icon

Ako právne a ľudsky riešiť vydedenie dieťaťa?

pytame_sa_za_teba
23. apr 2026

Ahojte, potrebujem sa poradiť… Máte niekto skúsenosť s vydedením dieťaťa, s ktorým dlhodobo nemáte kontakt a nejaví o vás záujem? Žije s partnerkou, o ktorej mám pocit, že ho negatívne ovplyvňuje, a náš vzťah sa úplne prerušil.

Pozerala som si aj rôzne stránky, kde sa píše, že dôvodom môže byť, ak dieťa o rodiča neprejavuje „opravdivý záujem“. Viete mi prosím vysvetliť, čo sa tým myslí? Ako sa to posudzuje?

Zaujíma ma, ako ste to riešili, právne aj ľudsky. Čo všetko je potrebné splniť a na čo si dať pozor? Ďakujem za každú skúsenosť.

Strana
z2
renka30
23. apr 2026

Chysta sa rekodifikacia Obcianskeho zakonnika a podmienky dedenia sa maju vyrazne menit. Ale neviem v akom časovom horizonte to bude aktualne...

marsmykkok
23. apr 2026
@anonym_c92814

Pokial sa nechystas zomriet zajtra, tak taketo blbosti ako prepisovat majetok na niekoho cudzieho ci len jedno dieta fakt nerob... o par rokov sa syn s partnerkou mozno rozijde, najde si fajn zenu, bude mat deti, vy sa zasa budete bavit, vnucata ta navstevovat a on zisti, ze dom je prepisany komplet ako priklad len na brata... mne je uplne jedno, co bude po mojej smrti s majetkom, taketo tomu pridam tomu uberiem ten si zasluzi ten si nezasluzi ide uplne mimo mna, na co je to dobre. Verim, ze ta to mrzi, tak si najdi v okoli nejaku rodinu,, kde mozes byt "adoptivnou" babkou, vela mladych parov niekoho hlada, kto by sa stal sucastou ich rodiny... nebud zbytocne zatrpknuta, veci sa mozu este zmenit.

@anonym_c92814 Súhlas, niekedy sa vzťahy nejako pretrhnú, ale vždy sa môžu zmeniť, takéto rozdelenie urobí len v rodine prieky... Mne osobne by bolo fuk že kto po mne koľko zdedí, nech dedia deti rovnako, nejako vydedila dieťa by som iba ak by vážne ublížilo napríklad niekomu v rodine, nie kvôli tomu že sa nestretávame. Možno to dieťa raz bude mať vnúča a to bude napríklad jediné čo ti príde na hrob zapáliť sviečku...

anonym_0aed18
23. apr 2026

Poznám pána, ktorý napísal závet aj niečo navyše, aby zdedil byt iba jeden syn.Nestretavali sa asi 10 r pán bol despota druhý syn miláčik.Synovia sa súdili a musel mu časť z bytu vyplatiť.

galadriel90
23. apr 2026

Možno malo to dieta nejaky dôvod, aby obmedzilo kontakt s rodičom... Napríklad zničené detstvo v zmysle prenášanie dospeláckych sraciek na male dieta, negatívne vzorce správania, neprimerana kladenia zodpovednosť, predčasne dozretie ktore byt nemuselo, zla výchova, nepodporovanie vrodeneho talentu, vstepovanie velmi zlých a nespolocneskych názorov, uprednostňovanie iného súrodenca, dehonestovanie, urážky, zanedbávanie emocionálneho vývoja.... 🤷

anonym_d1e11f
23. apr 2026
@galadriel90

Možno malo to dieta nejaky dôvod, aby obmedzilo kontakt s rodičom... Napríklad zničené detstvo v zmysle prenášanie dospeláckych sraciek na male dieta, negatívne vzorce správania, neprimerana kladenia zodpovednosť, predčasne dozretie ktore byt nemuselo, zla výchova, nepodporovanie vrodeneho talentu, vstepovanie velmi zlých a nespolocneskych názorov, uprednostňovanie iného súrodenca, dehonestovanie, urážky, zanedbávanie emocionálneho vývoja.... 🤷

@galadriel90 Alebo bola rodina aj výchova úplne v poriadku, ale chlapec si našiel takú harpiu, aké tu niekedy píšu a tej vadí aj to, že matke zavolá, prípadne ju ide 2krát týždenne navštíviť, pretože ona so svojou rodinou nekomunikuje. A vadí jej aj jeho ďalšia rodina, súrodenci, synovci, netere a nechce, aby k nim chodil, háda sa, trucuje, robí scény. Takým sa nedá vyhovieť.
A on je zaľúbený a nechal sa zmanipulovať a rodinu odstrihol. Aj také sa stáva. A mnohých rodinách, aj v kráľovských - viď princ Harry. Autorka do toho vidí určite lepšie ako my.

anonym_c912a3
23. apr 2026
@anonym_4daf51

@pytame_sa_za_teba predajte byt za života na jedno z detí, alebo komu chcete ten byt dať a ostatní sa môžu aj na hlavu postaviť. Nechajte si tam doživotné právo.

@anonym_4daf51 Skôr ako predajom by som to riešila darovanim

galadriel90
23. apr 2026
@anonym_d1e11f

@galadriel90 Alebo bola rodina aj výchova úplne v poriadku, ale chlapec si našiel takú harpiu, aké tu niekedy píšu a tej vadí aj to, že matke zavolá, prípadne ju ide 2krát týždenne navštíviť, pretože ona so svojou rodinou nekomunikuje. A vadí jej aj jeho ďalšia rodina, súrodenci, synovci, netere a nechce, aby k nim chodil, háda sa, trucuje, robí scény. Takým sa nedá vyhovieť.
A on je zaľúbený a nechal sa zmanipulovať a rodinu odstrihol. Aj také sa stáva. A mnohých rodinách, aj v kráľovských - viď princ Harry. Autorka do toho vidí určite lepšie ako my.

@anonym_d1e11f autorka nech sa poradi s notárom, nie tu, my niesme notári ani právnici

vkatush
23. apr 2026

Predaj alebo darovanie tomu, komu chceš, samozrejme s právom dožitia.

Bohužiaľ, poznám viaceré prípady, kde k vydedeniu nedošlo, aj keď právo na to bolo.

Posledne, napriek viacerým bodom vhodným na vydedenie (dlhy, neusporiadany život, dlhodobý nezáujem voči celej rodine, dokonca ani snaha pomôcť, keď otec skončil v nemocnici a mal následky). Sestra sa roky starala o oboch rodičov. Brat ani len na pohreb neprišiel, nejavil záujem cez 15 rokov, a to sa snažili viackrát o komunikáciu. Ale keď šlo dedičské, hneď sa ozval a nárokoval si.
Väčšinu previedli na vnúčatá, ale rodičovský dom nie a museli bohužiaľ predať, aby ho vyplatili.

viera27
24. apr 2026
@vkatush

Predaj alebo darovanie tomu, komu chceš, samozrejme s právom dožitia.

Bohužiaľ, poznám viaceré prípady, kde k vydedeniu nedošlo, aj keď právo na to bolo.

Posledne, napriek viacerým bodom vhodným na vydedenie (dlhy, neusporiadany život, dlhodobý nezáujem voči celej rodine, dokonca ani snaha pomôcť, keď otec skončil v nemocnici a mal následky). Sestra sa roky starala o oboch rodičov. Brat ani len na pohreb neprišiel, nejavil záujem cez 15 rokov, a to sa snažili viackrát o komunikáciu. Ale keď šlo dedičské, hneď sa ozval a nárokoval si.
Väčšinu previedli na vnúčatá, ale rodičovský dom nie a museli bohužiaľ predať, aby ho vyplatili.

@vkatush ano, ale dat vlastnu strechu nad hlavou za pravo dozitia je bullshit. Moja babka tak dala, nakoniec radsej sama isla do domova, lebo tie podmienky zivota, co jej stryko pripravil…..

vkatush
24. apr 2026
@viera27

@vkatush ano, ale dat vlastnu strechu nad hlavou za pravo dozitia je bullshit. Moja babka tak dala, nakoniec radsej sama isla do domova, lebo tie podmienky zivota, co jej stryko pripravil…..

@viera27 samozrejme, len takým deťom, ktoré viem, že mi neurobia peklo zo života.

anonym_c4ada5
24. apr 2026
@vkatush

@viera27 samozrejme, len takým deťom, ktoré viem, že mi neurobia peklo zo života.

@vkatush nikdy nevieš čo sa stane v budúcnosti, dieťa sa dá na drogy, gemblerstvo, bude mať partnera ktorý ti urobí peklo, alebo jednoducho nevyjde biznis a príde exekútor
a ty síce máš doživotné právo bývania, ale majiteľom domu a spolubývajúcim sa ti stane cudzia osoba

vkatush
24. apr 2026
@anonym_c4ada5

@vkatush nikdy nevieš čo sa stane v budúcnosti, dieťa sa dá na drogy, gemblerstvo, bude mať partnera ktorý ti urobí peklo, alebo jednoducho nevyjde biznis a príde exekútor
a ty síce máš doživotné právo bývania, ale majiteľom domu a spolubývajúcim sa ti stane cudzia osoba

@anonym_c4ada5 samozrejme, nikdy nevieš.
Ale napr tiež teraz riešime podobne. Nech sa prepíše na jedného syna dom s právom dožitia (nechce tam ani bývať, ani nič, chce, aby rodičia mali strechu nad hlavou. On má svoje bývanie, rodinu, život), lebo druhý syn alkoholik bez práce, ktorý pravidelne robí problémy. Strach, ak sa jednému z rodičov niečo stane a tento syn bude mať nárok na časť domu, čo môže urobiť.

viera27
24. apr 2026
@vkatush

@anonym_c4ada5 samozrejme, nikdy nevieš.
Ale napr tiež teraz riešime podobne. Nech sa prepíše na jedného syna dom s právom dožitia (nechce tam ani bývať, ani nič, chce, aby rodičia mali strechu nad hlavou. On má svoje bývanie, rodinu, život), lebo druhý syn alkoholik bez práce, ktorý pravidelne robí problémy. Strach, ak sa jednému z rodičov niečo stane a tento syn bude mať nárok na časť domu, čo môže urobiť.

@vkatush ehm, len tak na prvu. Syn bude v pohode, nedajboh sa stane nestastie, havaria trebars. Ci sam, alebo rovno aj s manzelkou. V ten moment sa strecha nad hlavou rodicov dostava do uplne cudzich ruk.

vkatush
25. apr 2026
@viera27

@vkatush ehm, len tak na prvu. Syn bude v pohode, nedajboh sa stane nestastie, havaria trebars. Ci sam, alebo rovno aj s manzelkou. V ten moment sa strecha nad hlavou rodicov dostava do uplne cudzich ruk.

@viera27 deťom (vnúčatám) alebo najbližšej rodine. Proste ďalší dedič v poradí po synovi.

Zatiaľ čo druhý syn by nemal problém za fľašu vodky svoj podiel predať prvému na ceste. A nezaujímalo by ho, čo rodičia.

anonym_059fed
2. máj 2026
@vkatush

@vkatush nikdy neviete co sa moze stat, len darujte byty dobrym detom, ktore sa nozu dostat do exekucie alebo inych zlych vplyvov a biely kon vas napriek pravu na dozitie z bytu vyhodi tak ze vam bude robit zo zivota peklo

kocuris
Autor odpoveď zmazal
vkatush
2. máj 2026
@anonym_059fed

@vkatush nikdy neviete co sa moze stat, len darujte byty dobrym detom, ktore sa nozu dostat do exekucie alebo inych zlych vplyvov a biely kon vas napriek pravu na dozitie z bytu vyhodi tak ze vam bude robit zo zivota peklo

@anonym_059fed ak mám dve deti (teda dvoch dedičov):
Prvé nepracuje, alkoholik s dlhmi, bez akejkoľvek snahy niečo zmeniť, ktoré mi strpčuje život a niekoľko násobne som na neho ako rodič musel zavolať políciu a mám druhé dieťa, ktoré žije samostatný, usporiadaný život, bez mojej nutnej pomoci, naopak, ono pomáha mne.
A môže nastať situácia, že ak jeden z rodičov zomrie, obe deti majú čiastočný nárok na dom. Nemáju z čoho vyplatiť, a on ani nebude chcieť, bude strpčovať život naďalej.

Tak samozrejme, že pre dobro moje (otec a mama) urobím to, že dom prepíšem na schopné dieťa, aby ho to druhé nepredalo, nezískali exekútori alebo aby ma ním nevydieral.

Strana
z2