Ako prestat piť?

22. jan 2023

Niekedy uz neviem ako dalej... Mame to aj v rodine... Skratka ked zacnem pijem nekontrolovateľne .. vzdy idem az na dno.. snazim sa sama prestat.. nepila som 4 mesiace a vcera zasa, opilost ved si dam len pohar vina a zrazu nepamatam niekolko hodin vyvolavam ludom sktorymi niesom v kontakte. Klamem vymyslam si ale nie cielene... Ako dokazat nepokusat osud a nenaliat si ani ten jeden pohar velmi to chcem.. chcem byt lepsou.. tazke stavy depresie ma nicia po alkohole

janka_23
22. jan 2023

Vyhľadaj pomoc, psychiater ta nasmeruje. Niekedy si človek nevie poradiť sam

pribinak
22. jan 2023

Skús klub anonymných alkoholikov

malacibulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
malacibulka
22. jan 2023

Kamarat takto fungoval roky. Diagnoza kvartalny alkoholik. 3-4 mesiace cisty, potom sa mu nieco nedarilo a dva tyzdne v kuse v liehu. Posledne tri razy ho ozivovali v nemocnici, nasledne riesili na psychiatrii. Liecbu odmietal, hanbil sa liecit, hanbil sa chodit k psychologovi, hanbil sa ist na liecenie. Uz nezije.

autor
22. jan 2023

@malacibulka boze.. ani si neuvedomujem ake je to vazne... Pred 4 mesiacmi ked som to riešila s manzelom pytala som jeho pomoc a ze chcem navstivit psychologa.. on to vsak berie ako hanbu.. moja mama mi vravela ze mi odoberu deti ked pojdem ku psychiatrovi.. preto to skusam zvladnut sama

pribinak
22. jan 2023

Neodoberu ti deti keď sa pôjdeš liečiť. Deti ti odoberú ak budeš pokračovať v pití a ľudia to skôr či neskôr zbadajú

Pre svoje vlastne dobro a dobro svojej rodiny to začni riešiť
Držím palce

malacibulka
22. jan 2023

Neodoberu ti deti, co je to za hlupost. Keby si mala rakovinu alebo vymenu bedroveho klbu a nemohla by si sa o deti docasne postarat, tiez by ti ich odobrali? Mas manzela, rodinu, ma sa kto starat kym sa budes liecit. Skor ti ich odoberu ak sa pred nimi budes opijat. Kludne nech si to manzel povazuje za hanbu - teraz ide o zachranu tvojho zivota. Kamarat si to tiez neuvedomoval - stale si myslel, ze su ludia na tom horsie, stale si myslel, ze on je vlastne v poriadku len ma zle obdobia - on nemoze byt predsa alkoholik, lebo ved alkoholik je ten, co si musi dat alkohol na ranajky 365 dni v roku, nie? Chod, kym nie je neskoro. Zachran sa! Uz len to, ze vies, ze potrebujes pomoc, je obrovsky krok vpred. Mas na to! Sama to nezvladnes!

janka_23
22. jan 2023

Návšteva psychologa ani psychiatra nie je hanba. Psychické ochorenia sú rovnaká choroba ako každá iná, nechápem prečo je medzi ľuďmi na Slovensku táto téma stále tabu a človeka, ktorý navštevuje psychologa automaticky berú ako blázna. Rodina by ta skôr mala podporiť a nie odhovarat.
Deti ti nemajú dôvod odoberať, ale ak budeš piť a náhodou sa niečo stane, nahlási ta na sociálke nejaky sused tak to už bude horšie.
Nehanbí by sa a vyhľadaj pomoc, rieš to čím skôr pretože čakacie doby sú dlhe. Držím ti veľmi palce

diamondsspaces
22. jan 2023

Choďte na liečenie, naučíte sa tam ako zvládať craving (túžba po alkohole , keď abstinujete ) .... mam známeho ktorému to veľmi pomohlo , sam nevedel , že to vôbec existuje pojem craving ... a hlavne sa tam naučíte prečo pijete , prečo riešite problémy alkoholom a naučia vás ako to riešiť inak ako návykových látkami... pekný deň

solange7
22. jan 2023

Ved navsteva psychiatra je diskretna zalezitost. Kde by si tu hanbu akoze podla tvojho manzela mala mat?
Normalne chod k svojmu lekarovi a ries to. Nemusite to nikomu vesat na nos. Drzim palce.

autor
22. jan 2023

Spustacom bola obycajna navsteva u manzelovych znamych kde mi naliali vodku lebo sa manzel hanbil povedat ze nemozem pit... Potom som mala este pohar vina a stopla som to.. kedze sa mi to podarilo stopnut myslela som si ze to mam pod kontrolou ale vcerajsok ma presvedcil ze som ako moja matka. Az na dno.. keby ste ma stretli na ulici nikdy nepoviete ze tato zena ma problem s pitím.. zavidim vsetkym zdravym ludom ktory vedia kedy maju dost..sebalutost nepomoze musim nieco spravit
Nici ma ked ma takto vidia deti, vzdy sa to udeje pred tym ako idu spat
Toľko problemov co som uz narobila
Zavidim vsetkym zdravym ludom

pribinak
22. jan 2023

Povedz že berieš lieky na pečeň a nesmieš piť. Porosis ich o pohár vody či minerálky.
Povedz mužovi aby ti pomohol. Ak ti budú núkať piť, aby povedal že nemizes veď berieš lieky

Daj di na čas pauzu od návštev

malacibulka
22. jan 2023

Spustacom moze byt naozaj cokolvek. Prvy poharik, stres, smutok...Nie je neskoro a ty nie si tvoja matka. Daj do toho vsetko a dokazes to. Ked sa potknes, vstan a skus to znovu. A znovu. Nevzdavaj sa!

Ako vravi Pribinak, vyhybaj sa spolocnosti ak je sanca ze sa bude pit a tlaci na teba vlastny manzel. Ak ta poharik prekvapi, stale je tu vyhovorka s liekmi.

pribinak
22. jan 2023

Vieš na začiatku všetky ženy a aj mužov vyzerajú ok, že nemajú žiadny problém
Ale skôr či neskôr to už vidno. Len ti dotyční si stále myslia že to nie je vidno

lucyluska
22. jan 2023

Ahoj, mrzí ma to, že sa tak trápiš.
Nech sa tá hanba do pekla prepadne. Takže by radšej boli, kebyže ťa chodili na cintorín navštevovať?
Choď k psychiatrovi, keď si z BA, dám ti kontakt. Nikto ti deti nezoberie! Neži v strachu.
Svokra sa to nemusí dozvedieť.
Ak ťa muž miluje, povedz mu to narovinu, potrebujes podporu. Ak ťa núti žiť v strachu, nieje to opora do života. Tvoju diagnózu sa nemajú ako dozvedieť, keď to sama nepovieš, je to lekárske tajomstvo.
Prosím ťa, postav sa osudu a bojuj, never rečiam o dobratí detí. Držím ti palce.

hablko2
22. jan 2023

Určite to nie je hanba vyhľadať pomoc, keď to sama nezvládaš. Inak, ja pijem naozaj veľmi výnimočne, možno 5-6x do roka si dám pohár vína, tvrdé nepijem vôbec a neriešim, čo si o mne niekto na návšteve pomyslí. Proste poviem, že si prosím nealko, lebo neobľubujem alkohol a hotovo. Ešte to nikdy nikto neriešil.
Odporúčam vyhľadať si príspevky od @drazil (myslím, že tak sa žienka volá) - absolvovala protialkoholické liečenie a pisala tu také zápisky o tom, ako to zvládali.
Držím palce 🍀

cacianka
22. jan 2023

Nesnaž sa svoj problém zvládnuť iba sama.
Niekto to zvládne, ale fakt odporúčam pomoc odborníka, nie že ti neverím ale skôr a lepšie pochopíš mechanizmus, lepšie zvládneš a budeš silnejšia.
Odborník vysvetli aj tvojmu mužovi, že ťa má podporiť a ako, ako odrážať jednoznačne ponuky na prípitok, že iba za jeden, ako sa nemá hanbiť a ani ty odmietnuť.
Nechápem čo je na tom zahanbujúce odmietnuť piť, ja si dám pohárik iba pár krát do roka, v drvivej väčšine odmietam a všetci to rešpektujú bez blbych poznámok. Nechcem, nemám chuť , dám si Kofolu. Bodka .
To čo trepe tvoja matka je debilita ako hrom, nikdy nikomu neodobrali deti len preto že ide psychológovi či psychiatrovi ! Tak ako boľavé zuby potrebujú zubára, črevá gastroenterológa, bolava duša psychoodbornika.
Bacha, teraz sa tvoj muž hanbí ti pomôcť !? Ale keď sa z teba stane echt alkoholička, nebude mať hanbu ťa potopiť - nakydat na teba pri rozvode, pri zverení detí, pri delení majetku. Hyn sa ukáže geroj.

cacianka
22. jan 2023

Ešte doplnim- poznám veľkú komunitu liečených zavislakov, takmer 20rokov sledujem ich osudy, počúvam názory skúsenosti zážitky, diskusie, rozhovory s odborníkmi, poznám ich podporné kluby vseho druhu, takže necucam si moje rady z prsta. môžu ti veľmi pomôcť, ľudia s rovnakými problémami ako ty, je medzi nimi plno žien matiek, takže skús aj tento smer. Psychiatra si hľadaj ktorý má prax s alkoholizmom, ak by si potrebovala poradiť, kľudne mi napíš sa, Ba a okolie, Záhorie, ti viem odporučiť.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
spadnutaslivka
22. jan 2023

alkoholik potrebuje pomoc- aj odbornú, aj oporu v rodine. Inak to nezvládneš. Nie je hanba liečiť sa. Hanba je hrať sa na hrdinu a potom na to doplatia aj ostatní - deti ti neodoberú za to, že sa liečiš. Ale zobrať by ti ich mohli ako alkoholičke, ktorá časom nebude naliata raz za 4 mesiace, ale každý deň.

nikiki29
22. jan 2023

Pomôže len liečenie. Ak sa mu chceš vyhnúť, navštíviť aspoň psychiatra a pred kamarátmi povedz, že si si vzala nejaké lieky od bolesti, že piť nebudeš. Ale to musíš byť silná ty. Hľadaj podporu v manželovi, kamarátkach… nie je to hanba liečiť sa, hanba je nepodporiť ťa v tom.

tiezjedna
22. jan 2023

Vieš čo, tvoj muž je pekný sráč, pardon! Ty máš obrovskú "výhodu", že si svoj problém priznáš, vieš o tom, voláš o pomoc, to naprostá väčšina alkoholikov nedokáže a svoj problém zapierajú, aj keď všetci vedia... Takže na nič a nikoho sa neohliadaj a vyhľadaj psychiatra! Hneď.

marianarem
22. jan 2023

Mat problem nie je ziadna hanba, hanba je vediet o nom a adekvatne neriesit. Takze v tomto pripade by sa mali hanbit tvoji rodinni prislusnici a tebe velmi fandim, si svetla vynimka medzi alkoholikmi. Obycajne to byva naopak, ze vsetci blizki posielaju cloveka na liecenie a on tvrdi bud ze nema problem alebo ze si pomoze sam.
Urcite vyhladaj odbornu pomoc, drviva vacsina alkoholikov to sama neda. Deti ti neodoberu, moja kamoska mala mamu alkoholicku, ktora sa isla liecit na Prednu Horu a jej dve dcery jej nikto neodobral. Naopak, ak sa ti podari s tym zabojovat a vydrzat, budes pre deti prikladom toho, ako sa v zivote treba postavit k problemom. Aj u tej mojej kamosky to tak bolo, mama to zvladla, zacala abstinovat a 20 rokov az do smrti to vydrzala. Kamoska sa za nu nehanbila, bola na nu hrda, ze to dala. Hanbila sa vtedy, ked pila.

chouette
22. jan 2023

Neboj sa neodoberu, pomôžu, sú tam odborníci, veľmi fajn ľudia a nebudeš na to sama

autor
22. jan 2023

Cudzí ľudia na modrom koniku ma podporuju viac ako vlastna rodina.. som z vychodu...a prave tu na vychode je nepit takmer spolocensky neprípustné

Cenim si kazde odpisanie.. navstivim psychologa

zuzinka888
22. jan 2023

Sama to nedas a deti ti nezoberu. Prave naopak. Niekto ta uda ked budes v liehu- pride soc. a mas velky problem. Liecit sa da aj ambulantne. Pridrs na stretnutie mozno daju lieky....ale sama to uz nedas- keby ano nemas tento problem.

matussara
22. jan 2023

Idealna cesta terapeut, kt.dokaze naviest ku traumam a nesprac.situaciam z minulosti.
Traumy sa aj odovzdavaju v rodoch-preto mozete mat pocit ze mate predispoziciu
Alkohol utlmuje emocie-zrazu sa clovek citi fajn. Vsimnite si ake emocie tomu predchadzaju-myslim negativne alebo mate pocit, ze zivot je k nicomu-tak si ho sprijemnim?

andreakg
22. jan 2023

Prepáč,ale aj ja som z východu,a nikto ma nikdy nenúti piť keď nechcem.Ja toto nerozumiem, jednoducho nechcem, nepijem, aké nútenie.

bellaa3007
22. jan 2023

Prosim ta sprav to pre seba a svoju rodinu a chod. Da sa liecit aj ambulatne, nemusis byt nikde zavreta

Prezivam to doma od dectva a je to utrpenie pre vsetkych.. Len sluby a opat siahne na flasu

buba183
22. jan 2023

V prvom rade je dobre ze si si uvedomila problém
. Teraz už len ho riešiť. Netreba sa ľutovať. Treba vyhľadať pomoc. Deti ti nemajú prečo zobrať ak sa one staráš. A muž sa nebude chcieť rozviesť. Držím palce ak to nebudeš riešiť môžeš prísť o všetko.