Ako pomôcť sestre?
ahojte, potrebovala by som poradit alebo skor pomoct svojej sestre, ma priatela ktory je rom,(bolo tazke sa s tym zmierit ale museli sme sa ked sme ju chceli este niekedy vidiet, nedala si vobec poradit, isla hlavou proti muru) ☹
maju spolu uz tri deti, vsetko malicke.sestra je stale na rodicovskej dovolenke. ma s nim velke problemy, povazuje ju za sluzku uz tam nie je ziadna laska, ponizuje ju, chce aby sa vzdy prisposobovala k nemu k jeho zivotnemu stylu. nedavno jej vykrical ze ju uz nenavidi. sestra je zufala .je lahko jej povedat aby od neho odisla ale kam s troma malymi detmi a s materskou?! k rodicom nemoze ist.
vie mi niekto poradit ako jej pomoct??? mozno aj nejake krizove centrum.
dakujem
sorry baby, ale nechapem z akeho dovodu sa tu navzajom urazate.. ak nechcete pomoct co i len dobrou radou, tak naco vobec rozklikavate danu temu? fakt nemate okolo deti a manzela/priatela co robit? 😖 myslim, ze z uvedeneho sme VSETKY pochopili, ze si to baba pos*ala sama, tak naco to 10x dookola zdoraznovat?.. 😒
@petula68 skuste najst krizove centrum v okoli vasho bytliska, pripadne sestra nejaku brigadu popri materskej.. nemate v okoli socialne byty, kde je prenajom za nizky peniaz?.. co sa tyka rodicov, nechapem a dufam, ze nikdy nedospejem do takeho stadia, ze svoje dieta takto "zavrhnem".. myslis, ze by sa s nimi nedalo nejak este dohodnut?
@petula68 kup jej par blistrov antikoncepcie ci zaplat vklad spiraly - na tri roky mas aspon istotu, ze to pri tych troch detoch ostane, ona sa dostane s najhorsieho (mini mini deti) a moze ist do prace. Ked bude mat prijem, moze toho svojho exota poslat k certu. Ale touto cestou musi ist sama. Nie sa spoliehat na druhych, ze ano zachranujte ma teraz... ver tomu, ze s jej nosom hore by sa nic nenaucila, este by sa na vas po case urazila, ze co ste sa do toho plietli 😝
no super...uz sa bijete??? No sestra si to poriadne dokafrala v zivote z toho uz nie je cesty spat...sorry
@fidka79 Prosim ta, uz dost, Ja som uz pomohla socialnym pripadom vecami x krat. Dokonca som riesila ce urady jedno zobracku v Bratislave,co zobrala s malym dietatom. Nie kvoli nej, ale kvoli tomu dietatu. Takze sa nevyjadruj, ak nevies. Peniaze zasadne neposielam
Mne nevadi,co pises, ale ako to pises, fakt sa vyjadrujes ako z 3.cenovej, asi mas pocit, ze tak pridas svojim prispevkom grady. Musis v sebe dusit strasne vela nenavisti, to je zjavne, aj z inych tvojich prispevkov v inych temach.
@petula68 Trebalo by najst krizove centrum vo vasom okoli (kludne aj cez google najdes). Daj sestre adresu alebo tel cislo. A dalej to nechaj na nu. Lebo chciet si pomoct si musi ona najprv. Potom sa do toho mozu zapojit ostatni.
Ty sa mozes aj roztrhat na uhladne trojuholniky ale ak ona si nebude chciet pomoct - nebude chciet odist - tak sa neda nic robit.
čo to ma s tym, že je róm? nestačí napisať, že ma zleho muža? 😀 bez urazky, aj moj muž je róm a je to ten najlepší chlap na svete. Len je smiešne to, ako zdoraznujes že je róm 🙂 keby nie je rom a robi jej toto, tak ako ho nazveš? či od neróma by ste to správanie brali ako normalne a bolo by všetko v poriadku 😅 ? To chovanie je proste v cloveku, bez ohladu na farbu, narodnost. A co s tym? hm, teraz už ťažko, chlap, keď je násilnik, alebo ma tie sklony v sebe, tak ťažko pred ním ujde. Bohuzial práve násilníci maju tendenciu ženy ešte viac ničiť, keď chcú odísť. Môj manžel róm sa takýmito ženami zaobera, teda skôr oblasť násilie na ženách, ale podla tvojich slov ho zažíva už aj tvoja sestra ☹ určite nech hlada pomoc v krizovom censtre.
v prvom rade ked mate rodičov prečo by ju nezobrali k sebe byvať že ma deti romov no a čo to je čo zasa primitivne hlupe predsudky a čo by tvojim rodičom vadilo ak by s nimi byvala v dome s tromi detmi že jej hľadaš krizove centrum prečo jej rodičia nepomôžu čo ked ona by sa o nych postarala na starobu či oni si myslia že ju idu vytrestať sama pišeš že museli ste to prekusnuť pokiaľ ste ju ešte chceli vydieť z toho mi vyplyva že sa s ňou rodičia stretavaju ona si nedotiahne do domu toho muža ale pride ona sama z detmi tak čo a čo si mysliš ak by išla do krizoveho centra tak z čoho by žila ked je na materskej ved aj v krizovom cente musi platiť aj jesť aj ine vydavky by mala či rodičia maju svoje ego a nevedia jej odpustiť su v živote aj horšie veci zapämataj si raz sa každemu všetko vrati kto kona dobro tak dobro kto kona zlo tak zlo ked sa vydala za cigana tak to ako keby sa vydala za ožrana čo sa ožere a bije ženu a deti.
@sonickav možno keby nenapísala ze sestrin manžel je róm,tak by sa dočkala aj dobrej rady 🙂 napisala si to pekne.Nezálezi na tom či je róm ,alebo neróm.Ked raz robit nechce ,tak nebude!Farba pleti mu pri práci neprekáža.
Prišlo mi na um ,,Zamena manželiek,, kde róm poctivo pracoval a biely žil zo socialnych dávok a v katastrofalnych podmienkach,mali 4 detí...Myslim tu rodinu Danihelovcov boli aj v Modrom z neba potom............Tu to bolo krasne ukazane ze nejde o farbu pleti ,ale o charakter cloveka!
@petula68 V prvom rade musis zistit, ci je uz pripravena, upovedomena a zrela na odchod od manzela... az potom sa da riesit ostatne.
Povedala Ti, ze chce odist na 100%? Lebo, ked si nedala pomoct vtedy, tak si neda pomoct ani teraz....ONA musi povedat TEBE, ze potrebuje pomoc a zistila, ze z "tohto mracna nezaprsi"...
Potom mozeme pokracovat v radach... 😒
jednoznačná odpoveď : Ak sa raz pre Róma rozhodla, nech teraz znáša následky ......
@marika1230 Presne tak. A dokonca tie, čo tu urazaju romov maju horšie chovanie a vyjadrovanie než romovia. Je to vsetko o sposobe zivota. Nevyrovnane osoby same so sebou budu urazat ci romov alebo chudobnych ludi, pričom takí ludia ktori sa snazia ponizovat, urazat maju omnoho horši a tazsi zivot. Niektore by boli radsej s tyrnom, alkoholikom, nez by mali mat za muza roma. A najviac posudzuju slobodne mamičky, take slobodne mamičky, ktore sa vyspia s kadekym na jednu noc a potom su slobodne mamičky a tvaria sa este ony zradene od muza, pricom dieťa maju s muzom, co ani jeho meno nepoznali pri styku....A to, ze prave ona ma roma, ktory je aj zly muž. No tak co, nie je zly preto, ze je rom, ale preto, ze to ma v povahe 🙂 Ale to tazko niekomu vysvetlit, dalo by sa o tom diskutovat, ale to nema najmenši zmysel 🙂
Ja som sa tiez rozhodla pre roma a ja mam ake nasledky znasat? 😅 😀 😀 😀 to k vete vyssie. Ale ja som sa nerozhodovala, to bola laska na prvy očny kontakt 🙂
ále kočky, čo tu riešite že róm - neróm ...na tom predsa nezáleží ...podstatné je, že sa mladá spálila a možno teraz ľutuje ...ale to vie len jej sestra, ktorá sem napísala a chce radu ... tak poraďte ... a neurážajte sa navzájom ...
PS: napadlo vám, že možno ani tie deti nechcela, možno s ním "spať" jednoducho musela ...?... problémoví a násilnícki muži sú všade ... a rovnako tvrdohlavé a "slepé" mladé slečny, ktoré majú "klapky" na očiach a ušiach ...
@sonickav tvoj muz je slusny chlap a o rodinu sa stara...a je jedno, ci je rom, ci nie, ja ciganom menujem kazdeho (aj neroma), co zije asocialne a prizivuje sa, nestara sa o rodinu a podobne...cigan nie je etnikum, cigan je povaha.
@petula68 ak naozaj chces sestre pomoct, tak jej po prve zaplat okamzite antikoncepciu, po druhe ju dostan od toho chlapa. porozpravaj sa s rodicmi, snad nezavrhnu svoje dieta preto, lebo spravila megapipinovinu...mohla dopadnut aj horsie, mohla sa dat na drogy, kradnut...takto len dodzubala zivot sebe a trom detom, nateraz. ale cesta von existuje, bude to vsak sestru stat strasne usilie. dolezite je, ci sestra chce.
@nyusika k tomu cigan je povaha, čo si ma zaroven dostatočne pobavila 😀
:D, paráda....
etnonym Cigán/Róm vyjadruje príslušníka etnickej menšiny. V žiadnom prípade necharakterizuje povahu! Je to rovnaké, ako keby sme povedali, že za zlodeja považujeme každého Slováka, lebo je Slovák a má v povahe byť zlodej...ako keby sme začali hovoriť, že povahou každého Slováka je byť pohostinným, je to rovnako napísaná blbosť, ako to, že cigán je povaha...to môže v zásade napísať človek, ktorý si myslí, že je múdry a vie čo hovorí. Ale on si to v zásade myslí len preto, lebo mu nikto zatiaľ okolo
nepovedal, že je poriadne vedľa a ma veľké medzery.... mám "rada" tvrdenia od ľudi, ktorí sa významu vobec nerozumeju 🙂 neber to v zlom, ale to či si napisala ma skutocne rozosmialo, väčší blud som hadam nečitala 🙂
Klasické ženské fórum, žiadna rada a hádky ako slepice........ženy, to takto aj deti vediete? Už sa obávam.,,.
@nyusika ja sa za slovicka nechytam, lenze si predstav, ze si to prečita nejaka mamička, ktorej muz si nevie najst pracu, maju malo penazi, dostavaju davky a su bieli. A ked si precita, ze podla niekoho by mali byt tym padom cigani, tak sa moze uazit. Lebo to vyznie tak, ze kazdy nezamestnaní, kto tu sedi na konovi je cigan. lebo tym padom parazituje, dostava soc.davky atd. atd. Tiez by ta asi urazilo, keby nemas pracu a nemas z coho zit, chodis chudobne oblecena a povedia ti ze si ciganka. Urazila by si sa. Kazdy biely sa na to urazi. Tak ako ked ciganovi povies, ze je gadžo. Proste kazdy je hrdy na to svoje....Mna to neuraza co sa tu pise, ja som hrda na svoj zivot, moju rodinu, na svojho muza a jeho rodinu. Len niekedy si treba rozmysliet, ako tu niektore vyjadrenie clovek podá, lebo jednou vetou mozes urazti dalsich 20nezamestanych ludi.
@jolly84 bohuzial toto je realita, ja som poradila vyssie, ze pomoze len krizove centrum, aj ked to bude tazke. Proste muz jej bude robit problemy, bude ju bit zato, ze chce odist a pod. Mojmu manzelovi som to precitala a proste on ako expert v celoslovenskom vyskume o tyranch ženach povedal, ze proste je zbytocne pisat tu do fora, lebo tu nenajde pochopenie. Zeny obchadzaju co sa pyta, reaguju na to, s kym zije. Ja som reagovala len na to, ze autorka prispevku musela napisat, ze je rom, neviem co to rieši na situacii. Len to tu voči jej sestre vyvolalo nezmyselnu hadku, kde niektore zeny ukazali, co su vlastne zač....Asi keby nenapise ze je rom, tak si tú jej sestru mozno tu niektora ,ktorá tu prispela s vulgarnym nazorom....možno by jej podala pomocnu ruku a ponukla jej jednu izbu u nej doma. Ale nakolko ma deti polocigančatka, tak jej cez net vynadaju, ale rozumnu radu nedaju. Ved z coho by tu rozumu radu aj čerpali, že? Lebo žena čo ma štipku rozumu, nebude karhat niekoho, koho si ta krava vybrala za muža. Ospravedlnujem sa za výraz, no od nich to tak vyznelo 🙂 Škoda reči 🙂
Aspon niekolko zien sa naslo.
no, ja viem pomoct aj odborne. Len sestra sa muzi ozvat sama, nie to riesit cez dalsiu osobu. Je to hakliva tema, nie pre oci verejnosti. To jej na sebavedomi a odhodlani odist neprida. Skor ju tie slova od inych zien ponizia.
@irusa no, vieš, realita je vždy trošku iná, ako sa píše kade tade na fórach alebo v telenovelách ... je fakt také ťažké predstaviť si, že ...skrátka sa musíš s tým chlapom "vyspať" lebo ...?!
my tu nie som od toho, aby sme niekoho odsudzovali, to už asi urobila jej rodina (rodičia), len jej sestra chcela poradiť ako by jej mohla pomôcť z tej kaše von ...no, koniec koncov ...aj tak záleží na tej dotyčnej, či vôbec chce pomôcť ...zbytočne sa tu rozčuľujeme, že mala brať antikoncepciu a čo ja viem čo ... to je ako v tom vtipe ...keď šofér opravuje pokazený autobus a prídu za ním detičky a jeden z nich hovorí: "Ja viem, čo tomu autobusu je..." ...keď to povie už desiaty školáčik, tak šofér povie..."No, tak čo tomu je?!..." ...a odpoveď:
"Je po-ka-ze-ný!"
ja tiež môžem napísať...nemala si začínať s takým...nemala s ním mať dieťa ...prvé, druhé a tretie ...mala brať antikoncepciu ... mala poslúchať rodičov...atď atď ...a čo jej to akože pomôže ... načo okolo toho mudrovať ...
...
@fidka79, @petra7777 keď ste nechceli rozumne poradiť, resp.nejakým iným spôsobom pomôcť neviem, na čo ste sem vôbec prispievali??? Zdržte sa blbých komentárov!!!!
Naozaj, keby @petula68 v príspevku nenapísala, že jej manžel je róm, ale napr. (zlý manžel) tak by ste sa isto vyjadrovali inak!
Pre ostatných ak majú chuť si to prečítať:
@dollynkaa, @robin_claire, @bubelko, @1martincanka1, @lubkavargova1, @irusa, @dilino, @mata95, @jolly84, @nyusika, @sonickav, @mala_hobitka, @marika120, @digysa, @ivett1........ snáď som nevynechala žiadnu mamičku, ženu, dievčinu
Predovšetkým Vám chcem povedať, že prispievateľku veľmi dobre poznám! Aj jej sestry. Sú totiž tri. Nepoznáte ich, ani ich životnú situáciu a ani jednej by som nepriala zažiť ich rodinné trápenia (ale o tých písať nebudem, tu sa rieši iný problém) Dúfam, že sa @petula68 nebude na mňa hnevať, ale napíšem sem viac, aby Vám to aspoň trošku bližšie priblížilo ich život.
Najstaršia sestra je tá, ktorá Vás všetkých na MK požiadala o pomoc v mene sestry. Má svoju vlastnú rodinu, vlastný život.
Druhá sestra je tá, ktorá má za druha (nie manžela!) róma, s kt. má tri deti. Jej druh-róm pracuje!!!, nosí domov peniaze, kúpili si auto, domček na hypotéku (všetko na jeho meno). Spočiatku bolo všetko idilické, ale po 5 rokoch sa začali problémy z jeho strany. Družku si prestal vážiť, len ju uráža, prestal ju ľúbiť....vykričal jej toho už naozaj veľa, neustále ju ponižuje...., už ani dobre nevarí atď....5 rokov asi varila dobre, dobre sa o neho a o deti starala. Nechcem viac rozpisovať aký život žijú, majú.....ale ešte dodám...pri násilníkoch či chceš alebo nechceš musíš to, čo chcú oni! A nedokáže sa nijak ubrániť.
Najmladšia sestra pracuje, nemá ešte svoju vlastnú rodinu a býva s maminou v malom dvojizbovom byte. Ocino im zomrel pred 4 mesiacmi na zákernú chorobu. Mamina sa zo smrti manžela stále dostáva, čas síce nevylieči, ale aspoň zmierni tú bolesť, ktorú prežívajú.
Rodina sa vzájomne stretávala aj sa stretáva, mamina aj sestry jej pomôžu vo všetkom čo sa dá, ale s bývaním to majú naozaj ťažké.
On ako majiteľ domu určite neodíde, takže aj my sme radili krízové centrum na začiatok s tým, že predovšetkým ona musí byť pevne rozdodnutá od neho odísť. Len s tromi malými deťmi je to ťažšie. Keď dostane len prídavky na dieťa a rodičovský príspevok tak má sa čo obracať, rozdeliť si to málo na stravu a oblečenie, plienky, na to najhlavnejšie čo treba. Každá z nás to myslím pozná, keď sme na materkej peňazí nie je veľmi na zvyš.
Mudrovať nemalo ženy žiadny zmysel, rodina sa už namudrovala dosť a k čomu to bolo dobré, k ničomu. Možno by viac pomohli aj slová podpory a prispievatelka by to dala sestre prečítať a hneď by bola viac odhodlaná.
Ale čo tu našla???, len hádky, osočovanie, že rodičia jej nepomôžu, čo sú potom zač atď.
@petula68 mi dnes volala, že prvýkrát dala včera večer na MK vôbec nejaký príspevok a to hneď so žiadosťou o pomoc pre sestru a číta toto? Dohnali ste ju niektoré až k slzám, tak to Vám gratulujem! Pri iných príspevkoch sa dokážete potom riadne pretvarovať a strkáte sa jedna druhej do zadnej časti tela. Je jedno o aké príspevky ide. Petula nebola schopná ani reagovať, lebo jedna inteligentná osoba sa nebude s tu niektorými prítomnými zaoberať, lebo to nemá zmysel. Ešte ani všetko nečítala, nebolo jej po prvých príspevkoch treba....
Takže v jej mene tie, ktoré dali radu ĎAKUJEM a tie ktoré napísali slová podpory TIEŽ ĎAKUJEM! K iným sa vyjadrovať nebudem 🙂
L
@lienka2012 prepac, ale autorka toto cele podala inak...preto tie prikre reakcie. podla nej je ten chlap dost despota...a konkretne ja som ju neodsudila, naopak, napisala, som, ako by som jej ja poradila 🙂

@robin_claire Lebo aj jedna, aj druhá ste také premúdrelé 😢