Ako presvedčiť dcéru, aby nekúpila luxusné auto?
Ahojte prišla som sa vyrozprávať. Mám dcéru 22 ročnú.. študuje externe vysokú - vsetko si sama platí hneď po strednej išla pracovať. zarobí dosť dobre a aj si šetrí..
z tejto stránky nemôžem na ňu nič zle povedať. No kedysi ju bavili nákupy kozmetika oblečenie nechty.. a naraz jej úplne preplo a miluje auta nič iné ju nezaujíma chodí na rôzne zrazy vkuse pozerá videá o autách.. vie o nich viac ako väčšina chlapov.. akurát že ju nezaujímajú obyčajne auta ale skôr športové.. a tu prichádza problém- nasetrila si nejaké peniaze a chce si kúpiť jazdené auto jednej svojej vysnívanej povedala by som luxusnejšej značky.. dnes bola aj na obhliadke a odviezť sa.. do týždňa sa ma rozhodnúť a ona o tom proste naozaj uvažuje že to kúpi.. jedna vec áno sú to jej peniaze ona si šetrila ale druha vec je servis a náhradné diely..
poraďte ako ju dohovoriť?
Pri tej kupe by ma skor trapil ten vykon, ked sa nemylim ma nieco cez 300kW, co je dost. Pises, ze tvoja dcera vie jazdit no s tymto vykonom urcite jazdit nevie dlhodobo. Fyziku neoklames a ten motor a vykon si priam ziada aby ho stale vyuzivala. Cize skor aby niekde neostala nalepena ako zuvacka na ceste. Mozno spotreba ju trochu skludni ked bude kazdy treti den tankovat 😅 Tie auta maju aj dost vysoke najazdy, cize nejak servisu by som sa neobaval a to jej vybrate ma snad len polovicu az tretinu co maju aj ine najazdene. Nahradne diely dnes stoja vela aj na ine blbe znacky a 26000€ za take auto nie je extra vela, keby Skoda Superb mala taky vykon ver tomu, ze tiez tolko pytaju za 8 rocne auto a to je Skodovka nie Maserati.
Nepomohlo by,keby sa s ňou porozprával ten mechanik?
@modrykolibrik no vidis, a zarobila. Z vas ide skor zavist, ked vidite niekoho v lepsom aute, lebo vy asi na to nezarobite... Mam take tusenie, ze vase deti vemi rychlo vypadnu z domu, aby ste im vlasy nesklbali...
Ospravedlň sa dcére, ta veta nech ani nechodí bola hnusná. Je dospelá nechaj ju robiť vlastné chyby. Aj keby nemala na servis ako prorokujes, nič sa nedeje, auto predá kúpi lacnejšie alebo také do ktorého netreba originál diely a život ide ďalej.
@nelca84 prepac ale mi mame dobre auto a ozaj nepotrebujem auto za 100 tisic. A tie auta sa mi vobec nepacia
@modrykolibrik ale ved ani nejde o teba. Nech si kazdy kupi co uzna za vhodne.
Ja neviem autorka, keď toto je jej sen. V najhorsom to auto bude vlastnit 1-2roky a potom ho preda, ked tie naklady budu take vysoke. Ja by som sa zamerala na to, ze terajsi majitel, aku vymenu kedy vykonal, napr. Olej, brdy...brdy sa nemusia menit casto, to zalezi od stylu jazdy.
To je take iste, ze ja chcem mat predrazeny vysavac podla niektorych, ale ja som mala dyson z AT este pred 12 rokmi a viem, ten vysavac stoji za to, chcem mat krasne cisto.
Tvoja dcera si chce uzit rychlost, luxus, radost z jazdy. Skor jej pomozte, aby ju ten terajsj majitel neoklamal. Preverte si to auto aj cez VIN zoberte si mechanika so sebou, pripadne zavolajte do autorizovaneho servisu, povedzte aka je situacia a ze by ste chcelu diagnostiku, aby ste neplatili za macku vo vreci, ta diagnostika popri 26.000 je nic. Za telefonat to stoji.
@katka700 a ak ho nepreda potom co? A urcite ho nepreda za tolko co ho kupila
@autorka hovorila som to muzovi a ten len kivol hlavou a povedal, ze dievca si trufa a ma dost penazi na servisovanie? Lebo su tam neskutocne palky za diely kedze tam kupi len original diely
No ty si mater roka! Nemá chodit domov?
Mat takú ako ty, radostne utnem s tebou vztah!
Ty jej závidím, menej zarobíš a jej budeš do toho pindat??
Keď neutrálne, predá, poučí sa, vybavené. Ale tvoje chovanie je hrozne, a jej bude ozaj lepšie prerušiť s tebou kontakt. Radšej nech sedí na riti, berie hypo a čosi doma pri tebe, ze? A prleniazky pekne iba pod matrac pchať.
Nechaj ju zit a začni aj ty! Možno zmudries a dozries.
Necitala som vsetky komentare, ale ja ta chapem. Chapem, ze dcera ma taketo hobby, ale je to financne strasne zle rozhodnutie a mas v tom absolutnu pravdu. Drahe hobby by nemalo mat prednost pred zabezpecenim dolezitejsich veci (ma vlastne byvanie?). Ohliadnuc od jej financnej gramotnosti, nie je to u teba nahodou skor skryty strach o nu? Ja by som sa teda o nu velmi bala, je to uplne pochopitelne. A je aj normalne, ze sa o nu podvedome bojis, ale nevies jej to povedat narovinu, tak to zaobalujes do tohto financneho argumentu.
Zial, je dospela a aj tak nakoniec urobi podla seba. Ale si jej rodic, sadni si s nou a v klude jej povedz ako sa citis a aky mas na to nazor, ale povedz jej aj to, ze je to na nej, ona so svojim rozhodnutim bude zit a respektujes to. Jedneho dna si spomenie, ze mama jej radila dobre, ale nechaj ju nech si to prezije. Urcite jej nehovor, nech uz domov ani nechodi, takato hlupost ako jedno auto ti predsa nestoji za zniceny vztah.
@modrykolibrik To bude jej problém, dospelosť je aj o tom poučiť sa z vlastných chýb, vyriešiť problém a ísť ďalej. Nedá sa vodiť deti za ručičku do 60tky.
Ja sa autorke nečudujem (aj keď neuznávam ten manipulatívny prístup)..
Veď kúpiť luxusné auto za 26 000 je strašne málo, to je ako za obyčajnú Oktávku. Za tú cenu to luxusné auto bude nejaká hnusná, 100x búraná jazdenka čo sa bude stále kaziť..a servis neskutočne drahý
A nechápem tie adorácie aká je dcéra šikovná, veď 1500 nie je nejak veľa a to sa ľahko šetrí keď býva u rodičov a nedáva im ani cent
Dobre na to ides, je pravda, ze nahradne diely budu des, to Ta mechanik neklamal. Taketo auto si moze kupit ten, co ma peniaze navyse, ale ten ho zasa nekupi, lebo ma rozum a kupi si nove, aby ho po par rokoch vedel aspon ako tak predat, tomu, co sa da nachytat. Ak sa 1xpokazi, zisti, aku cenu zaplati za opravu, tak jej zostanu oci pre plac, lebo ho nebude moct ani predat, lebo to nikto nebude chciet-preto je aj teraz na ocko take "lacne" a bude mat cistu stratu. Povodny majitel bol rad, ze sa ho zbavil. Nikto z jeho kamaratov a znamych ho nechcel, prave pre tie vysoke ceny ND a stary datum vyroby. To auto bude mat znova hodnotu az neskor, ked sa bude dat povazovat za veteran, ale aj do toho je este straaaasne daleko. U drahych aut je to tak vzdy. Vysoky nakup a uz po roku sa neoplati predat, nie este po 8 rokoch.
No, len to asi mladej nevysvetlis, aj my sme sa ucili na vlastnych chybach.
Ved ked neutiahne moze ho predat
@vieronika14 lahko sa povie ale realita je taka, ze uz len kupi to auto straca hodnotu. Za 26 ho urcite nepreda ak ho vobec niekto bude chciet kupit
Ďakujem za moju mamu, ktorá má vo všetkom podporovala. Mat teba za matku, tak odídem z domu a tak skoro ma mama neuvidí. Mala by si byt hrdá na to co dokázala. Je dospelá a sú to jej peniaze nie tvoje
@modrykolibrik my sme kupili kodiaqa za 25 a predali sme ho po 4mes za 27
@vieronika14 prepac ale je rozdiel predat auto za 4 mesiace a za dobu aku ona sa rozhodne. Ano kupi to lebo auto bolo nove ale nie auto ktore ma drahe diely. Porovnaj si kodiaqa a maserati. To je diametralny rozdiel
Je to pekné,že dcéra si chce splniť svoj sen.Je to super,že ako 22 ročná má nasetrenych 26 tisíc.Je super aj to,že ráta s tým,koľko ju to auto môže stať.Ale je dobre aj to,že mama myslí na to,že dcéra bude všetko vyrážať do auta.Je super,že mama ju podporuje v štúdiu,a že dcéra má zadarmo ubytovanie a stravu.A čo ak sa mama rozhodne,že dcéra jej má dávať za ubytovanie a stravu,už len preto aby jej tie peniaze ušetrila.A čo ak sa na aute niečo pokazí,čo sa už nebude dať opraviť a auto sa už bude dať predať iba ak na súčiastky?Dcéra je šikovná,ide si za svojim ale mama vidí pozadie.Vzdy sú tu dva uhly pohľadu.
No,dcera je dospela.zarobila si sama.chaoem ze ako matku ta to trapy,v nasom veku rozmyslame inac.aj ja mam syna 24 rocneho.nezasahujem mu do jeho rozhodnuti.ak sa pyta poradim.vies je to vela penazi.ide an o to,ze ak by to bola nestastna kupa,len tak lahko sa ho nezbavi.no nemyslim si,ze ak ho naozaj kupy,ze by si jej to mala dat vyzrat.musime pochopit ze nase deti su dospele a minaju svoje peniaze.raz je to tak.robia svoje rozhodnutia.kazdy ma svoj sen.tvoja dcera sa k ne.u chce dostat.ak jej to s tym autom nevyjde,bude to pre nu prva llekcia v zivote.kazdy sa nauci len na svojich chybach
Necitala som vsetko iba zaciatok ale mat taku mamu uz sa s nou nebavim.
Prepáč, ale myslela som ze sa bavis o nejakom Lambe alebo Porsche minimálne. Auto za 26 tisíc nie je luxusné auto. Je to bežná cena uz aj za takú značku ako Vw, Škoda a podobne. Dcéra zarába, maká, má vlastné peniaze, keby si chcela kúpiť aj helikopteru je to jej vec. Skus ju trochu podporiť.
A radšej nech si kupi lepšie bezpečne auto ako starý vrak ,v ktorom keď ju niekto nabúra , to uz nerozchodi
Ty mozes povedat svoj nazor ale to je tak vsetko. A pockat co ona na to. Su to jej peniaze, nezivis ju, sikovna je… je to jej sen a hlavne je DOSPELA. A nie ju citovo vydierat to uz co je 🙈😀
Ma 22 rokov,ma este pravo na omyly. Auto jej nevyhovoris. Ma sen,nech si ho splni. Sama sa pouci. Skor by ma trapilo ako si dcera zarobi na luxusne auto. JHadam,ze neveris,ze len slusnou pracou.
Vieš co mas úplnú pravdu, podľa mňa je takéto auto totalna predražená kravina s prisernou spotrebou.
Ale co s tým narobis, je dospela. Povedz jej svoj názor, ale rozhodnutie nechaj na nej. Ak ju bavia športové auta Fiat Punto si určite nekúpi 🤷🏼♀️

@autorka ja stebou suhlasim. Keby moja dcera s niecim takym pride asi jej vlasy vysklbem ci je normalna. Za prve kupovat auto za 26 tisic je sialene. Tie peniaze moze odlozit na byvanie. Ak hentak spekuluje a vyuziva mama hotel tak nech si za vsetko plati. Ja som tiez po 18 musela nasim platit najom atd. Mlada nevie asi co od dobroty.
A ako kde s tym chce jazdit? Asi do skoly a na nakupy asi nie, ze? Ci sa pojde predvadzat na zrazy. Je to velmi silne auto a 22r. baba no neviem. A mimochodom, napadlo ta aj, ze s takym autom moze na seba pritiahnut nezelanu pozornost ,,inych" ludi? A plus povest. Moj muz ked stretne malu zabu v najnovsom bmw vzdy povie, ze to poctivou robotou nemohla zarobit