icon

Ako povedať svokrovcom, že nechceme ich časté návštevy?

11. aug 2025

Skôr nez začnete do mna rýpať vám vysvetlím situáciu aspoň v skratke. Manžel pracuje štýlom takým že má do mesiaca 2 voľné vikendy , vychádza to tak že 2 vikendy v mesiaci pracuje a 2 vikendy je doma. Na striedačku. Tak od začiatku ako som porodila syna (13 mesiacov) sme si stanovili pravidlá s ktorými samozrejme súhlasil aj manžel že nebudeme chcieť aby k nám chodili svokrovci (ani moji rodičia!) každý mesiac. My sme obaja taký že milujeme svoj pokoj, svoje súkromie, najradšej sme len my traja. Pre nás je najlepšie stretávať sa s rodinou každé 2 mesiace to znamená že napríklad ak sme boli spolu na víkend v júli tak august chceme pokoj a môžme sa vidieť zase v septembri atď , takýmto štýlom že jeden mesiac vynechať. To iste platí pre obe rodiny aj pre moju. Bývame ďalej čiže v júli sme boli u nich na cely víkend 3 dni. A teraz chcú prísť budúci víkend , mne sa to vôbec nepáči lebo sme sa dohodli že august bude kľud. Myslela som že sa uvidíme v septembri proste každý druhý mesiac. V júli sme ich dali jeden víkend z našich dvoch a nechcem aj v auguste. Ide o to že od začiatku sme to tak mali nastavené aby sa nato takto naučili a nenavykli si chodiť každý mesiac ale každý druhý. A keď prídu teraz v auguste tak sa naučia chodiť potom aj september aj október aj november atd. Som z toho nervózna lebo jednoducho nechceme ani jeden aby prišli cez víkend , vyhovovalo by nám az v septembri veď vidieť sa každé 2 mesiace predsa nie je az taká tragédia. Ja chápem že chcú vidieť vnúča ale my mame svoj program keď je manžel doma cez víkend.

anonym_8df310
11. aug 2025
@mondolina

@anonym_8df310
ak som dobre pochopila každé 4 mesiace..lebo každý druhý mesiac chcú mať pokoj

@mondolina presne. Akože uplne mimo. A este muz je slaboch lebo sa chce stretávať s rodinou, keď je na SK. Predpokladam, ze aj to odsťahovanie cez pol republiky malo nejaký dôvod v jej prípade. Sa divím, ze nepovie, že jej stačia narodeniny, meniny a Vianoce. Myslím teraz vnukove.

oriesocek
11. aug 2025

Chvalabohu, že u nás to takto nefunguje. Starí rodičia chcú ak vidieť vnuka- nechodia každý týždeň, každý deň, ako sa tu sťažujú baby. Nechcela by som ta mať za nevestu, akože sorry príďte každý šiesty týždeň…. Oni chcú vidieť vnúča častejšie… keď budeš potrebovať strážiť cez prázdniny, počas choroby…. Aj tebe bude ok každý šiesty týždeň. Ja tomu hovorím, nemám problém, urobím si ho!!

lienka.7
11. aug 2025
@oriesocek

Chvalabohu, že u nás to takto nefunguje. Starí rodičia chcú ak vidieť vnuka- nechodia každý týždeň, každý deň, ako sa tu sťažujú baby. Nechcela by som ta mať za nevestu, akože sorry príďte každý šiesty týždeň…. Oni chcú vidieť vnúča častejšie… keď budeš potrebovať strážiť cez prázdniny, počas choroby…. Aj tebe bude ok každý šiesty týždeň. Ja tomu hovorím, nemám problém, urobím si ho!!

@oriesocek odpoveď, že dieťa si nerobili aby im ho iní strážili o 3...2...1...

gab1sol
11. aug 2025

@anonym_autor a nepristúpil muž na tú návštevu aj preto, že program ešte nemáte? Možno povedal, že v pláne nič nie je, tak sa svokrovci pozvali a on neodmietol… Ja si celkom neviem predstaviť človeka, ktorý by zrušil plánovaný program, aby vyhovel inému, ak to sám nechce.
V každom prípade, netreba obmedzovať rodičov, ale tu je nutné dohodnúť sa s mužom, on je ten, čo dohodne návštevu, nepovie nie.

simca06022011
11. aug 2025

nezabudni ked budes nieco potrebovat potom vyrevovat rodicom, nech pridu pomahat. By som sa vykaslala za vami chodit :D linajkovat kazdemu program, lebo mate "len dva vikendy".. lebo mate svoj klud. Tak ho majte :D
Mimo to dieta je male len chvilku, dnes je aj stastie ked dieta vobec ma starych rodicov, ktori sa zaujimaju.. si na rodicaku a tvaris sa ze pracujes 8h denne, a muza a dieta vidis vecer po hodine a nestihas zit, a musite byt doma v klude cele vikendy. Co budete robit ked bude skolka/skola, praca?
s muzom ste sa asi az tak dobre nedohodli, asi mu az tak dobre nie je s tebou cely vikend , priapdne ho neobtazuje ak ste spolu aj s inymi rodinymi prislusnikmi. Lebo to sa tiez da "uzit si". Ja osobne si nemyslim, ze je slaboch, mozno by som si s nim vydiskutovala, ze skor ako spravi program celej domacnosti, najskor sa ta opyta.

anonym_d4e765
11. aug 2025

Tak ako si napisala do nazvu: nechceme vasu navstevu ...
ved je to tak, tak bud ferova..

oriesocek
11. aug 2025
@lienka.7

@oriesocek odpoveď, že dieťa si nerobili aby im ho iní strážili o 3...2...1...

@lienka.7 no vždy si treba vyrobiť problém. Rozumiem, ak sa starí rodičia nezaujímajú, tak ich nedonútia. Ale ak chcú vidieť vnuka raz za mesiac, to je úplne v pohode… moje dievčatá su teraz u babky, ešte je pracujúca - ma dovolenku a oni utekali…babka hneď robila rezne, ktoré doma nemajú, vypeka, všetko kúpi. Minule cestovala 450 km malej na vystúpenie - besiedku…. Mám pocit, že autorka ma nízke EQ a sociálny kontakt ju otravuje… ale dieťa nemusí zdieľať tvoje zásady, ani manzel… tu skôr ide o teba autorka…

vler
11. aug 2025
@oriesocek

@lienka.7 no vždy si treba vyrobiť problém. Rozumiem, ak sa starí rodičia nezaujímajú, tak ich nedonútia. Ale ak chcú vidieť vnuka raz za mesiac, to je úplne v pohode… moje dievčatá su teraz u babky, ešte je pracujúca - ma dovolenku a oni utekali…babka hneď robila rezne, ktoré doma nemajú, vypeka, všetko kúpi. Minule cestovala 450 km malej na vystúpenie - besiedku…. Mám pocit, že autorka ma nízke EQ a sociálny kontakt ju otravuje… ale dieťa nemusí zdieľať tvoje zásady, ani manzel… tu skôr ide o teba autorka…

@oriesocek autorka moze byt introvert, nemusi mat nizke EQ. A moze cely den pracovat s ludmi a chodit z toho ohukana domov

eleanor2510
11. aug 2025

A este otazka: muz kazdy druhy vikend robi, to ale znamena, ze v ine dni v tyzdni ma volno, nie? Nerobi predsa 12 dni v kuse, od pondelka do nasledujuceho piatka, to je protizakonne. Kedze ty si doma, tak si mozete urobit vikend aj v stredu, stvrtok napriklad, asi to nie je tak, ze za cely mesiac mate 4 dni na seba. Ci sa mylim? Nemoze mat predsa pracu, kde ma volne 4 dni za mesiac

oriesocek
11. aug 2025
@vler

@oriesocek autorka moze byt introvert, nemusi mat nizke EQ. A moze cely den pracovat s ludmi a chodit z toho ohukana domov

@vler z toho čo píše je skôr na materskej a áno, aj introvert môže mať vysoke EQ, ale evidentne nie autorka, to by sa prejavovalo inak v písaní a komunikácii.. tak bude skôr introvert a nižšie EQ…

kuko55
Autor odpoveď zmazal
bielasovicka
11. aug 2025

@anonym_autor no teba by som za nevestu nechcela. Ani náhodou.

anonym_2c0782
11. aug 2025

@anonym_autor Táto téma tu už bola. Zase to isté dookola.

eleanor2510
11. aug 2025

Autorka sa podobne ako v predoslej diskusii zase odmlcala, takze sa nic nedozvieme. Osobne neveriiiim, ze muz ma za cely mesiac 4 volne dni, urcite ma aj volno mimo vikendov namiesto tych pracovnych vikendov, pretoze by predsa porusoval zakonnik prace. Takze za mna je to dramatizovanie, lebo vikend sa da kludne urobit aj v stredu a stvrtok.

sisska96
11. aug 2025
@eleanor2510

Autorka sa podobne ako v predoslej diskusii zase odmlcala, takze sa nic nedozvieme. Osobne neveriiiim, ze muz ma za cely mesiac 4 volne dni, urcite ma aj volno mimo vikendov namiesto tych pracovnych vikendov, pretoze by predsa porusoval zakonnik prace. Takze za mna je to dramatizovanie, lebo vikend sa da kludne urobit aj v stredu a stvrtok.

@eleanor2510 prípadne keď chodí na turnusy, tak ma aj týždeň volno

anonym_40a81e
11. aug 2025

Mna by zaujimalo aky strasne fascinujuci program mate s 13mesacnym, ze by stari rodicia narusili priebeh. Ihrisko? Detsky kutik? Ved mozete maleho nechat starkym a ist spolu s manzelom na veceru, win win.

Mas syna, nechapem ze ti nenapadne, ze by sa raz ozenil a nevesta by ti povolila vidiet ho raz za kvartal. Nebolo by ti luto?

Pozyvaj si vasich ked muz pracuje a je to vybavene.

Boze ja byvam 1000km od rodiny a vidime sa castejsie ako ty s vasimi…smutne tieto vztahy.

autor
11. aug 2025

@anonym_autor prosím vás nejde tu o víkend ale celkovo o stretávanie sa každý mesiac , nemám záujem byt so svokrovcami každý mesiac chápeme sa ? To je jedno ako pracuje manžel proste keď sme sa videli v júli na 3 dni tak sa nechcem vidieť v auguste , kľudne v septembri okej ale august chcem vynechať , čo je na tom take hrozne ? Nechcem s nimi tráviť čas každý mesiac bodka to je celé , netreba riešiť ako a kde robí môj muž

autor
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prosím vás nejde tu o víkend ale celkovo o stretávanie sa každý mesiac , nemám záujem byt so svokrovcami každý mesiac chápeme sa ? To je jedno ako pracuje manžel proste keď sme sa videli v júli na 3 dni tak sa nechcem vidieť v auguste , kľudne v septembri okej ale august chcem vynechať , čo je na tom take hrozne ? Nechcem s nimi tráviť čas každý mesiac bodka to je celé , netreba riešiť ako a kde robí môj muž

@anonym_autor a len ma naštvalo že je len august a už cez víkend chcú prísť , keď som bola nastavená tak že prídu az v septembri

autor
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a len ma naštvalo že je len august a už cez víkend chcú prísť , keď som bola nastavená tak že prídu az v septembri

@anonym_autor a ešte posledná vec aj keby bol manžel cely august doma aj tak by som nechcela aby prišli v auguste keďže sme boli spolu v júli 3 dni , už to snáď pochopíte

pietra
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ešte posledná vec aj keby bol manžel cely august doma aj tak by som nechcela aby prišli v auguste keďže sme boli spolu v júli 3 dni , už to snáď pochopíte

@anonym_autor budeš rovnako chápavá, keď ti raz dieťa vyrastie a nájde si partnera rovnakého zmýšľania ako si ty teraz a vlastné dieťa a vnúča uvidíš len raz za dva mesiace? Toto nie sú časté návštevy, raz za mesiac sa to ozaj nedá považovať za časté. Ale rozumiem ti v tom, že nechceš mať tak často niekoho na niekoľko dní doma. Bývajú tak ďaleko, že sa návšteva nedá urobiť na otočku alebo len s jedným prespatím? Myslím, že skôr by si vedela presadiť systém, kde by ste sa navštevovali síce častejšie, ale na kratší čas

anonym_d85aa6
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor lenže oni volaju mužovi oznámiť že chcú prísť keď vedia že je v práci keď nie som pri ňom a on im nevie povedať nie a potom mi len oznámi že “volala mi mama že chcú prísť cez víkend tak co som už mal povedať” 😳

@anonym_autor už si tu písala,načo zase to isté?

anonym_8d7f35
11. aug 2025

nechces, ale on mozno chce... nemaj rodinu, ked potrebujes byt sama. ja napr. nechapem, ze keby bol chlap doma cely august, aj tak ti to vadi. Ty proste chces byt izolovana od sveta. Co neprospieva v konecnom dosledku ani dietatu a asi ani muzovi, kedze nezdiela potrebu povedat rodicom, ze nemaju chodit. nerobila by som na tvojom mieste cirkus, lebo casom moze dost vec do takeho stadia, ze budes doma sama a on proste vezme dieta/deti a pojde k tym rodicom. Deti maju v 99% velmi radi navstevy starych rodicov, ak nie su nejaki problemoví. V lete su prave castejsie navstevy o mnoho beznejsie, najma kvoli tomu, ze mozu ludia vonku travit cas.

anonym_051ae2
11. aug 2025

Ja autorke úplne rozumiem.Mame podobnú situáciu.Manzel robí na 12stky.Svokrovci a celá jeho rozvetvena rodina byva na východe.Oni by sa stretávali každý mesiac na celý víkend,ale mne to príde veľa.To nie je návšteva na 2-3 hodinky na kávu a každý ide domov.
Mame 2 deti,pracujem ja aj manžel,voľný víkend mu vyjde len 1 v mesiaci.Furt nás k nim volajú raz taká oslava,potom onaka,svadba,okrúhliny,prijímanie,Vianoce,Veľká Noc.No priemere sme spolu 6-8x ročne ale vždy na 2 až 3 dni.
A tie ktoré sa tu dusujete že by ste takú nechceli za nevestu:koľko z vás prijíma každý mesiac návštevu na 3 dni,robí im program,vari,robí taxikára(lebo aj takí sú ľudia ktorí nesoferuju) a potom o mesiac zas očakávajú že ty sa budeš terigat 250km zas na celý víkend,platiť si ubytko lebo však prespať niet kde.

orangeblue
11. aug 2025

Ja nechápem tieto nekonečne navštevovačky. Pár si vytvoril novú kompletnú rodinu, majú deti a neviem prečo by sa mali s rodičmi a svokrovcami furt navštevovať. Čo tak vedia spolu cez ten víkend robiť? Veď mladá rodina ma mat svoj rytmus, svoje koníčky a svoj program. So starkými sa deti môžu vidieť celé prázdniny, na prípadných oslavách, a teda potom ešte raz za čas. Ja si neviem predstaviť že by sa moji rodičia alebo svokrovci chceli neustále stretavat. Ani moji rodičia ako mladi manželia nechodili nikdy k žiadnym svokrovcom spávať. Ani moji starki k nám.

natalka13
11. aug 2025

Za rok ste nic nevyriesili? Stale nevies AKO im to povedat?

sisska96
11. aug 2025
@orangeblue

Ja nechápem tieto nekonečne navštevovačky. Pár si vytvoril novú kompletnú rodinu, majú deti a neviem prečo by sa mali s rodičmi a svokrovcami furt navštevovať. Čo tak vedia spolu cez ten víkend robiť? Veď mladá rodina ma mat svoj rytmus, svoje koníčky a svoj program. So starkými sa deti môžu vidieť celé prázdniny, na prípadných oslavách, a teda potom ešte raz za čas. Ja si neviem predstaviť že by sa moji rodičia alebo svokrovci chceli neustále stretavat. Ani moji rodičia ako mladi manželia nechodili nikdy k žiadnym svokrovcom spávať. Ani moji starki k nám.

@orangeblue je.mi ťa ľúto

janababana
11. aug 2025

@anonym_autor autorka mozem sa opytat, ked budes potrebovat postrazit dieta, lebo hocico, zvladnete to opat len vy traja? Tym nechcem povedat, ze mas ustupit, len som prekvapena, ako velmi si vyhranena. Chapala by som to prvy mesiac dva tri, ale ked bude mat dieta 3r alebo viac, verim tomu, ze by dobre padlo mat ho s kym nechat kym budete v praci a pod.

eleanor2510
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mne je smutno z toho, ze nechces rodicov vidiet dva mesiace... to je jedno, ci tvojich, ci muzovych. Raz su to rodicia jedneho alebo druheho z vas. Akoze urcit vlastnym rodicom, ze tento mesiac vas nechcem vidiet, ved sme sa predsa videli minuly mesiac... No smutno mi je z toho. Aj tebe raz bude, ked ti to vlastne dieta podla tvojho vzoru urobi.

eleanor2510
11. aug 2025
@anonym_051ae2

Ja autorke úplne rozumiem.Mame podobnú situáciu.Manzel robí na 12stky.Svokrovci a celá jeho rozvetvena rodina byva na východe.Oni by sa stretávali každý mesiac na celý víkend,ale mne to príde veľa.To nie je návšteva na 2-3 hodinky na kávu a každý ide domov.
Mame 2 deti,pracujem ja aj manžel,voľný víkend mu vyjde len 1 v mesiaci.Furt nás k nim volajú raz taká oslava,potom onaka,svadba,okrúhliny,prijímanie,Vianoce,Veľká Noc.No priemere sme spolu 6-8x ročne ale vždy na 2 až 3 dni.
A tie ktoré sa tu dusujete že by ste takú nechceli za nevestu:koľko z vás prijíma každý mesiac návštevu na 3 dni,robí im program,vari,robí taxikára(lebo aj takí sú ľudia ktorí nesoferuju) a potom o mesiac zas očakávajú že ty sa budeš terigat 250km zas na celý víkend,platiť si ubytko lebo však prespať niet kde.

@anonym_051ae2 drobny rozdiel je, ze ty pracujes, to sa da pochopit, ze cez vikend niekedy chces mat aj pokoj. Autorka je s dietatom doma, cize svojho pokoja s dietatom si uzije dost. A dopriat starym rodicom 4 navstevy rocne, aby videli VLASTNEHO SYNA A VNUCA, no uprimne, aj niektori ludia zo zahranicia vidia rodinu castejsie

natalka13
11. aug 2025
@orangeblue

@orangeblue a byvali 300-500km od seba cize sa nevideli vobec? Leno 500km na otocku je dost zahul.