Ako pomôcť sestre?
ahojte, potrebovala by som poradit alebo skor pomoct svojej sestre, ma priatela ktory je rom,(bolo tazke sa s tym zmierit ale museli sme sa ked sme ju chceli este niekedy vidiet, nedala si vobec poradit, isla hlavou proti muru) ☹
maju spolu uz tri deti, vsetko malicke.sestra je stale na rodicovskej dovolenke. ma s nim velke problemy, povazuje ju za sluzku uz tam nie je ziadna laska, ponizuje ju, chce aby sa vzdy prisposobovala k nemu k jeho zivotnemu stylu. nedavno jej vykrical ze ju uz nenavidi. sestra je zufala .je lahko jej povedat aby od neho odisla ale kam s troma malymi detmi a s materskou?! k rodicom nemoze ist.
vie mi niekto poradit ako jej pomoct??? mozno aj nejake krizove centrum.
dakujem
Ja som aj Vám poďakovala, každá rada je dobrá 🙂 Zdá sa Vám, že nie je despota? Správa sa k nej veľmi škaredo, myslím, že nie je treba všetko dopodrobna vypisovať, to že kúpil dom a auto ho nezachráni pred tým ako sa správa k svojej družke :( žiaľ
@lienka2012 popravde poznám tiež jednu teraz čaká s rómom tretie dieťa je to podobný prípad s tým rozdielom , že ju poslal bývať do domu ku svokre do cigánskeho geta a on bude v zahraničí....... ta tak dopadla, čiže tá tvoja známa je ešte na tom dobre
@irusa oni spočiatku bývali u svokry aj s jeho súrodencami, no nerobilo to dobrú krv, preto sa odsťahovali a čo sa nakoniec z neho vykľulo :/ Zlé je aj to, že bývajú v dedine kde je jeho rodina, aj keď už v inom dome.
Ešte som z Vás chcela poprosiť tie maminy, ktoré majú skúsenosť s krízovým centrom ozvite sa a poraďte 🙂 komunikácia s takými maminami by nám pomohla asi najviac.
@lienka2012 jednym slovom biely sa nikdy neprispôsobí ich mentalite ( česť výnimkám nájdu sa aj slušní rómovia - no tých je tak 10 percent )
@lienka2012 no na margo veci moja sestra tiez ma za manzela roma...otec nam zomrel tiez na rakovinu a NIKDY sa nezmieril s tym ze co sestra vyviedla. Bohuzial mozeme moralizovat a hrat sa na hrdinky, situacia je taka ze kazdy nech sa drzi svojej farby. Tiez si moja sestra postavila hlavu o mur...a co ma z toho??? Po idilickej laske: dlzvoby na krku, ziju z biednej socialky, deti na krku a des a hrozu...Chapem ju, ale toto kto si co navari aj si musi doslova vyzrat..peknymi slovami sa neda...musi sa skaredo niekedy....bohuzial 😒
A mozete ma aj ukamenovat, ale takato zena, doslova znici zivot celej rodiny. Ja sa hambim pred celym svetom lebo sestra ma partnera akeho ma...a to je z tych spinavsich romov...jej vlastna dcera nedokaze najst si vhodneho partnera, lebo staci ze povie ze ômatka mi zije s ciganom" a kazdy slusny chlapec ju posle kade lahsie....no o svadbe ani nehovoriac...takze toto mame...
@fidka79 Ja som nijako nevyvrátila slová petuly... áno celá rodina do nej hučala, ale napriek všetkému a všetkým si naozaj postavila jej sestra hlavu a išla ako proti múru....preto som napísala, že láska je slepá....nebolo to len tak, že ona si povedala, že bude s ním, podstúpila kopec rozhovorov hádam s celou rodinou, aj výchovnú dostala...no ale to už je jedno. Už sú na svete tri deti. Musí si predovšetkým ona uvedomiť, čo chce ďalej od života a či chce aj napriek všetkému ponižovaniu zostať so svojím druhom. Aj rodina keď k ním príde, on má každého za nikoho, nikoho si neváži iba tú svoju rodinu z jeho strany. Správa sa ku všetkým ako k spodine, aj k "svokre" a pomáha im ako vie.
Rodičia nemôžu a niekedy nevedia riešiť všetky problémy svojich detí. Je dospelá to áno a môže si za to sama. No teraz jej chceme pomôcť nie ju odsudzovať. Ešte do roboty nemôže ísť, má veľmi malé bábätko a s deťmi jej pomôcť nevieme, každý býva v inej časti republiky. Skôr jej vieme pomôcť inými vecami ako napr. šatstvo, jedlo. Ja viem, že je to ťažké pre celú rodinu.
ja som kdesi citala, ze existuje taka uchylka, ci ako to nazvat, ked zena vedome vyhladava takyto tyop chlapov...nieco ako spasitelsky komplex, vyhovuje jej zit v spinavych podmienkach na hranici ludskej dostojnosti. ich toto sexualne vzrusuje. ja neviem, ale moze to byt pravda, poznam zenu, inteligentnu, ktora opustila manzela kvôli takémuto asocialovi, odisla s nim zit do osady a rodina o nej uz dlho nepocula
@lubkavargova1 ja sa nechcem hrať na hrdinku, ani sa nehrám, chcela som Vám objasniť situáciu, pretože petula68 na to nemala silu po osočovaní a úražkach. Ani rodina (matka...) a otec, ktorý im zomrel nebol s tým zmierený, ale čo mal robiť popri svojich problémoch. Každý ich máme dosť, ale keď vieme tak snáď pomôžeme. Tu nejde o pomoc s peniazmi, prípadne niečím iným. Ide o morálnu podporu a každý odporučil to krízové centrum na začiatok, resp. sociálny byt s nižšími nákladmi...niekde sa začať musí....pomôže jej možno niekto, kto túto situáciu už zažil a vie o čom píšeme. Viem, že je to pre celú rodinu hanba, že si vybrala práve jeho, ale to to nevyrieši :/
@lienka2012 Riesis neriesitelne.... nech sa ozve ONA a napise, ci chce nieco robit a odist od neho....Ani @petula68 nic nezmoze
Zda sa ze slecna je dost tvrdohlava a sebecka- voci rodicom, surodencom, dokonca aj detom.... Dosrala zivot nie iba sebe, ale celej rodine, ktora s nou ma starosti.
Nepaci sa mi toto dievca...aj ked je akoze "obet". Myslela len na seba......a teraz maju za nu rozmyslat ostatni?
Nech sa vyjadri ona....ked je taka tvrdohlava, tak ani do toho krizoveho centra ju nikto nedotiahne.
Este stale som nepocula ci chce menit svoj zivot. 🙄
ja som to nemyslela zle ale ked aj vydi že je zla situacia tak nech ide preč lebo môže sa to zhoršovať no aj do krizoveho centra len aby mala pokoj aby ju nebil neuražal rozhodnutie je na nej je to veľmi ťažke ale nejaka pomoc a riešenie musi byť.
@robin_claire a ja si ti zas myslim,ze@fidka 79 s ak veci vyjadruje tak triezvo,a skutocne ako si my viacere myslime,len to tak priamo na papier nedame.Romska otazka nas v topanke tlaci coraz viac,len nedajboze aby sme neboli rasisti.
Je to sice pekne, ale ked by Vam syn alebo dcera doniesla domov cigana tak sa vam podlomia kolena a ste/sme vsetky v haji to je realita pred ktorou si zatvarame oci. A moze byt dotycny/dotycna aj z tej najlepsej rodiny, cista...to sa nezmeni.
Tu je jedina vec, pokial ona chce, tak odide hoc aj do krizoveho centra. Tieto info sa daju zohnat. Len netreba sa tvarit ze som "obet" lebo toto si vybrali zivot dobrovolne.
@fidka79 ja som zas par rokov do zadu pracovala pod mestom,a volalo sa to "romska otazka"tiez viem o tom svoje a preto si dovolim povedat,že cigan,zostane vzdy len ciganom.Nech je akokolvek vzdelany ale niekde su tie geny ulozene.Tym nechcem samozrejme nikoho urazy a aj ja sa mozem mylit.A aj ja som isla od pol rocneho dietata do roboty,nic mimoriadne-inak sa nedalo
@mihula Mna skor tlaci ludska zloba........pre mna bola v tom prispevku irelevantna informacia ci je rom, alebo nie je....teraz ide o nu a tie deti. ale nema zmysel sa o tom dohodovat.
Nie, ta celkom prva reakcia. Strašne si tu zakladatelku sfukla ako keby ona mohla za to co vystraja jej sestra.
@robin_claire nie,nevnimaj to ako zlobu.Ved vsade sa stretavame s tym,co vsetko maju a ake vyhody cigani a my ako matky/biele/to nemame.Mna tlaci dochodok,mne ho vypocitaju z mojho zarobku,hoci odrobim 40rokov,romskej zene,z priemeru a vedz,ze ho bude mat vacsi ako ja.Dnes ked sa povie cigan,je nastartovanych viac ludi,tak to tak ber.A tak ako som napisala a mam to od jednej dr.geny nepustia,tak co uz s tym
@lienka2012 dakujem ti aj v mene ostatnych, ktore to zaujma, za objasnenie a sirsie podanie celej veci.. ja sa minimalne na situaciu okolo rodicov pozeram inak..
@mihula Ja ti tvoj nazor neberiem. ja mam tiez svoj nazor na romov, ktory nie je zrovna pozitivny, ale to neznamena, ze pri tejto teme, kde sa hlada nejaka rada zacnem hystericky vysilovat proti romom ako niektore tu (niektore ste vypadali, ze mate tesne pred srdcovou prihodou).
tie deti, co spolu maju, za to predsa nemozu.....ci ich beries uz rovno ako odpad a hovoris si tak im treba, kedze geny sa nezapru?ja ich beriem ako ludske bytosti...sorry
sorry, ale ked citam niektore prispevky, az sa mi chce vracat z niektorych ludi 😖 😖 😖
nepoznam autorku, ani jej sestru, ani ich situaciu, sice ich kamaratka nam tu situaciu trosku priblizila, ale kurwa fix ved ona sa len opytala otazku a cakala odpoved a fakt toto ca sa tu rozprudilo, nadavky, osocovanie a neviemcoeste 😝 😝 😝 naco sa do toho starate, ak k tomu mate co povedat, tak odpovedajte, ak neviete pomoct tak mlcte. predpokladam, ze mudre jak radia su tie, ktore maju krasny spokojny bohaty zivot, ziju si ako kralovne a nerobia nic ine, len nakupuju detom a sebe znackove oblecenie a potom ich fotia z kazdej strany a davaju tu na MK tie fotky, alebo nemaju deti vobec a nevedia, co matke pre deti dokaze vytrpiet. ak by mali normalny zivot a boli aspon trosku normalne, tak by sa nenavazali do ostatnych ludi len tak z nudy 😝 😝 jesisiiiii ja ani neviem co mam k tomuto napisat, normalne nemozem z takych sprostych ludi ako ste tu niektore. hocikomu sa moze stat v zivote hocico a ani to nebudete cakat, som zvedava, ako vam padne, ked si potom na svoj problem najdete odpovede, ake ste tu teraz dali vy 😝 😝 😝
kazdy sme si strojcom svojho stastia, zial nie vzdy sa to skonci stastne, ale aj tak by sme si mali pomahat, hlavne rodina, tak ako zadavatelka chcela pomoct svojej sestre. od vas stacili len slovka podpory, alebo rady, ktore by sa jej zisli. zvysok si nechajte pre seba 😝 😝 😝

uz ma oslovila autorka príspevku aj v IP 🙂