icon

Ako požiadať o podporu pri chudnutí?

kastia
14. dec 2023

Ahojte,

potrebovala by som poradiť. S priateľom sme spolu približne 2,5 roku. Poznáme sa ale asi 5 rokov. Ja som brigádovala vo firme počas vysokej školy a on tam pracoval. Boli sme kvázi kolegovia, ktorí občas spolupracovali. Potom prišiel covid, začali sme pracovať z domu a aj školu sme mali dištančne. Sedela som 90% času doma, pracovala som z domu, učila som sa z domu, písala diplomovku z domu a pomaly bohužiaľ aj priberala. Po covide, asi pred tými dvoma rokmi, sme sa pomaly začali vracať do officu. Nikdy som terajšieho priateľa nevnímala tak, že by sa mohol stať mojim partnerom. Páčil sa mi, mal peknú postavu a bol sympatický, ale riešila som vtedy školu a prácu a navyše on nejako neprejavoval o mňa záujem. Začala som byť so svojou postavou pomaly nespokojná (počas covidu som striedavo priberala a chudla). Za celú dobu rôznych covidových obmedzení som pribrala asi 10 kg. Školu som tak končila o 10 kg ťažšia ako pred covidom. V tom momente to nebolo nič tragické mám 165 cm a mala som cca 70 kg, ale necítila som sa príjemne. Po škole som sa v rovnakej firme zamestnala. Vrátili sme sa opäť od officu a priateľ mi začal (odrazu) dvoriť. Samozrejme ma to potešilo, že som pre niekoho atraktívna (aj keď mne sa moja postava až tak nepáčila). Na začiatku sme len občas išli cez obednú prestávku spolu na obed alebo na kávu. Neskôr som súhlasila a začali sme sa stýkať pravidelne. Napriek tomu, že partner je celkom aktívny, nerobí síce žiaden šport nejako pravidelne (občas si ide zabehať, zaplávať, ide do fitka, čo sa mu kedy chce), tak so mnou volil skôr také ležérne aktivity. Chodili sme na večere, divadlo, kino občas k nemu domov, kde sme si pustili film a samozrejme nechýbalo občerstvenie. Musím priznať, že mne zasa jedlo chutí, a tak som papala a papala. Vôbec som odrazu váhu neriešila, priateľ mi nikdy nepovedal, že som pribratá. Skôr naopak uisťoval som, že sa mu páčim. Potom som zmenila prácu a začala robiť v inej firme, kde máme väčšinu času v týždni homeoffice. Menej sme sa tak stýkali, lebo sme spolu už nepracovali, a teda sme sa dohodli, že sa k nemu nasťahujem. A vtedy to začalo. Partner si ma fakt rozmaznáva. Občas nachystá raňajky, uvarí večeru alebo si niekam večer vybehneme. Robím z domu a dosť som zlenivela. To už nehovorím o tom, že už dávno nemám 70 kg. Priateľ ma stále uisťuje, že sa mu páčim. Chcela by som schudnúť, ale jeho prístupom som sa už vyžrala na 87 kg (dnes som sa po dlhej dobe vážila). Všetky pokusy o diétu stroskotali, lebo stále máme doma veci, ktorým nakoniec neviem odolať. Bojím sa, že časom to číslo bude len väčšie, keď proti tomu nezakročím, ale keď nevidím z jeho strany podporu, tak ťažko sa mi samej s tým bojuje. Ja mám 27 rokov priateľ 32. Keď som sa za 4 roky vyjedla zo 62 kg na 87 kg, tak sa začínam obávať čo bude o ďalšie štyri roky.

Ako mu mám naznačiť, že potrebujem od neho podporu, alebo nemám sa s tým trápiť? Inak nám všetko klape, vzťah je super, sex je super, moja postav sa mu páči. Občas si ma poťapká po zadočku alebo po brušku, mne to nie je až tak príjemné, ale asi jemu to tak vyhovuje. Ďakujem Vám za konštruktívne rady.

Strana
z3
kastia
autor
5. jan 2024

@vyrovnanaosoba Nebudem klamať ešte poriadne nie (síce nejaké malé snahy už boli)😔. Skôr som cez sviatky niečo málo pribrala.

gabu_lienka
5. jan 2024

@kastia prepac, ale ty nemas “vacsie brusko” ako tu spominas, ty mas 30kg nadvahu. Treba si to priznat a zamysliet sa nad zdravotnymi rizikami, ktore to prinasa. Bud s tym chces nieco spravit, alebo nie.
“Vacsie brusko” mam ja, pri 168cm a 64kg sa necitim dobre, potrebujem dat dole 6kg. Od pondelka zacinam cvicit, novorocna vyzva 💪 uz som chcela zacat tento tyzden, ale som chora.
Takze rozmysli si, ci ti vyhovuje aktualny stav a ak nie, pod do toho aj ty. Staci chciet.

kastia
autor
5. jan 2024

@gabu_lienka Viem, že nemám ideálnu váhu, ale necítim sa zase až taká obrovská ako mi tu niektoré z vás píšete. Stačí sa pozrieť ako niektoré iné baby vyzerajú, majú pri mojej výške aj viac kíl. Zdravotne som na tom v poriadku, frajer nemá problém s mojou postavou (skôr naopak). Cvičenie ma nebaví, nikdy som žiaden šport poriadne/aktívne nerobila. Snažila som si zmenšiť porcie, ale väčšinu času cez deň som mala pocit, že som hladná a s pocitom hladu fakt neviem zaspať, tak večer som aj tak zhrešila. Radšej pôjdem na to pomaly ako by som sa mala týrať.

vyrovnanaosoba
5. jan 2024

@kastia ja ti radím jesť pravidelne a piť 2x toľko vody, čo si vypila.
Kľudne jedz veľa, ale musíš vedieť čo. Môžeš stále niečo zobkat keď ti to pomáha zahnať hlad, ale podľa mňa je to blbosť. Skôr ti treba veľa bielkovín a vlakninu.
Vajcia a syry namiesto pečiva, a zeleninu ako brokolica, karfiol, uhorka namiesto hranoliek a chipsov.
Večerný hlad zazenies čajom, alebo si daj acidko.
To je len nuda a nezamestnaná hlava, ruky.

marca12
5. jan 2024

@kastia nevyhovaraj sa na priatela. Vsetko je to o tebe. Moj tiez zje vsetko mozne,v jedle ma velky apetit,ale ja som sa pri nom nevyzrala. Nevyjedam nic navyse. Vahu si strazim. Viem,ze by mu nevadilo,ak priberiem,no ja nechcem priberat,necitim sa potom dobre. Viem,aka je moja idealna vaha,aby som sa citila dobre a tej sa drzim. Sice si neodopieram nic,najem sa vsetkeho,ale s mierou. Nesmies zabudat na seba. Nahodou ta opusti a co potom? Zosypes sa? Nesmies sa uspokojit s tym,ze sa mu pacis. V prvom rade sa musis pacit sama sebe. Neverim,ze sa ti na sebe paci 87kg. Mlada baba a tolko kil,fakt musis zo sebou nieco zacat robit

ivik4
5. jan 2024

Vsak minule si pisala ze sam Ti povedal ze si sa mu pacila viac ked si mala menej kg a naozaj pri tvojej vyske mas kg riadne vela a to Ti nepisem v zlom , bolo by dobre nakopnut sa
A kedze si zas pribrala, ani pomaly na to nejdes
Jes stale viac

kitycat
5. jan 2024

Cize si do Silvestra zrala lebo ved od Noveho roka chudnes a akurat si zlenivela este viac.

Ono by ozaj stavilo keby si nepila sladke vody a nejedla nezrave cipsy a cokolady. Tvoj frajer to zje lebo jemu to metaboližus spali, ale tvoj umrety metabolizmus nie... budes priberat. Spravte si kotol hustej zeleninovej polievky a pecenu zeleninu s fetou alebo s masom, lososa... k telke si vezmi vodu a ked budes mat chut zapi to

Das sem foto postavy bez hlavy, ak si so sebou takto spokojna. Potom mozes zmazat

kastia
autor
5. jan 2024

@ivik4 Síce mi to tak minule povedal, ale nejako netrvá na tom že musím schudnúť, resp. že by bol z mojich pár kíl navyše nejako znechutený/otrávený. A áno cez sviatky som pribrala asi 1,5 kila ale nejako som sa neobmedzovala. A áno jedla som tak normálne ako aj bežne občas aj trochu viac, keďže boli sviatky.

Teraz od januára som aspoň niektoré potraviny vylúčila, chipsy a tyčinky už nejem vôbec a víno si dám len jeden pohár v piatok po celom týždni.

Ďakujem vám za rady. Niektoré z nich skúsim.

kastia
autor
5. jan 2024

@kitycat Nehovorím, že som s postavou spokojná, len som dosť nedisciplinovaná. A keď sa (až tak často) nestretávam so žiadnymi nepríjemnými narážkami okolia tak si pomaly možno aj zvykám.....ja ani neviem.

gabu_lienka
5. jan 2024

@kastia keby si mala vyvazenu stravu, nemas chut cely den nieco vyjedat. Na zaciatok si stiahni kaloricke tabulky a ked budes zhrozena z tvojho denneho kalorickeho prijmu, tak sa ti podari s tym nieco spravit a vytvorit si normalny jedalnicek. Ale zda sa mi, ze nechces, si spokojna. Beries to ako sama pises “par kil navyse”. Ale ty mas navyse cca 30kil. To, ze zatial nemas zdravotne problemy neznamena, ze na ne nemas momentalne zamiesene..

kastia
autor
7. jan 2024

@aandrea9 Nemyslím si, že to je jeho prípad (ale bohvie). Skôr ja som dosť nedisciplinovaná a pohodlná, ale snažím sa s tým niečo postupne robiť.

Strana
z3