takyto podavat blbe nazory,lebo zial trauma v detstve, tak by mohli kludne aj sami ist na terapie, aby vyliecili v sebe to zranene dieta. Takze skor ako takí radia blbosti iním, nech najprv zacnu teda od seba🤷♀️🙂
@pribinak Ano ale nemusi hned zaobalit len na jednu vec, ze kvoli vtakovi zeny ostavaju🤦♀️ A ked je znamy taky rozhladeny a zije inak normalne zivot dalej, tak ako vedia takyto podavat blbe nazory,lebo zial trauma v detstve, tak by mohli kludne aj sami ist na terapie, aby vyliecili v sebe to zranene dieta. Takze skor ako takí radia blbosti iním, nech najprv zacnu teda od seba🤷♀️🙂
@motylik2559 on hovorí svoju zivotnu skúsenosť. Žiaľ je taka. Nemôžme mu vnucovať niečo iné keď in videl zažil a žil to čo bolo
@julish Už to nikdy neodporúčam, kamošku finančne tyra manžel a oni jej odpísali, aby im zaplatila 80 eur za konzultáciu...
@anonym_4cf24a Si odborník asi ako murár Ľupták...
@motylik2559 on hovorí svoju zivotnu skúsenosť. Žiaľ je taka. Nemôžme mu vnucovať niečo iné keď in videl zažil a žil to čo bolo
@pribinak Jeho zivotna skusenost mu dovoluje davat rady typu, ze ostava kvoli vtakovi? wtf? Ako nenahnevaj sa na mna, ale na tomto sa nejdem dohadovat, lebo pokial ma taky clovek problem sam so sebou, tak nech nedava tupe rady iním ludom a ako som napisala vyssie, nech zacne sam od seba a terapiami uzdravi zranene dieta v sebe a potom sa nebude vyjadrovat, kde nema blbymi vetami, ked ma sam so sebou problem. Chapem,ze ho zrejme hajis, kedze je to tvoj znamy, ale zas odtial potial tiez...pretoze moze narobit viac skody nez uzitku a kebyze poriesi sam seba, tak aj jemu by sa v zivote lahsie dychalo🤷♀️
@pribinak Jeho zivotna skusenost mu dovoluje davat rady typu, ze ostava kvoli vtakovi? wtf? Ako nenahnevaj sa na mna, ale na tomto sa nejdem dohadovat, lebo pokial ma taky clovek problem sam so sebou, tak nech nedava tupe rady iním ludom a ako som napisala vyssie, nech zacne sam od seba a terapiami uzdravi zranene dieta v sebe a potom sa nebude vyjadrovat, kde nema blbymi vetami, ked ma sam so sebou problem. Chapem,ze ho zrejme hajis, kedze je to tvoj znamy, ale zas odtial potial tiez...pretoze moze narobit viac skody nez uzitku a kebyze poriesi sam seba, tak aj jemu by sa v zivote lahsie dychalo🤷♀️
@motylik2559 vieš co? Ani tebe nikto nedáva žiadne pravo ho súdiť
@motylik2559 vieš co? Ani tebe nikto nedáva žiadne pravo ho súdiť
@pribinak Je to všeobecne známe, kvôli čomu ostáva obeť s tyranom a tvrdý vták to nie je...takže to max napísal zakomplexovaný muž a ešte aj anonymne. A Teba sa čudujem, ako max pricetnej žene, že sa ho zastávaš. On týmito komenty iba ešte viac ubližuje a trepe.

asi nepoznáš príslovie :" Ťažko je robiť richtára tam, kde je richtár perina ".
nemiešaj sa do ich vzťahu nemá to zmysel.