Ako povedať kamarátke, že už si neželám jej návštevu?
Po veľa rokoch sa mi vrátila kamarátka do mesta.
Poznáme sa už naozaj viac ako 20 rokov, považujem ju za dobru kamarátku. Keďže žila veľa rokov preč neostal jej tu takmer nikto a tak prakticky hneď sme sa začali stretávať aby lepšie znášala rozvod.
Ja ju veľmi rada vidím ale veľmi mi vadí správanie jej syna a to že mu nič nepovie 🙈
Oni prídu ku nám, malý sa nevyuzuje, beha v topánkach v ktorých beha po vonku, po podložke môjho 5 mesačného na ktorej sa plazí, nič mu na to nepovie.
Búcha s hračkami o zem (našimi hračkami), nič mu na to nepovie. Hádže mi o zem ovládače, robí neuveriteľný krik, je zlý aj voči malemu , vôbec na ňho neberie ohľad. Behá mi po celom byte aj keď som ju poprosila aby mi nechodili do spálne a pod. Ak ho tam nepustí tak on začne kričať a cápať buď mňa alebo ju. Zoberie si ovocie zo stola, čoby mi nevadilo ale on do všetkého raz zahryzne a hodí to o zem že už nechce. Úmyselne kazí všetko čo chytí do rúk a aj tak mu ona na to nič nepovie. Mne je to veľmi ľúto ale už qj partner sa hnevá na to keď videl aka spúšť tu naposledy ostala.
Ako to podať tak aby sa neurazila? Nechcem stratiť kamarátku ale ani nechcem aby mi dieťa zničilo všetko čo chytí do rúk, veď nás to stojí peniažky a tie momentálne nikto nemá na zvyš 🙈
a co takto jej to povedat narovinu a do oci? najlepsie riesenie podla mna. ci sa urazi, to je uz jej vec, potom to nie je ta prava kamaratka, ak neznesie pravdu, nedajboze sa s tebou rozkamaratila🙂
Ako pise predomnou,stretavajte sa mimo tvoju domacnost,v parku,na ihrisku,v cukrarni....je 1000 moznosti 🤔
Ako staré má dieťa? Možno ma maly obdobie vzdoru, a sama nevie ako zvládať toto obdobie, ale to nieje ospravedlnenie samozrejme, môj maly ma obdobie vzdoru a robi scény pre všetko, ale nenechala by som ho hento robiť, čo opisuješ. To už je take, že ona to nezvláda a necháva ho, možno je už z toho vyčerpaná. Ale samozrejme neobranujem ju, aby nevznikli konšpirácie. Určite by som navrhla, že nabudúce pôjdete do detského kútika kde sa môže maly jasiť alebo u nej…
Povedz jej pravdu. Ako sa citis, co ti vadi.
No v prvom rade neprosím kamarátku, aby mu niečo povedala, ale chytiť ho za ruku, a rázne mu povedať, nesmieš! Vyzuj sa, ináč budeš stáť na chodbe, u nás sa vyzúva! Nechoď do spálne, tam spíme a nechodíme tam. Keď si vezmeš jablko, zjedz ho, keď ti nechutí, polož na stôl. Nestupaj na podložku, tam sa hrá bábätko.
Ovládač nechaj tam kde je!....
Ako haló, že by mi decko zbombardovalo byt a ja čakala, kým mu mama niečo povie? Kamoška, nekamoška.
Ani ona sa nevyzuva? Aj ona so všetkým hádže?
Kľudne povedz, že si si práve upratala a pozmyvala, že nechceš bordel 🤭
súhlasím s @tosomja. Keď nevie vychovať matka, urobila by som to ja, upozorňovala by som ho. A na rovinu by som mu povedala (pred mamou), že ak sa nebude vedieť chovať, tak ku nám nebude môcť chodiť. To by bol odrazový mostík pre ďalšiu komunikáciu s kamarátkou. Aby rátala s tým, že ho doma nebudem chcieť a už by ju potom moja požiadavka, aby k nám nechodili, tak neprekvapila.
@tosomja inak nas s takým názorom je malo, aj ja by som hneď pocedala na rovinu, kľudne aj pred rodicom, ze to nesmie.. raz má suseda zaskočila, keď som jej malému synovi(rovnako stary ako môj 2r) povedala, že s pohárom nepojde do izby lebo ho tam rozlete… tak ona že “pod Sebi, teta musí mat dokonaly poriadok a my tu robíme bordel” 😁😁😁😁proste majú o mne mienku, že chcem mat dokonalú domácnost a môj maly je chudacik, pritom ja len mechcem, aby môj syn robil tieto veci alebo som po odchode návštevy 3 hodiny luxovala koberec od dzusu😁
Samozrejme snažila som sa tomu malému aj ja NONO a nesmieš a pod, ale mňa úplne ignoruje pripadne mi capne 🙈
Stretávame sa aj vonku, ale už keď je moc škaredo, moc zima tak ideme dnu. Predsa len môj ma iba 5 mesiacov, jej malý ma 20 mesiacov 🙈
Spálňu by som zamkla, na druhý krát už by snáď pochopil že sa tam nedostane. Ja som tak zamykala svoju spálňu. Veľmi mi vadilo, že mi tam chodili švagrinine deti, a ona sama ich tam posielala. Otvárali mi skrine a vyberali si veci. To som im rovno povedala, že u nás sa to nerobí.
A čo sa týka hračiek vyčlenila by som mu nejaké aj miesto na hranie a ak by šiel obutý na podložku tak by som sa s ním skúsila najprv dohodnúť, aby sa vyzul a dával pozor, lebo sa tam hrá bábätko a ak nie tak sa fakt stretávať vonku.
Lepšie je otvorene sa o tom zhovárať. Pretože to utužuje kamarátstvo a teda myslím, že kamarátkam by sme sa nemali báť čokoľvek povedať, predsa len od toho sú.
No myslim,ze panicka sama nepozna zasady slusnej vychovy! Tak nemozes cakat od nej,ze tomu nauci aj svoje dieta. Ja mam 2 rocnu, a ta led pride z vonka dnu tak prve, je si sadne na obuvnik a vyzuje sa, a jej jedno ci prideme domov alebo ideme na nastevu. Si dospela, tak jej slusne treba povedat, ze nech sa pánko vyzuje. Alebo ako uz radili ist, mimo vasho domu.
Normalne na rovinu by som jej povedala, ze pokial si nevychova syna aby mi doma nenicil veci, vyzul sa a nerobil neporiadok sa môžeme stretávať u nej alebo vonku. Bodka
Koľkokrát si ju pustila domov a nechala si z bombardovať byt? Už prvýkrát si to mala stopnúť. Nevyzuje sa a beží do bytu? Idem za ním zoberiem ho do predsiene: Vyzuješ si Miška sama alebo to mám urobiť ja? Atď. To, že ona nevychováva je jej vec. Ty jeho správanie doma trpieť nemusíš.
Vo veku 1,5r + zacina obdobie uvedomovania si a presadzovanie si seba sameho. Zalezi od temperamentu dietata ci je to znesitelne, alebo nad mieru. Zial niekedy je usmernovanie velmi tazke a nie kazda mamicka to zvlada. Navyse mnoho cerstvych mamiciek si mysli, ze bude s dietatkom kamaratit, alebo naopak je az prilis prisna, obe dve alternativy nie su dobre. Svoju chybu si vacsinou zacne uvedomovat, az ked je dieta neukocirovatelne. Potom a trapi. Ja by som bola velmi opatrna v tom, ako to kamaratke podat. Ak kritizujete dieta, mama to vzdy berie tazko a najma, ked citi, ze je v kritike kus pravdy. Skoda stratit kamaratku.
Fu, ale tak 20mesačné dieťa nie jesť ešte samostatne zmýšľajúce dieťa. Píšeš, že malý sa nevyzuje. Ale to dieťa sa ešte samo nevie vyzuť, čiže to má urobiť predsa jeho matka. Také dieťa ešte ani same nezje celé jablko, môj syn má dva a pol roka ešte nikdy cele jablko nezjedol. Takže problém vidím v tvojej kamarátke, možno nevie ani ako na neho. Deti sú naozaj rôzne a jej môže byt skutočne divokejší a možno sa snažila ho vychovávať, ale je vo veku, kedy fakt skúšajú a ona rezignovala. Normálne jej povedz, že u vás sa dávajú dole topánky, že do spálne cudzích ľudí nepúšťate apod. Hlavne sa nesnaž vychovávať, to žiadna matka neznesie
ajaj, no tazka situacia, chapem, tiez nerada hovorim taketo veci kamoskam.... skusila by som asi tak, ze najskor na krpca - nesmies tu behat obuty, lebo.... a ked nie, tak v tej chvili povedat kamoske, prosim ta, vyzujes ho? behal v tom vonku, tak ta poprosim, kludne mu nabuduce dones papucky, lebo my este pre dvojrocneho nemame....
takisto ako nemozes hadzat jedlo na zem, to sa papa, a potom kamoske, mozes mu to prosim ta vysvetlit, ze jedlo nehadzeme na zem? ozaj nechcem pred vami vsetko zamkynat....
mozno nieco v tomto style?
Poznáte sa toľké roky a je ti zaťažko povedať jej nejaké veci narovinu? Neblázni.. ak je normálna, tak to pochopí.. alebo ak nemieni akceptovať tvoje pravidlá ktoré v domácnosti dodržiavaš, tak sa stretávajte len u nej, pripadne niekde mimo.
Ja som sa aj snažila napr: Prosím ta môžeš malého vyzut?
Mne sa tu Krpec plazí, oblizuje to, nech tam nemá blato.
Alebo prosím ta nech neleje ten čaj na gauč, minule si partner sadol do toho, nestihla som mu povedať že som pucovala a hneval sa 🙈 aj k tomu ovladaču, prosím ťa povedz mu nech ho nehádže o zem , ten televízor ma len mesiac , nech sa to nepokazí 🙈
Viete sme nastahovany len krátko, všetko sme si kupovali nové.
A nieje to len o tom že "uvidíš keď bude tvoje staršie". Ja už jedného 10r syna mám a veru nikdy som mu nedovolila sa takto správať. Už mi je to trápne na všetko ju upozorňovať a prosiť ju nech dava pozor, ale mňa ten malý ignoruje alebo ako som už spomenula , začne kričať a capne mi.
Ja som si z Tvojho uvodneho prispevku najskor myslela, ze to dieta musi byt minimalne predskolak, ale 20 mesacny...
Tak jasne, ze sa nevyzuje, ani nebude mat na pamati, aby nestupal na podlozku pre babo... Ved tak male dieta je samo este babo! A ze sa zlosti, ked nieco nedostane? Este nevie ovladat svoje emocie. No nedostane!
Tu nie je problem dieta, ale kamaratka.
Stretavat sa mimo domacnosti, alebo u nej.Asi ma benevolentnu vychovu to co je za matku, ktora nevyzuje svoje dieta na navsteve.Asi ma starosti s rozvodom?
Povedala by som jej "...jaaaj rada sa s tebou stretnem ale jedno sa musim priznat, vobec nie som mentalne nastavena na tvoje 20 mesacne torpedo a ani nas byt, rada pojdem s tebou na prechadzku alebo niekam posediet". Hotovo. A bud sa urazi alebo sa neurazi a povie "jasne podte k nam..." alebo "tak dame prechadzku".
Nestretavajte sa u vas doma. Ked he chladno chodte teda ku nej, alebo detsky kutik alebiosa rozlucte, ved zajtra je tiez den
Joj, 20mesacny sa ešte len učí. Tak všetko beriem späť...vlastne, všetko, čo by som v predošlom povedala dieťaťu, teraz matke, kamarátke. 🙄 To je ešte horšie, ako 5 ročný nevychovaný.
Proste, poviem kamoške, prosím, vyzuj aj jeho, veď už behá aj vonku, nebude predsa po sedačke a koberci skákať obutý. Tak isto, že behá po izbách, tak poviem kamoške, haloo, veď mu rázne povedz, nech mi nechodí do spálne. Alebo zamkni proste, skúsi raz dvakrát, uvidí, že to nejde, nepôjde tam. Všetko z dosahu. Moje deti tiež všade lozia, majú 2,5r a 1,5r ale vedia, že prídeme z vonku, sadnú na chodbu a vyzuvame sa, ideme hneď umyť ruky, a čo je mimo ich dosahu, to asi už podvedome vedia, že toto nemôžu. Ako je káva hore na poličke, alebo ovládač nad telkou. Verím, že keby to nechám na stole, tak to je rozložte, alebo tiež okusaný ovládač 🤭
Čiže, pri tak malých deťoch musí zakročiť dospelý, oni ešte len skúšajú, čo môžu a keď mama ma na saláme, dieťa využije ☝️
Tiež som zle prečítala a myslela som si, ze jej syn ma 5 rokov. Pri 20-mesačnom je problém matka. To aby vlastne dieťa na návšteve nevyzula? A kde sa ona nachádza, keď maly Vam behá po byte? Veď 20-mesačnému treba behať ešte v kuse za zadkom, dávať na neho pozor, to je najnebezpečnejší vek aj na rôzne úrazy. Kde je ona, keď toto robí?
tak ju k sebe nepozyvaj .. jedine riesenie ..nech to povies akokolvek urazi sa tak ci onak kedze si jej naznacila ze maly sa ma vyzuvat etc a aj tak stale nic .. alebo sa vyhovor na manzela lol .. povedz ze je unaveny a chce mat klud etc ..alebo ze mu vadi neporiadok co po ej synovy ostave a nielen jemu tak ci by ste nemohli ist pre zmenu k nim alebo len prechadzka po vonku
a ked ako pises si ju upozornovala, tak ako reagovala kamoska? co spravila?

Stretávate sa vonku. Alebo u nej.