icon

Ako právne a ľudsky riešiť vydedenie dieťaťa?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 07:22

Ahojte, potrebujem sa poradiť… Máte niekto skúsenosť s vydedením dieťaťa, s ktorým dlhodobo nemáte kontakt a nejaví o vás záujem? Žije s partnerkou, o ktorej mám pocit, že ho negatívne ovplyvňuje, a náš vzťah sa úplne prerušil.

Pozerala som si aj rôzne stránky, kde sa píše, že dôvodom môže byť, ak dieťa o rodiča neprejavuje „opravdivý záujem“. Viete mi prosím vysvetliť, čo sa tým myslí? Ako sa to posudzuje?

Zaujíma ma, ako ste to riešili, právne aj ľudsky. Čo všetko je potrebné splniť a na čo si dať pozor? Ďakujem za každú skúsenosť.

Strana
z2
renka30
Dnes o 12:01

Chysta sa rekodifikacia Obcianskeho zakonnika a podmienky dedenia sa maju vyrazne menit. Ale neviem v akom časovom horizonte to bude aktualne...

marsmykkok
Dnes o 12:11
@anonym_c92814

Pokial sa nechystas zomriet zajtra, tak taketo blbosti ako prepisovat majetok na niekoho cudzieho ci len jedno dieta fakt nerob... o par rokov sa syn s partnerkou mozno rozijde, najde si fajn zenu, bude mat deti, vy sa zasa budete bavit, vnucata ta navstevovat a on zisti, ze dom je prepisany komplet ako priklad len na brata... mne je uplne jedno, co bude po mojej smrti s majetkom, taketo tomu pridam tomu uberiem ten si zasluzi ten si nezasluzi ide uplne mimo mna, na co je to dobre. Verim, ze ta to mrzi, tak si najdi v okoli nejaku rodinu,, kde mozes byt "adoptivnou" babkou, vela mladych parov niekoho hlada, kto by sa stal sucastou ich rodiny... nebud zbytocne zatrpknuta, veci sa mozu este zmenit.

@anonym_c92814 Súhlas, niekedy sa vzťahy nejako pretrhnú, ale vždy sa môžu zmeniť, takéto rozdelenie urobí len v rodine prieky... Mne osobne by bolo fuk že kto po mne koľko zdedí, nech dedia deti rovnako, nejako vydedila dieťa by som iba ak by vážne ublížilo napríklad niekomu v rodine, nie kvôli tomu že sa nestretávame. Možno to dieťa raz bude mať vnúča a to bude napríklad jediné čo ti príde na hrob zapáliť sviečku...

anonym_0aed18
Dnes o 16:17

Poznám pána, ktorý napísal závet aj niečo navyše, aby zdedil byt iba jeden syn.Nestretavali sa asi 10 r pán bol despota druhý syn miláčik.Synovia sa súdili a musel mu časť z bytu vyplatiť.

galadriel90
Dnes o 17:15

Možno malo to dieta nejaky dôvod, aby obmedzilo kontakt s rodičom... Napríklad zničené detstvo v zmysle prenášanie dospeláckych sraciek na male dieta, negatívne vzorce správania, neprimerana kladenia zodpovednosť, predčasne dozretie ktore byt nemuselo, zla výchova, nepodporovanie vrodeneho talentu, vstepovanie velmi zlých a nespolocneskych názorov, uprednostňovanie iného súrodenca, dehonestovanie, urážky, zanedbávanie emocionálneho vývoja.... 🤷

anonym_d1e11f
Dnes o 18:46
@galadriel90

Možno malo to dieta nejaky dôvod, aby obmedzilo kontakt s rodičom... Napríklad zničené detstvo v zmysle prenášanie dospeláckych sraciek na male dieta, negatívne vzorce správania, neprimerana kladenia zodpovednosť, predčasne dozretie ktore byt nemuselo, zla výchova, nepodporovanie vrodeneho talentu, vstepovanie velmi zlých a nespolocneskych názorov, uprednostňovanie iného súrodenca, dehonestovanie, urážky, zanedbávanie emocionálneho vývoja.... 🤷

@galadriel90 Alebo bola rodina aj výchova úplne v poriadku, ale chlapec si našiel takú harpiu, aké tu niekedy píšu a tej vadí aj to, že matke zavolá, prípadne ju ide 2krát týždenne navštíviť, pretože ona so svojou rodinou nekomunikuje. A vadí jej aj jeho ďalšia rodina, súrodenci, synovci, netere a nechce, aby k nim chodil, háda sa, trucuje, robí scény. Takým sa nedá vyhovieť.
A on je zaľúbený a nechal sa zmanipulovať a rodinu odstrihol. Aj také sa stáva. A mnohých rodinách, aj v kráľovských - viď princ Harry. Autorka do toho vidí určite lepšie ako my.

anonym_c912a3
Dnes o 18:48
@anonym_4daf51

@pytame_sa_za_teba predajte byt za života na jedno z detí, alebo komu chcete ten byt dať a ostatní sa môžu aj na hlavu postaviť. Nechajte si tam doživotné právo.

@anonym_4daf51 Skôr ako predajom by som to riešila darovanim

galadriel90
Dnes o 18:54
@anonym_d1e11f

@galadriel90 Alebo bola rodina aj výchova úplne v poriadku, ale chlapec si našiel takú harpiu, aké tu niekedy píšu a tej vadí aj to, že matke zavolá, prípadne ju ide 2krát týždenne navštíviť, pretože ona so svojou rodinou nekomunikuje. A vadí jej aj jeho ďalšia rodina, súrodenci, synovci, netere a nechce, aby k nim chodil, háda sa, trucuje, robí scény. Takým sa nedá vyhovieť.
A on je zaľúbený a nechal sa zmanipulovať a rodinu odstrihol. Aj také sa stáva. A mnohých rodinách, aj v kráľovských - viď princ Harry. Autorka do toho vidí určite lepšie ako my.

@anonym_d1e11f autorka nech sa poradi s notárom, nie tu, my niesme notári ani právnici

Strana
z2