icon

Ako pomôcť susede zažívajúcej fyzické násilie?

12. mar 2025

Ahojte, chcela by som sa opytat ci ma niekto skusenost, ze mal susedov kde prebieha fyzicke nasilie, ktore je sucastou castych hadok. Da sa nejako pomoct? V minulosti sme volali policiu, avsak situaciu to len zhorsuje a susedia si vybijaju zlost aj na nas. Volavali sme hlavne koli ruseniu nocneho kludu, kedy hadky prebiehali cele noci. Momentalne je situacia taka, ze su hadky intenzivnejsie a k fyzickemu nasiliu dochadza uz po par minutach. Pri poslednej hadke zena odisla v noci aj so synom prec, co bolo prvy krat kedy ho brala so sebou. Syn je v pubertalnom veku, neviem ci by nahlasenie na upsvr pomohlo. Ona nevyzera ze by sama chcela oslovit nejaku organizaciu na pomoc tyranym zenam, preto sa pytam ci existuje nejaka ina forma pomoci, kedze prvy krok by mal ist z jej strany a to nevieme zabezpecit. Nechceme pred tym zatvarat oci a nase jedine riesenie je pri kazdom konflikte volat policiu.

Strana
z2
martinka13
12. mar 2025

Nič iné, ako volať políciu asi nepomôže. Možno keď ich budete volať častejšie budú to riešiť.

bluka2
12. mar 2025

Skúsila si sa s ňou porozprávať?

kiki68
12. mar 2025

Ano dat to aj na upsvar, my sme mali takych susedov a zrazu sa veci pohli, tiez teenage deti okolo 15,16 rokov.

pribinak
12. mar 2025

Zas volať 158. Ale povedať reálny dôvod - násilie.

erika7102
12. mar 2025

Volajte sociálku, ak je žena blbá, sebecká osoba, nemusí trpieť dieťa. Chalan má šancu sa z toho ešte dostať 🙂

saraxyz
12. mar 2025

@erika7102 prečo by mala byť blbá, sebecka? Zažila si fyzické týranie? Ten strach?

pribinak
12. mar 2025

@erika7102 nemusí byt blbá a sebecka. Môže sa báť a nedôverovať, napr polícia tam bola ale bolo hlásené rušenie nočného kľudu
Nemusí byt sebecka, môže chrániť svoje dieťa najviac ako v takejto situácii dokáže

Trochu menej súdiť a viac uvažovať

autor
12. mar 2025

@bluka2 rozhovor nebude mozny, ona nema zaujem

autor
12. mar 2025

@kiki68 dakujem, toto som nevedela ci sa da riesit aj ked su deti uz starsie

autor
12. mar 2025

@pribinak volali sme ohladom rusenia nocneho kludu, ale vzdy bol nahlaseny realny dovod a to hlucne hadky a fyzicke nasilie. S kazdou hliadkou som sa aj rozpravala, najskor prisli k nam ako oznamovatelom a situaciu co sa deje som vysvetlila.

lenuska9999
12. mar 2025

Určite by som kontaktovala socialku, tá to určite nenechá tak. Už len kvôli tomu chlapcovi

ellinorka
12. mar 2025

pozri si stránku žena v tiesni, môžeš tam aj zavolať a oni ti poradia čo môžeš pre tú ženu urobiť, určite jej treba pomôcť a aj jej synovi. Správne uvažuješ aj o tej sociálke, ja som na sociálke pracovala - konkrétne sa jedná o UPSVaR oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Tam ak napíšeš email (môžeš aj anonymne) oni si situáciu preveria a tiež vedia pomôcť.

karolinakr
12. mar 2025

počitaj s tym, že na koniec ty budeš tá zlä.. ale ked žena nemá zaujem to riešiť, čo deti? da sa s nimi nejaká konverzácia? možno to vnímajú inak ako ich matka.

autor
12. mar 2025

@ellinorka dakujem! Skusim ich kontaktovat ;)

autor
12. mar 2025

@karolinakr ano, za zlu uz som tym, ze som si dovolila volat policiu. S tym teda ratam, ze sa na mna spusti lavina. Nechcem vsak volanim socialky bez rozmyslu spustit “susedsky boj”. Syna nemam ako kontaktovat, jedine cestou do a zo skoly a striehnut nanho nechcem, aby to nebrali ako osobny utok.

karolinakr
12. mar 2025

životne skusenosti ma naučili, že nemôžeš zachraňovať niekoho proti jeho vôli ...ako posledný pokus by som skúsila rozhovor v sukromi s deťmi a keď nie - smola 🤷‍♀️

yoxinka
12. mar 2025

Pokiaľ ona nechce, nepomôžeš jej nijako. Ja som sa raz tak zastarala do niekoho v najlepšej vôli a s dobrým úmyslom a skončilo to pre mňa veľmi zle. Pokiaľ to ona nechce riešiť, nemôžeš pomôcť nijako. Je to smutné, ale je to fakt.

matkahelka
12. mar 2025

Kontaktovat socialnu kuratelu je zbytocne a na zaklade anonymnych podnetov nekonaju. Ak tam zadas svoje meno, ber v uvahu nasledky. Ak socialna kuratela na kontrolu aj pride (ohlasuje sa vopred), myslis, ze otec bude tlct zenu a dieta pred nimi? pridu, vypiju kavu, nezistia nic nevyhovujce a ty budes za kravu. to pisem ako niekto, kto s tym ma pracovne skusenosti. ak samotna matka/iny rodinny prislusnik neda podnet, ty ako cudzia osoba nic nezmozes. matka povie, ze je to vymysel a este ta povlacia po sudoch za ohovaranie a poskodenie mena.

autor
12. mar 2025

@karolinakr dakujem, chapem a nechcem ich zachranovat za kazdu cenu. Z nemalej casti to robim aj koli sebe a mojej rodine, kedze nam tymito hadkami a bitkami pravidelne zneprijemnuju zivot. V tomto pripade som zistila, ze volanim policie len prilievam do ohna a preto a zistujem ci sa da takejto osobe pomoct.

jumama
12. mar 2025

Ona ma traumaticke puto, nedokaze odist len tak, ani na radu niekoho. Precitaj si niekde ako to traumaticke puto ci trauma bond vznika a preco clovek nedokaze z neho tak lahko odist. Podla mna by pomohlo ozaj ak sa poradis s niekym z UPSAVaR o tom, ako postupovat - skus sa pytat co ty mozes uobit pre tu zenu, dieta, nech tebe daju nejake rady.

autor
12. mar 2025

@yoxinka dakujem za zdielanie skusenosti

autor
12. mar 2025

@matkahelka suhlasim, nechcem nepremyslene nahlasovat na socialku a potom riesit z toho nasledky voci mojej osobe. Uz pri volani policie riesim to, aby volali mne a ja ich vpustim do vchodu. Tym ze by im zazvonili hadku prerusia, budu sa tvarit ze sa nic nedeje a ja mozem byt obvinena ze si vymyslam. Takto v priamom prenose poculi co sa deje, co pri socialke nikto nezaruci.

janickacrazy
12. mar 2025

No len tu ide aj o to dieťa, ja by som volala sociálku a áno, u nás konajú aj na anonymný podnet. Nahlásilo viac ľudí tú istú osobu viackrát, sociálka tam chodila preverovať asi rok, možno aj dlhšie. Nakoniec odobrali deti, matka alkoholicka. Takže určite konaj.

hipuska
13. mar 2025

A s ňou si sa skúsila porozprávať? Ono, často je problém, že ťa žena nemá kam ísť. Ak by sa začalo aj riešiť trestné, bolo by to veľmi na dlho, zatiaľ čoby tyran ďalej žil s ňou. A pokiaľ by nemala aktívnu podporu, ta žena by to sama nedala.

lujza123
13. mar 2025

Ja by som určite volala aj políciu, aj socialku .
Tiez som mala takých susedov, kedysi dávno, mali dcérku asi 12 ročnú, no chuda dieťa.
Ja som sa aj s tou pani dohadala, si ma zastavila po jednej takej príhode ked ich riesila polícia, ze co sa starám ze manžel je teraz koli mne chudáčik vykázaný z bytu. Tak jej hovorím ze nabudúce sa ma nechat mlátiť potichu 🤦‍♀️🤷🏼‍♀️

To sa ťažko chápe tieto ženské, oni su úplne mimo, proste závislé na cocotovi ako alkoholičky či feťáčky. Jedine okolie dokáže takymto ženám otvoriť oci, rodina, susedia, učiteľky, sociálka a postupne si vďaka tomu uvedomia ze majú problem

yoxinka
13. mar 2025

@lujza123
Bola si niekedy v koži takej ženy??? Keď nie, tak by som ti odporúčala mierniť svoje slová. Tu nefunguje žiadne rácio. Áno, také ženy sú z tvojho pohľadu “mimo”, ale zamýšľala si sa niekedy nad tým, preči je taká žena mimo?

lujza123
13. mar 2025

@yoxinka bohužiaľ zažila som veľmi zblízka, moju naj priateľku mlátil chlap, prefetovany psychopat, tri roky sme ju nevedeli od neho dostať.
Koľko krát som po ňu sla v noci autom co ju vyhodil aj s malým deckom na ulicu, zmlatenú, zuby vybité, monokel pod okom …
Polícia, lekárska pohotovosť, nove doklady vybaviť, nové bývanie, nový telefón …. všetko vybavené, zariadené, ona aj s dieťaťom konečne v bezpečí …a o pár týždňov sa zrazu prestala ozývať, telefón vypnutý a už sme vedeli o co ide, už bol u nej opäť nasáčkovaný. Veľká láska ved sa ľúbia a on za to nemôže chudáčik, to len pervitín mu zatemnil mozoček. .. Týždeň sa ľúbili a opäť bitka, opäť útek a takto dookola

Presne ako píšeš, tam nefunguje ziadne rácio, oni sú úplne mimo z akéhokoľvek pohľadu a svojim spôsobom mentálne závislé na tyranovi.

Ťažko sa mi to chápalo, veľmi ťažko ked ide o blízkeho človeka ktorý sa takto ničí. Kamoska sa z toho našťastie dostala a ani ona sama tomu nechápe , prečo to nechala zájsť tak ďaleko a prečo nedokázala odísť po prvej facke

karolinakr
15. mar 2025

@lujza123 no a čo bola ta posledna kvapka?
Ja som už postovala tento dokument ČT1 To všechno z lásky
Strašne sa mi pačilo, ako to bolo natočene a tie ženy boli kočky, jedna by do modelingu rovno mohla ist, dalšia študovala v USA a mala samostatne vystavy a trpeli to manželstvo s bitkarom 14 - 18 rokov..Akurat som myslela, že to je uplne nepochopiteĺné

karolinakr
15. mar 2025

Autorka no kĺudne to postni susedke

https://www.youtube.com/watch?v=X-uhLFz_4W4

a prosím ťa, napíš mi, ako to všetko dopadlo
Velmi sa mi páči, že to aktívne riešiš a nedavaš ruky preč a hlavne ma zaujima z policajneho i pravnickeho hladiska, ako takéto situácie riešit na Slovensku..Len sa obávam, že nijak sa to nedá riešiť, aby ste sa na koniec nemuseli odsťahovať

lujza123
16. mar 2025

@karolinakr ta posledná kvapka paradoxne prišla od nás, od jej okolia. Doslova sme sa jej museli všetci otočiť chrbtom v štýle pokiaľ s ním budeš ani za nami nechoď. Normálne ultimátum dostala
Prestal sa s ňou baviť jej vlastný syn aj rodičia aj kamaráti a jej to tak nejak došlo ze takto to naozaj ďalej už nejde. Veľký posun nastal ked sa odsťahovala a už sa nevrátila, síce sa občas stretli a porobil jej hlúposti (ukradol peniaze napr) ale už spolu nebývali
. A potom ten chlap spravil skvelú vec, odišiel preč a dal jej pokoj

Ináč túto moju kamosku poznam od 15 tich čiže fakt veľmi dlho a ona bola presne ten typ o ktorom by ta v živote nenapadlo ze takto môže skoncit.
Detstvo v harmonickej rodine, ženská inteligentná, šikovná, pekná a samostatná. Dosť taký dominantný typ, všetkých frajerov mala takých podpapucnikov co ju na rukách nosili ako princeznú … až si v 35ke našla tohoto magora 🤦‍♀️🤷🏼‍♀️

Strana
z2