Ako predať pozemok bez narušenia vzťahov?
Ahojte, opisem situaciu - davnejsie som zdedila stavebny pozemok, chcem ho teraz predat, potrebujeme s manzelom kupit vacsi byt, nakolko k nam ide pribudnut novy clen rodiny.
Problemom je stryko, ktory ma postaveny dom na vedlajsom pozemku a prihradil si aj tento moj zdedeny pozemok, ktory uziva (sadi tam zeleninu a pod.) Ako som ho informovala, ze to chcem predat, zacal robit problemy, ze s predajom nesuhlasi, ze ak to predam cudzim ludom, ze ho znicim a vela inych citovych vydierani. Ponukol mi zan peniaze (asi tretinu ceny, na ktoru to znalec ohodnotil), ze viac nema.
Co by ste robili na mojom mieste? My vacsi byt nutne potrebujeme a takto mam pozemok, z ktoreho nemam nic. Stavat tam nechceme, je to v susednom meste, my mame pracu a zivot v druhom meste. So strykom som sa videla naposledy pred 5 rokmi, nestretavame sa ani nic.
ako chcete fungovat, ked vstup je len cez strykovu branu? ked tam budu stavať, vždy pred tym, než auto dovezie material, zazvoni a 60x denne? takto to nikto nekúpi, on nebude plot rozoberať, autorka, ty si asi tiež trochu naivna, stryko vyzera, že sa bez boja nevzdá.,citove vydieranie by mi až tak nevadili, ale ten plot..ked ste s manželom takej holubičej povahy, nič tam nevyriešite, lebo on nič burať nebude, aby to nebolo na koniec, že s pravnikom a policajtami tam budete musieť isť a ani tak sa nič nezmeni...povedala by som to tak, že asi neviete, s kým máte tú česť
Akože on si na drzovku oplotí tvoj pozemok spolu so svojím?! Čiže aj ty sama, ak chceš ísť na svoj vlastný pozemok, tak musíš uňho zvoniť a žiadať, aby ťa milostivo pustil? Aspoň sa ťa pýtal, či s tým suhlasíš, keď to išiel stavať? Nuž, presne, ako písala @livka_ , aj keby si mu to predala za tú cenu, čo on ponúka, by si bola za zlú. Lebo doteraz to užíval aj bez vyplatenia 20 000.
A teda prístupová cesta je tam aká? Vez strýkov pozemok, alebo sa tam dá dostať normálne z ulice? Pozemok je vedľa alebo za jeho domom?
Siete? Upi? Regulativ?
Plot je najmenej.
Autorka, odkedy je tam ten plot? Odkedy o tom vieš? Odkedy ten pozemok vlastníš? Urobila si obrovskú chybu v tom, že si to nechala zájsť az tak ďaleko, že ten pozemok mohol kľudne užívať roky, navyše ho aj oplotiť. Obávam sa, že ak to nepôjde po dobrotky, budete sa ešte aj súdiť. Zrejme nelegálna stavba, ale najmä neoprávnená, nechceš vedieť, čo za ťahanice z toho môžu byť, aj keď si vlastník ako hrom . Čím skôr riešiť.
Choď za právnikom, už včera bolo neskoro. Budeš za zlú tak či tak, už teraz si, čiže je to jedno. Len to musíš šikovne otočiť tak, aby to nebol on, čo s tebou točí, ale naopak, sama to však nedáš.
@h2 tiez to tak chapem
@draik mozno poradi na zaciatok
@oblecenie99 a čo by sa stalo, že ten plot dá proste strhnúť? Veď je na jej pozemku. Dostane možno nejakú pokutu a koniec, či?
autorka a myslíš že keby to je opačne že by strýko na teba bral ohľady? nemyslím si. za 5 rokov vam ani z tej zeleniny nedal. ty máš svoju rodinu, s ktorou si každý deň, ber ohľad na ňu. myslím že každý z rodiny (kto je príčetný) to pochopí že tiež by nezobral len tretinovú hodnotu, a oháňať sa rodinnými vzťahmi keď o vás 5rokov nezakopol je smiešne
@callisia Príliš sa tomu nevenujem, ale také easy to nie je, aj keď skúsiť sa dá.. či by som to odporučila, no skôr nie. Trestný čin, pokuta? Zase takto: čo to je za plot? Pletivo, nejaké kolíky, murované..? Ale ofiko by si na to mala ísť ináč.. protiprávne by som nekonala. Buď by sa to dalo riešiť cez čiernu stavbu, ak ten plot len tak vytiahol bez ohlásenia, a tam by sa to dalo zbúrať. lenže tu ide najmä o neoprávnenú stavbu, na cudzom pozemku, a po správnosti by si mala žalovať, aby to ten, kto to postavil, odstránil. Niekedy stavebné úrady ťa aj odpinkuju na žalobu, ALE nemám to dobre nacitane. A tu sa už musíme baviť aj o tom, odkedy mám ten pozemok, odkedy viem, že ho len tak užíva, dovolila som mu ten plot postaviť, či som sa voči tomu ohradila, či som čakala roky rokúce a neriesila.. ako takto: môže, aj nemusí byť z toho naťahovačka.
Len úprimne, už vidím tie obhliadky, ako bude ukazovať záujemcom oplotený pozemok s prístupom od suseda..
čo som čítala tvoje komentáre - dievča preber sa! tvoj strýko je riadne prešpekulovany citový vydierac. to čo je za drzosť oplotiť vás pozemok tak akoby patril jemu?! to si ako mohol dovoliť? to nie je jeho láskavosť ale svinstvo! aby on mohol pozemok používať alo vlastný, ale dane ste platili 25rokov vy?! no nesranduj! ten strýko sa odjakživa nechoval k tebe ako k rodine, ale ako k hlupani s ktorou vypiekol, absolutne by mi bolo jedno všetky jeho reči. prečo ty neberies ohľad na seba, svoju rodinu, malé babatko ktoré k vam pribudne? to radšej necháš svojho manžela makat v praci keď ty budeš na RD aby bolo na splátky hypotéky, pritom by nemusela byt taká vysoka, keby pozemok normálne predáš?…zamysli sa
on berie ten pozemok už za svoj a teba ako nejakého votrelca, čo mu chce zobrať jeho zahradku
@petulda333
Kým nie sú poriadne info, niet veľmi čo radiť. Odstránenie oplotenia závisí od toho, či sa pôjde štandardnou cestou (a aky čas uplynul od jeho postavenia), alebo sa prikročí k menej štandardným riešeniam. A to predpokladám, že pozemok má vlastný prístup.
@h2 ano tak, pozemky vedla seba, popred pozemok ide cesta, cize plot sa len otvori od cesty a je k nemu normalne pristup.
Plot je pletivo a kedy ho staval, to ozaj neviem. Otec to nechal zajst takto daleko, prestal tam chodit a stryko to casom cele prebral "pod seba". Iba sa s mamou o tom sem tam pohadali, mama bola vzdy na to nasrata, ze sa tam roztahuje, no ale nestarala sa dako do toho. A ja uz vobec nie, az ked som to pred 5 rokmi zdedila,isli sme sa tam pozriet, stryko nam to poukazoval, spytal sa nas, ci tam ideme stavat alebo sadit alebo ake s tym mame plany a my ze zatial ziadne, ze casom sa uvidi. No a preslo 5 rokov, minuly tyzden som tam bola so znalcom a ano, ako truba som cakala, kym nam stryko odomkne branicku, este som sa s nim dohadovala na termine, kedy bude doma, aby mi otvoril.
No ano, moja chyba, pred piatimi rokmi som ho mala poziadat o kluce, pristup, neriesila som, teraz sa mi to ide vypomstit.
Takze este predtym ako oslovim realitku, musim doriesit ten pristup na pozemok, jasne, ze nechcem, aby realitka cakala na neho, kym sa mu uraci odomykat a mozno by ani nebol ochotny. Potom by to moznych kupcov hned odradilo. A teda cakam, ze stryko problemy robit bude, pretoze nalepil svoj dom asi meter od mojho pozemku a on sam ma pozemok len taky slizik uzky. Tento pozemok ma peknu vymeru, nieco vyse 700 m2 a obdlznikovy tvar.
Co sa tyka IS, su vsetky hned pri hranici pozemku.
No vieš, ale keď toto píšeš, tak sa nečuduj. Na pozemok kašleš celé roky, zrejme by bol úplne spustnutý, keby sa oňho strýko nestaral. A keď tam pestuje, tak si oplotil. Mohla si to oplotiť ty a dať si tam bráničku od cesty. Dobrá správa je, že je to len pletivo. Jednoducho ho vystriháš medzi dvoma stĺpikmi, bránu dáš takú tú "stavebnú", z pletiva v ráme. Budúci majiteľ aj tak bude zrejme stavať a plot si postaví až potom.
@h2 ked som to ja bola pred 5 rokmi pozriet, plot tam uz stal. Ano, keby tam nesadil, mali by sme s tym 5 rokov len robotu, chodit to kosit.
aha čiže on býva na tesno, tak potrebuje zväčšit priestor, ale vieš, to nie je tvoj problem, že on si staval na uzkom pozemku, alebo že nema peniaze na väčší..proste citovym vydieranim chce zadarmo prísť k veľkej ploche, lebo je rodina a čaka, že mu to daruješ
však byva na malom, tak sa s tym musi zmieriť,,môže sa spytať, kto tam pride byvať, alebo sa rozumne dohodnúť, akých chce susedov a nie ti rozkazovať a citove vylevy, lebo on by chcel zdarma velkú záhradu.To by sme chceli všetci
tak ale ked sadil mal urodu, z dobroty srdca vam to nekosil, ale preto aby sa mu to nezaburinilo. Keby nesadil, urcite sa nenamaha vam to zadarmo kosit.
a co sa tyka odomykania pozemku a branicky. aky je problem vymenit zamok alebo kladku, ci co to tam mate?
a ano mali ste sa starat viac, aspon 2-3x do roka niekomu z dediny, alebo hoci strykovi zaplatit aby to pokosil.
druha vec je ye on svojvolne oplotil pozemok ktory mu nepatril, podla zakona by mal oplotenie odstranit na vlastne naklady.
My mame nablizku pole, ktore nam bolo kedysi prenajimane, odplatou za starostlivost a kosenie, nic sme neplatili. Pan sa neukazal par rokov, len sme mu vzdy po koseni poslali foto, ako to aktualne vyzera. Ale kebyze tam oplotime, vsak ked hospodarime, tak je "nase", tak urcite tym majitela nahnevame a da prikay na odstranenie plotu.
a to je jedno ci uplne cudzi clovek, ci stryko, nie je to jeho majetok sa si to nemal oplocovat, alebo ak tak po dohode s majitelmi.
@oliolijanka uz ta vidim ako by si chodila po podnajmoch a nekupila si byt z oenazi ktore by si mohla mat z predaja.
To musis mat milion na ucte ak ti nechyba povedzme 70.000 eur.
@oliolijanka ty si Matka Tereza a rozdala si vsetok svoj majetok, ze?
Tak super, oplotil ti pozemok ty už len vystrihni dieru a záujemcov vodte najlepsie keď bude strýko v práci, nech ho nevidia.
@h2 ano, to som nezachytila ze sa na pozemok ide zvnutra zo strykovho pozemku...no vybabrane to dal, ten vstup. akoby si chcel poistit ,ze to je jeho.
ale ja nechapem, preco su autorka s muzom taki mantaci.
uz jej rodicia to neriesili asertivne, otec to nechal tak, mama sa len rozculovala a nic. a dcera ja taka trubka caka na stryka ci im velkomozne pride otvorit.
vsak je to moje, nabehnem s firmou co robia ploty, vystrihnu kus zpredu od cesty, osadia stlpy, na nu branu, na branu kladka a vybavene. Len treba chciet a mam pristup na svoj pozemok.

Co s plotom a tak, sa porad s realitkou. Mozno sa stryko naserie a rozoberie ho sam, ze je "jeho". To by som ale tiez neriesil. Novy majitel si to oploti podla seba, ale na zaciatokk plot urcite uvita. Akurat potrebujes mat vlastny pristup na pozemok (ak nie je). Urcite neries minulost, ze to uzival bezplatne a tak, to ste mali riesit skor. Ak to nevadilo nikomu doteraz, tak je zbytocne to teraz riesit. On sa o ten pozemok staral, a nemala si v principe ziadne starosti, aj ked dan si platila. Problemy robit moze, ale prakticky nezmoze nic. Samozrejme mat nasrateho suseda nechce nikto. Ale to urcite ani on.