Ako pracujúce mamy zvládajú každodenné povinnosti?
Ahojte, asi sa len potrebujem vyplakat a vyliat. Som pracujuca matka. Mam deti v 3.a 6.rocniku. 6. len skusam, s 3. sa treba denne ucit. Plus domacnost, jedlo, pranie, zehlenie, musim si varit-mam alergie, kruzky. Prosim Vas, ako to vsetko stihate, aby boli deti jednotkari, domacnost upratana, aby ste hlavne cez vikend stihli ist kuk babky, abo vcera bola u nas v meste sarkaniada, vsetci davaju fotky, iba ja som stala pri hrncoch a pracke. Muz pracovne vytazeny, 2prace, zahrada.. mozno mi len v niecom treba poradit, menezment casu, neviem,citim sa zufalo😢😩😞
Nestíhame, nezaťažujem sa poriadkom doma, neujde, radšej trávim čas s deťmi ako fóliou na dokonalú domácnosť ;)
Píšeš, že dokonale kolegyne. Majú dom?..lebo byt je rozdiel. Musia denne chorému dieťaťu variť a vymýšľať čo môže jesť?
Pomoc je tlakový hrniec aj 2 ks, väčší a menší. Nezehlit len povytahovat prádlo. Utierať prach povrchne. Delegovať prácu aj deťom.
Učiť sa s dieťaťom popri varení, upratovaní.
Odpratať z domácností nepotrebné veci, aby bolo menej neporiadku.
Netrápte sa pre neporiadok...život ubehne aj bez upratania.
Milá autorka, nestíhajú ani ine maminy. Nerob si ilúzie a neporovnavaj sa s takýmito iluziami. Niekto chce upratane, iná vyzerať tip-top, iná biznis, ďalšia spokojné deti a domácu stravu. Každá to máme inak. Ty si si svoje priority vybrala a ja som v tom veľmi podobná. Želám ti spokojnosť a čas pre seba, pokec s kamoškami maminami, aby si nabrala odstup a zistila,že ani inde nie je tráva zelensia 😉
A utieranie prachu.....v obyvacke len 2 mini skrinky a skrinka pod tv. Ziadne police, ani v spalni, tam,len komoda.a.vstavana skrina. Linka hladka, len,s,2 otvorenymi polickami. Ziadne lapace prachu. Minimum dekoracii. Bledy nabytok, aby sa 2 tyzdnovy prach zakamufloval 🙂
@zuzudrnda moja rec 🙂
Ja som na tom podobne,no našťastie u nás nemá nikto žiadnu diétu a syn siestak je samostatný čo sa týka školy a dcéra našťastie ešte v škôlke. Ale mám v mrazáku rôzne polojedla 😉. V dome umývačku,aj sušičku aj robotický vysávač,všetko ide ak je treba. Niekedy kúpim aj mrazenú pizzu keď nestíham, v dome není úplne upratané asi nikdy,možno tak raz za čas keď mamnerva aj to asi tak pet minút po upratani. Mám aj záhradu a zajačiky. A ja sprostá v tomto zhone som si vymyslela ešte aj školu,že skončím kým dcéra nejde do školy,ale už viem že ťa škola už bola moc... Ale keď mám nerva tak lietajú všetci po dome 😉
@lonely66 jasne, ze pracujem
Dakujem Vam vsetkym. Pomohli ste mi uz len s tym, ze viem, ze nie som jedina.
Dakedy boli zeny v domacnosti a nepracovali. My to dnes mame ovela tazsie.. spolocnost od nas vyzaduje, aby sme boli dokonale-vsade a vo vsetkom..
No, nie som si uplne ista tym, ze to teraz je tazsie. Prat niekde na potoku a driet napr. na poli (lebo sice do klasickej prace nechodili, ale na poli robili), to by som fakt nechcela. Myslim, ze sa mame kralovsky😉
@autorka ty sa až príliš vzhliadaš v tom, čo spoločnosť vyžaduje, aké sú kolegyne, ako by to malo byť... pri tom všetkom zabúdaš žiť život podľa vlastných pravidiel, predstáv a možností 😉 Prajem ti, aby si sa spamätala skôr než zistíš, že máš 60 na krku a život premrhaný predstavami o dokonalosti👍
Autor- teraz to máme ťažšie? To si robíš srandu, nie?
Kedysi sa ľudia nezastavili, makali ako šróby, síce nemali Instagram, ale na dedine všetci všetkým “videli do hrncov”. Tam sa gazdiná obracala od rána do večera - statok nakŕmiť, napojiť, podojiť… chystať všetky jedlá, často od základu, vrátane chleba, potom záhrada, pole,lúka, šitie, tkanie, vyšívanie, pranie na potoku, páranie peria, pradenie…konzervovanie jedla na zimu, sušenie, zaváranie, uskladňovanie, žatva, zber …. žena si bez roboty v rukách nesadla, hneď by bola poohovaraná po celej dedine. Jediný deň voľna nedeľa - aj to sa varilo, do kostola išlo, statok chcel tiež žrať aj v nedeľu a muž s ničím v dome nepomohol, ten mal svoje naložené. Pozri sa ako ľudia vyzerali v 40ke, 50ke.
A ak myslíš kedysi ako za socializmu, tak ti môžem povedať, že moji rodičia mali dom, záhradu aj pole, doma sa nezastavili, po robote druhá smena doma, vždy bolo čo robiť, či už v dome, alebo záhrade, akurát sa posadili cez deň k jedlu a večer ku správam a to
bol na dedine úplne štandard a pomáhali sme aj my deti. To bola generácia, čo tiež so založenými rukami nesedela, oveľa viac sa namakali ako ja s mužom, zďaleka nebolo toľko vymoženosti ako teraz.
Možno do 12 nesedieť za telkou a na modrom Moniku ale zatiaľ si porobiť veci v domácnosti a navarit
jedna velka rada : NEPOROVNAVAJ SA s ostatnymi - co oni stihaju, co nie. Rob tak , aby ste vy boli v pokoji.
@sisaka moja mama mala dvojcata, moje sestry, mechanicku pracku, plienky sa vyvarali, ziadnu susicku, pradlo sup vonnku, ziaden vysavac,,ktory pobeha, ked nebola.doma. varilo,sa denne, zahrada......cize suhlasim, ze mali viac roboty. My sme.asi pohodlnnejsie. No pravda.je aj taka, ze mamy.boli cxa.o tej 14.00 soma.z.prace, lebo i nas vacsina lidi robila.v.miestnom zavode.
@sisaka moja babka nechodila do prace, druha zila s mamou,ktora jej pomahala..viacgeneracne domy, viac pomoci. Ja som na vsetko sama..
@ninusa221 tv som nepozerala roky. Do mobilu nakuknem pocas makania😉
Spoločnosť od nás nic nevyžaduje, toto si vyžadujú ženy od seba samé.
Ved sa spýtaj kamosiek, kolegýň v práci ako to majú, možno zistíš ze veľa žien žije v pohode, majú čas na všetko a aj na seba, zatiaľ co ty sa nezmyselne ženies za nejakou predstavou dokonalosti
Pritom si stačí len ujasniť priority a pochopiť ze sa nedá všetko stihnúť. Ked si preberies každú jednu činnosť ktorú robíš zistíš ze sa dá robit ľahšie, rýchlejšie, neskôr alebo nerobiť vôbec. Zaviesť nejaký systém a vedieť si povedať ok, dnes už toho bolo dosť , idem sa venovať sama sebe.
A pri triedení tých priorít si uvedomiť co je dôležité a co nie. Na úplnom vrchole by ste mali byt vy ako ľudia, ako rodina, ty ako človek. Potom by ti došlo ze šarkaniáda s detmi je pre vas ovela dôležitejšia než čistá kúpeľňa
Ak ti pomôže mój harmonogram stávam o 5,30 ,desiate chystám, čaj deti budím o 6,00 deti sú veľké 6,11,14 odchádzam s najmenším 6.r do rannej družiny,staršie deti sa vychistajú sami idú neskôr, do práce prichádzam o 7.00 robím do 14,30 idem pre malého do družiny cestou nakúpiť nechám malému 10 minut oddych na prezlečenie medzi tým hodím veci do pračky postavím na 2 obed prvý majú v škole len niečo rýchle spýtam sa či starším deťom netreba s niečím pomôcť s prvakom urobím písanie potom 15 min prestávka naložim im jedlo ,umyjem riad robím matematiku ,povešam prádlo,15 min prestávka skúšam 11 ročného a skladám prádlo,zo 6 ročným čítam ďalších 15 min prestávka chystám suchú večeru,skúšam 14 r,ešte zo 6 ročným dám diktátik a odchádzam na 18 do práce robím do 21, 30 súkromne ešte takýto harmonogram mám 4 dní v týždni ale každý pondelok stávam ešte o 1 ,25 ráno budím syna 24 r. Vš spravým mu raňajky a desiatu a zaveziem ho na vlak čo mu ide 2,40 ráno do školy idem si potom ešte ľahnúť do 5,30 kedy už stávam ja a víkend upratujem,perím,varím v sobotu ideme k starkej a v nedelu ešte periem, upratujem a učím sa s deťmi a nakúpiť 24.r jedlo do školy
@elenkaba muža mám pracuje na 3 zmeny ranna, poobedna, nočná ale s práce príde psychický vyšťaveny tak s ničím nepomôže len, keď su deti choré ,že je fyzický prítomny nebojte určite nezabil teraz je to už fajn keď sú deti veľké všimli ste si ,že nepíšem vysávanie, umyvanie linky,sprchovanie drobca ,uspavanie s týmto mi deti už pomáhajú svoju izbu si chlapci upratujú už sami aj obliečky si sami prezliekajú o to mám menej starosti ja keď prídem s práce večer zvykne malý už spinkať rad si umýva zúbky tak je to super len to vyzerá tak hrozne dá sa to prežiť
vsetko sa to neda stihat, proste nieco musis nechat tak,a lebo to nechat na deti alebo proste urobit time management. Nic ine... pokym riesi muz dve rpace a este aj dom tak to bude takto. A v dome este horsie.
Inak odporucam, naucit sa pracku pustat pri odchode z domu, pouzivat odlozene starty. Potom dat hned ked prides susit (susicka je setric casu co sa tyka dlzky prania.. ale zase = musim zehlit, alebo striehnut,... ). Priebezne upratovat, napr. ja mam 20minutovy beh po dome rano, rychlovkovo vetram, uposlem, pozbieram pradlo/smeti.
Dieta mi od 4rocnika chodi same (chodila by aj skor, ale covid bol, doma sa sedelo), ziadne nosenie, vozenie. Ucit sa s nou veru sem tam musim aj teraz, cize to ani neriesim. Nemame alergie, cize ja varim na viac dni, pripadne ked som na HO rychlovky alebo aj viac jedal na dalsie den, aby bolo. Takze o toto mas viac, lebo vzdy cerstve, to zabeire cas + upratanie kuchyne. Cize by som varila, ale umyvacka uz ma byt praznda, a rovno riad davam tam, po jedle, odlozit zapnut = na deti.
Na druhu stranu, mas deti uz nie male, cize upratat riad = deleguj na ne. Pozbierat pradlo, utriet prach, povysavat = tiez. AK sa to stane rutina, tak take tyzdenne upratovanie je v byte raz dva, bezne cinnosti denne sa skratia, lebo robi to viac ruk.
@alexis617 robíš toho mega veľa, určite si obetavý a extrémne starostlivý typ človeka ale prosimta mysli aj na svoje zdravie…
Telo mame len jedno a nevydrží večne, treba sa o neho starať, dostatok spánku, pravidelný šport, psychická pohoda bez permanentného stresu…. Ked na seba človek nehľadí telo mu to spočíta aj s úrokmi
@lujza123 asi tak, ja sa mam moc rada, aby som sa totalne obetovala pre rodinu a neobetujem svoj spanok, jedine prvy rok ked je novorodenec, inak nie. A presne 24 rocny si moze nakupit sam, rozvoz na vlak v noci s muzom napoly a muz napriek smenam a psychicky tazkej praci sa musi zapajat.
@mamina7070 " ved navarit vies za polhodku aj polievku aj druhe a este aj jablkovu strudlu"
Počkať, chces povedat,že vieš navariť a napiecť koláč do pol hodky?
Nie každý pri HIT zvládne lepok a tým aj mrazené cesto....
A čo také varíš do pol hodky?
Ja kým zeleninu očistím , nakrájam mäso ,mi zaberie tiez nejaký čas ...a kuracinu (dusenú)síce by mala byť do 30 minút,ja ju vždy varím hodinu.nechuti nám taká pol hodkova.a pre istotu .Všetko v obyčajnom hrnci....
Čo ,okrem cestovín sa dá varit do 30 minút?
Privarok s nejakým vajcom je sem tam fajn,ale stále jesť by som sa po...a mäsko opäť potrebuje dlhšiu prípravu.a pri hit je to vždy individuálne,kto je na čo alergicky
Ja by som potrebovala radu asi v tom varení čo najviac času zaberie
Nevravím o pečení vlastného chleba atď...
Mám HIT ,celiakiou a lakto intoleranciu...
Ale inak k rezimu (je tu takych tem uz milion) ale vstavam 6:10, odtrepem sa do kuchyne, dam urobim caj, ranajky malej, desiatu jej dam = ona sa pride najest o 6:30, 6:45 odchadza na bus = ja letecky upracem, zapnem umyvacku/pracku (to hlavne koncom tyzdna) ak treba a idem robit. Ak som doma z domu, ak nie idem prec. Pridem domov, dcera pride domov, olovrant da aj bez obsluhy uz roky. Kruzky ked ma pride tiez sama, z jedneho ju vozime, lebo konci neskoro, pripadne ak som v office, jasne, cestou ju vezmeme hocikedy domov/alebo do skoly. Ale proste vie, ze ak nie ide sama.
Ja varim hned ako pridem domov ak nemame nic. A popri tom si upracem = ja lietam doslova fakt. ALe to je hodina mozno, ale teda varenie mi urcite netrva oba pol hodinu, len ja pri tom nestojim, robim si veci okolo... a potom pozriem dceru, najeme sa a hygiena a veget. Ked sme sa najviac ucili, tak sa ucila pri mne v kuchyni kym som varila.
A k tomu casovaniu: Kruzky zasadne napr. planujem tak aby isiel jeden den plny, od rana do vecera a nie ziadne tu hodka, tu pol hodka... tu nic a hore dole behame. Byvame daleko, by ma slak trafil. Nakup mi nosi tesco, ja si robim raz za tyzden cca take ze pecivo (drzim si ten chlieb aj v mrazaku, lebo kupujeme v jednej pekarni len...), to co v tescu nekupujem atd, naucili sme sa.. proste niekto chce sunku, ktora prave nie je? no da si nieco ine, neutekam do obchodu. Detto idem varit z toho co mam.
Upratovanie : postupne.. proste nevyrajbem tie kupelne od stropu dole naraz v bezne dni ani nahodou, na to proste potrebujem cely den aby som hlbkovo vyriadila kupelne a zachody v dome... cize priebezne, wcko vycistim hocikedy vecer/rano ked idem okolo. Snazim sa tam po miestnosti to robit ak nestiham, aby som nemala "vsade bordel". CIze izbu riadnim na komplet ak sa da - prezleciem periny, utriem prach, okno umyjem, dlazku umyjem... zavriem. V nedelu sa snazim koncit tym (a zvacsa je to ked dovaram nedelny obed), ze mam práčovňu prazdnu a skrine plné, povysavam to tam, utirem dlazky (toto napr nerobim piatok-sobota.. na co? najvacsi bordel narobime cez vikend doma, pri vareni a tak) a tym padom je dom upratany na komplet.

HIT je taky ze co jednemu vyhovuje inemu nemusi alebo sa to aj meni v case ja som kedysi netolerovala paradajky ale teraz uz ok aj ked si pestujem svoje tie su ok
ja mma HIT diagnostikovanu cca desat rokov co chodim k mojej hepatologicke v gastro centre
a mam co to nastudovane k tomu ale je to vysoko indi vindi