Ako povedať svokre, aby nerozosielala videá dieťaťa?
Ahojte, zaujíma ma Vaš pohľad na danú vec a hlavne, ako “príjemne” povedať svokre, aby to nerobila, tak aby z toho nevznikol konflikt.
Ide o to, že žijeme na dedine. Každý každého pozná. Minule som tu stretla známu, ktorá sa so mnou dala do reči a spomenula, že videla video s mojou dcérkou, ktoré jej ukazovala jej svokra… Jej svokra a moja svokra sú kamarátky. Teda moja svokra poslala to video jej svokre a tak sa dostalo k nej. Veľmi ma to zarazilo a zprvu nahnevalo. Bohvie komu ešte také videá rozosiela/rozosielala.
Ja som na svoje súkromie naozaj háklivá a ešte viac na súkromie mojich detí. Keby im to len ukázala ani by ma to netrápilo, aj moja mama sa chce pochváliť a ukáže kamoške aké pokroky robí jej vnučka ale nedovolila by si to nikomu rozosielať. Ešte ani ja som také videá neposlala mojim kamoškám.
Čo si myslíte?
Ale tiez nechapem ten laxny pristup tunajsich zien. v tomto obdobi s AI a deep fake videami,vycistila by som zaludok svokruse. Ale zas - ja nevesam na net nic, fotky, ani videa ani nic co by si mohli ini stiahnut. Ale viem z MK, ze niektore zeny by neprezili dovolenku, tehotenske fotenie v spodnom pradle, fotenie manzela, deti, svadby, 850 fotiek ktore patria nanajvys do sukromneho albumu rodiny doma na policke, fotenie domu zvnutra, zariadenia, kuchyne, znackovych kabeliek, hodiniek, svadbovania a kazdorocnych vianocnych fotiek v rovnakom pyzame, a moje oblubene - fotky z dovolenky aj s datumom, uvedenym miestom a u niektorych je zname aj zamestnanie a bydlisko. A potom sa cuduju ,ze zlodeji, svokricky a bohvie kto sa dostane k fotkam. Nedajboze nejaky o trochu mudrejsi zlodej ako 100IQ a je problem na svete. Ale darmo vysvetlis. Treba vyvesit Maldivy a Zanzibar aby zeny co ziju z minimalky videli. (ano aj ja som bola ale nevesam take chujoviny a nic sukromne kade tade). Takze ako vidis autorka, stale sa najdu zeny, ktore si myslia, ze problemom si ty. Preto ti radim - nic nevesat na net ani neposielat. Ak chces mat kontrolu - tak ukazat z tvojho mobilu a dovidenia. Takto to robim ja.
Popravde, cudzie deti nikoho nezaujimaju (teda ano, jednu skupinu ano ale o nich tu hadam nejde, a nejde ani o chulostive videa).
Ludia daju smajlika, srdiecko, napisu jeeej.. a potom zmazu nech im to nezabera miesto v mobile.
Ak mas paniku z toho ze video tvojho dietata sa dostane k niekomu nepovolanemu tak ich neposielaj svokre nikomu. Co ale urobis ked si video s vnuckou urobi svokra a to posle dalej netusim. Pravnik? Policia? Sudit sa?
Divna je tato doba. A to sme sa pred par rokmi smiali na indianoch ze sa nechcu fotit lebo sa boja ze im to ukradne dusu.
Ja ta chapem. Video a fotky dietata, ktore mozno komukolvek preposlat digitalne, nemozno porovnavat s vytlacenymi fotkami z minulosti. Mne raz dosla cez whatsapp fotka cerstvo narodeneho, este naheho dietata mojej znamej. Fotku preposlala hrda babicka mojej svokre a ta zas mne. Samozrejme, bez. vedomia a dovolenia jeho matky, ktora netusila, aku intimnu fotku zdielala babka s celym susedstvom. Bola som v soku, ako tsto generacia zaobchadza s fotkami deti. Moji rodicia a svokrovci maju zakazane fotit nase dieta a ked ho fotime my, neposielame ziadne foto digitalne. Vzdy im po takom mesiaci vytlacim 5-10 fotiek a mozu si ich dat do albumu a ukazovat, komu chcu. Na zaciatku boli reci, no ked som im vysvetlila, ze nechcem, aby sa k fotkam nasho dietata dostal nejaky uchylak, vsetci porozumeli. No aby som nasla fotku svojho dietata v mobile nejakej svokrinej znamej, alebo este horsie, niekde na facebooku, tak to nie…navyse netusim, co si bude o fotkach online mysliet moje dieta v buducnosti. Mne by sa teda vobec nepacilo, keby boli moje fotky z detstva v mobiloch roznych ludi. Nechapem, ze si to dnes tak malo ludi uvedomuje.
Ja celkom nechapem tuto hysteriu. Napr. ked ste s dietatom na ihrisku alebo v lete pri vode, ako viete, ze niekto kto sedi na vedlajsej lavicke alebo obdalec na deke, si vase dieta nenataca na mobil? Je to jednoduchsie, ako “kradnut” nejake domace video.
Autorka za mojich mladých čias to bol iný level. Keď som sa narodila ja - prvé vnúča v rodine- môj dedo ktorý má mal doma strážiť kým bola rodina na omši - si ma vzal na ruky a postavil sa po nedeľnej omši rovno pred kostol aby ma videl každý kto z neho vyjde. Chcem tým povedať - neries. Nič sa nedeje. Chcela sa pochváliť aké má pekné vnúča. Nedramatizuj to.alo písali baby vyššie - keby si mala svokru ako mám ja napríklad určite by si chcela aby toto bol tvoj jediný problém s ňou.
Baby ano... Na jednu stranu je to prkotina...
Ale na druhú stranu, pro predstave že tetuska príde do kostola a všetkým v radách rozdá, podotýkam rozdá nie "ukáže", fotografie vášho dieťaťa bez vášho vedomia, fakt je to podľa vás v poriadku? A to že ona pozná tých ľudí, to neznamená že za každého jedného dá ruku do ohňa, že on to určite nepošle nikde inde...
Plus ... Ako by sa nahliadalo potom k tomu, keď z nevinného videa preposlaneho len známemu, sa zrazu stane nejaký vtipný reels- meme? Aj s tým by ste boli spokojné?
Koho už preboha zaujímajú cudzie deti? A to už sú aké konšpiračné teórie, že babka pošle kamoške, kamoška kamošky kamoške. No to určite. 😂😂😂Ja sa obávam,že tie babkine kamarátky to ledva pozrú.
Tak jej uz nic neposielaj. Ak sa spyta, mozes potom vysvetlit, preco sa ti nepaci, ze to rozposielava kade komu.
@hopsas ale ved ukazat teba pred kosotlom na zivo nieoc uplne iné ako posielat fotky/videa. Toto by snad nikomu nevadilo a bola by som rada ze babka/dedko maju radost 🙂
Ja toto tiez neznasam,ked koluju fotky vnucat kade tade. Neposielam nikomu ziadne fotky. Ked si niekto chce pozriet, ukazem na mobile,ale neposielam nic. Tiez sa mi stalo,ze moje fotky kolovali kade tade a to mi spravila vlastna mama a este som jej povedala,nech ich nikomu neposiela. Poslala potajomky a dozvedela som sa to od uplne cudzej osoby,dostalo sa to az k nej cez xy ludi.
Záleží, ako by na tvoju pripomienku svokra zareagovala. Hádam ju poznáš natoľko dobre, že vieš, čo môžeš od nej očakávať. Máš ale riskovať zlú krv v rodine, lebo nie každý človek sa cez to dokáže s nadhľadom preniesť, tak jej radšej nič nevrav. Každopádne, ako matka máš v tomto absolútne privilégium v tom, aby si si sama stanovila hranice, ktoré nenarušia súkromie tvojho dieťaťa.
a preco vobec ty take videa rozosielas? ze ti toto preposielanie vadi, dokazem pochopit. ale tympadom nerozumiem, preco vobec jej take posielas.
rodinne albumy s tlacenymi fotkami sa predsa tiez neukazovali random kadejakym ludom, tak preco by digitalne fotky mali kolovat medzi svokrami a ich kamoskami a bohviekym
@andrejkap123 keď si vezmeš že má tam ukazoval asi dvesto ľuďom....poslala ta pani videá toľkým ľuďom? Podľa mňa sa tu robí zbytočná dráma
Ani mne to nepríde normálne. Netušíte kde vsade tie fotky môžu skončiť, za kými kolážami a fejkovými profilmi. Nechápem vašej benevolencii. Ja keď som chodila s kamarátkami po diskotékách a kávičkach, fotili sme sa -vždy som prizvukovala, že si neprajem byť na internete, ani na Facebooku, ani kdekoľvek inde.
Babka nech ma a nech ukáže cudzím,, neposielam ani ja ani kamoškam,,, tiež som proti rozosielaniu stačí babke a nie ešte aj ich kamoškam,, nech sa stretnú a pozrú a nie virtuálne cez siete
absolútne nikoho cudzí haranti vôbec nezaujímajú 🙈 nikoho 🤦
Babka sa zo svojho vnucata nesmierne teší. Ukazuje ho kamaratkam, ktoré tvoje dieťa určite nezaujíma, ale popozeraju a usmeju sa. Bud si istá, že nikomu ďalšiemu ho neposielaju, a pravdepodobne aj hneď mazu videa cudzieho dieťaťa kvôli kapacite. Aspoň ja to tak robím- keď mi kamošky pošlú, čo akože mam s tými fotkami robiť? Mažem. Nezaujímajú ma cudzie det8 tak si buď istá ze ani kamarátky tvojej svokry.
Začni jej posielať len sem tam, nie všetko.
A vadilo by ti keby to robila tvoja mama?
@zuzanka.zuzu prepáč nečítala som komentáre až teraz, len si to pekne zhrnula jasne a stručne to jednej vety😀
@hopsas nechapes ze je iné ked ta ukazoval na zivo v naruci a chvalil sa vnuckou pred kostolom ako rozposielat videa matke cudzim ludom? 🤣🙏🏼
Mozno nie je video ako video.
A ked ho vie poslat, vie si ho mozno aj sama natocit. A to už nevieš co všetko je na obraze, co babka stihla zvecnit.
Takze v podstate viac moznosti.. ak je to video od teba, tak bud jej posles len to, co moze hocikto vidiet alebo jej povies, babi, pocuj minule ma zastavila Hankina dcera a mi hovorila, ze videla od teba video. Babi, prepac, ale teba tiez neukazujeme kolegom v robote. Neposielaj nase sukromie polke dediny. Dakujem.
@1ryba presne tak
Tak sa nauc pouzivat funkciu kde sa odosle foto a ten co ju dostane ju moze vidiet iba raz. Tak isto sa da nastavit aj
video. A mas aj babku spokojnu aj sukromie osetrene
@1ryba pri tejto funkcii Telefon nenecha robit Screenshot
@prasiatko30 tak toto som nevedela, že sa dá. Popis viac prosím.

Mne by sa to veru tiež nepáčilo keby niekto posiela ďalej fotky a videá nech sa páči nech ukáže v telefóne nech sa pochváli ale toto je cez a nechápem ako niektoré píšete ze je to v pohode a ze rieši hlúposti rozum mi stoji niekedy tu