icon

Ako prekonať lenivosť a životné prekážky?

samo9847483
10. aug 2024

Neviem či je to tu vhodné písať práve do tejto skupiny. Ale rád sa postažujem. Furt mám nejaké zdravotné problémy na ktoré lekári nevedia prísť a to som už prešiel kompletnymi vyšetreniami. Študoval som VŠ ktorú som nezvládol po strednej. Nevedel som čo mám robiť. Ešte popri strednej som robil. Vtedy bol Covid boli sme zavretí ako prasce medzi 4 stenami približne cca 3 roky. Po strednej prišla VŠ kde som bol do do svojich 22 rokoch. (Nerobil som) Dnes mam 25 a stále sa to ubíja lebo nepracujem neviem čo robiť a fakt ma neláka robiť niekde vo fabrike alebo sa nechať klamať. Neustále sa doma hádame kvôli niečomu naša rodina je rozložená ako puzzle. Skúšal som všetko aj psychologickú nepomohla, psychiatra jedine napchať liekmi čo som nesúhlasil lebo keď som videl ľudí v akom stave odtiaľ vychádzajú tak bolo by to len horšie. Ako keby na mne bola nejaká karma. Strach nadomnou víťazí. Nemám kamarátov nemám nikoho. Socializácia 0bodov. Nejaké slušne rady?

Strana
z2
vorkola
10. aug 2024

Smer praca.Bud samostaty.a ako sa vlastne ziviš?

egonsk
10. aug 2024

@samo9847483 ak mas schopnu fyzicku, nastup do armady, tam ta daju uz do laty 😉

30katrusa40
10. aug 2024

@samo9847483 kto ťa živí keď nepracuješ? Akú si mal VŠ? Ak si ju skončil v 22 rokoch tak snáď aspoň BC si zvládol . Akú prácu by si si ty predstavoval ? Máš na ňu vzdelanie ? Myslím že teraz je podstatne si nájsť prácu vedieť sa zabezpečiť. Nikto nepovedal že keď sa zamestnať musíš v jednej práci byť do konca zivota .

samo9847483
autor
10. aug 2024

@vorkola bohužiaľ rodič ja tiež tomu nechapem. Okrem jedla a ubytovania ktoré mi dá zadarmo nič iné nepytam

deti95060810
10. aug 2024

si v najlepších rokoch, mladý muž a vôbec nepracuješ? to sa musíš doma nudiť... skús aspoň brigády, lebo zlenivieš totálne...

samo9847483
autor
10. aug 2024

@egonsk Ja som rád že žijem.. Vravím že niečo mi je ani doktori nevedia zistit čo za posledné roky som schudol cez 15kg a to som nemal ani nadváhu. Nechutí mi jesť ktovie. To bola moja prvá varianta po strednej do Košíc ale nestihol som termin a zdravotné podmienky si musel mať komplet v poriadku.

evcagabi
10. aug 2024

Poznam jedneho, co sa nesocializoval, zavrety doma pri pocitaci a hrach, s nejakou diagnozou na hlavu, kamaratov len online, v skole individualny plan. Maminka ho v tom podporovala. Cuduj sa svete, nasiel si brigadu, co by si asi ty ofrflal, lebo vidim ten "pozitivny pristup k praci ". Robi obycajneho predavaca, co bolo pre neho kvoli jeho "socializacii fakt vystupenie z komfortnej zony, z brigady presiel na tpp, z utiahnuteho tutka je celkom zhovorcivy chalan aj ked jeho rodina na neho vravela, ze je retard

svetlonos
10. aug 2024

@samo9847483
to nie je lenivosť ale depka a tvoje blbe nastavenie. Nechceš fabriku, nechceš aby ta klamali. Akú máš školu?
Takto doma to bude ešte horšie. Ty už máš tak 26 rokov typujem a hnijes doma. Rodic ti ma dat ultimátum max 2 mesiace a hajde do prace - hocijakej. Kovid a 4 steny? A predtým si nemal kamosov?? Telefóny nefungovali?
Dr ti nič nenašli, a aj ľudia s vážnymi dg pracuju. Lebo musia.
Ostaneš doma, bude horšie. Aj trápne by ti mohlo byt ze využívať dokonca len jedného rodica, čiže jeden plat.
Moja mama robila ako živnostník, prenajimala priestory a všetko okolo toho riesila. Nikto jej nestal za zadkom mohla via nenej robiť samostatne, mala 2 ľudí pod sebou.
Vies kam po rokoch isla robiť? Do výroby! Bez hanby z kancelárie po vyše 15 rokoch. Fyzicky sa narobila ale cista hlava. Šéf chválil ze je šikovná.
Ty nemáš skusenosti anoli pracovné návyky ale neprimerane požiadavky. Ja som zo školy bola hneď v Nemecku, potom Anglicku a vieš čo som tam robila na zaciatku? Umyvala, zamerala podlahy aj putovala záchody v mekaci. Mala som maturitu ekonomickú. Tam ide hrdosť stranou, bolo mi zreba jazyk.
Ty ale nemáš snahu. Chod do hocijakej roboty, bude lepšie. Takto skončíš akurát na tých liekoch od psychiatra.

0silvia0
10. aug 2024

@samo9847483 postazoval si sa a teraz sup do akejkolvek roboty. Mas nejake fyzicke tazkosti okrem toho chudnutia? Nevladzes chodit? Mas slabe ruky?

jana_eyre_2
10. aug 2024

Nechápem jedno - nepracujes, ale aj tak vieš že ťa vo fabrike budú klamať.. ako to môžeš vedieť bez skúsenosti? Nebral si lieky, ale aj tak vieš ako ľudia s liekmi vychádzaju.. ako to vieš, keď vravíš že socializacia 0bodov, tj evidentne vôbec nevieš o tých ľudoch vôbec nič a nie ešte ako na nich pôsobia lieky? A to nemyslím vôbec ako utok, je to konštatovanie na to, čo píšeš.. jednoducho všetko čo si napísal sú len tvoje dohady bez reálnej skúsenosti..

Ja si myslím že keď človek chce niečo zmeniť, tak je jediná cesta - začať.. jednoducho začať niečo meniť, nájsť si aj tu najjednoduchšiu prácu a začať niekde pracovať.. začať sa socializovat.. nehovor o Tom čo bolo v korone.. to už je preč a teraz sa treba zhlboka.nadychnut a začať žiť dospelý život.. ten nikto nebude žiť za teba, to musíš ty sam.. a opakujem, nie je to žiadna neslusna rada ak by si to tak videl..

samo9847483
autor
10. aug 2024

@evcagabi Chápem to je super že sa asocializoval. Ale ja mám Gymnázium k tomu 2 roky na VŠ ktorú som nedokončil nejako to nešlo...

thirstymonk
10. aug 2024

@samo9847483 Fuh, to znie skoro jak ja 🙂 Nájdi si frajerku a celý život zrazu dostane zmysel, ver mi ;)

0silvia0
10. aug 2024

@samo9847483 nie si sam co nedokoncil vš, naco to stale zdoraznujes? No tak si nedokoncil, hladaj robotu a neryp sa v minulosti.

kandelabra
10. aug 2024

@samo9847483 problem je, ze hladas problem. Kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody. Ty nehladas ako zacat, len omielas preco nezacat. Takto ti poviem, keby ta nemal kto zivit, nemohol by si sa lutovat. Nemal by si na to cas, musel by si sa obracat, aby si sa uzivil sam. Vezmi pracu, akukolvek, aku zozenies, doda ti to skusenosti, sebavedomie, a neodid, dokial nenajdes lepsiu pracu. Aj ludia s gymnaziom a dokoncenou VS zacinali umyvanim zachodov ked nic ine nebolo. Alebo chces takto zit dokedy ta bude vladat rodic zivit, a ked uz nebude vladat, tak co? Myslis, ze potom sa bude zacinat lahsie?

atinkaa
10. aug 2024

@samo9847483 Samo ahoj, dobre, ze si napisal a ze to vyzera, ze to chces riesit. Pruser je, ze si si vybral MK. Nejaky speci dovod na to? Myslim, vazne, nijako ta nehejtujem. Tu je prostredie ako sme na Slovensku, teda obcas je narocne to ustat pre zdraveho dospeleho, natoz aby som tu pisala v nejakom horsom stave.

skusil si nejaku linku dovery? Niekoho s kym by si sa porozpraval a dal tomu sancu? Pises, ze to nepomohlo, teda si to skusil raz? dvakrat? alebo?
Ono asi zazracna rada na to nebude, ale je aj take cosi ako profesijna orientacia a poradenstvo v ramci toho, aj o tom sa da rozpravat s psychologom, poradcom. Nechat sa nasmerovat.
Problem ani nie je v tom, ze nevies co robit, dnes ked sa posuva vek ranej dospelosti je kopa inych mladych, ktori to nevedia podobne ako ty. Pruser je, ze to ani neskusas zistit, ze nic nepodnikas, nerobis...to ze si neskoncil VS nie je na potlesk, no nie je to ani koniec sveta. Ono sa da aj znova zacat, aj ina VS zacat...aj skusit rozne prace a postupne si najst svoj smer.
Ako vidis toto? Nejaku viziu pre seba mas? Kde sa chces vidiet za 5-10 rokov? Ake emocie u teba prevladaju ked hovoris o svojej buducnosti? Ja z toho vela vnimam smutok, ale mozem sa mylit.
So smutkom a so svojimi naladami cosi robis, alebo si len tak hovies v tom celom, kedze bazalne potreby mas rodinou vybavene? A opat to neber ako podpichnutie, ale ak to ma byt vsetko, tak si to vzdal pomerne skoro - 22 rokov, zdravy dospely, skoro muz.
Cvicis aspon? Nejaky rezim dna? Nieco? Cokolvek?

tramtada31
10. aug 2024

Ahoj, prvá vec je smer práca, akákoľvek. Veď sa musíš aj cítiť zbytočný, keď si na príťaž rodičom a miesto toho, aby sa pripravovali na starobu a sporili si na dochodok, musia živiť zdravého chlapa 6 rokov (vš si nedokončil, takže tie roky tá živili zbytočne). Možno ti moje slová prídu kruté, ale potrebuješ dostať budíček. Premrhávaš roky svojho najproduktívnejšieho života a nič z toho. Zamestnaj sa hocikde, na začiatok. Zarobíš si vlastné peniaze, získaš slobodu, sebavedomie, aj nové priateľstvá. Držím ti palce, verím, že to zvládneš!

samo9847483
autor
10. aug 2024

@tramtada31 Ďakujem. Neprídu kruté potrebujem niečo také.

samo9847483
autor
10. aug 2024

@atinkaa Ďakujem za tvoje slová. Nemám absolútne proste chcem si dať dokopy zdravie najist stabilnú prácu a normálne žiť. Mám pocit že od 18 ky to ubehlo hrozne rýchlo a už 25 rokov a stále h... som dosiahol.

samo9847483
autor
10. aug 2024

@atinkaa Tiež som rozmýšľal o zahraničí pracovať niekde tam ale keď nemáš nikoho okolo seba tak nič z toho. Vôbec ani nedôverujem nikomu. Väčšina len klame.

bibina32
10. aug 2024

@samo9847483 Kolegynin syn po strednej dva roky doma, žil iba vo svojej izbe. Jeho otec mu dal ultimátum, že ak si nenájde prácu do konca roka letí z domu. Nakoniec si našiel, nezarába veľa ale jemu to stačí. Našiel si kamarátov, chodia do posilňovne, na ryby. Dovtedy len doma sedel. Držím palce. Skús aspoň brigádu a uvidíš, čo ťa bude baviť.

ivana11155
10. aug 2024

@samo9847483 najst pracu, akukolvek aby si ziskal ako-take pracovne sebavedomie a kontakt s ludmi a potom sa odpichnut. By si sa cudoval kolko stredoskolakov pracuje vo fabrike na nie -office pozicii.

0silvia0
11. aug 2024

@samo9847483 a tebe to rodicia toleruju? Ze trcis doma? Ver, ze 90% rodicov by ta hnalo. Nikto ti tu nic ine neporadi ako to, ze mas ist pracovat. A neplac kvoli Covidu a zatvoreniu medzi 4 stenami. Uvedomujes si, ze si nebol zatvoreny sam? Aj my vsetci ostatni sme si to zazili. Pocas covidu si bol na VŠ? Lebo ak si bol na strednej zavrety kvoli kovidu, tak musis byt mladsi. Obe deti som mala vtedy na strednej, syn bol v maturitnom rocniku a dcera v druhom rocniku, ked boli pol roka doma, pol roka, nie 3 roky ako pises. Cize trocha fabulujes.

anketkarka
11. aug 2024

@samo9847483 a akú prácu by si bol schopný a ochotný robiť? Nemyslím, že by Ťa všetci v práci klamali a neviem odkiaľ to máš, keď si ani nepracoval. Žiješ si mimo realitu, lebo Ti to rodič dovolí. Napísal si to do skupiny Máme doma pubertiaka Ty? Lebo pre mňa si naozaj vo svojom veku názormi a životom ešte pubertiak. Keby si bol nútený sa uživiť, tak by si nemal čas vyhútavať také skreslené pohľady na realitu. Moja rada je: Nájdi v sebe odvahu normálne žiť. Prijmi zodpovednosť za svoj život a postav sa k nemu ako chlap, nie ako decko. Začni zarábať (akokoľvek legálne), to Ti možno dodá sebavedomie, že si schopný sa sám uživiť. Postav sa na vlastné nohy a po kúskoch rieš ďalej svoj život a zdravie. Takto si len dieťa v mužskom tele a jediná karma čo na sebe máš, je Tvoj strach stať sa chlapom.

samo9847483
autor
11. aug 2024

@0silvia0 Trochu by ste mohli skludnit svoje slová. Neviete čo za tým je a prečo to tak je. Covid začal 2019 kde mesiac potom minister odporučil zatvoriť všetky školy kvôli pandémii. Naše gymnázium sa zatvorilo medzi prvými a tak sme prešli na dištancne bol som 2 ročnik začiatok septembra. 4 ročníku týždeň pred maturitou sme prišli z opatreniami do školy. Stredná skončila išiel som na VŠ kedy dekan oznámil na stránke že kvôli covidu bude prebiehať vyučovanie dištancne (prvý semester) a druhý to bolo rovnako. Tak prosím nehrajte mudru...

0silvia0
11. aug 2024

@samo9847483 ja viem ako to bolo, pocas kovidu si tu na svete neexistoval sam. Treba sa vratit do bezkovidovej reality a normalne fungovat. Chapem, ze pre niektorych jedincov je tazke nastartovat sa, ale zial, nic ine ti aj tak nezostane. Nemozes dozivotne sediet doma, to je zivot o nicom. Prekonaj sam seba a funguj.

luccija
11. aug 2024

@samo9847483 keď máš pocity strachu, nesebavedomia a chudnes si nešťastný prečo neberieš lieky od psychiatra?Píšeš rodič, takže žiješ len s jedným?Myslíš, že tomu sa chce chodiť do práce?Keď máš úzkostné stavy, depresie liec sa.Mas najlepší vek na všetko vzťahy, prácu...zle sa cítiš, lebo si stále sám doma so svojimi myšlienkami, bez kolegov, socializácie.
Musíš to zmeniť, budeš si viac veriť, potešis rodiča, že si schopný.

luccija
11. aug 2024

@0silvia0 aj moja dcéra bola skoro 2,5 r doma stále bol niekto pozitívni týždeň v škole dva doma atď...začalo to v marci išli do školy pár dní pred vysvedčením potom v septembri a celý ďalší rok skoro doma.

nene05
11. aug 2024

@samo9847483 akurat si si tak uhnal depresiu, z toho mas aj tie tazkosti... A je jasne, ze vo vsetkom vidis nejake "ale" alebo problem. Bud sa pozbieras sam a pojdes makat tam, kde to zvladnes alebo dostuduj, ked mas vysoke naroky. Hned vidiet problem v tom, ze nechces makat vo fabrike alebo sa nechces nechat klamat, to su akurat tak dalsie vyhovorky. Mozno naozaj s tym nepohnes sam a neostane ti nic ine, len ten psychiater a lieky. Aj ked aj o tom pises negativne.

denithestrange1993
11. aug 2024

@samo9847483 farbrika ti je zla,ina praca tiez nie,studium nedokoncene,lieky su smrt,psycholog nic...povedz mi preco ta ma bavit zivot? To ze sa ma clovek zle este neznamena,ze ma teraz cakat na zjavenie niekolko rokov. Ako sa hovori : clovece pomoz si aj Pan Boh ti pomoze.

0silvia0
11. aug 2024

@luccija na zakladnych skolach sa kovid mlel castejsie medzi malymu deckami, to je jasne. Stredoskolakom take ustupky veru nerobili, museli chodit s ruskami do skoly. Jasne bolo kopec takych, co mali kovid kazdy druhy tyzden a vyuzivali to. Nase decka tolko doma veru neboli, cestovali s ruskami vo vlakoch, v skole ruska, bolo to tazke, ale nejak to dali.
A ano, vysokoskolaci mali dost distancneho studia, moj syn tiez zacal vš a vykaslal sa na to, tiez ho to takto nebavilo. Ale ja som pisala prioritne o stredoskolakoch.

Strana
z2