Ako prekonať úzkosť a rozhodnúť sa pre správnu pomoc?
Zdravim, tí čo máte alebo ste mali v minulosti nejakú formu úzkosti a obmedzovalo vás to v bežnom živote čo vám najviac pomohlo? Alebo ako to riešite? Ja neviem že či ísť skôr smer psychológ alebo psychiater alebo zmeniť životný štýl alebo ako to riešiť?
Nemam nikoho s kým by som to vedela prebrať ako sa cítim a už ma to ničí asi rok. A mám pocit že čím viac sa snažím to nejako dať dokopy a zlepšiť to tým viac to kazim. Že možno na pár dní to aj zaberie a poviem si že už je lepšie ale potom spadnem ešte hlbšie. A už to je občas až také že sa celá trasiem a som akoby úplne mimo seba že nerozmýšľam racionálne a som v režime prežitia.
@anonym_autor Ja ked som mala silne uzkosti, zasla som za psychiatrom... povedala som mu, co citim.. povedal mi, ze uzkostnu poruchu nemam, ze to co opisujem je akutna stresova reakcia, lieky mi predpisal, ale ja uz tym, ze ma ukludnil, ze to, co citim, ze prirodzene, ma ukludnilo a lieky som nevybrala ani jeden
@anonym_autor psychológ je lepšia voľba, ak zatiaľ zvládaš bežný život a prácu.Musite prísť na to, čo ti ju spôsobuje, ako reagujes, z čoho si sklamana.Mne psychologicka povedala, že to nie je na lieky na tých som skončila az o pár rokov😉Ale, keď začnete terapiu stav sa zväčša ešte zhorší, lebo preberas to, čo ťa trápi ja som mala otrasné sny.
Urcite treba riesit psychologa. A treba ich mozno vyskusat viacerych, kym ti nejaky nesadne. Je to normalne. Hlavne to treba zacat riesit. Videla som to na kolegovi, ktory neriesil pricinu, len chodil k psychiatrovi,ktory ho dopoval neurolom a potom som len videla, aky je v praci otapeny, s traslavymi rukami a s rovnakymi problemami, jak ked lieky nebral.
Sama vidis, ze sama si pomoct nevies, kamarati ti v tomto nepomozu.
Takmer tri roky chodim pravidelne k psychologicke. Uzkosti a ine problemy vrazne ustupili.
@anonym_autor dolezite je predovsetkym pochopit, co uzkost sposobuje... na to by ti mohol pomoct psycholog rozhovormi.. najst pricinu... aj ako to zvladat, dychacie cvicenia, vyhybat sa situaciam , ktore to vyvolavaju atd... az neskor psychiater a lieky
Ak to potrebujes prebrat, tak vyhladaj psychologa. Psychiater sa s tebou nebude vydatne bavit
@anonym_autor dolezite je predovsetkym pochopit, co uzkost sposobuje... na to by ti mohol pomoct psycholog rozhovormi.. najst pricinu... aj ako to zvladat, dychacie cvicenia, vyhybat sa situaciam , ktore to vyvolavaju atd... az neskor psychiater a lieky
@anonym_70f74b ja si myslím že príčinu viem. Sama som to mesiace riešila rozoberala a zamýšľala sa nad tým a prišla som na veľa veci ale aj tak nič. Asi som mala ísť hneď ku psychológovi
Mala som cca 23-24 rokov keď som začala mať úzkosti až také že má to obmedzovalo v práci tak som šla k lekárovi.Samozrejme hneď nasadili lieky na ukludnenie ale okrem únavy som zmeny nepociťovala .Až mi raz lekárka povedala vetu "všetko je to len v hlave".Nevravím že ma to vyliecilo ale s liekmi som sekla a často som si tu vetu opakovala.Mala som obdobie bez úzkosti ale často sa vracajú.Neviem či sa toho dá úplne zbaviť
@anonym_551645 prosim vas a ake lieky vam dala? ja mam take uzkosti ze sa bojim ist autom aj dlhsie vzdialenosti. Dala som si lexaurin ale uz to somnou nic nerobi
@anonym_551645 prosim vas a ake lieky vam dala? ja mam take uzkosti ze sa bojim ist autom aj dlhsie vzdialenosti. Dala som si lexaurin ale uz to somnou nic nerobi
Tiež najprv lexaurin ale som bola stoho jedine utlmená.Potom AD ,xanax ale nič extra to tiež nebolo .Rozhodla som sa stým skoncovať lebo na tých liekoch sa vytvára závislosť a ešte ktomu mi to ani nepomohlo.Niekomu pomáhajú no mne nie
Niekedy je lepšia terapia byť medzi ľuďmi než lieky .Iba mi čo sme si tým prešli vieme o čom hovoríme
Mala som cca 23-24 rokov keď som začala mať úzkosti až také že má to obmedzovalo v práci tak som šla k lekárovi.Samozrejme hneď nasadili lieky na ukludnenie ale okrem únavy som zmeny nepociťovala .Až mi raz lekárka povedala vetu "všetko je to len v hlave".Nevravím že ma to vyliecilo ale s liekmi som sekla a často som si tu vetu opakovala.Mala som obdobie bez úzkosti ale často sa vracajú.Neviem či sa toho dá úplne zbaviť
@anonym_551645 áno. A ešte by som tú veru tej lekárky pozmenil - všetko je to v myšlienkach.
@anonym_551645 áno. A ešte by som tú veru tej lekárky pozmenil - všetko je to v myšlienkach.
Niektorí ľudia fakt tie lieky potrebujú ale ako vravíš je to v myšlienkach a tie lieky ich nevyliečia
Niektorí ľudia fakt tie lieky potrebujú ale ako vravíš je to v myšlienkach a tie lieky ich nevyliečia
@anonym_551645 áno máš pravdu, niekedy už len trénovať kontrolu svojich myšlienok nestačí. A treba aj lieky.
@anonym_70f74b ja si myslím že príčinu viem. Sama som to mesiace riešila rozoberala a zamýšľala sa nad tým a prišla som na veľa veci ale aj tak nič. Asi som mala ísť hneď ku psychológovi
@anonym_autor ak to asi vies, staci Ti psycholog, nemusis hned lieky brat, nauci Ta s tym pracovat a budes v pohode
Baby anonymne, ale my máme v blízkej rodine osobu ktorá už má vyše roka depresie, úzkosti .... Podľa mňa to už vplýva na jeho osobný život, napr nezvláda už návštevy, ak sa aj ozve že príde vydrží hodinu, vidno z je nervózny, nerozpráva, prechádza sa hore dole a odíde. Oslavy deti a podobné akcie začal úplne rušiť, aj sa prizná buď že sa necíti dobre alebo nezvláda toľko ľudí pokope. Pritom predtým bol spoločenský, ostával vždy dlhšie ako my napríklad na oslavách, proste to bolo úplne naopak. Viem že ani doma nevie vydržať, musí často odísť a buď sa len tak prechádzať alebo niekam ísť (ale sám väčšinou). Ísť k nejakému lekárovi odmieta 😔 ale mne to príde už stav ktorý by bol treba riešiť ale nevieme to ovplyvniť
Baby anonymne, ale my máme v blízkej rodine osobu ktorá už má vyše roka depresie, úzkosti .... Podľa mňa to už vplýva na jeho osobný život, napr nezvláda už návštevy, ak sa aj ozve že príde vydrží hodinu, vidno z je nervózny, nerozpráva, prechádza sa hore dole a odíde. Oslavy deti a podobné akcie začal úplne rušiť, aj sa prizná buď že sa necíti dobre alebo nezvláda toľko ľudí pokope. Pritom predtým bol spoločenský, ostával vždy dlhšie ako my napríklad na oslavách, proste to bolo úplne naopak. Viem že ani doma nevie vydržať, musí často odísť a buď sa len tak prechádzať alebo niekam ísť (ale sám väčšinou). Ísť k nejakému lekárovi odmieta 😔 ale mne to príde už stav ktorý by bol treba riešiť ale nevieme to ovplyvniť
@anonym_1541fc Zaloz novú diskusiu anonymne, tam ti dajú zeny viac rad
Ja s tym bojujem uz asi 7 rokov. Psychiater povedal ze je to úzkostná porucha ale na AD to nebolo. Brala som dlhodobo lavekan ale mam pocit ze časom prestávam zaberať. Tak vela vela magnezia, frontin stále v kabelke (keby náhodou), a terapie u psychológa 2x mesačne. Teraz som tehotná a vysadila som všetky lieky a je to take zmiešané. Neliecena úzkosť sa zhoršuje. Keď som doma v “bezpečí” som ok. Aj keď viem ze idem k lekárke alebo niekam nieco vybaviť stále si poviem ze bude dobre a ak by náhodou prišiel záchvat je tam vela ľudí niekto mi pomôže. Ale napr predtým som bežne šoférovala dlhé trasy sama. 6-8 hodín za volantom v pohode. Teraz uz sama nepôjdem. Bojím sa.