Ako sa vyrovnať s tlakom priateľov na pitie alkoholu?
Ahojte, potrebujem počuť nestranné názory, ako by ste sa zachovali. Mám 35 rokov, 2 školopovinné deti. Občas sa stretnem s kamarátmi večer vonku, majú tiež tak do 40 rokov. Problém je ten, že ma ja to nazvem - nútia piť alkohol. Ja si s nimi dám pohár vínka, aj dva, ale pijem tak, ze viem, kedy mám dosť. Jednoducho nechcem zažívať opilecké stavy ako keď som mala 20 rokov - dnes už samozrejme nemôžem preležať nasledujúci deň v posteli, nechcem aby mi bolo zle, nechcem byť opitá a tiež sa nemienim opýjať preto, lebo si to želá niekto iný. Zvyšok večera prebieha tak ze vraj kazím zábavu - pritom sa normálne smejem a všetko, nesedím zdutá v kúte a podobne. Len jednoducho k tomu alkohol nepotrebujem. Je mi vyčítané že sa neviem odviazať a podobne, keď si bola mladá si to vedela - ja sa už ale nechcem vrátiť do čias mladosti, je mi lepšie teraz. Nebaví ma vymetať bary. Všetky tieto argumenty nezaberajú. Vadia mi aj otázky na telo - kedy si mala naposledy sex, kolko si mala partnerov - niektore veci si chcem nechať pre seba a nehovorím to ani kamarátom. Je to podľa Vás normálne ? Ja som v živote nikoho nenútila piť ani nevyzvedala veci, ktoré mi povedať nechceli. Ja absolútne nerozumiem, prečo to robia.
Mala som taku kamaratku. Na blbe otazky som odpovedala so smiechom: a co ta do toho? A pila som vela krat len nealko, lebo som proste nechcela, viem sa bavit aj bez toho. Bud sa to nauc ignorovat a chod si podla svojho, alebo sa s nimi nestretavaj.
Nie sú to tak trochu primitívi?
Nie sú to tak trochu primitívi?
@anonym_246a86 viac nez trochu- taketo spravanie by sa mozno dalo zcasti pochopit u (nevyburenych) dvadsiatnikov.
Ja by som stretavanie s taymito "kamaratmi" vyrazne obmedzila alebo aj ukoncila
Navo s nimi chodíš? Nechapem.
@lukbe poznáme dlhé roky, ja ich mám rada, ale proste už som niekde inde. Oni tiez maju vlastne rodiny, deti.
najmensi problem - aj kamaratov, co ti nevyhovuju, treba pustit k vode.. a poobzerat sa inde🙂
@lulula1990 To poznám, u nás v rodine prečo si nedám, však len jeden, či som fajnová. Pri poslednej oslave som si doniesla nealko víno a to som pila a nikto sa ma nepýtal prečo nepijem. Ukázala som im, že mám pohár s vínom a nevedeli ,že to je nealko 😆.
Mne z alkoholu búši srdce ako šialené a upchá sa mi nos tak, že nemôžem dýchať. A teda nepijem. Môže si každý hovoriť čo chce, jeho názor a blbé posmešky ma nezaujímajú. Neviem čo to máš za partiu, ale mňa sa nikdy nikto nepýtal, koľko som mala frajerov, kedy som mala sex a ako často. Nikto. Ani môj manžel. O takých veciach som nikdy s nikým nerozprávala. Ani v puberte, ani počas štúdia na VŠ, nikdy. A to mi už tiahne na 50 😛 obklopuješ sa nesprávnymi ľuďmi.
Mne z alkoholu búši srdce ako šialené a upchá sa mi nos tak, že nemôžem dýchať. A teda nepijem. Môže si každý hovoriť čo chce, jeho názor a blbé posmešky ma nezaujímajú. Neviem čo to máš za partiu, ale mňa sa nikdy nikto nepýtal, koľko som mala frajerov, kedy som mala sex a ako často. Nikto. Ani môj manžel. O takých veciach som nikdy s nikým nerozprávala. Ani v puberte, ani počas štúdia na VŠ, nikdy. A to mi už tiahne na 50 😛 obklopuješ sa nesprávnymi ľuďmi.
@anonym_f2dd5b tiez si myslim, len som to potrebovala počuť aj od niekoho iného.
To popri školopovinných deťoch odchádzaš z domu? Čo si to za matku? Pre teba majú byť prvoradé deti, ich výborný prospech v škole, kľudné domáce zázemie. Ako môže jedna žena - matka piť alkohol? Hoci aj len víno. Hlavu musí mať stále čistú. Ovdovela som veľmi mladá s troma malými deťmi, ale nenapadlo by mi ísť niekam sa zabaviť. Venovala som sa len deťom, prerušila som kontakty s kamarátkami, lebo jednoducho na klebetenie s kamarátkami nebolo času. Urobila som popri zamestnaní popri už existujúcej za slobodna VŠ ešte ďalšie 3 VŠ, aby som čo najviac v čo najvyššej pozícii mohla veľa zarábať. Stálo to za to. Som 40 rokov sama, na priateľa som ani nepomyslela, zradila by som len deti a skomplikovala im život. Takto všetky vyštudovali VŠ, majú sa skvele a nemôžu mi nič vyčítať. Ale tebe nebudú mať čo v dospelosti vyčítať? To najkrutejšie by bolo, ak by ti tie úlety za zábavou vyčítali s tým, že si im zničila život.
To popri školopovinných deťoch odchádzaš z domu? Čo si to za matku? Pre teba majú byť prvoradé deti, ich výborný prospech v škole, kľudné domáce zázemie. Ako môže jedna žena - matka piť alkohol? Hoci aj len víno. Hlavu musí mať stále čistú. Ovdovela som veľmi mladá s troma malými deťmi, ale nenapadlo by mi ísť niekam sa zabaviť. Venovala som sa len deťom, prerušila som kontakty s kamarátkami, lebo jednoducho na klebetenie s kamarátkami nebolo času. Urobila som popri zamestnaní popri už existujúcej za slobodna VŠ ešte ďalšie 3 VŠ, aby som čo najviac v čo najvyššej pozícii mohla veľa zarábať. Stálo to za to. Som 40 rokov sama, na priateľa som ani nepomyslela, zradila by som len deti a skomplikovala im život. Takto všetky vyštudovali VŠ, majú sa skvele a nemôžu mi nič vyčítať. Ale tebe nebudú mať čo v dospelosti vyčítať? To najkrutejšie by bolo, ak by ti tie úlety za zábavou vyčítali s tým, že si im zničila život.
@evkatk teta vy si nájdite nejaké hobby lebo tieto blaboly co si ty urobila pre tvoje deti s doktoratmi!!! nikoho nezaujímajú a s témou (touto ani žiadnou inou do ktorej to píšeš) nijak nesuvisia. Svoj skazený život ľutuj v tichosti a neotravuj s tým ostatných.
@evkatk to máš super život. Či čo chceš počuť...?
@evkatk Ale jej deti majú výborný prospech a kľudné rodinné zázemie, to, že ide raz za čas s babami na deci vínka z nej nerobí zlú matku. Nijak svojim deťom život neničí. Ale chcela by som počuť tvoje vysokoskolsky vyštudované deti, čo by vraveli na život s Tebou. To, že Ty si ovdovela a prestala žiť neznamená, že to tak musia všetky ženy/matky.
@evkatk netvrdim, ze matka deti ma behat po krcmach a vykaslat sa na deti. Ale to neznamena, ze ma zomierat zaziva. Ze uz nikam nemoze ist, nemoze si najst partnera, zabavit sa... Ved zivot je kratky, na co budes na stare kolena spominat ty? Ako si sedela nad knihami?
@anonym_f2dd5b tiez si myslim, len som to potrebovala počuť aj od niekoho iného.
@evkatk takže máš údajne 4 VŠ (ak dobre počítam)? A to si akože zvládla sama a popri troch deťoch, ktorým ako píšeš, si sa stíhala plnohodnotne venovať 😅. A tú o Červenej čiapočke môžeš tiež porozprávať...je uveritelnejšia. A tým, že nikoho si nehľadala do vzťahu-spolužitia a nemáš ani kamarátky na pokec smeruje k jedinému, budeš neskutočne závislá na svojich deťoch (ak nie teraz, časom určite) a to im môže narúšať partnerské vzťahy.
@lulula1990 tvoji kamaráti uviazli v čase mladosti a bezstarostnosti - keď bol svet gombíka. Myslia si, že keď sa nebudú správať dospelo a zodpovedne, problémy zmiznú a bude znovu fajn. Prehodnotila by som stretávanie s nimi alebo otvorené im povedala svoj názor: bavíš sa aj bez alkoholu skvelé, no na druhý deň vieš fungovať pre rodinu a tak ako ty nemieniš riešiť ich popíjanie, nemusia oni tebe vytykať zdržanlivosť. A na sprostú otázku sprostá proti otázka alebo odpoveď. Prípadne odvrknúť : "Už len tebe sa budem spovedať, odbavuj sa niekde inde." Po pár pokusoch sa buď stiahnu (prestanu s rečami) alebo nebudú chcieť s tebou tráviť čas a to určite v pohode dáš.
@lukbe poznáme dlhé roky, ja ich mám rada, ale proste už som niekde inde. Oni tiez maju vlastne rodiny, deti.
@lulula1990 ako ti tu písali, sú to sedláci. Čudujem sa ti.
Načo sa stretávas s takými sockami?
Akýkoľvek vzťah s cudzím mužom by rušivo vplýval na deti. Zabezpečila som im chod v domácnosti aký poznali. Cudzí človek k deťom nepatrí. Ja som sa venovala štúdiám a práci, aby som im zabezpečila všetko, postavila ich na nohy, zabezpečila vzdelanie a každému RD. Čo som nestihla cez deň, robila som v noci, najmä projekty. Všetko som to robila pre deti. Ich spokojnosť je pre mňa radosť. Žiaden chlap nestojí za to, aby som šťastie detí obetovala pre užívanie si s nejakým chlapom. Poznám veľa žien, čo si našli partnerov, no v každom prípade to malo negatívny dopad na deti. V určitom veku sa stali problémovými a ich život sa nedá porovnať so životom mojich detí. Mnohé z nich si nemohli dovoliť ako moje v detstve každoročne 2 - týždňovú dovolenku pri mori, v zime lyžovačku,... Väčšina z nich pri novom matkinom partnerovi trpela.
@lulula1990 občas treba stromom zatriasť, aby opadala hniloba 😊 drž sa
@lulula1990 a oni sa vždy ožerú do nepríčetna? Čím kazíš náladu? Nechápem a nediskutovala by som.
Akýkoľvek vzťah s cudzím mužom by rušivo vplýval na deti. Zabezpečila som im chod v domácnosti aký poznali. Cudzí človek k deťom nepatrí. Ja som sa venovala štúdiám a práci, aby som im zabezpečila všetko, postavila ich na nohy, zabezpečila vzdelanie a každému RD. Čo som nestihla cez deň, robila som v noci, najmä projekty. Všetko som to robila pre deti. Ich spokojnosť je pre mňa radosť. Žiaden chlap nestojí za to, aby som šťastie detí obetovala pre užívanie si s nejakým chlapom. Poznám veľa žien, čo si našli partnerov, no v každom prípade to malo negatívny dopad na deti. V určitom veku sa stali problémovými a ich život sa nedá porovnať so životom mojich detí. Mnohé z nich si nemohli dovoliť ako moje v detstve každoročne 2 - týždňovú dovolenku pri mori, v zime lyžovačku,... Väčšina z nich pri novom matkinom partnerovi trpela.
@evkatk kokotina, v inej teme si pisala o muzovi, ako ste detom postavili domy. Klamarka. Sak internet znesie.
@evkatk poooommmmmooooooooccccc.
😂😂😂😂 umreeeeeem.
Jasné že si 40 rokov nikoho nemala. Kto by s tebou vydržal? Však každý chlap by ťa zabil do troch dní. Teraz som na to prišla prečo si taká drb...tá. Ty si vlastne nevytrtkaná. Nejaký Ing MUDr PhDr csc by ťa mohol pretiahnuť, aspoň by si sa ukľudnila. Nejakú vedeckú polohu by ste mohli vymyslieť. Samozrejme len pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí. My, obyčajný plebs, by sme trt..ali tak ako doteraz.
@lulula1990 Mne to pride podla tvojho opisu, ze sa vobec pri nich necitis dobre a uvolnene. Je dost vela veci, docela zasadnych veci co ti vadi v tej spolocnosti ludi. Na co tam chodis? Tak sa stretni s niekym z tej partie len cez den na kavu, s kym si najlepsie rozumies a mas po probleme. Inak na to,ze maju do 40 rokov, tak sa chovaju ako nevybujacení pubertaci😄🤔 Nehovorim,ze sa clovek nemoze raz za cas odreagovat, ale tento popis mi pride akokeby zurovali kazdy vikend, teda aspon tak to na mna posobi. Nie si povinna tam chodit. Dohodni s niekym od nich kavu alebo inu aktivitu, pri ktorej ti bude ovela lepsie.
@lulula1990 Mne to pride podla tvojho opisu, ze sa vobec pri nich necitis dobre a uvolnene. Je dost vela veci, docela zasadnych veci co ti vadi v tej spolocnosti ludi. Na co tam chodis? Tak sa stretni s niekym z tej partie len cez den na kavu, s kym si najlepsie rozumies a mas po probleme. Inak na to,ze maju do 40 rokov, tak sa chovaju ako nevybujacení pubertaci😄🤔 Nehovorim,ze sa clovek nemoze raz za cas odreagovat, ale tento popis mi pride akokeby zurovali kazdy vikend, teda aspon tak to na mna posobi. Nie si povinna tam chodit. Dohodni s niekym od nich kavu alebo inu aktivitu, pri ktorej ti bude ovela lepsie.
@motylik2559 To je tým, že oni sa zasekli v tom období a ona mentálne dozrela.
@evkatk moje deti majú aj druhého - plnohodnotného rodiča, nechodím za zábavou každý víkend, ale tiež nie som zástancom aby matka bola otrokom vlastných detí. A kariérne som veľmi spokojná 🙂
@lulula1990 a ja zase absolútne nerozumiem prečo sa stretávaš s ľuďmi, ktorí ti nerozumejú a ani ty im. Tebe vadia ich otázky na telo, im vadí ze nepijes a teda podľa nich kazis zábavu. Co ta vedie k tomu, sa s nimi ďalej stretávat? Píšeš akoby ti vadili, je tam taky podtón...
Nájdi si niekoho s kým si viac sadnete.
Viem presne o čom píšeš. Stretávam sa s 2 partiami, jedna ešte z čias mladosti keď sme boli študentky a druha sú kolegyne z práce. Tiež som od istej doby prestala piť ale nedám si ani ten 1-2 poháriky ako ty, chodím pre istou na aute. Nech ozaj ma nikto s pitím neotravuje. A všetci, v oboch partiách to normálne zobrali, ešte ma občas skúšajú zlomiť ale žiadny nátlak ani blbé reči. Proste sme dospeli ľudia a rešpektujeme sa.
@lulula1990 a ja zase absolútne nerozumiem prečo sa stretávaš s ľuďmi, ktorí ti nerozumejú a ani ty im. Tebe vadia ich otázky na telo, im vadí ze nepijes a teda podľa nich kazis zábavu. Co ta vedie k tomu, sa s nimi ďalej stretávat? Píšeš akoby ti vadili, je tam taky podtón...
Nájdi si niekoho s kým si viac sadnete.
Viem presne o čom píšeš. Stretávam sa s 2 partiami, jedna ešte z čias mladosti keď sme boli študentky a druha sú kolegyne z práce. Tiež som od istej doby prestala piť ale nedám si ani ten 1-2 poháriky ako ty, chodím pre istou na aute. Nech ozaj ma nikto s pitím neotravuje. A všetci, v oboch partiách to normálne zobrali, ešte ma občas skúšajú zlomiť ale žiadny nátlak ani blbé reči. Proste sme dospeli ľudia a rešpektujeme sa.
@anonym_4c7133 ja som to tu písala - poznáme sa dlhé roky a ja ich mám rada, nepíšem že chcem prerušiť kontakty. Aj si rada dám občas 2 deci vínka, ale mne ozaj stačí to 2 deci 😃
@lulula1990 ak by som sa s takymito ludmi vonku citila zle, navyse ma odsudzovali ci zosmiesnovali, nenazyvala by som ich priatelmi... toto nie je ani v ramci humoru. Prestala by som s ich spolocnostou.

Navo s nimi chodíš? Nechapem.