icon

Ako požiadať o podporu pri chudnutí?

kastia
14. dec 2023

Ahojte,

potrebovala by som poradiť. S priateľom sme spolu približne 2,5 roku. Poznáme sa ale asi 5 rokov. Ja som brigádovala vo firme počas vysokej školy a on tam pracoval. Boli sme kvázi kolegovia, ktorí občas spolupracovali. Potom prišiel covid, začali sme pracovať z domu a aj školu sme mali dištančne. Sedela som 90% času doma, pracovala som z domu, učila som sa z domu, písala diplomovku z domu a pomaly bohužiaľ aj priberala. Po covide, asi pred tými dvoma rokmi, sme sa pomaly začali vracať do officu. Nikdy som terajšieho priateľa nevnímala tak, že by sa mohol stať mojim partnerom. Páčil sa mi, mal peknú postavu a bol sympatický, ale riešila som vtedy školu a prácu a navyše on nejako neprejavoval o mňa záujem. Začala som byť so svojou postavou pomaly nespokojná (počas covidu som striedavo priberala a chudla). Za celú dobu rôznych covidových obmedzení som pribrala asi 10 kg. Školu som tak končila o 10 kg ťažšia ako pred covidom. V tom momente to nebolo nič tragické mám 165 cm a mala som cca 70 kg, ale necítila som sa príjemne. Po škole som sa v rovnakej firme zamestnala. Vrátili sme sa opäť od officu a priateľ mi začal (odrazu) dvoriť. Samozrejme ma to potešilo, že som pre niekoho atraktívna (aj keď mne sa moja postava až tak nepáčila). Na začiatku sme len občas išli cez obednú prestávku spolu na obed alebo na kávu. Neskôr som súhlasila a začali sme sa stýkať pravidelne. Napriek tomu, že partner je celkom aktívny, nerobí síce žiaden šport nejako pravidelne (občas si ide zabehať, zaplávať, ide do fitka, čo sa mu kedy chce), tak so mnou volil skôr také ležérne aktivity. Chodili sme na večere, divadlo, kino občas k nemu domov, kde sme si pustili film a samozrejme nechýbalo občerstvenie. Musím priznať, že mne zasa jedlo chutí, a tak som papala a papala. Vôbec som odrazu váhu neriešila, priateľ mi nikdy nepovedal, že som pribratá. Skôr naopak uisťoval som, že sa mu páčim. Potom som zmenila prácu a začala robiť v inej firme, kde máme väčšinu času v týždni homeoffice. Menej sme sa tak stýkali, lebo sme spolu už nepracovali, a teda sme sa dohodli, že sa k nemu nasťahujem. A vtedy to začalo. Partner si ma fakt rozmaznáva. Občas nachystá raňajky, uvarí večeru alebo si niekam večer vybehneme. Robím z domu a dosť som zlenivela. To už nehovorím o tom, že už dávno nemám 70 kg. Priateľ ma stále uisťuje, že sa mu páčim. Chcela by som schudnúť, ale jeho prístupom som sa už vyžrala na 87 kg (dnes som sa po dlhej dobe vážila). Všetky pokusy o diétu stroskotali, lebo stále máme doma veci, ktorým nakoniec neviem odolať. Bojím sa, že časom to číslo bude len väčšie, keď proti tomu nezakročím, ale keď nevidím z jeho strany podporu, tak ťažko sa mi samej s tým bojuje. Ja mám 27 rokov priateľ 32. Keď som sa za 4 roky vyjedla zo 62 kg na 87 kg, tak sa začínam obávať čo bude o ďalšie štyri roky.

Ako mu mám naznačiť, že potrebujem od neho podporu, alebo nemám sa s tým trápiť? Inak nám všetko klape, vzťah je super, sex je super, moja postav sa mu páči. Občas si ma poťapká po zadočku alebo po brušku, mne to nie je až tak príjemné, ale asi jemu to tak vyhovuje. Ďakujem Vám za konštruktívne rady.

0silvia0
15. dec 2023

@kastia mne sa vobec nepaci ako sa vyhovaras na frajera a seba vyvinujes a vyhovaras sa. Ste sami dvaja a umrela by som keby som v tvojom veku hnila doma po praci na gauci s chipsami. Dvihnut rit a ist aspon na prechadzku a zit!!!

monikkatt
15. dec 2023

@kastia och zena, prepadla by som sa od hanby keby ma priatel potlapka po brusku ze ake mile tucnucke
Prepac ale vsetko je tvoja vina. Zjez co vidis, po homeoffice si unavena aby si isla na prechadzku, cvicit... sak mu na rovinu povedz ze ides chudnut, odteraz ziadne kupovanie sladkosti nech ta to nelaka, polovicne porcie a kazdy den obliect a na dlhu prechadzku alebo zapnut hudbu a cvicit napr.
Sak nie vykrmna hus ze priatel ti tlaci jedlo do gagora, mozes povedar nie. Lebo pri tvojej zivotosprave mas nabehnute na pekne problemy

jesenzima
15. dec 2023

Za to, že si pribrala môžeš ty, a nie tvoj priateľ 🙄 musiš sa premôcť a začať so sebou niečo robiť a nie sa vyhovárať. A ďalšia vec, buď rada, že máš pozorného priateľa ...

minsi
15. dec 2023

Mňa trochu zaráža, že vinu za tvoje kilá pripisujem priateľovi. Prepáč, ale si dospelá,svojpravna žena a nie decko, ktoré niekto vykrmuje. Máš moznosti-stravuj sa zdravšie, chod cvičiť, športuje a neobvinuj všetkých okolo. Sama si sa dostala do tohto stavu. Inak, môj priateľ je veľké porcie, ešte aj o 22 si niečo dá pri telke, ale chodí do fitka 3x, stará sa o seba, vyzerá super a spolu chodíme na rôzne turistiky a pod. Keby mi povedal, že priberá kvôli mojej strave, tak by som si asi zaklopala na čelo.

lujza123
15. dec 2023

@kastia mas 27, s takýmto jedalnickom budeš za 10 - 20 rokov vyžratá na 130 kg a behať po doktoroch.

Dobre ze si to uvedomuješ, to je prvý krok k tomu začať niečo so sebou robit

Ešte dnes si nalož do batoha 30 kg a skús s tým batohom chodiť celý deň, dôjde ti co mas navyše a s čím sa musí tvoje telo pasovať každý deň. Jasne ze sa ti nic nechce, je to veľká zataz, veľké obmedzenie tvojho života, aj ked si si už zvykla ver mi ze bez toho ti bude lepšie

Pritom stačí naozaj malo, nemusíš hneď dietovat. Je tu super skupina “cesta k mojej premene” pridaj sa tam. Prestaň jesť cukor, trošku normalnejsie porcie nie ako pre drevorubača a raz dva krát týždenne nejaký pohyb. Niečo co ta bude baviť, kurz tanca, plaváreň, skupinové cvičenie. To stačí.

Nemusí byt každý vyrysovany športovec, aj postava krv a mlieko je sexi, ale nie tučnota

lujza123
15. dec 2023

Inac cukor je droga. Prestaň ho jesť a uvidis ze ti prestane chýbať, dostaneš nan chuť možno tak pred menzesom ináč si ani nespomenies

Fakt skús 1 mesiac, kúp si napr stéviu alebo med upeč si nejakú zdravú sladkosť, sušené ovocie. Takto budeš mať aj sladké ale aj sa zbavis cukrovej závislosti.

kastia
autor
15. dec 2023

Ďakujem za názory. Trochu sa zle počúvalo, že za to ako vyzerá môžem hlavne ja. Dnes má priateľ tiež homeoffice a snažila som sa mu povedať čo ma trápi a že nech mi chystá menšie porcie. Najskôr sa ma snažil utešiť, že sa mu páčim taká aká som a že ma miluje. Ale nakoniec sám priznal, že som už trochu aj na jeho vkus príliš pribratá. Priznal, že sa mu páčia baculky, ale nie zasa extrém, že krv a mlieko je fajn, ale zase nechce pri sebe prasiatko. Ale že keď videl, ze mi chuti tak ma nechcel on svojvoľne obmedzovať. A zasa ma ani nechcel raniť, že som tučná, a tak mi nakladal koľko mi chutilo. Priznal, že keď som mala maximálne tých 70 kg (úplne max 75 kg) tak som bola preňho akurát. Dohodli sme sa, že po sviatkoch skúsim dat dole pomaly aspoň tych 10 kg, že zapojíme viac pohybu a bude sa ma snažiť ťahať von aj nasilu. Nakoniec som vlastne rada, že ste ma nakopli, aby som sa rozhybala. 🙂 Uvidíme ako to po tých sviatkoch bude fungovať.

neferneferuaton
15. dec 2023

@kastia ak ta lubi, mal by mysliet na tvoje zdravie. Skus mu povedat ze sa necitis dobre s takou vahou a skúste spolu cvicit. Vela šťastia

kastia
autor
15. dec 2023

@neferneferuaton Podľa mňa má ľúbi, len k tomu pristupuje tak, že spravím pre ňu prvé aj posledné. Tak keď som chcela na večeru pizzu, tak mi ju objednal, keď som mala chuť na vínko a chipsy tak mi ich nachystal.

Keď som sa po Vašich komentároch zamyslela nad sebou, tak som si uvedomila, že koľkokrát toho zjem viac ako on. Keď je v práci tak som občas ako odrthnuta z reťaze (hlavne mám rôzne snacky). A to mam oveľa menej pohybu ako on, takže pravdupovediac sa ani nečudujem, ze mám trochu väčšie bruško ako by bolo treba. Mala by som sa viac kontrolovať a rozmýšľať nad tým co zjem, takže po sviatkoch sa pokúsim ísť naplno do toho. Teraz si ešte užijem tie posledne dni 🙂.

neferneferuaton
15. dec 2023

@kastia drzim palce. A nepytaj si pizzu a vinko ale zeleninku a čistú vodu ,😉😉😉

vyrovnanaosoba
15. dec 2023

@kastia zle nastavenie v hlave. Po sviatkoch? Prečo až po sviatkoch? Vieš koľko môžeš schudnúť do konca sviatkov? Nechudne sa tak, že cez sviatky sa ešte nažeriem, potom sa posnažím zhodiť. Treba začať hneď teraz. Vyhodiť všetko kalorické, aj koláčiky, čo napečiete, môžete mať v zdravšej verzii, respektíve v menšej dávke, zemiakový šalát s jogurtom, pečené ryby v rúre, medzitým dlhé prechádzky namiesto zobkania pred telkou.

kastia
autor
15. dec 2023

@vyrovnanaosoba No cez sviatky budeme aj u jeho rodičov. Jeho mama strašne dobre varí (vlastne ako aj on). Ťažko sa tam rieši, že toto si nedám alebo že to nechcem. Budú ma ponúkať kým nakoniec neochutnám. Navyše nebudem klamať, ale celý život sviatkujem tak, že oddychujem, pozerám rozprávky s vyloženými nohami a papám koláčiky. To sú pre mňa Vianoce - pohoda, pokoj, ľudia čo mám rada a dobre jedlo. Medzi sviatkami ideme dokonca ešte na wellnes. Myslím, že nie je na tom nič zlé, keď sa začnem tomu naplno venovať od nového roka.

simca06022011
15. dec 2023

mysli na svoje zdravie a nie priatelove reci. Prekop jedalnicek a zacni normalne jest. Mlada baba nema co mat 87kg a ked nerubes drevo ani jedalnicek ako drevorubac. Kludne mozes ist na intermitent fasting, podla mna je to super ked clovek rad zje co ma rad (PRIMERANE!!!) a potrebuje schudnut, lebo pribral z prezierania sa :DDD

vyrovnanaosoba
15. dec 2023

@kastia rob ako myslíš, si samá výhovorka a obraňuješ sa tým, že sa nedá odolať.
Netreba odmietať, ale netreba si dať zo všetkého.
Mám malé detí, nepravidelne sa stravujem, po pôrode som pribrala 16kg, za 3 mesiace som ich striasla zo seba ako nič, stačilo nežrať všetko čo som videla.
Nikdy som si nepovedala, že veď dnes si ešte dám, začnem od zajtra, veď na Tom nie je nič zle.
Práve to by mi oddiaľovalo moje odhodlanie.

kastia
autor
15. dec 2023

@vyrovnanaosoba Tak predsa sa nebudem prežierať do prasknutia. 🤦‍♀️Tak nevnímam Vianoce ani ja, že byť prejedená a nevládať sa ani pohnúť. Len sa proste ešte dva týždne nebudem obmedzovať a budem sa stravovať tak ako doteraz.

Ale teda budem mat viac času a menej roboty, tak začnem zaraďovať do života aj viac pohybu a od nového roka sa pokúsim upraviť aj jedálniček. 🙂

A dat dole 16 kg za tri mesiace je pekný výsledok. Určite máš pevnú vôľu, to Ťa obdivujem 🙂.

vyrovnanaosoba
15. dec 2023

@kastia stačili mi na to kalorické tabuľky a všetko si písať. Ani som neverila koľko som toho zjedla. 😃

kastia
autor
Autor odpoveď zmazal
kitycat
15. dec 2023

@kastia sprav kompromis a zacni po Vianociach a nie po novom roku. Uplne vidim ako budes mat tro vecery pizzu 😂

S vylozenymi nohami a kolacom v ruke si od kovidu 🙈

babulkomale
15. dec 2023

@kastia mozno je ten "vykrmovac", taka ta uchylka.

kastia
autor
15. dec 2023

@kitycat Zase nie každý deň jem tak ako som ten jeden deň opísala. Niekedy mávam viac menej normálnu stravu, takže určite som sa nonstop neprežierala. 😀 To, že som mala od covidu vyložené nôžky je asi pravda, tých aktivít veľa nebolo. Dnes sme spoločne dali na začiatok aspoň hodinovú prechádzku. Bola som síce zo seba nemilo prekvapená ako som funela do kopca a prišla som domov aj trochu unavená, ale mala som celkom dobrý pocit, že som sa trochu hýbala. Ešte zapracovať na tej strave a snáď to pomôže.

Áno to by išlo, ale po Vianociach ideme ešte na wellness pobyt do Tatier, tak keď sa vrátime, tak myslím, že to je ideálny čas začať. 🙂

momoftwo
15. dec 2023

@kastia prislo mi upozornenie ze si mi pisala ale ako pozeram je to zmazane, nerozumiem?

kastia
autor
15. dec 2023

@momoftwo Písala si, že máš rovnakú výšku ako ja a že tak vieš zhodnotiť že mám dosť nadváhu. Chcela som sa preto spýtať akú máš pri tejto výške váhu ty, ale potom som to zmazala, zdalo sa mi to nevhodné vypytovať sa na hmotnosť. Ak chceš môžeš odpovedať, ale nemusíš. 🙂

momoftwo
15. dec 2023

@kastia mam 53kg, najviac som mala 69kg v prvom tehotenstve a bolo to vtedy uz o hubu pre mna

kastia
autor
15. dec 2023

@momoftwo Nuž to máš pravdu, a to si vlastné vážila za dvoch. Ja mám ešte skoro o 20 kg viac ako ty v tehotenstve, a to ani nie som tehotná ☹ 🙈

liv1
15. dec 2023

Uprimne? 87? 27 rocna baba? Vies co potrebujes? Vidiet tie choroby z obezity. Srdce, cukrovka, milion inych chorob, ziadna kondicka. Ak neschudnes potom neskor pri chudnuti ti brutal ovisne koza. Mam tvoju vysku, ale vahu radsej ani nespomeniem. Musis zacat so sebou nieco robit. Nemusi to byt extrem, zacni pomaly. Za den o 1 prechadzku viac, kludne aj 15 minut. Alebo si pusti cvicenie. Prve dni kludne 5-10 minut. Naloz si trochu mensie porcie. Menej sladkeho. A pomaly pomalicky uberaj a pridavaj pohyb. Krok po kroku. Priatelovi normalne povedz, ze sa vo svojom tele necitis dobre a ci je ochotny ti s tym pomoct. Drzim palce

momoftwo
15. dec 2023

@kastia je dobre ze vidis problem, ak to teraz zastavis a zacnes s tym nieco robit nevidim dovod preco by si to nemohla zmenit, si este mladunka pojde ti to dole, zmen jedalnicek a najprv zvol pohyb ktory ti neublizi..rychle prechadzky, plavanie..ked ti pojde dole prvych 10-15kil zacala by som s behom, beh je za mna najlepsi pohyb na chudnutie

31majka12
16. dec 2023

@kastia mala som tu česť poznať pár ,boli spolu v manželstve zhruba 5rokov, poznali sa skôr asi tak 1rok,zo začiatku to bolo také že dievča bolo rado že si ju partner hýčka, rozmaznával ju ,chodili spolu na večere ,výlety .
Za 3roky pribrala 25kg.
Potom sa začali rozprávať ,že by chcela deti a a že chce schudnúť ,lebo že aj lekár to odporučil.
A on zrazu cukol ,že on deti nechce ,že sa mu páči taká aká je .
Kvôli téme dieťa sa rozviedli ,ona potom schudla našla si nového priateľa ,majú bábätko.
A paradox je ten,že jej bývalý manžel žije v partnerstve zo ženou ,ktorá sa vypapkala za 1rok na úctyhodných 130kg.
A jemu sa to páči .
No sú aj takí muži

kastia
autor
16. dec 2023

@31majka12 Fúha tak to neznie pekne. Môj partner sa zatiaľ tvári, že ma chce podporovať, tak snáď to nebude jeho prípad. Veľmi mi je s ním dobre, funguje nám to a milujem ho. I keď je pravda, že ja som sa zase pri ňom za cca 2,5 roka vypapala o tých 15 kg. Ale zase napríklad včera ma vytiahol na prechádzku, dnes sme išli pešo na vianočné trhy. Síce som tam aj zhrešila, ale aspoň som sa hýbala. S tou stravou sa to zatiaľ veľmi nezlepšilo, ani z jeho strany, ale zase som mu povedala, že upravím stravovanie až v novom roku. Uvidím či ma bude podporovať aj potom keď príde k istému, dúfam, že áno.

31majka12
16. dec 2023

@kastia prajem veľa šťastia 💓

vyrovnanaosoba
5. jan 2024

@kastia no ako? Už chudneš?