Ako predať pozemok bez narušenia vzťahov?
Ahojte, opisem situaciu - davnejsie som zdedila stavebny pozemok, chcem ho teraz predat, potrebujeme s manzelom kupit vacsi byt, nakolko k nam ide pribudnut novy clen rodiny.
Problemom je stryko, ktory ma postaveny dom na vedlajsom pozemku a prihradil si aj tento moj zdedeny pozemok, ktory uziva (sadi tam zeleninu a pod.) Ako som ho informovala, ze to chcem predat, zacal robit problemy, ze s predajom nesuhlasi, ze ak to predam cudzim ludom, ze ho znicim a vela inych citovych vydierani. Ponukol mi zan peniaze (asi tretinu ceny, na ktoru to znalec ohodnotil), ze viac nema.
Co by ste robili na mojom mieste? My vacsi byt nutne potrebujeme a takto mam pozemok, z ktoreho nemam nic. Stavat tam nechceme, je to v susednom meste, my mame pracu a zivot v druhom meste. So strykom som sa videla naposledy pred 5 rokmi, nestretavame sa ani nic.
Ja by som to predala a stryka neriesila.
@oliolijanka
Stryko neopravnenym dlhodobym pouzivanim cuzieho majetku a nezaplatenim adekvatnej, trhovej hodnoty ponuka autorke ciste svedomie. Ona ho teraz ciste nema, pretoze pozaduje to, co jej patri. Ale stryko ma svedomie na poriadku. Fuha. No tak ok. Ale inac zaujimava uvaha, ja som sa fakt zamyslela ako by to mohlo spravit svet a autorkine rodinne vztahy sudrznejsimi a myslim to uprimne bez srandy.
Cely strykov citovy vztah k pozemku sa skonci v momente, ked mu potom niekto zan ponukne trhovu cenu. Jedine, ze by ho dal svojim detom. Jasne ze neries. Ak stryko neda realnu trhovu cenu, tak to predaj. Nie autorka nici vztah so strykom, ale nici ho ten stryko! Kvoli pozemku, ktory ani nie je jeho!
@oliolijanka To je trošku nevhodne zvolený príklad, lebo autorka tým, že nepredá strýkovi pozemok za tretinu ceny, neriskuje stratu rodinnej lásky, pohody, vľúdnosti a porozumenia. Nemôžeš celé rodinné vzťahy zahrnúť do jedného chlapa, ktorého nevidela 5 rokov!
Bez ohladu na situaciu, ktoru riesis - ja by som ten pozemok nepredala. Ak by to bolo mozne, radsej by som si zobrala vyssiu hypo a toto nechala ako investiciu. Naklady minimalne, na hodnote to urcite nestrati... So strykom by som spisala dohodu o prenajme (uzivani), s tym, ze by doplatil aj zaplatene dane za "x" rokov... Ale toto som ja - ja by som podu predala naozaj iba "v krajnej nudzi".
Presne tie vztahy nici ten stryko. Minimalne by sa mohol podakovat neteri za uzivanie pozemku a ak ma zaujem o kupu, tak zan zaplati tym, co ma a co nema v hotovosti, tak zvysok si pozicia ako to robia normalni a cestni ludia.
@oliolijanka prosím ťa čo berieš? Aj ja chcem. 🤣😁 Taká si vtipná. 👍😅
@oliolijanka Kokos, až teraz spätne čítam, preboha! Žena, si ty pri zmysloch?! Že zrada rodiny?! Aká zrada?! Že chce použiť majetok, ktorý má od svojich rodičov, pre svoje deti a nedarovať ho strýkovi, s ktorým nemá žiadny vzťah, okrem toho, že mu zadarmo dlhé roky poskytuje svoj majetok do bezplatného užívania?! A že "ona si na to nezarobia"?! No lebo strýko si asi na ten JEJ pozemok zarobil, že?! Sú to dva susedné pozemky vedľa seba, strýko tak isto zdedil "zadarmo" ten svoj, ako autorkin otec, či mama, ten, ktorý je teraz jej.
Okrem toho, píšeš "strýko ponúka peniaze a zachovanie rodinných vzťahov". To sa dá ako chápať? Že ak nezoberie jeho peniaze (zlomok trhovej hodnoty pozemku), tak ON sa postará o ukončenie rodinných vzťahov? Nie je v tom prípade on ten zlý, ktorý uprednostní majetok pred rodinou???
Predávať pozemok zato že si kúpiš väčší byt v králikárni mi príde totálna kravina…bez ohľadu na tvojho strýka..ten mi je a bol by mi úplne ukradnutý…!! Ale keď už do toho chceš ísť, mas to aspoň nejako ošetrené v prípade neskoršieho rozvodu???predsa len sa jedna o dedičstvo!!
Odpoviem tu tak hromadne, pozemok ohodnotili na 60 000, stryko sa vyjadril, ze mi vie dat maximalne 20 000. Cely zivot robi len na polovicny uvazok, takze ano, nedokazal zarobit, ani ja nedokazem zarobit na cely byt, ale aspon sa s muzom snazime a obraciame, nie na polovicne uvazky. 3izbove byty sa v nasom meste pohybuju okolo 150 000. Takze tych 60 000 by nam vedelo pomoct viac ako 20 000. Nieco mame nasetrene, zvysok by sme vzali hypoteku. Pri dnesnych urokoch by sme radi vzali hypoteku co najmensiu, aj tak budeme mesacne platit dost (preddavky za byt + hypo), ja budem na materskej a potom rodicovskej, cim sa nas prijem vyrazne znizi, takze nevidim na tom nic zle, skusat zobrat hypoteku co najnizsiu.
iba toľko k tomu, spravila by si veľkú chybu, keby si ho predala za 20tisic..to je môj nazor, možno jedina šanca, ked sa dostanete k veľkým peniazom raz v živote a nechat si to vyfuknuť kvôli niekomu, koho si 20 rokov nevidela - nie, a zase nie...
@malav ano, to mi uz tiez napadlo, ci nebude predaj takto bojkotovat... navyse urobil plot tak, ze na ten pozemok sa vchadza len cez jeho pozemok a jeho branicku. Takze same prekazky to ma...
To je dobrý magor, on evidentne o dobrú vzťahy v rodine nestojí ale stoj čo stoj ti bude robiť naprieky, pekne sa ukázal a ty tu dostaneš kázania o nečistom svedomí
Aky plot? Myslis ciernu stavbu na cudzom pozwmku? Zabudni ty na uja ako ona ma teba v riti maj aj ty jeho a mysli na svoju rodinu. Predaj a majte pekne byvanie.
Ale on plot nech pekne zbura ak je na tvojom pozemku. To by ma netrapilo....porad sa s nejakym odbornikom a smelo do toho
Ako chceš predať pozemok bez prístupu? Úplne prvé, čím by som začala, by bolo, urobiť do plotu bránu, aby bol prístup bez prechodu cez strýkov pozemok. Ináč ti nemusí pustiť ani záujemcov na obhliadky.
Iny vstup na pozemok ako cez strykov tam pred tym nebol? Este sa priprav na riadne tahanice ak nie, on tam maklera so zaujemcami ani vobec nepusti.
@h2 presne.
@anonym, a toto ti pride fer co urobil?
''navyse urobil plot tak, ze na ten pozemok sa vchadza len cez jeho pozemok a jeho branicku. ''
takze v prvom rade si spristupni svoj pozemok, aby si nebola odkazana na vchod od stryka. Stryko je zjavne riadne prespekulovany.
@autorka Raz problem, stale problem. Toto je rodina upir, nie dobrotivy stryc. Keby si stavala na tom pozemku, uz pri navrhu by robil sceny, ze mu budes tienit domom a ine kraviny. Vyzera byt dlhodobo problemovy typ. To len utat tento "vztah". Tvoj muz a vase deti na prvom mieste. Ok? A co je hnile, odpadne aj samo. Aj preto 5 rokov nie ste v kontakte.. Vies, on ma taky pocit, ze je dlhsie na svete, ze je mudrejsi a ty si len blba mlada, ktora sa narodila roky po nom a tak nemas pomaly narok ani usta otvorit a na svoj pozemok vlastne tiez nie, lebo on sa tam citi ako gazda, tak je to uz ako keby jeho.. Neboj nic, aj keby si mu za 20k to predala, aj to by si bola u neho nadosmrti za hovado co peniaze zobralo..
Tak on ako zlodej uziva nieco co vie ze mu nepatri a este ta aj vydiera? Ja by som predala cudziemu, stryko, nestryko, je to chrapun.
@kikushaa no tam plot predtym vobec nebol, ked robil plot on, tak ohradil uz obidva pozemky.
@h2 ano, to bude prvy krok, uz som sa rozhodla aj na zaklade tychto komentov tu, ze to predame normalne cez realitku. Najblizsie tam pojdem uz aj s manzelom, nech ho utne, ked zasa bude chciet zacat a citovym vydieranim. A dohodneme sa na zburani casti plotu, tak som zvedava, co na to povie.
Poznám takýto prípad…tiež chcela rodina za pozemok viac, ale keď chodili kupci nikto ten pozemok nechcel, lebo videli, že patrí k vedľajsiemu domu ako záhrada a nakoniec ho predali majiteľovi domu za 20 tisíc, lebo nikto iný sa nenašiel..
Tak by som si strýka úplne nepohnevala, lebo keď bude pri prípadných záujemcoch vystupovať ako nepríjemný sused, tak ho nikto nekúpi.. a možno bude jediný záujemca..
Nájsť radšej spoločné riešenie.. Držím palce
Juj autorka, po tychto doplnenych info, si vobec nemyslim, ze predaj pojde tak hladko ako si predstavujes. Na tvojom mieste by som sa poradila s pravnikom ako z toho von. Lebo oplotenim stryko zveladil aj tvoj pozemok, vchod na tvoj pozemok je len cez jeho pozemok, atd atd.

@oliolijanka Fíha. Niekto užíva pozemok, o ktorom veľmi dobre vie, že mu nepatrí, 25 rokov zadarmo, a ešte sa stavia na zadné a vyhráža sa. Apelujes na dobré vzťahy, hlavne že autorka nepíše, či sa strýko vôbec poďakoval, či jej poslal debničku zeleniny, alebo sa spýtal, či netreba preplatiť daň, za to vieme, že 5 rokov sa ani neozval. Ona na tom predaji nejde zbohatnúť, ale tie peniaze potrebuje pre svoju rodinu. Jej deti si môžu utrieť hubu, strýkove po jeho smrti môžu pozemok hoc aj predať zo ziskom? Strýko môže byť vôbec rád, že nemá v schránke žalobu o vydanie bezdovodneho obohatenia spätne, to by len dostal infarkt, vtedy by už aspoň dôvod mal. Čiže autorka je ešte slušná, až príliš.
Zajtra zo sentimentu zazvoním k novým majiteľom nášho bývalého bytu, chcela by som sa tam trošku poprechádzať, predsa len, náš prvý byt, tam sme priviezli syna z pôrodnice, tam urobil prvé kroky.. majitelia budú nadšení.