icon

Ako pomôžem susedke?

qidko
8. nov 2016

Ahojte poradte mi.Kedze som invalidna dochodkyna(mam 40r)som stale doma.Mam susedu ma dve dievcata 16r.-11r.Kedze manzel je neustale v zahranici a ona pracuje 12hod.denne nezvlada vychovu deti(okrem toho piju)starsia nastupuje do redukacneho centra lebo je nezvladnutelna(pije fajci prespavaju tam rozny chalani a flaka skolu)takze ta mladsia je nonstop doma sama navrhla som jej aby mala chodila kumne ked pride z druziny ze mozem sa jej venova:hrat sa,ucit sa,alebo proste robit jej spolocnost aby nebola zatvorena sama v byte alebo sa flaka s 22r.postihnutym chalanom ktory nema dobru povest a k tomu netopia lebo nema kto.Poradte ako ju mam presvedcit ze jej chcem pomoct aby neprisla aj o druhu dceru?Ja za to nechcem nic len mi je luto tych deti sama som matkou 2dospelych deti a viem ake bolo tazke sklbit pracu a rodinu.Vopred dakujem za kazdu radu pekny vecer prajem

0silvia0
9. nov 2016

@qidko aj si ich zobrala k sebe prespať? snáď tvoju pomoc neodmietli... takto pomáhaj, keď treba, vecne pomôž, nechaj prespať v prípade núdze, skús s nimi nadviazať bližší vzťah... vidíš, dievčatám nenapadlo hľadať pomoc u teba, radšej išli do pivnice... takže podľa mňa je dôležité získať ich dôveru a potom snád prídu aj samé...

alaguema
9. nov 2016

@qidko tie dievčatá ti to takto povedali, že ich opitá mama vyhodila z bytu? Je to divné, lebo deti takéto veci skôr zatĺkajú. A ak ti to aj takto povedali, dá sa im veriť? Píšeš, že staršia je pekné číslo. Možno to povedali len preto, aby si ich nechala na pokoji, lebo šli do pivnice fajčiť. Dávaj si pozor, aby si svojim konaním tej rodine nakoniec neublížila ešte viac. Tipujem ťa na susedu, ktorá všetko vidí, všetko vie a nenechá si nič pre seba. Tým im práve môžeš poškodiť ešte viac. A pomôcť môžeš tak, že sa s nimi občas porozprávaš, prejavíš im náklonnosť, upečieš buchty, ale nič viac. Nemôžeš ľuďom diktovať, ako majú žiť. Alebo si tu chceš prečítať, že máš na matku zavolať sociálku?

katarinapekna
Odpoveď bola odstránená
magmolatus
9. nov 2016

@qidko Ona tvoju pomoc nechce a sú typy ludí ktorý si to proste nepriznajú že to proste nezvládajú.
Ešte aby si nebola prekvapená ak sa na teba urazí, alebo ti dobre vynadá.
Staraj sa o seba a nájdi si nejaké hobby.
Ak už chces volaco robiť chod pomoct do nejakeho detskeho centra, kde sú malé deticky ak máš potrebu sa nejakým venovať, tam to aspon niekto ocení,

qidko
autor
9. nov 2016

@katarinapekna Ahoj si velmi mila prajem ti v zivote vsetko len to dobre pekny den zelam

qidko
autor
9. nov 2016

@alaguema Oni umna spali nedobuchali sme sa volala som do skoly ze nepridu ona rano odisla do prace ako by sa nic nestalo a teras volala starsej ci nezaspali do skoly ona si rano ked odchadzala ani nevsimla ze nie su doma

qidko
autor
9. nov 2016

@alaguema Socialka to riesi skola zo starostkou sa do toho obuli preto ta starsia ide do redukacneho centra

lubkavargova1
9. nov 2016

Nuz, pokial je to myslene dobre,tak drzim palce.
Katuska, je nacase najst si chlapa lebo ani zatrpknuta dtara dievka nie je nic moc v zivote.

alaguema
9. nov 2016

@qidko tak to je zlé...Dúfam, že sa to pre tie dievčatá vyrieši čo najlepšie. Teda nie cez sociálku a odobranie detí, lebo to, žiaľ, nefunguje. Keby sa nejak podarilo tú mamu dostať na terapiu, ale ak ti nedôveruje a nechce sa ti zverovať, tak nemáš takmer žiadne šance.

alaguema
9. nov 2016

@qidko a prečo nešli do školy?

mysicka36
9. nov 2016

@qidko uff tak toto je silná káva... Dievčatá nemajú klúče od bytu, či ich vymkla a nechala klúč v zámku?

No ja by som sa na mater vysrala a nekomunikovala by som s ňou. Max pozdrav pri náhodnom stretnutí. Ale dievčatám povedz, že kedykoľvek budú potrebovať, môžu ti zazvoniť. Nehovor im žiadne názory na mamu a na celú situáciu, snaž sa byť len poslucháčom a kamarátkou. Viac asi ani pomôcť nemôžeš 😒

qidko
autor
9. nov 2016

@alaguema Ako mohli ist do skoly ked kluce od bytu nemali a ona rano isla do prace teras suseda zo starsou isli zanou do prace aby im dala kluce od bytu ona si ani nevsimla ze jej nespali doma

qidko
autor
9. nov 2016

@mysicka36 myslim si ze to vedia ze som tu prenich stale im to vravim ked sa ma pytali preco ich mama je taka aka je tak som im povedala ze alkoholizmus je choroba a mozno si neuvedomuje ako im ublizuje nikdy nanu nenadavam lebo by to nebolo odomna fer aj ked najradsej by som ju prepleskla mozno by sa spametala

katkuz
9. nov 2016

@qidko no je to veru tazke nejako poradit... tiez mi napadlo, ziskat si nenasilne doveru aspon mladsej - upiect spolu kolac, uvarit polievku (take bezne domace prace - dievcatko to doma asi nevidi a nieco sa priuci). Len ak riesi socialka starsiu, je len krocik k tomu, ze pri podmienkach, v akych ziju mozu vziat i mladsiu z rodiny. Ako situaciu vidi otec, ked pride domov? s tym si nerozpravala? a tiez mi napodla v urcitom zmysle ostrazitost - ak starsia sa pohybuje v zlej partii, aby nezneuzila tvoju doveru a nezmizli napr. nejake veci.

qidko
autor
9. nov 2016

@mysicka36 A ktym klucom vecer sa opila a vyhodila ich z bytu kluce ich nenapadlo zobrat

alaguema
9. nov 2016

@qidko Veď píšeš, že pani vstávala do práce. Dievčatá mali vstať a ísť sa prezliecť a pripraviť si veci do školy. Či ako?

papricka33
9. nov 2016

@qidko to, čo robíš nie je vtieranie, ale záujem o iného človeka. Myslím ze aj tým ze si s tou mladšou, ze jej poskytnes priestor sa porozprávať, mať nejaký vzor, ako sa dá lepšie žiť, jej pomáhas. Snaž sa jej spríjemniť čas, dať jej do života nádej, ze raz môže pekné žiť, mať peknú rodinu, ľudí ktorí ju budú chrániť a ľúbiť. Kamarátka o tom nemusí vedieť (ako očividne ani netuší ze staršia mladšiu zamyka doma ☹

papricka33
9. nov 2016

@katarinapekna o nakladacke ty asi vieš svoje... fakt mi ťa je ľúto ženská.

qidko
autor
9. nov 2016

@katkuz s otcom som sa rozpravala ties ale tam uraduje alkohol chodi 2-3krat do roka domov on nema vôbec zaujem o rodinu a ano ta starsia kradne babke vyrabovala ucet proste hroza riesila to policia vies ona sa tym este pochvali ze si corkla od babky peniaze niekedy mam pocit ze potrebuje byt stredobodom pozornosti

qidko
autor
9. nov 2016

@papricka33 Vies teras sedi primne a podriemkava starsia isla zo susedou po kluce od bytu tak sa pytam preco?Preco takyto ludia maju deti?Kolko zien tuzi po babetku a bohuzial nikdy ich nebudu mat a oni si nevedia vazit ze maju dve krasne a zdrave dievcata

katkuz
9. nov 2016

@qidko no je mi do placu z tej bezradnosti. myslim, ze vela by sa dalo este zachranit aj u tej starsej (aj ked nemyslim, zeby to urobilo prave reedukacne centrum...) to by si museli uvedomit prave rodicia. alkohol je mrcha ☹ a je to velmi pravdepodobne, ze aj ta starsia tuzi po objati, uznani a pozornosti, len aby neskoncila v naruci napr. nejakeho tyrana... musi to byt velmi tazke, ked to vidis... napadlo mi, ak by zacala riesit socialka i mladsiu, zajst za soc. pracovnickou a porozpravat sa s nou ako sa da pomoct. drz sa!

qidko
autor
9. nov 2016

@katkuz Dakujem

0silvia0
9. nov 2016

@qidko nerieš takéto otázky prečo majú takíto ľudia deti a tí čo chcú nemajú... toto sú zbytočné zádumy, nič s tým nevyriešiš, nemajú všetci ľudia rovnaké štartovacie pozície v živote... sústreď sa len na to, čo dokážeš ty sama ovplyvniť. Podala si pomocnú ruku, robíš, čo je v tvojich silách, máš snahu pomáhať, to je fajn...

alaguema
9. nov 2016

@qidko na môj vkus priveľa mudruješ a súdiš čo ti neprislúcha. Ľudia majú deti. Aj takí, ktorých ty nepokladáš za hodných deti mať. Asi to tak má byť.
Neodpovedala si mi na otázku, prečo deti nešli ráno domov, v čase keď matka vstáva. Je ti snáď jasné, že táto príhoda matke pohorší, nešli do školy, predpokladám, že si povedala prečo...takže neviem veru, aká je tvoja motivácia v tomto celom a či naozaj chceš tej žene pomôcť, alebo ju chceš len súdiť a byť za chutnú.

qidko
autor
9. nov 2016

@alaguema rano odisla do prace byt zamkla a kluce nemali deti spali u mna a nesedela som na botniku pred dverami aby som jej povedala aby im nechala kluce ona si ani nevsimla ze niesu doma a neviem ci isla na 4. alebo 5. do roboty

ajuscha
9. nov 2016

@qidko v prvom rade máš veľký môj obdiv, že ti rodina resp. dievčatá nie sú ľahostajné...pokiaľ je tá skutočná príčina alkohol u matky, tak aj keď si "cudzí" človek, je dobre, že si všímaš a že sa staráš...aj keď som čítala príspevky a niektoré maminy som mnou nebudú súhlasiť, treba si všímať a starať sa, ak vieme, že niečo nie je v poriadku (nehovorím o jednorázových problémoch v rodine, hovorím o dlhodobých problémoch, kde "hlavnú úlohu" zohrávajú deti). Deti si pomôcť nevedia, a ak im nevie pomôcť ich matka, otec či najbližšia rodina, tak kto potom? Nezáujem ľudí nič nevyrieši. Nebudem to tu rozoberať citovo, ale skôr faktami. Je dobré vyrastať v rodine, kde matka je alkoholička a ani nevie, či má doma deti? No ja by som tiež oči nezatvárala. Už som sa stretla s prípadmi, kedy sme práve za asistencie sociálky brali malé deti. Uvediem príklad, pani učiteľka v škôlke si všimla pri prezliekaní detičiek na spánok, že jedno dievčatko (3 ročné) je zbité, veľmi zbité, malo modriny po celom tele, aj ručičkách a dlaniach. Riešilo sa to za "horúca". Vypočúvala som k tomu ich otca, jeho odpoveď? Že čo sa starám, že je to jeho štandardná výchova. Matka? Veľmi prostá žena, ktorá na mňa pôsobila ako žena s ľahkým stupňom mentálnej retardácie. Pri výsluchu mi uviedla, že ona si myslela, že je normálne takto vychovávať deti. Ako každému občas ujde ruka po zadočku, ale byť deti do modrín? To dievčatko som videla, chcelo sa mi plakať. Obe deti tejto rodine zobrali. Pracovníčky z nášho mesta z ÚPSVaR boli super, chovali sa profesionálne a ostali sme v kontakte, lebo ma zaujímalo ako a osud detí ďalej vyvíja. A viete čo prospelo im, že ich zobrali z rodiny násilníka. To je trošku mimo príbeh 11-ročného dievčatka, ale iba som tým chcela poukázať na to, že "sociálka" tiež vie spraviť kus kvalitnej roboty...nie je dobré pre to dievčatko, aby bolo s matkou alkoholičkou. Staršej osud je už spečatený, a veru v reedukačnom centre, to bude mať ťažké. Táto rodina už patrí k tomu, aby bola sledovaná odborníkmi.

alaguema
9. nov 2016

@qidko deti nevedia kedy mama chodí do práce? To pochybujem. Ale ok. Tvoja vec. Žiaľ, moja skúsenosť je taká, že tí, ktorí chcú pomáhať, si spôsob nájdu a nepotrebujú o tom hovoriť a tí, ktorí chcú hlavne riešiť, riešia.

matejko19
Odpoveď bola odstránená
lubkavargova1
9. nov 2016

@matejko19 nastavte si translator lepsie.

katkuz
9. nov 2016

@matejko19 to sem nepatri!