icon

Ako poriešiť deti v čase pôrodu, keď manžel nebude doma?

kukulienkalenka
20. mar 2023

Ahojte mamičky možno sa tu nájde nejaká z vás ktorá riešila niečo podobné tak snáď poradíte.
Mám dve deti 8 ročného syna a 5 ročnú dcéru.
Manžel pracuje mimo SR a ja som doma (tehotná) . Otázka z mojej strany je : ako poriešiť deti a nemocnicu (môj pôrod) v prípade že tu manžel nebude . Podľa všetkého to tak aj vychádza že budem nato sama . Moja mama je 400km ďaleko (pracuje + moja sestra ešte chodí do školy takže nemôže vynechávať) a z manželovej strany mi nemá kto deti postrážiť. Neviem ako ďalej postupovať,mám nato zhruba mesiac aj pol ale tak radšej to poriešiť skôr ako neskoro. Deti k mame tiež nemôžem zaniesť lebo syn chodí do školy a dosť veľa by vynechal a aj tak by tam nemal kto s nimi byť .

ninusa221
20. mar 2023

Ani môj ocino nebol pri pôrode mne ani môjmu bratovi lebo pracuje celý život v zahraničí ale vždy mama mala okolo seba ľudí Krsnu tetu kamošky starké že vždy keď bolo treba boli s nami. Inak nechápem celkom tu mamu však keď vie že tvoj muž zahraničí tak asi ráta stym že ti príde pomôcť či?

anita6666
20. mar 2023

Skôr,nez si urobíš dieťa ďalšie v poradí,treba vedieť,čo urobíš s ďalšími 2-3-5-10 pred ním,keď budeš odkázaná sama na seba.

barbora19911
20. mar 2023

@kukulienkalenka veď práve plánovaná sekcia je najlepší spôsob ako si naplánovať termín a nie čakať od 36 do 42 ..aj ja mám plánovanú sekciu presne na 38 týždeň ..mne doktor povedal že na SK sa to takto robí ...

olivnik
20. mar 2023

Jedine mama alebo svokra.

tanyan
20. mar 2023

Existujú aj oficiálne cesty ako napríklad zariadenie dočasnej starostlivosti:
https://csszatisie.sk/zariadenie-docasnej-staro...
... explicitne uvádzajú ako dôvod aj "pôrod matky dieťaťa alebo ženy, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu," avšak pravdepodobne sa jedná primárne o samoživiteľky alebo rozvedené matky.

Prípadne môžeš cez portál alebo agentúru nájsť opatrovateľku do domácnosti. Tu je filter nastavený na ponuku opatrovania u teba doma na turnusy...
https://www.domelia.sk/opatrovanie-deti?miesto=...
Skús osloviť ak nájdeš niekoho z okolia, ešte máš čas zoznámiť sa a získať dojem. 😉

slavomira236
20. mar 2023

@kukulienkalenka moj letel na a sk z londyna ked som rodila

slavomira236
20. mar 2023

@
@tanyan ale ona ma muza...

slavomira236
20. mar 2023

@kukulienkalenka ked mu je luto na letenky bude mu luto aj zaplatit nejakej opatrovatelke...pocitaj len 5dni cely den strazit deti ti nikto nepride zadarmo...tak ostava sestra ktora chodi do skoly tyzden v skole vynecha ospravedlnenka z rodinnych dovodov pripadne od mudr teda ak je aspin stredoskolacka

ibrunova
20. mar 2023

Muž to nechal na teba? No to je pekný.... Či si ich vezmeš k pôrodu?

evkamotka
20. mar 2023

@kukulienkalenka normalka tvoja mama si vezme OCR, moze si zobrat na teba aj na vnuca, ako chcete. Kedze ides sekciou, 2t pred sekciou bude vediet naisto, kedy ma prist. Ocrkovat moze na "chore" vnuca uz o par dni skor ak chces, vybavene

renab
20. mar 2023

Naozaj nemas ani ziadnu kamaratku? Ja by som kamaratke alebo susede urcite deti postrazila.

mirkam3
20. mar 2023

@tanyan zobrať deti na VIP izbu do pôrodnice? sorry, ale tak tento návrh mi príde ako nepodarený vtip 😳🤔, že personál, ktorý nevie, čo skôr, bude ešte po chodbách týždeň naháňať jej 5 ročné dieťa 🤷‍♀️

matullienka
20. mar 2023

@mirkam3 a pokiaľ viem tak po sekcií by bola minimálne 24 hodín na jis tak žiadna nemocnica neumožňuje deťom 24 hodín na izbe rodičky. Ja nechápem ako toto môže vôbec niekoho napadnúť

petamich
20. mar 2023

ziadna zazracna alternativa ti z neba nespadne - manzel nemoze, mama nemoze, kamaratky a susedy nemas 🤷‍♀️ no tak potom este opatrovatelka, nezabudajme aj na to (co ti samozrejme neprajem), ze sa moze cokolvek skomplikovat a mozes byt v nemocnici zo dna na den alebo mat dlhsiu rekonvalescenciu po porode atd. - zamyslam sa, ze aka je to praca, ked vravis, ze manzel nemoze ostat doma, lebo budete bez prijmu, snad v tom zahranici zarobi nadstandardne, myslela som, ze preto tak ludia chodia, v opacnom pripade nerozumiem, preco ty si tu s detmi a on v prdeli, ked ani nezarobi "dost", aby jeho zena nemusela riesit, kam da jeho deti kym pojde do porodnice (nie na wellness)

bluka2
20. mar 2023

To čo je za krajina, kde si človek nemôže vziať so sebou deti do nemocnice. Ja som tak mala 2 krát deti so sebou na izbe v nemocnici (Nemecko). Ešte aj v Brazílii som našla nemocnicu, kde som si mohla vziať plánované staršie dieťa k pôrodu. (Našťastie som to nemusela využiť, keďže som porodila doma) Škoda, že musis sekciou, keby si išla prirodzene, mohla by si ich proste zobrat so sebou; predpokladám, že by ťa nemohli vyhodiť a nejako by si už poradili 😀

mondolina
20. mar 2023

@bluka2
a kto by jej strážil deti keď bude rodiť? v nemocnici sú aupair? 🙈

matullienka
20. mar 2023

@bluka2 a o deti by sa v čase pôrodu staral kto? Keď by to urobila každá rodička tak si na pôrodnici môžu otvoriť materskú školu a neviem kto by sa staral o pacientov. Nie každý pôrod trvá 1 - 2 hodiny. Keď by po 24 hodinách skončila akutnou sekciou tak deti by čo boli 2 dní v starlivosti nemocničného personálu?

bluka2
20. mar 2023

@mondolina no to v Nemecku sme absolútne neriešili a tiež mi spravili zákrok v plnej narkoze - deti presne vo veku jej deti, vlastne mladšie ešte o rok mladšie než jej mladšie dieťa

enoula
20. mar 2023

Nuz, najvyssi cas skamaratit sa so susedou nejakou ak si sa este nie... Drzim palce, aby dieta vydržalo do terminu sekcie, lebo ved vieme, ze kadejake sú prípady. Niekoho zo susedstva by som si poistila pre pripad, ze zrazu sa ti spusti porod a nikto doma/v noci nebude a nasledne nejaku rodinu, ktora vycestuje a bude nasledujúci tyzden doma s detmi... O pomoci po pôrode ani nehovorim, ale ved si rodila uz, tak si vies predstaviť.. v kazdom pripade verim, ze uz ste skor doma rozoberali možnosti a nie takto na poslednú chvíľu

lvulik
20. mar 2023

@bluka2 🤦🏼‍♀️ ty si teraz spadla z mesiaca alebo si sa prebrala z dlhej kómy a myslíš si, ze je rok 2050? Nech žiješ a rodis svoje deti kdekoľvek, myslim, ze realitu na Slovensku poznáš (a nie, nedošlo k zasadnej zmene), takže tvoj komentár vyznieva viac než provokacne, pokiaľ neplatia prvé dve situácie.

matullienka
20. mar 2023

@bluka2 tak ty si neriešila ale personál bol určite nadšený, že mi mimo svojich povinností sa ešte musí starať o tvoje deti lebo ty si neriešila a nebola schopná zabezpečiť to inak. A berieš to ako úplnú samozrejmosť, že to tak funguje všade 🙈

bluka2
20. mar 2023

Normálne si k nim niekoho nájdi, možno nejaká dula alebo niekto taký so vzťahom k deťmi. Môže ti pomôcť aj po pôrode. Myslím, že na Slovensku celkovo cenovo dostupná služba a snáď teda menej, než zarobí manžel

bluka2
20. mar 2023

@matullienka personál bol úplne profesionálny a normálny, nejaké prípadné "nadšenie" nikto nedával najavo

bluka2
20. mar 2023

@lvulik tak už by bolo na čase, aby sa niečo zmenilo či chces, aby to takto fungovalo do toho roku 2050 navždy? S takýmto myslením - nedá sa - to vidím fakt tak: žiadna zmena

lvulik
20. mar 2023

@bluka2 a ja hovorím, ze chcem, aby to tak fungovalo? Co chcem je vec jedna ale radis zene, ktorá bude asi rodiť v dohľadnej dobe nereálne abstraktné a na slovenské pomery úplne mimo veci. To sú holé fakty a nie to, co si o tej situácii myslím ja.

matullienka
20. mar 2023

@bluka2 tak za to , že ti to nedali na javo ešte neznamená, že je správne to čo si urobila. Keby to urobil každý tak kto by sa staral o pacientov? Ale to je tak keď vidím len seba a po mne nech príde aj potopa

bluka2
20. mar 2023

@matullienka čo by si presne urobila ty v situácii, že sa presťahujes do novej krajiny s deťmi a máš krvácanie, ktoré nejde zastavit, už sa cítiš slabá: Čo by bolo správne podľa teba? Najprv si niekoho zohnať k deťom a potom ísť do nemocnice?
Opatrne s tým hodnotením, čo je správne a čo nie. Lebo život zvykne dávať lekcie, aby človek mal väčšie pochopenie pre iných 😉
Dnes nerozumieš, zajtra môžes riešiť podobnú situáciu sama. Ani utecenkyne, ženy v zlej sociálnej situácii, väčšina to tak neplánovala. A to platí, aj keby v takej situácii boli dlhodobo.

matullienka
20. mar 2023

@bluka2 tak v prvom rade volám muža nech okamžite letí k deťom a deti šup k susede. Fakt si to predstav, že to urobí každý tak ako ty

bluka2
20. mar 2023

@matullienka si sa presťahovala do novej krajiny, nepoznáš susedov, nemáš muža/je ďaleko. Skús si to predstaviť.

betulinka1
20. mar 2023

@kukulienkalenka Skus sa spytat rodicov od kamosov deti. Mne by napriklad nevadilo, keby ma nejaka mamina od spoluziaka syna poprosila o pomoc, ze ked to pride, ci viem zobrat deti na 4-5 dni. Alebo kym pride babka, ci muz. Za mna by to bolo uplne v pohode.